Aktywny rodzic

Dzień dobry,
syn aktualnie ma 25 mc. W okresie 12-24 mc pobieraliśmy 1000 zł /mc związku z RKO.
Wiem, że możemy skorzystać z programu aktywny rodzić w pracy jeżeli spełniamy wymogi.
Proszę o pomoc w ustaleniu czy faktycznie je spełniamy (szczerze trochę nie rozumiem tych zapisów):
- Matka pracuje na umowę zlecenia (wszystkie skł. zus od 5000 zł brutto),
- Ojciec własna działalność gosp - składki preferencyjne na okres 24 mc (podstawa do skł,społecznych wynosi 1290 zł)
Czy dobrze rozumiem, że łącznie mamy 6290 oskładkowanych przychodów a powinniśmy mieć 8600 aby móc skorzystać z tego programu?
"której łączna (dla obojga rodziców) wysokość wynosić będzie nie mniej niż 100% minimalnego wynagrodzenia za pracę." - tak więc w tym roku to 4300 zł.
Czyli łączny wymiar musi być 4300 a nie że x2 =8600 zł?
Czyli się spełniamy wszystkie wymogi?
Przykład 4
Matka złożyła wniosek o świadczenie aktywni rodzice w pracy na córkę, którą wychowuje wspólnie z ojcem dziecka.

Matka pracuje na ½ etatu i jej wynagrodzenie, od którego opłacane są składki, wynosi 60% minimalnego wynagrodzenia.

Ojciec dziecka prowadzi działalność gospodarczą i korzysta z ulgi na start, czyli w jego sytuacji podstawa wymiaru składek wynosi 30% minimalnego wynagrodzenia.

Warunek indywidualnej aktywności zawodowej spełnia każde z rodziców.

Rodzice nie spełniają jednak warunku łącznej aktywności zawodowej, ponieważ łączna podstawa wymiaru składek w ich przypadku wynosi 90% minimalnego wynagrodzenia w miesiącu. Oznacza to, że prawo do świadczenia nie przysługuje.
Czyli na podstawie tego przykładu to my łącznie mamy 146% minimalnego wynagrodzenia?
Tak
A czy ze świadczenia możemy skorzystać jeśli oboje pracujemy, a dziecko chodzi do przedszkola na 4 h?
To wtedy już nie
Nie za małe jest dziecko na przedszkole? Wg mojej wiedzy trzylatki posyła się do przedszkola. Dopłata dotyczy pobytu w żłobku. No pewnie też dlatego, że dotyczy dzieci w wieku od 12 do 36 miesięcy
Mam działaności gospodarczą płacę składki 100% żona pracuje na 1/4 etatu spełniamy warunki ?
Co to znaczy składki 100%? Jakie wyngrodzenie ma żona? Minimalna podstawa to 4300 zł. Jeżeli w sumie tyle u Was wychodzi to spełniacie.
Ile miesięcy wstecz trzeba opłacać KRUS żeby przysługiwało świadczenie.
Jestem w 7 mies ciąży. Przebywam na zwolnieniu lekarskim. Umowę w pracy mam na czas nieokreślony. Pierwsza córka ma 18 mies. Przysługuje mi świadczenie rodzic aktywny zawodowo czy rodzic aktywnie w domu?
A czy ktoś z Was spojrzał na to nowe, ponoć lepsze, z innej strony? Mieszkamy w Warszawie, przy drugim dziecku otrzymywaliśmy RKO, a żłobek i tak mieliśmy bezpłatnie (tylko wyżywienie opłacaliśmy), więc za pieniądze z RKO mogliśmy opłacić wyżywienie a i zostało coś z tego na tzw. waciki. A obecnie chcąc, nie chcąc trzecie dziecko będziemy dawać do żłobka, to żeby państwowy/samorządowy żłobek wciąż był bezpłatny (?!?) musimy wybrać świadczenie "Aktywnie w żłobku", co pokryje koszty pobytu dziecka w żłobku, a z własnej kieszeni będę płacić za wyżywienie.. Szczerze, w porównaniu do tego co było wcześniej, czuję się oszukana. To świadczenie to nic innego jak przesunięcie pieniądzy z budżetu państwa do budżetu samorządów.
No to mieliście fajnie, że mieliście bezpłatnie żłobek. Niestety w większości gmin w Polsce nie było tak różowo. Teraz przynajmniej wszyscy rodzice w Polsce są równo traktowani jeżeli chodzi o opłaty za żłobek.
Czy składaliście już wniosek Aktywni rodzice. W pracy . ? Mam zagwozdkę czy dobrze zaznaczyłam . Było tam pytanie zaznacz z kim wychowujesz dziecko
* drugi rodzic dziecka
* mój mąż /żoną.
Zaznaczyłam drugi rodzic dziecka . Jestem w związku małżeńskim i niewiwm czy dobrze zrobiłam zaznaczając drugi rodzic dziecka. ?
Czy ktoś wie czy do listopada to ograna, czy wyplata jednak w grudniu
Hej ma już które decyzję o przyznaniu?
Czy macie odpowiedź na wniosek? U mnie cisza...
U mnie narazie tez cisza.Wniosek zlozony w pierwszym dniu naboru.
Weszłam na xus aktualności i piszą że 29 listopada maja być wyplsty za październik ale bez decyzji???
Zus aktualnosci
Czy ktoś ma decyzję w sprawie aktywny w domu
Czy ktoś otrzymał wypłatę aktywnie w pracy ?
Tak dzisiaj kolo 11.30 byl przelew
A czy jest ktoś kto nie dostał jeszcze decyzji? Wniosek był wysłany 1 października i od tej pory cisza...
Ja dostałam chyba za październik a za listopad miało być wyrownanie
Dzień dobry,czy ktoś nie dostał przelewu aktywny rodzic w pracy 29.11 mimo złożenia wniosku w październiku i spełnienia kryteriów?
Do Marta ja składałam wniosek o aktywny rodzic w domu i tez cisza. Ani decyzij ani przelewu
Ja nie dostałam, wniosek dalej wisi jako zarejestrowany
Do Marta u mnie wczoraj minęły już dwa miesiące. I cisza zero odzewu. ZUS nie odbiera telefonów ani nie odpisuja.
To co oni bez wydawania decyzji wypłacali kasę 29 listopada?
U mnie również cisza, wniosek tak samo cały czas wisi jako zarejestrowany. W piatek zadzwoniła do mnie Pani Dyrektor ze Żłobka z pytaniem czy na pewno złożyłam wniosek, ponieważ otrzymali już pieniądze za wszystkie dzieci z wyjątkiem trzech w tym jedno moje. Dzowniłam na infolinie do ZUS-u i otrzymałam tylko informację, że jeśli we wniosu jest coś do wyjąsnienia to sprawdza się przedłuża. Umowę ze żłobkiem podpisywał mąż, a wniosek o dofinansowanie złożyłam ja, więc to może być sytuacja którą ZUS będzie rozwiązywał ze żłobkiem. Z tego co wiem rodzice, którzy mają konto w Santander otrzymali zwrot za paźdzernik w sobotę.
Dziwna sytuacja . Bo jak przelewali pieniądze w piątek to powinni wszystkim przelewac
Czy ktoś dostał już decyzję o aktywny rodzic w domu? Oraz wypłatę na konto bankowe?
Witam, mam pytanie :) jeśli mój synek skończył 19 listopada 3 latka to czy załapie się na świadczenie aktywnie w domu? Złożyłam wniosek 15 października i dalej brak decyzji.
Nie załapiesz bo jak ? Świadczenie przysługuje jedynie do 36 miesiąca życia. Natomiast widzę, że osób które wciąż nie otrzymały świadczenia jest więcej. Ktoś ma jakieś informacje ? Dzwonil do ZUSU kiedy łaskawie mają zamiar wypłacić środki ?
Tez nie dostałam jeszcze ani decyzji, ani wpłaty. dzowniłam na infolinie 3 i 4 grudnia ma być wysyłana decyzja.
A jak ja dzwoniłem to dostałem informację, że nie mają jeszcze decyzji i właściwie nawet nie wiadomo czy w grudniu. Cyrk na kółkach.
Nawet nie można się nic dowiedzieć, zero informacji, chyba dziś znów tam zadzownie.
Nie wiem czemu nam nie przyznali.
Mój wniosek aktywny rodzic w domu wpłynął 10 października i do teraz jest status zarejestrowany..
Ja składałam wniosek 1 października i zero odzewu. Status zarejestrowany, przelewu brak
Trzeba tam chyba codziennie dzwonic
Może w końcu by się wzięli za to albo przynajmniej odpowiadali na wiadomości..
Ja wysłałam wniosek 2/10 i status do tej pory się nie zmienił, jest zarejestrowany. Wysłałam wiadomość przez stronę zus i zero odpowiedzi.
Hej,mam pytanie jak jest to liczone dla osób które mają dzialanosc z ulga na start gdzie płaci się tylko ubezp zdrowotne ,mąż po 4 msc przekroczył ten pulap 60 tys i obecnie płaci 699 zł składki zdrowotnej ja placuje normalne na pełen etat czy przy takiej składce jego to świadczenie sie nam należy?
Jak na razie to od groma osób nie dostalo odpowiedzi od zus, u mnie w prqcy na 3 osoby składające tylko jedna dostala 29 przelew z zus
U mnie też bez zmian. Żadnej odpowiedzi.
Kom. 45
Jeżeli opłaca tylko składkę zdrowotną, to nie opłaca składki na ubezpiecznie społeczne, no a musiałby ja opłacać od podstawy wynoszącej minimum 30% minimalnego wynagrodzenia. Podstawa składki zdrowotnej jest tu bez znaczenia.
Lepiej pewnie w tym wypadku zrezygnować z ulgi na stary i zacząć opłacać składki na ubezp. społeczne. Kod 0570.
Jeśli chodzi o ulgę na start,to nie wystarczy że jeden rodzic spełnia kryterium,że podstawa wymiaru składek wynosi co najmniej 100% minimalnego wynagrodzenia za pracę.
Jeden i drugi małżonek musi spełniać warunek pracy. No, czyli w tym wypadku mąż musiałby się zgłosić do ubezpieczeń z kodem 0570 no i opłacać składki na ubezp. społeczne od podstawy wynoszącej w tym roku minimum 1290 zł.
Czy wiadomo kiedy będą wypłaty Aktywny Rodzic w pracy ??
"Program Aktywny rodzic to nawet 1500 zł miesięcznie – w zależności od wybranej formy świadczenia – na opiekę nad dzieckiem do lat 3, niezależnie od dochodów. Wnioski w ramach programu można składać od 1 października br.

W czwartek 28 listopada br. Zakład Ubezpieczeń Społecznych rozpoczął wypłatę świadczeń, pierwsza transza obejmuje 230 015 świadczeń na łączną kwotę 269 589 538,65 zł."
Do xyzz super tylko kiedy kolejne będą transzę 29 grudnia???
Nie mam takiej wiedzy.
Ja też składałem wniosek pierwszego dnia. Do dziś cisza... zarejestrowany i tyle.
U mnie również wniosek złożony 7 października i dotychczas status jako zarejestrowany.
Ja też zlozylam 1 pazdziernika i wniosek zarejestrowany. A ktos wie kiedy beda decyzje tych wnioskow? U mnie juz dawno minelo 2 miesiace...
Hej czy ktoś dostał już przelew na konto aktywnie w domu
Składałam 01.10. ale aktywnie w pracy i cały czas tylko zarejestrowany, przelewu brak. Może napiszmy tutaj jeśli u kogoś coś się zmieni ?
Ja dzwoniłam na początku grudnia do zusu na infolinię i powiedzieli mi,że przelewy będą do 4.12,ale u mnie do tej pory nic nie doszło.czekam na aktywni w pracy.
29.11 przelewu nie dostałam, najpierw dzowniłam 2.12 - dost info ze decyzje bedą 3-4.12 - dalej brak info, dzowniłam 4.12 dost info 5-6.12 bedzie info - dalej nic nie mam dzowniłam dziś 10.12 dalej nic nie ma iedynie Pani z infolinii powiedziała ze aktualny status mojego wniosku to badanie aktywnosci zawodowej. czy ktoś dostal teraz przelew? czy Wasze wnioski dalej sa nierozpatrzone?
A gdzie można sprawdzić status wniosku , który był wysyłany przez stronę Banku? Ja też składałam taki wniosek 1 dnia... i cisza do dzisiaj.
Witam ja składałam wniosek 1 października i dziś mamy 10 grudnia i cisza wniosek wisi nierozpatrzony jeszcze
Wniosek złożony 1 października, nadal nierozpatrzony, zaznaczam że koszty ponosimy od Października!! nikt by nie wprowadzał zmian w swoim życiu gdyby nie informacja o tym programie, więc dużo osób poczyniło kroki, wydaje swoje oszczędności i nadal czeka na zwrot. Żłobki w górę do możliwego limitu, jeśli nie będzie przelewu w grudniu to z prywatnych trzeba wyłożyć za pazdziernik,listopad i grudzien.
Witam, właśnie jestem po rozmowie z Panią z infolini ZUS, ponieważ wniosek na Aktywny rodzic złożyłam 1 paździenika a w dalszym ciągu status widnieje jako zarejestrowany. Pani powiedziała, że jedyne co może zronić to zgłosić "interwencje" i wtedy ZUS ma tydzień na odpowiedź. Także może to komuś pomoże :)
Kasia odpiszą ci że sprawa jest w dalszej realizacji bo muszą skontrolować wszystko
12.12.2024 telefon do zusu - dowiedziałem się że jestem kontrolowany przez zus z partnerka - kontrola zatrudnienia. I na wypłatę mamy czekać.
Czy ktoś dostał w grudniu decyzję o przyznaniu decyzji aktywny rodzic w pracy??
U mnie cały czas cisza dostałam tylko odpowiedź na interwencje: "Wniosek został zarejestrowany.
Zgodnie z informacją Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej Wypłaty świadczeń ruszą do końca tego roku z wyrównaniem od 1 października br.
Jeśli będziemy potrzebować dodatkowych informacji zostanie Pani o tym poinformowana przez PUE ZUS.
Bardzo proszę o cierpliwość i sprawdzanie skrzynki odbiorczej na swoim koncie PUE." Także pozostaje tylko czekać.
U mnie od 8 paz cisza, mają wszystkie dane o pobieranych składkach na naszych kontach, nie wiem co tu jest do weryfikowania....
Ja składałam 03.10 też dalej nic nie mam,dzwoniłam wczoraj pani mówiła że do końca grudnia powinno się wszystko wyjaśnić ,ale z miesiąca na miesiąc tak mówią ,żeby czekać ,jak długo jeszcze?
Ja składałam 03.10 też dalej nic nie mam,dzwoniłam wczoraj pani mówiła że do końca grudnia powinno się wszystko wyjaśnić ,ale z miesiąca na miesiąc tak mówią ,żeby czekać ,jak długo jeszcze?
Ja składałam wniosek 02.10. - jest zarejestrowany, info z zus takie jak w komentarzu 71 i 72 - do końca grudnia czekać cierpliwie.

Ale moja siostra składała później, ona 29 listopada dostała pierwszą wypłatę, a dwa dni później decyzję. Tylko ona ma mniejsze dziecko i nie korzystała jeszcze z RKO, tylko od razu aktywnie w pracy. I może dlatego.

Ja mam większe dziecko 2,5 roku i już RKO wykorzystałam i być może dlatego tacy rodzice są w dalszej kolejności.
Moje dziecko skończyło 30 września roczek, 01.10 złożyłam wniosek o aktywnie w pracy, do tej pory status zarejestrowany. Oboje z mężem pracujemy na pełen etat (ZUS)
Kiedy oni zrobia te wypłaty miało być 2 miesiąc a tu już 3 minie zaraz
Mogliby szybciej przelewać kiedy będzie teraz przelew aktywnie w domu
W ty miesiącu pisze na ZUS aktualności ze do 30 mają wypłacić. Nie wiem wlasnie czy 27 ZUS pracuje czy dziś zrobi przelew
Proszę dać znać jak coś będzie Wesolych Świąt Bożego Narodzenia
Będą przed sylwestrem
A może już ktoś ma
W tamtym mies były 28
U mnie nie ma, trzeba sprawdzać konta 31.12, bo przelewy maja wychodzić 30.12
No ok dzięki to już dziś niebedzie
Składałem wniosek 1.10 czy możliwe że styczniu będzie decyzja ?! Czy puszczę już wszystkim przelewy 30.12 ?(
Adam, A jaki masz status wniosku?
Oni tak maja że zarejestrowany a decyzja jest
Ja też mam status zarejestrowany ,ale decyzji brak ,skoro nie mam jej na PUE ZUS to gdzie by mogła być?
Na meilu
Wiadomosci swiadczeniobiorca
Ja skladalam wniosek 1.10 i mam w trakcie obsługi
A pieniądze były wczoraj czy nie bylo
Mam też że na pue 28.11.2024 dostałam w listopadzie a grudzien cisza Ti jak to jest nie mam pojęcia
Na zus aktualności piszą, że wypłaty będą 30 grudnia. Ja nie miałam jeszcze żadnej wyplaty, czekam nadal na decyzje.
Dziwne bez kitu miały być też wyrównania i wgl też tak dziwnie wszystko jest już Oani powinna dostac
To każdy dostanie tego 30 pieniadze
Nie wiem, trzeba czekać
To czekamy
My też chodzimy do żłobka w Warszawie. I czuję się oszukana. Chwaliłam tą gminę. A teraz musimy zwracać jeszcze do ZUS-u pieniądze. Jak napad na 3 filar. Kto zadeklarował po 500 zł to w ogóle masakra. Albo jak dostał tylko parę miesięcy

Co do innych gmin to cześć po prostu podniosła czesne i podkręca się inflację.
Moja córka też zaraz konczy 3 w przedszkolu nie ma miejsca tylko prywatnie a we wrześniu dopiero do państwowego dali ok chwała im za to ale powinno być też tak dopóki dzieci do przedszkola niepojda albo niech zrobią ze jak się podejmie orace a dzieci będą chorować to zaraz cię zwalniają bo jesteś na k4
Jutro niby wyplaty a na pue zus nic żadnej daty miesiąc wcześniej było 28 a teraz nic
Hejka mam pytańko. Chcę wrócić do pracy ale na 3/4 etatu mąż ma cały etat czy będzie należał mi się aktywny rodzic w pracy? Pozdrawiam :)
Tak bo w sumie podstawa składek wyniesie minimum 100% minimalnego wynagrodzenia i u każdego z Was z osobna minimum 50%.
Ktoś dostał dziś przelew ??
Tak dostałam po 8
Brak przelewu brak informacji o decyzji no ciekawe ??
Mam to samo, a wniosek skladalam 1.10 :(
Dostał ktoś dzisiaj przelew i bez wyrównania za październik?!
1.10 złożony wniosek, 30 grudnia dopiero pierwsza wypłata i to jeszcze bez wyrównania !!
W marcu mój mały będzie kończył 12m kiedy składać wniosek?
Ja też nic nie mam ,składałam wniosek 03.10,nawet decyzji brak,a czy ktoś dostał przelew z wyrównaniem za październik?
A jaki masz status wniosku? Ja mam w trakcie obsługi
02.10 złożony wniosek. Status w trakcie obsługi i brak choćby jednego przelewu od października...
Uki Ja mam to samo, wniosek skladalam 1.10 i od tej pory żadnego przelewu, decyzji, nic.
U nas to samo, złożony wniosek na początku pażdziernika i cisza...
Ja już mam po 8 był przelew
U mnie aktywnie w domu od 16.10 zarejestrowany pani odpisuje tylko cały grudzień że wniosek jest w trakcie rozpatrywania a na wypłatę mają czas do końca grudnia natomiast status dalej jest zarejestrowany a dziś już mamy 30 , siostra już dostała aktywnie w pracy 2razy u mnie brak decyzji ...
Ja też czekam od 21 października - znajomi dostali u mnie brak decyzji. Tydzień temu ZUS powiedział że jeszcze w ogóle nie zaczęli rozpatrywać mojego wniosku i że mają czas do 31 grudnia. Porażka
Z tego co wiem to piszą to mają czas na wypłatę do końca grudnia , a na rozpatrzenie dwa MSC u mnie minęło 16 grudnia , wniosek dalej zarejestrowany
Dostal ktoś dziś przelew???
Wniosek aktywny rodzic w domu składany w październiku do dzisiaj ani jednej wyplaty..
Otrzymał ktoś przelew aktywny rodzic w pracy? Złożyłam 1.10 i cisza na pue pisze zarejestrowany w trakcie obsługi.
Są osoby które dostały ale dostały one już 2 wypłatę , u mnie od października nawet jednej wniosek dalej jest zarejestrowany
Wniosek złożony 1.10 cisza, wniosek zarejestrowany.. ....jak długo jeszcze i o co w tym chodzi nikt nie wie....
Oni to chyba wysyłają komu chcą i kiedy chcą..
Wniosek złożony 08.10, zmienili w połowie grudnia status wniosku z zarejestrowany na "w trakcie", pewnie weryfikują.
Pieniędzy nie otrzymałam. Opóźnienia się nie boje bo to zus, będzie wyrównanie, boje się że dostane odmowę i będę musiała pisać jakieś dziwne odwołania
Zależy od Zusu który tym się zajmuję niewiem jestem za normalna praca zeby można było ość zawsze na l4 jak dziecko zachoruje a nie zaraz zwalniają
Wniosek 01.10. w trakcie obsługi, przelewu brak i najlepsze hit data załatwienia sprawy 31.10.2024. śmiech na sali
To niewiem trzeba może tam dzwonić albo do odzialu iść
U mnie dalej nic trochę jaja sobie robią ;)
Wniosek złożony 1.10 - aktywni w pracy. Nadal nic, miesiąc temu dzwoniłem do zusu i mi powiedzieli, że będą wypłacane do końca grudnia... Żałosne.
Nie ma sensu tam pisać dzwonić ani chodzić osobiście skoro za każdym razem się dowiaduje człowiek że oni mają czas i trzeba czekać cierpliwie szkoda się denerwować..
Pewnie kasy brakuje , na nowy rok przewidziany jest budżet że sporym deficytem to wyrównają. Taką mam nadzieję. Ale też się obawiam , że mi odrzucą np z powodu jakiegoś błędu we wniosku , a potem mi już nie wypłacą od października. Jakby wcześniej rozpatrzyli a potem dali kasę to pół biedy. Też składałam 01.10 i mam w trakcie obsługi
Witam ja pracuję na pełen etat a żona na pół dostaliśmy my pierwsza wypłatę w listopadzie ale w grudniu nic nie wiem dlaczego .
Ja też nic nie dostałam wniosek złożony 04.10 pisze w trakcie obsługi a data załatwienia sprawy 16.12 i cisza.
Teraz nie wiadomo czy składać odnowa wniosek ?? Czy czekać co się wydarzy w styczniu ??
Ja bym nie ryzykowała,.bo jak uwzględnia tylko nowy wniosek to jeszcze nie wypłacą za poprzednie miesiące, a aktywnie w domu i pracy nie działa wstecz tylko od miesiąca w którym złożymy wniosek
Po 20.10 informowali że wpłynęło ok 331 tys wniosków z czego dla przykładu 89 tys aktywnie w pracy , a 28.11 byla informacja ile w sumie wypłacili świadczeń i aktywnie w pracy było ,66.6 tys. Tych wniosków ostatecznie na pewno było dużo więcej, ale to pokazuje że to nie są jednostkowe przypadki tylko spora grupa ludzi została pominięta póki co . Byłam ciekawa ile teraz wypłacili, ale co dziwne nie ma jeszcze danych
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak obliczyć czy mogę złożyć wniosek na program aktywny rodzic . Ja jestem zatrudniona na pół etatu zarabiam najniższą krajową a mąż ma cały etat i też najniższą krajową. Czy to świadczenie nam przysługuje ?
Tak przysługuje.
Warunkiem jest, aby każde z rodziców miało minimum połowę minimalnego wynagrodzenia, a w sumie we dwójkę razem przynajmniej minimalne wynagrodzenie.
Hej
Hej dajcie znać jeśli ktoś z was otrzyma przelew na "aktywnie w pracy"składałam 03.10 ,i ani pieniędzy ,ani decyzji a wiem że wszystko się zgadza i nie ma żadnych zastrzeżeń bo dzwoniłam i pytałam
3 miesiące dalej nic może do wakacji wyrobią się z jakąkolwiek decyzja
U mnie od 2.10 dalej zarejestrowany i nic. Aktywnie w pracy.
U mnie wniosek składany 1.10 i w trakcie obsługi. Aktywni w pracy.
Również czekamy od 17.10.2024 zarejestrowany. Aktywnie w pracy. Dobrze wiedzieć, że nie tylko z nami lecą w kulki.
Co jest grane z tymi wypłatami? czemu jeszcze brak wypłat dla aktywnie w pracy?

czemu w ogole cisza w mediach? to jest chore. nic nie dali!!!
Za pazdziernik dostalem 28.11.Za listopad narazie cicho
Złożyłam wniosek 1 pazdziernika na aktywny rodzic...Nadal nie mam zadnej informacji czy zostalo mi przyznane czy nic to jest jakas kpina!
Może jest jakiś pracownik z ZUS który może nam to jakoś wytłumaczyć ??( Rozumiem miesiąc dwa ale czwarty miesiac czekać )
Najgorsze w tym wszystkim jest to,że jeśli z jakiś powodów nie przyznają nam aktywny rodzic w pracy,to stracimy dobrych kilka miesięcy,żeby móc uzyskać rodzic w domu.to jest bardzo krzywdzące i niesprawiedliwe,nie tak miał ten program wyglądać wg zapowiedzi.z kapitałem.opiekunczym nie było takich cyrkow
Od początku czułam że coś nie tak będzie z tym programem… gdzie tusk da.. z 800+ czy innymi programami nie było problemu ale tu jak zwykle coś nie gra. A wychwalają się że wypłacają ! Pic na wodę !!!
Witam czy jest ktoś komu nie wypłacono aktywny rodzić w pracy ?
Wciąż czekam a złożyłam pierwszego dnia
Ja aktywny rodzic za październik dostałem 28.11. A za listopad miało być 30.12 ale nic nie dostałem. Napisałem do Zusu ale nie odpiszą pewnie. Pewnie backlog mają
ZUS odpisuje,że trzeba czekać,bo wnioski są rozpatrywane i wszyscy,którym się należy dostaną,jak zapytałam do kiedy,to już odpowiedzi brak
Po moich licznych meilach i telefonach, uzyskałam informację, że moją sprawe dostał pracownik do recznej weryfikacji 16 grudnia - na moje pytanie czemu to tak długo trwa, dostałam informację, że jest czas urlopowy, święta są. Nie dostałam ani za pierwszy miesiąc ani za drugi. mąż był w październiku na L4 i to ponoć opóżnia wypłatę, ale w listopadzie nikt z nas nie był na L4. To kpina z ludzi. Miało l4 nie wpływać na nic.
U mnie wniosek złożony 1.10 AwP, o tamtej pory cisza, wniosek w obsłudze, interwencja zgłaszana dwukrotnie, składki były sprawdzane i wszystko się zgadzało, na infolinii niczego nie można się dowiedzieć bo ciągle jakieś inne wymówki a to że deklaracje od pracodawcy a to że nawet do 20 stycznia mogą rozpatrzyć itp.. to jest kpina po prostu
Zadzwoniłam.Udało mi się dodzwoni i oczywiście mam czekać bo wszystkie wnioski są sukcesywnie rozpatrywane i będą rozpatrzone. Jednak tym razem Pani powiedziała ze wystosuje ponaglenie do jednostki która obsługuje mój wniosek. Ile to da to nie wiem. Nie usłyszałam czy chodzi o 2 tyg, czy o miesiąc, czy o więcej.. chociaż zapytałam.
Stanowczo za długo to trwa. Nie wiemy i oni też nie wiedzą ile to potrwa. Od Października mają problem z rozpatrzeniem wniosków? przecież osób jeszcze nierozpatrzonych jest bardzo dużo. Interwencje nie wiem ile dadzą , ale ostatnio podczas rozmowy Pani na infolinii podała mój nr wiec czekam może ktoś łaskawie będzie chciał zakończyć moją sprawę.
Witam na jaki numer dzwonicie do tego zusu ?
22 560 16 00 ZUS infolinia
Wniosek składałem 1.10 do tej pory cisza w internecie wyczytałem, że już większość wypłacili komu się pytam ?
Nie wiem jakim cudem wnioski złożone później dostały już po dwie wypłaty a Ci którzy składali w październiku ani jednej plus jeszcze nawet nie mają decyzji już bokiem wychodzili to ich 'trzeba czekać' przez telefon.
Z innymi świadczeniami nie ma takiego problemu zazwyczaj są rozpatrywane jeszcze przed czasem a to jakiś cyrk na kółkach tysiące pytań a zero odpowiedzi
Ciekawe czy dziś będą jakieś przelewy ja nadal nic a dzwonić nie ma sensu ciągle przedłużają termin.
Wszędzie pisze że przelewy mają być w ostatnim dniu roboczym każdego miesiąca,to co znów mamy czekać do końca stycznia,to jest chore,zaczynam powoli godzić się z myślą że nie zobaczę tych pieniędzy ,za długo to trwa a niby wniosek wszystko się zgadza, niech ktoś da znać jak dostanie przelew z "aktywnie w pracy"
Jestem właśnie po kontakcie z ZUS'em na E-wizycie. Zgłosiłem 3 interwencję, natomiast wątpię, żeby to coś przyspieszyło. Przy dwóch poprzednich interwencjach nikt nawet się nie skontaktował ani nie dał żadnej informacji zwrotnej. Natomiast dowiedziałem się, że wszystkie wnioski rozpatrywane są w Białymstoku i reszta osób w innych placówkach nie ma wpływu na szybkość rozpatrywania wniosków. Co do terminu dostałem informację, że jest adnotacja przy moim wniosku, że ma być on rozpatrzony do 16.01- miejmy nadzieje, że wtedy już wypłaca pieniądze i nie będą tego po raz kolejny opóźniać. Tego również innym czekającym życzę :)
Mnie 28 grudnia na pue ZUS wskoczyła data planowana załatwienia sprawy 4 grudzień. Śmiech
Dzwoniłam, dowiedziałam się tyle że 2 miesiące liczy się od wpłynięcia dokumentów od pracodawcy za październik czyli w moim przypadku to 20 listopada, więc mają czas na rozpatrzenie do 20 stycznia.. ponadto co miesiąc będzie sprawdzana aktywność zawodowa, dodatkowo Pani powiedziała że każda interwencja wydłuża czas rozpatrzenia wniosku gdzie ja byłam w szoku i ona też że ktoś mi to zaproponował..
Niektórzy dostali AWP za październik w listopadzie a teraz w grudniu za listopad nie i mają status "wznowione postępowanie"
A jest tu ktoś kto dostał już aktywnie w domu?
Treść zablokowana przez Administratora w oparciu o Regulamin Forum.
Oliwia ale jak to w Białymstoku? Wszystkie wnioski są rozpatrywane w Białymstoku? Współczuję naprawdę... Żłobki podniosły opłaty przez program Aktywny rodzic, a większość osób wgl tego nie otrzymała i musimy czekać nie wiadomo ile czasu.. porażka
Ktoś miał może sytuację, że nie dostał decyzji za aktywnie w pracy, a w międzyczasie dostał się do żłobka co wiązałoby się ze złożeniem wniosku na inny program?
Składałam wniosek 02-10-2024 r. był zarejestrowany przez 2 miesiące , teraz aktualnie od grudnia jest w trakcie obsługi , na infolinii ciągle twierdzą , że jest sprawdzana aktywność zawodowa i każą czekać na decyzje . Złożyłam kolejną interwencje z dniem dzisiejszym , mam wrażenie , że niektórzy rodzice zostaną pominięci i nie będą w ogóle oglądać tych pieniędzy . Z wnioskami z RKO nie było aż takiego problemu . Skoro ZUS ściąga wszystkie informacje z sytemu nie powinno moim zdaniem trwać tyle czasu , nie pomijając , że wnioski miały byc rozpatrzone max do 2 miesięcy .
Dodam , ze termin załatwienia mojej sprawy tj rozpatrzenia wniosku był na 04-11-2024 r. ( Aktywnie w pracy )
Ciężko o otrzymanie jakiejkolwiek informacji jak poprzez PUEZUS jak i infolinię . Mam wrażenie , a nawet jestem przekonana , że każdy konsultant mówi mi coś innego , po prostu człowieka zbywają i każą czekać . Nie potrafią zadeklarować dokładnego terminu czy to będzie tydzień , dwa czy decyzje człowiek uzyska dopiero w wakacje czy w ogóle ją uzyska :)
bez komentarza .
Wniosek aktywny rodzic złożony 1 października, na pue zus informacja,że Wniosek w obsłudze, nie dostałam nawet 1 przelewu. Kpina
"Skomplikowane przepisy dot. Programu Aktywny Rodzic utrudniają pracę ZUS i opóźniają wypłaty środków z tego programu - ocenili posłowie PiS po kontroli poselskiej w ZUS. Urzędnicy zapewnili, że środki z programu, które powinny zostać wypłacone do końca grudnia, będą uruchomione do końca stycznia - dodali."
Myślę , że decyzji nie będzie nawet do końca stycznia . Wdrążając taki program gdzie wiadomo wiele rodziców będzie zainteresowanych i spełniające wymogi powinno być bardziej dopracowany , i nie było by tyle zamieszania . Teraz podejrzewam połowa wniosków zostanie odrzucona z powodu jakiś niedogoności i źle wypełnionych wniosków .
Też tak myślę. Wymyślą cokolwiek byle by nie wypłacić pieniędzy od października.
Także "Witaj Uśmiechnięta Polsko " . Jest to przykre , ale na niektóre rzeczy człowiek nie ma wpływu . Zamiast ułatwiać pomoc to albo utrudniają albo zbywają . Taka jest pomoc ze strony rządu , że nawet do tej pory nie skomentowali tego publicznie i z ich strony cisza . Cieszy mnie fakt , że posłowie z PiS-u się tym zainteresowali , podjęli jakieś kroki . A nam rodzicom pozostaje cierpliwie czekać na decyzje :)
Spokojnego dnia dla wszystkich :)
Ja również czekam i doczekać się nie mogę. Fajne te obietnice rządu :) takie uśmiechnięte - a raczej kpiące z ludzi. Dzięki rządzie za te uwłaczenie, bo coś co Ci się należy trzeba się prosić. A i tak nikt nic nie wie.
Witam .
Właśnie wracam z ZUS . Oznajmiono mi , że mam odmowę na wniosek aktywni rodzice w pracy ,gdyż brałam Rko lub nie mamy z mężem 100% składek minimalnego wynagrodzenia .Więc nam się nic nie należy .A pytam dlaczego żadnej decyzji nie mam .Odpowiedziano , że nie ma i nie będzie .
Złoz oficjalne pismo z żądaniem wydania decyzji w tej sprawie. ZUS będzie musiał się do tego odnieść.
Do OLKA

jak to? a brałaś RKO lub nie masz 100% składek minimalnego wynagrodzenia?
Tak brałam Rko , ale to jest coś dziwnego , że moje znajome też prały Rko i im wypłacono aktywnie w pracy .Nie rozumiem jednego jedni dostają drudzy nie .Dla mnie to jedno wielkie klamstwo
Moja szwagierka tez brala RKO i dostala.

To jest oszustwo, dlaczego tyle czekamy. niech sie wreszcie ktos z polityków za to wezmie.
Czyli Ci co nie otrzymali to mają odmowy bez decyzji, tak możemy sobie czekać w nieskończoność
Olka czy byłaś w ZUS w swojej miejscowości czy w ZUS w Białymstoku ?

Z tego co wynikało to pobieranie RKO wykluczało tylko Aktywni w domu a nie w pracy . Pisałam wyżej , że tak będzie będą skargi i odwoływania a i tak człowiek nie dostanie ...
Było , że to nie wymaga wydania jakiekolwiek decyzji , masz wpływ na konto = świadczenie przyznane , nie masz = świadczenie nie przyznane .
Taka jest pomoc dla rodziców .
USTAWA
z dnia 15 maja 2024 r.
o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka - "Aktywny rodzic"
art. 35. 4. W sprawach odmowy przyznania świadczenia "aktywny rodzic", uchylenia lub zmiany prawa do świadczenia "aktywny rodzic" oraz nienależnie pobranego świadczenia "aktywny rodzic" Zakład Ubezpieczeń Społecznych wydaje decyzję. (...)

Jak widać ZUS ma obowiązek wydać decyzję w przypadku odmowy przyznania świadczenia. Tak więc domagajcie się (na piśmie) takich decyzji.
5.
Decyzje, postanowienia, zawiadomienia, wezwania, zaświadczenia, informacje i inne pisma w sprawie świadczenia "aktywny rodzic" Zakład Ubezpieczeń Społecznych doręcza osobie ubiegającej się o świadczenie "aktywny rodzic" i osobie otrzymującej świadczenie "aktywny rodzic" wyłącznie w postaci elektronicznej na jej profilu informacyjnym utworzonym w systemie teleinformatycznym udostępnionym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Informacja o umieszczeniu na profilu informacyjnym decyzji, postanowienia, zawiadomienia, wezwania, zaświadczenia, informacji i innego pisma w sprawie świadczenia "aktywny rodzic" może zostać przesłana przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych osobie ubiegającej się o świadczenie "aktywny rodzic" lub otrzymującej to świadczenie na wskazany we wniosku adres poczty elektronicznej lub numer telefonu.
Ja też chyba wybiorę się do zuzu bo jaja jak nic
Dokładnie, jeżeli świadczenie zostanie przyznane nie wymaga wydania decyzji a jeśli będzie odmowa musi być wydana decyzja na piśmie tzn. powinna być wydana ale jak to będzie to nie wiadomo, pewnie teraz będą wysyłać odmowy tylko żeby nie robić wyrównań od października że niby rodzice popełniają błędy przy składaniu wniosków
Zapis ustawowy jest wyraźny. Musi być decyzja, tak wiec tego wymagajcie od ZUSu.
No, a tak w praktyce, to moim zdaniem bardziej praktyczną opcją jest złożenie oficjalnego pisma np. na druku POG niż jechanie do ZUS odczekanie w kolejce i porozmawianie przy stanowisku, z czego później nie będzie i tak żadnego śladu.
Właśnie dzwoniłam do ZUS powiedzieli że w ciągu trzech dni skontaktuje się ze mną pracownik czy mam przyznane czy nie a wiadomo że już niejeden dzwonił i takie coś słyszał więc każdemu mówią to samo.Ale przynajmniej gość powiedział że powinnam to wiedzieć w ciągu dwóch miesięcy a mija już trzeci i nic nie wiadomo.
Do Genowefa
daj znać jakby faktycznie się ktoś do Ciebie odezwał w ciągu tych trzech dni
Ja też dzwoniłam ale u mnie ciągle to samo że jest badana aktywność zawodowa
Dam znać ale czuję że to było tylko tak powiedziane żeby to przeciągać.
Ja również z dniem dzisiejszym rozmawiałam z Panią z infolinii po raz drugi wzięła ode mnie nr telefonu , że będą dzwonić w co wątpię . Zbywanie i odwlekanie . W grudniu rzekomo wniosek trafił do obsługi ręcznej a Pani z infolinii powiedziala mi dzisiaj , że nie , że do obsługi ręcznej trafił wczoraj . Do tej pory żadnej konkretnej odpowiedzi .
Ja również z dniem dzisiejszym rozmawiałam z Panią z infolinii po raz drugi wzięła ode mnie nr telefonu , że będą dzwonić w co wątpię . Zbywanie i odwlekanie . W grudniu rzekomo wniosek trafił do obsługi ręcznej a Pani z infolinii powiedziala mi dzisiaj , że nie , że do obsługi ręcznej trafił wczoraj . Do tej pory żadnej konkretnej odpowiedzi .
Ja również jestem w takiej sytuacji jak większość żadnych pieniędzy i żadnej decyzji na infolinia tylko zbywają każda mówi co innego sami nie wiedzą już co gadać. U mnie niby RKO to co już wypłacili od pazdziernika maja odliczyć od aktywny rodzic tylko że żadnych informacji! Teraz kaza czekać do końca stycznia.
Ten program był tlyko pod publikę medialną, czego to Tusk nie robi. Także uśmiechać się szeroko, bo pieniędzy Polski rząd nie ma, a te co były zostały rozkradzione. Usmiechamy się
Ja byłam w swojej miejscowości .A nie napisałam Was wczoraj , że mój wniosek jest jako zarejestrowany a pani powiedziała mi , że odmowa .Czegoś tu nie rozumiem
Czy ktoś rozważa pójście do sądu administracyjnego złożyć skargę na brak decyzji w terminie (mieli 2 mies od złożenia wniosku)?
Z zusem niewygrasz
Info osoby pracujące w zus:
-zus się zapchał wnioskami, część poszła bez kontroli i dostali ludzie kasę, teraz część wznowili, a inna część dostała za listopad, problem że jeszcze nie sprawdzili październikowych niby mają to zrobić do końca stycznia, ale wątpliwe że się uda, a listopadowe te wznowione sprawdzą pewnie dopiero w lutym/marcu

- generalnie jest nakaz z góry na uwalenie jak największej ilości wniosków, bo nie ma kasy, więc sprawdzają każdy punkt po 10 razy

- dodatkowo mają opóźniać decyzje, odmawiać uzasadnień i grać na czas, przez to miesiące lecą, dostaniecie odmowy prawdopodobnie na koniec stycznia więc następny wniosek od lutego możecie złożyć, więc państwo jest 4 miesiące do przodu na was...

generalnie proponuję żebyście się już powoli zbierali i szykowali do pozwów zbiorowych, bo sami nic nie wskóracie
Tak właśnie przypuszczałam, że te pierwsze wypłaty były wysyłane bez rozpatrzenia byleby ktoś dostał kasę a resztę ostro "sprawdzają" a tak naprawdę oleją
Też na PUE ZUS pisze ze wniosek w obsludze. Ja pie.... już 2 miesiące zarejestrowany był teraz pod koniec stycznia będzie już 2 miesiące obsługiwany.
Napisałam 3 maile do biura grajewskiej (ona reklamowała swoją twarzą program) ale oczywiście olewka, dziwne że jeszcze media o tym głośniej nie "huczą",jakby PiS nie wypłacał 800 plus to koalicja by zrobiła aferę na całego...dla mnie skandal, rodzice sobie planowali budżet,wydatki pod ten program,żłobki podniosły ceny, w pale się nie mieści ..po co wprowadzać cos czego nie są w stanie obslużyc
Ja dziś dzwoniłam Pani powiedziała że na dniach będzie decyzja , pewnie odmowa . Jakby ktoś był chętny na pozew to z przyjemnością dołączę do grona które nie dostało pieniędzy choć wymogi zostały spełnione .
Cześć, czytam na bieżąco co wysyłacie bo ja złożyłem wniosek 1.10 i do dzisiaj cisza, wniosek w trakcie obslugi.... a dzisiaj rano mail, że swiadczenie przyznane. Na pue zus nie mam nic w skrzynce odbiorczej i wniosek dalej w trakcie oblsugi, ale ten mail...? Chyba coś ruszyło.
@Bartek dajesz nadzieję bo na jutro już miałam pisac do prawnika :) może faktycznie coś ruszy ale komentarz @maxkolanko trochę odbiera mi nadzieję...
Tak wczoraj sporo wniosków ruszyło i było dużo decyzji wysłanych o przyznaniu świadczeń
Ja dalej nic nie mam
Ja dzwoniłam w piątek i mi powiedzieli że ktoś w ciągu 3 dni się ze mną skontaktuje dzwoniłam dziś i powiedzieli że nikt nie będzie się kontaktował mam czekać do końca stycznia i jeśli nic nie dostanę to w lutym mam sie odzywać dopiero.Chyba będę dzwoniła dziennie może będą mieli dość i coś ruszy:)a tak naprawdę to zbywają ludzi.
Piszcie oficjalne pisma. Taki w dzwonienie raczej sprawy nie przyspieszy. W końcu po tych telefonach od Was żaden ślad nie zostaje, a po za tym za każdym razem pewnie ten telefon odbiera kto inny, czyli raczej nikogo w ten sposób z tamtej strony tymi telefonami nią zameczycie :-). Korzystając z druku POG wybierzcie opcje skargi. Wprawdzie z zusem się raz z taką przewlekłością walczę w innych sprawach, ale zasada jest pewnie ta sama.
3 tyg temu wysłałam ta skargę poprzez pismo POG- zero reakcji, oni nie reagują na żadne ponaglenia,to wszytsko idzie w czarną dziurę, zastanawiam się czy jakby dostali pismo z sądu czy bo to cokolwiek pomogło....ręce opadają, zastanawiam się czy kiedykolwiek człowiek ujrzy te pieniądze na oczy :)
ZUS ma miesiąc na zakończenie postępowania w sprawie skargi i oczywiście powinien odpowiedzieć pisemnie jak sprawa została załatwiona.
Hej, składałam wniosek 1.12 bo tego dnia mały miał roczek i było możliwe złożenie wniosku - aktywny rodzic w pracy. Oo tej pory cisza..... Czy ktoś ma podobną sytuację?
Kom. 218
Patrz powyżej. Jak widać inni czekają jeszcze dłużej :-(.
Kom 218
Ja skladalam wniosek 1 października i dalej nie mam decyzji. Trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Ja dzwoniłam do zusu to Pani powiedziała że najpierw pracodawca ma miesiąc na wysłanie im pisma że jest się zarejestrowanym i dopiero po tym miesiącu liczy się dwa miesiące na wydanie decyzji z zusu. Czyli niby ogólnie czeka się 3 miesiące wiec jak ja złożyłam wniosek 29 października to ma być sprawa rozpatrzona do 29 stycznia
Jestem po kolejnym telefonie z konsultantem z ZUS , ponownie brak konkretnej odpowiedzi . Napisałam wiadomość na stronie ZUS , dostałam odpowiedź , że konsultant będzie dzwonił w przeciągu 3 dni roboczych ale jak dla mnie to kolejna zwłoka w sprawie decyzji .
Jaki problem jest nie wiem , na każdym panelu są informację co do składek , zatrudnienia i innych informacji , nie potrafię zrozumiec czemu to trwa juz kolejny miesiać .
"najpierw pracodawca ma miesiąc na wysłanie im pisma że jest się zarejestrowanym" - No przecież ZUS te informacje ma w systemie. Rozliczamy co nieco firm i żaden z pracodawców nie otrzymał pisma z ZUS, aby potwierdzić, że pracownik jest zarejestrowany, no a cześć z nich zapewne złożyła takie wnioski. No a w końcu pracodawca zgłasza pracownika do ZUS i ZUS ma tę informację w swoim systemie. No, ale jeżeli faktycznie takie pisma są wysyłane, to jest jakaś parodia.
A gdzie się kontaktujecie? To może i ja spróbuje - u mnie sytuacja jest inna bo ja jestem na działalności, więc pracodawca nie musi nic wysyłać. A jednak wciąż decyzji brak......
Bezpośrednio na infolinie 22 560 16 00 . Z rana ciężko bo linia zajęta ale tak koło 15 można śmiało .
Jak myślicie dlaczego to trwa tak strasznej długo?czy to braki kadrowe czy brak kasy?
Ja myśle ze nie ma kto tego ogarniać. Koleżanka z UM mówi ze roboty dokładają, wymyślają a personel ten sam czyli trzy osoby na krzyż. Dodatkowo brak budżetu pewnie czekamy na jakaś tam transze a (Tych co nie otrzymali) dodatkowo może coś się nie podoba sprawdzającym o ile ktoś je juz obejrzał.
Ja składałam 1.10 u mnie zatrudnienie i kasa się zgadza, mój partner ma działalność i tu może być więcej sprawdzania czy zarobił, czy opłacił itp. . Żałuje ze nie podałam ze się rozstaliśmy i nie jestem samotna matka bo może, może byłoby po sprawie.
Przy dział. gosp. ważna jest podstawa naliczenia składek, a nie ile się zarobiło z tego tytułu. Ewentualne nie opłacenie składek (zaległości w ZUS) też nie mają znaczenia. Tak więc teoretycznie powinno być prościej.
Tak jest to opisane i to miałam na myśli pisząc zarobił, opłacił …Świadczenie „aktywni rodzice w pracy” przysługuje, jeśli oboje rodzice osiągają przychód, którego podstawa wymiaru składek wynosi co najmniej 100% minimalnego wynagrodzenia za pracę (tzw. warunek łączonego poziomu aktywności zawodowej).
Wysokość tych podstaw ZUS przecież ma w swoim systemie, tak więc nie bardzo rozumiem co jeszcze dodatkowo potrzebuje.
Ze strony ZUS:
"Aby rozpatrzyć wnioski o świadczenie aktywni rodzice w pracy, musimy sprawdzić, czy rodzice spełniają warunek aktywności zawodowej. Robimy to na podstawie danych ZUS oraz informacji z rejestru Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS).
Dane te aktualizujemy w oparciu o informacje od pracodawców i osób prowadzących działalność gospodarczą. Przekazują oni do ZUS dokumenty rozliczeniowe z podstawami wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe w danym miesiącu za miesiąc poprzedni – do 5, 15 i 20 dnia miesiąca.
Pracodawcy i przedsiębiorcy przekazali już do ZUS dokumenty rozliczeniowe za październik tego roku. Na tej podstawie rozpatrujemy wnioski o świadczenie aktywni rodzice w pracy złożone w październiku."
To co oni za dokumenty jeszcze zbierają? No przecież w większości przypadków wszystkie dane są w systemie ZUS.
Cześć, dostałam dzisiaj informację na maila „informacja o kwocie miesięcznej AWZ kwota 0”, a na pue i w aplikacji wniosek dalej wisi jako zarejestrowany i nie mam żadnej wiadomości w skrzynce - żadnego dokumentu odrzucającego/potwierdzajacego prawo do świadczenia „aktywnie w żłobku”. Ktoś ma podobnie? Czy to znaczy że odrzucili mój wniosek? Oboje z ojcem dziecka pracujemy, nie jesteśmy małżeństwem, ja podpisywałam umowę ze żłobkiem i składałam wniosek
Witam, składałam wniosek 2.10, w systemie wniosek do dnia wczorajszego miał status ,, zarejestrowany „. Dziś przed godziną 8 dostałam wiadomość, że świadczenie przyznane. Także coś się ruszyło.
Wiadomosc na email czy na koncie?
Najpierw e-mail, po chwili pojawiło się na koncie również.
Czy dostała Pani z wyrównaniem czy bez ?
Chodziło mi, że wiadomość również pojawiła się na koncie ZUS Pue. A wypłaty z tego co się orientuję dla Aktywny rodzic w pracy mają pojawić się 30 stycznia, także zobaczymy czy będzie wyrównanie, chociaż na to nie liczę, patrząc ile czasu wynosiło samo przyznanie świadczenia.
Wczoraj były wysyłane decyzje i np była odmowa AWP z powodu tego że dziecko niby było wpisane w rejstr żłobków a wcale tak nie było i wystarczyło wysłać odwołanie i dzisiaj już była decyzja o przyznaniu tego świadczenia. Moim zdaniem jak się wszystko zgadza to będzie pozytywna odpowiedź, pieniądze na koncie to swoją drogą oczywiście, bo czy będą wyrównania od razu czy po prostu wydłużą czas wypłacania świadczenia to tego nie wiemy
Witam, złożony wniosek 1.10!! do dziś zero odzewu. Dzwonie pisze i tylko zbywanie że sprawa w toku itd itd.
Moje pytanie jest takie czy ktoś dostał już decyzje i wypłatę kasy z wyrównaniem za AKTYWNIE W PRACY !! interesuje mnie tylko aktywny rodzic w pracy!!
aktywnie w żłobku jest wypłacane bo mam znajomą która pracuje w żłobku.
Dzwoniłam po raz kolejny do ZUS , Pani z infolinii powiedziała , że rozpatrują wnioski i na dniach każdy powinien mieć decyzje , ale oczywiście zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce ( również złożyłam wniosek Aktywnie w Pracy ) . Czy to będzie tylko decyzja , czy również zostaną przelane środki z wyrównaniem do dnia 30-01-2025 r.
Ja składałam 01.10 aktywnie w pracy i do tej pory zero odzewu,na infolinii zbywaja
Ja też wniosek składałam 01.10 i bez odzewu, dziś złożona 3 interwencja i dostałam informację, że do 3 dni pracownik się ma odezwać. Czyli znów będzie bez odzewu.
A czy ktoś dostał aktywnie w domu jak pobierał rko?
Z tego co pisali pobieranie / pobrane RKO wyklucza z Wniosku o aktywnie w domu , ale może ktoś pobrał i dostał ? Jestem ciekawa jak to wygląda
Świadczenie "Aktywnie w domu" uważane jest za zamiennik RKO. W związku z powyższym pobranie już pełnej kwoty RKO czyli 12 tys. zł na dane dziecko wyklucza możliwość skorzystania z nowego świadczenia od 1 października 2024 roku. Gdyby jednak świadczenie nie było pobrane w pełnej wysokości, można składać wniosek do ZUS.
Aktywny rodzic a RKO

Jeśli rodzice pobrali już na dziecko pełne 12 tys. zł RKO, to z nowego programu mogą ubiegać się o jedno z dwóch świadczeń: „Aktywnie w żłobku” – jeśli dziecko uczęszcza do żłobka bądź „Aktywni rodzice w pracy” – jeśli rodzice są aktywni zawodowo, a dziecko nie chodzi do żłobka.

Jeśli rodzice pobierają na dziecko RKO, ale nie wykorzystali pełniej kwoty 12 tys. zł., to z nowego programu mogą się ubiegać o jedno z trzech świadczeń: „Aktywnie w żłobku”, „Aktywni rodzice w pracy”, a także „Aktywnie w domu”. Przy czym łączna kwota RKO i „Aktywnie w domu” nie może przekroczyć 12 tys. zł na dziecko.
Ja otrzymałam dzisiaj decyzję o przyznaniu aktywnie w pracy, wniosek był złożony 1.10, 6 interwencji i wczorajsza skarga przekazana do ZUS w Białymstoku
Czy przysługuje mi aktywnie w domu jeśli dostawałam tysiąca przez rok na pierwsze i jedyne dziecko? Tzw kosiniakowe?
U mnie na razie cisza 01.10 składany wniosek, dzwoniłem do ZUS ale konsultant informował o cierpliwości, uważam że program fajny pomysł, ale mogli do niego lepiej się przygotować :)
U mnie dalej cisza wniosek złożony 1.10 na stronie dalej wisi jako zarejestrowany na infolinia gadają w kółko to samo teraz podobno drugi miesiąc sprawdzają męża w Norwegii czy pracuje. Masakra
U mnie wniosek złożony 4 listopada, dopiero w zeszły piątek zmienili status na w trakcie obsługi a data rozwiązania sprawy.. 04.12.24 haha, masakra
Dodam że na drugie dziecko na aktywnie w domu bo chodzi do przedszkola, wniosek złożony w październiku, zaakceptowany w listopadzie także szybko. A teraz.. aktywnie w pracy im nie idzie kompletnie
3.10 złożony wniosek, wczoraj rozmowa z konsultantem ZUS, założono interwencję. Dziś 16.01 pismo o przyznaniu świadczenia (aktywnie w pracy). Pieniążków na koncie jeszcze nie ma
Jak jest rozpatrywane to... do 27 października byłem na świadczeniach rehabilitacyjnych. Pracuje cały czas ale od marca do października kase płacił mi zus. Czy to koliduje z tym żeby otrzymać aktywnie w pracy>??
Dostałam dziś rano maila Informacja o "przyznaniu świadczenia awz (standardowa)" w ZUS pue wniosek wisi jako zarejestrowany nadal. Miał ktoś podobnie?
Gdzie znajdę przepisy regulujące w jaki sposób ma się odbywać płatność za żłobek.
ZUS skierował mnie do ministerstwa- bo oni tylko wypłacają świadczenie zgodzie z rejestrem gdzie widnieje dziecko.
Natomiast chciałem się dowiedzieć czy my rodzice mamy wpłacać do żłobka całość kwoty i następnie żłobek zwraca nam pieniądze gdy otrzyma je z ZUS, czy wpłacamy tylko różnicę.

Pytam bo nagle po 2 miesiącach żłobek zmienił formę z różnicy na całość argumentując to tym, że tak im powiedzieli w ZUSie. Natomiast na infolinii ZUSu i w oddziale otrzymałem informację, że ZUS tego nie reguluje i nie przekazywali takich informacji żłobkom.

Proszę o wskazanie gdzie znajdę informacje na ten temat, lub proszę o podesłanie takiego przepisu. Jak to powinno wyglądać. Pytam o to też dlatego, że nikt ze znajomych, których pytaliśmy nie wpłaca całości tylko różnicę. Natomiast właścicielka żłobka upiera się przy swoim i twierdzi, że tak jej ZUS kazał zrobić- ma pobierać całość.
Chodzi o świadczenie Aktywnie w żłobku.
Aktywnie w żłobku wypłacane jest na konto żłobka z tego co piszą w internecie , więc dziwna sytuacja z Panią właścicielką żłobka . Na niektórych właścicieli trzeba uważać bo kręcą takie wałki , poproś może o druk wpłat na konto które ZUS wpłacił odkąd dostałeś decyzje z ZUS-u na swoje dziecko . Chyba , że ewentualnie masz wgląd na konto PUEZUS I sam możesz sprawdzić te wypłaty wtedy wydrukuj i przedstaw je właścicielce , że skoro Zus wypłaca pieniądze do placówki będziesz regulował tylko różnice a nie całą sumę .
Aktywnie w żłobku- prawda jest taka że moja siostra płaciła za żłobek 950zł/m.
Po wprowadzeniu świadczenia-żłobek z dnia na dzień dostarczył rodzicom ANEKS do umowy gdzie informują iż NAGLE opłaty wzrastają do ustalonej kwoty świadczenia tj. 1500 zł :( jedna wielka banda mafia żłobkowa. Czyli gdzie teraz są te 550zł?? co tak NAGLE podbiło cene?? Kombinatorstwo i tyle.
Wydaje mi się , że to celowe działanie bo na tym sa stratni obywatele ( rodzice ) , pieniądze i tak trafiają do budżetu Państwa . Niby dostajemy a 2x wiecej jest nam zabierane ....
Kom. 260
To i tak nie tak źle. Wiele żłobków podniosło kwoty do ceny maksymalnej, czyli 2200 zł
Jak ktoś składał o AWP a mąż/żona pracuję za granicą i nie ma jeszcze decyzji to lepiej już załatwiać zaświadczenie od pracodawcy o ubezpieczeniu bo wysyłają odmowne decyzję w takich sprawach i musi być zaświadczenie, nie wystarczy umowa, paski itp
Ci którzy dostali decyzję poniedziałek wtorek dzisiaj mają wypłaty świadczeń, AwŻ przychodzi z wyrównaniem za dwa miesiące, AWP tylko za październik
Jak to za październik tylko?Mi na infolinii powiedzieli (aktywny w pracy) że do końca stycznia dostanę z wyrównaniem. Chyba kłamią żeby już nie dopytywać.
Chodziło mi że dzisiaj przelew za sam październik AwP może wyrównanie na koniec miesiąca
Kom. 264
Ok dzięki za info
Czy coś ruszyło w sprawie aktywnie w domu? W październiku złożony wniosek..
Do Beti skąd to wiesz?
Dlaczego tak to wszystko jest opóźnione?
Jest grupa na FB, tam dużo ludzi pisze o tym, niektórzy dostali AWD za 3 miesiące październik listopad grudzień, wysyłają screeny z przelewami nawet, wczoraj na aplikacji wpadały terminy wypłat na dzień dzisiejszy 17.01 albo na 20.01 i nie tylko AWŻ tylko wszystkie świadczenia oczywiście tylko wtedy kiedy ktoś dostał decyzję w ostatnim tygodniu i miał przyznane
Jak ta grupa się nazywa?
A ja dziś dostałam maila ze na stronie ZUS w skrzynce odbiorczej mam informacje w spr wniosku o AWD i tam nic nie ma...
Genowefa sprawdź, zakładka świadczeniobiorca/dokumenty i wiadomości/skrzynka odbiorcza/ ostatnia wiadomość nie będzie się wyświetlać jako nieodczytana
Grupa "Aktywny rodzic świadczenia"
Dziękuję Karolina jednak jest że mam przyznane ale nie dostałam nic na konto.
U mnie jest w trakcie obsługi termin 31.10 czy warto dzwonić na infolinię czy raczej czekać ??
Ja złożyłam AwP 1.10, miałam w trakcie obsługi od 23.12, dostałam decyzję 15.01 o przyznaniu na maila, status na koncie ZUS zmienił się dopiero po 24h, dzisiaj wpadła mi wypłata zaznaczona na 21.01 za październik i listopad
Miałam 4 interwencję od grudnia, 14 stycznia napisałam skargę została niby przekazana do Białegostoku, nie wiem czy to pomogło ale następnego dnia miałam decyzję
A jak to wygląda z AWD jeśli pobierałam rko to podobno się nie należy a ja mam decyzję pozytywną.
Jeśli nie pobrałaś całego RKO na dane dziecko to należy się AWD
Pobrałam przez rok po 1000zl
A kiedy wzięłaś ostatnie RKO a kiedy złożyłaś o aktywnie w domu?
Nadpłaconą kwotę RKO trzeba zwrócić do ZUS poprzez jednorazową wpłatę albo w ratach - na rachunek, z którego przekazano przelew ze świadczeniem. W tytule przelewu należy podać: imię i nazwisko dziecka, numer sprawy widoczny w przelewie przychodzącym (np. dla przelewu z 20.11.2024 r. TO010000C241120TRK/numer sprawy, jest to ciąg cyfr znajdujący się po znaku "/"), informację, za jaki okres i jakie świadczenie jest zwracane, np. "zwrot RKO za okres 10/2024"
Rko ostatnie rok temu lipiec a AWD złożyłam 04.10
Tzn lipiec 2024 ostatnie rko dostałam
Genowefa a to dziwne bo miało nie być AWD jeśli ktoś pobrał 12 tys (całe RKO) na dziecko tylko ewentualnie AwP albo AwŻ
No właśnie będę dzwonić i się dowiadywać
Gdzie znalezc od nich ta wiadomość?

"Informacja o przyznaniu świadczenia AWP (standardowa)."
Juz widze :)
Gdzie mozna zlozyc skarge ?
Ja składałam mailowo, w piątek dziś dostałam decyzję. Może przypadek , ale złożyć nie zaszkodzi. Z tego co widziałam to można też przez PUE ZUS w zakładce zadaj pytanie zus , jest kategoria pochwały i skargi. Ja czekałam od 01.10 i wcześniej wysyłalam dwie wiadomości z zapytaniem miał się ktoś odezwać ale nie było odzewu
Spróbować nie zaszkodzi po tylu telefonach e-mail ach ciągle brak odpowiedzi , miałam dostać telefon z odpowiedzia i nadal cisza . Dziękuje
Witam. Dziś otrzymałem decyzję co do aktywnie w pracy !! Coś ruszyło ale pisałem i wydzwaniałem. Pozdrawiam.
Dam znać czy wypłacili świadczenie z wyrównaniem.
AWD wniosek złożony 20 listopada termin załatwienia sprawy 20 grudzień..
Dzień dobry.
Nasza sprawa wygląda tak. Rodzicę pracują a dzieckiem opiekuje się babcia. Jednak dostaliśmy decyzję odmowną ponieważ dziecko ,,uczęszcza" do przedszkola. Jednak jest zapisane do przedszkola ale ani jednego dnia nie spędziło w nim, ponieważ jednym z wymogów tego przedszkola jest to że dziecko musi być odpieluchowane. Nasze dziecko niestety jeszcze nie jest. Nie wiemy teraz czy aby się odwołać do zus wystarczy zaświadczenie z przedszkola że dziecko nie uczęszcza i nie uczęszczało czy musi zostać całkiem skreślone z listy?
Do Tomasz

No chyba jasne, że Zus nie obchodzi to czemu nie chodzi do przedszkola.

Jest zapisane to nie przysługuje - albo zmienić na AwŻ

Ja bym wykreśliła dziecko i dała potwierdzenie do Zusu i powinni przyznać AwP

to albo to, nie można mieć kase i miec zapisane dziecko w przedszkolu/złobku
Na infolinii ZUS jest informacja, że wszystkie wnioski o Aktywnie w Żłobku zostaną rozpatrzone do 24 stycznia. Ja właśnie otrzmałam wiadomość na pue zus o przyznaniu AWŻ. Dodam, że mój wniosek miał błędy, ponieważ nie zgadzała się data rozpoczęcia uczęszczania do żłobka oraz wniosek złożyłam ja, a umowę ze żłobkiem podpisał mąż, dodam że oboje pracujemy. Jak widać informacja na infolii się zgadza, nie wiem jak z Aktywnie w Pracy i Domu, ale wydaje mi się, że wszyscy którzy spełniają wymagania dostaną pozytywną decyzję. Pozdrawiam
Czy dodawaliście do wniosku aktywni rodzice w pracy oświadczenie o wychowywaniu dziecka z małżonkiem?
Witam. Żona złożyła wniosek na początku października i dostaliśmy dzisiaj negatywna odpowiedź. Ja jestem emerytowanym mundurowym, a żona w czynnej służbie. Dodatkowo prowadzę działalność gospodarczą. Czy może ktoś podpowiedzieć czy warto się odwołać od decyzji. Może ktoś orientuje się w tych przepisach.
Witam,
pracuję na niepelny etat (62,5%), mąż prowadzi działalność gospodarczą. jest na zus-ie preferenycjnym, ale przekroczył próg i płaci wyższą składkę.
w październiku złożyłam wniosek do programu aktywny rodzic. pierwszą wypłatę otrzymałam 28.11. natomiast w grudniu za miesiąc listopad środki nie wpłynęły do dziś. dzwoniłam wielokrotnie, niestety nie otrzymałam konkretnych informacji, poza tym że weryfikują i mam czekać. zrobione zostały dwie interwencje ale to nic nie zmieniło. wciąż nie otrzymałam przelewu. Aktywność zawodowa bez zmian.
mąż zarabia dużo powyżej najniższej krajowej. czy może wynikać sytuacja, że jednak nie należą mi się środki bo jednak nie spełniamy wymogów?
Ja dostałam wczoraj odmowę bo mój mąż jest żołnierzem niezawodowym w trakcie kształcenia. Po telefonie do zusu z zapytaniem czy żołnierz niezawodowy kwalifikuje się do tego programu dostałam odpowiedź że TAK. Także jedyne co to odwołanie na które bardzo długo się czeka. Czekałam od października na decyzję. Oboje z mężem pracujemy na cały etat. Śmiechu warte to wszystko
Wskoczyła mi na koncie ZUS informacja ze 24.01 wypłata 3 zaległych miesięcy.
Po kilku miesiącach czekania AWD wczoraj prawo do świadczenia przyznane ciekawe czy będzie wypłata czy nie a jeśli tak to czy z wyrównaniem..
Ja dostałam uzupełnij wniosek o zaświadczenie od pracodawcy - przynajmniej coś przyszło.
Skrzynka odbiorcza Świadczeniobiorca ( nie mogłam znaleść tej korespondencji a strona otwiera się na ubezpieczonym, tam jest kilka zakładek )
Czy może mi ktoś udzielić informacji czy jak szef nie opłacił składek spóźnił się 2 miesiące to może być przyczyną że nie dostałem wypłaconego świadczenia?za październik dostałem a za listopad dalej wyprofilowane szef dopiero teraz opłacił składki
Sam brak zapłaty składek nie powinien być powodem. No chyba, że deklaracje też zostały złożone z opóźnieniem.
Zaległosci zostały dzis uregulowane - 3x1500
Do Justyna
A dostałeś aktywny rodzic w pracy czy w żłobku?
U mnie wniosek oczekuje na obsługę od 7 października. Wysłałam zapytanie do Zusu, ktore pozostało bez odpowiedzi, natomiast po złożeniu skargi otrzymałam komunikat , że skarga została przekazana do rozpatrzenia do oddziału w Białymstoku.
Dzwoniąc w sprawie zaświadczenia od pracodawcy ( mam umowę o prace i jestem na zasiłku macierzyńskim przysługującym mi z tytułu rodzicielskiego na drugie dziecko) mam przesłać zaświadczenie od pracodawcy o powyższym. Zadałam milion pytań: dowiedziałam się ze w czasie trwania okresu wypłat ( o ile się doczekam ) mogą być dwa miesiące gdzie nie spełniam wymagań ( np. Szef spóźnił się z opłata) wiec nie powinno to skutkować brakiem wypłaty świadczenia.Tylko dwa razy przez cały okres.
Do Mnie
Czy tylko Pani ma dosłać zaświadczenie od pracodawcy,czy partner/mąż również?
Tylko ja mam dostarczyć dokument. Mój pracodawca to duża firma, która zawsze robi wszystko na czas. Jestem zdziwiona prośba. Może moja druga połówka będzie musiała dostarczyć coś za kolejne 4 miesiące- prowadzi działalność gospodarcza.
Do Mni
Ja mam dokładnie taka samą sytuację.msz działalność gospodarcza,ja praca w budżetówce i też muszę dostarczyć zaświadczenie.obawiam się,że to gra na zwłoke
Przyszła dziś kasa z wyrównaniem. Wszystko OK.
Anna, nic nie zrobimy. Trzeba im dać co chcą i po cichu liczyć ze to wystarczy.
01.10.24 składany wniosek, planowana obsługa 31.10.24, po interwencji w zus zmienili mi na 20.03 planowana obsługa miał ktoś taką sytuację ??
Dostałam aktywny rodzic
A kiedy pani składała wniosek?
2 pazdziernika, 20 stycznia akceptacja 24 AWP na koncie 4500
A mam pytanie czy ktoś kto jest w sytuacji jak my - kasa za październik przyszła, za listopad i grudzień nie, postępowanie wznowione, i czy ktoś dostał teraz kasę za listopad i grudzień???
Ja mam taką samą sytuację. Pieniądze dostałam za październik. 5 grudnia przyszła decyzja o przyznaniu Aktywnie w Pracy a uchyleniu RKO. Brak wypłaty za listopad i grudzień. U mnie na PUE ZUS wyświetla się wniosek zarejestrowany.
Moja żona jest na macierzyńskim,jedno dziecko 9 miesięcy drugie 28 miesięcy ( jest normalnie zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony ), i po 3 miesiącach przyszło mi pismo że ,,nie można potwierdzić czy drugi rodzic soełnia warunki aktywność zawodnej ''czy jak żona jest na macierzyńskim nie można złożyć AwP ?? A jak można to przecież dostaje co miesiąc przelew to nie są tego w stanie sprawdzić
Na macierzyńskim normalnie przysługuje AwP,jak pytalam pani z infolinii to twierdziła że oni nie mają wglądu do ZUSU ,który płaci ten macierzyński bo oni wnioski rozpatrują w Białymstoku i dopiero muszą to weryfikować,śmieszne ale takie info mi przekazano
Dzięki za inforomacje, po prostu dziwi mnie to, że tak prostej sprawy nie są sami w stanie zweryfikować teraz muszę jechać do żony firmy iść po zaświadczenie o zatrudnie i przesłac do ZuS żart :)
Mam podobna sytuacje i dostałam pismo z Zusu ze mam dostarczyć zaświadczenie od pracodawcy o : rodzaju umowy, okresie umowy, kwoty wynagrodzenia / zasiłku macierzyńskiego za okres październik, listopad, grudzień. - polecam zorganizować taki dokument bo samo zaświadczenie to może być mało.
Ja też jestem na macierzyńskim i przyznali mi bez żadnego dosyłania dokumentów, tydzień temu dostałam przelew za październik i listopad , nie wiem od czego to zależy ale na koncie zusu widać wszystkie składki więc to dziwne że trzeba dosyłać jakieś potwierdzenia
To ze widać nie znaczy ze komuś się chce pofatygować. Po co, jak można dostać na gotowo. Może zależy czy wstali lewa czy prawa noga tak idą wnioski.
Ja czekam już od 1 pa,diernika na aktywny rodzic w pracy pis,e w trakcie obslugi a załatwienie sprawy pisze 31.10.2024 to już ile minęło i nic ani decyzji ani pieniędzy
Z dniem 22.01 dostałam pismo z ZUS-u o uzupełnienie dokumentacji tj Zaświadczenie od pracodawcy , tego samego dnia wieczorem takie Zaświadczenie odesłałam jako Uzupełnienie wniosku ku mojemu zaskoczeniu mam nową datę rozpatrzenia wniosku na 24.03 . Aktualnie ZUS przepełniony jest Ponagleniami , Skargami , Telefonami . Pani konsultantka powiedziała tylko tyle , ze wnioski są sukcesywnie rozpatrywane i trzeba czekać . Kto ma dostać ten dostanie :) W czerwcu moja mała kończy 3 lata , wątpie by się wyrobili do tego czasu . Jest to nie dopracowane ze strony rządu a Paniom Zus się obrywa . Dodam , że oprócz rodziców którzy nie dostali nawet decyzji , poprzez tych którzy dostali tylko za październik .. co miesiąc wnioski są rozpatrywane na nowo i na nowo i tak to można sobie czekać .
AWD dzisiaj wypłata z wyrównaniem od października, wszystko okej.
Ja też musiałem donieść zaświadczenie żony że pracuje i zmienili mi rozpatrzenie na 20.03 i czekamy dalej co będzie jeszcze trzeba donieść
Czy za grudzień awd ktoś dostal
Też nie dostałam jeszcze AWd za grudzień
Może jutro dostaniemy
Czy AWP jest przyznawane jak kobieta przebywa na L4 ciazowym a drugi rodzic oczywiście pracuje? Oboje umowa o pracę na czas nieokreślony
Tak, na urlopie po porodzie również przysługuje AWP
W takim razie cierpliwie czekam pytanie jak długo bo pisze już codziennie do nich skargę, skladałam 1 pazdziernika w trakcie obsługi od początku grudnia a 23 stycznia dostałam prośbę o dostarczenie dokumentów ze składkami od pracodawcy
Ktoś dostał za grudzień AWD
Witam,
dostałam dziś rano decyzję o przyznaniu AWP - wniosek składałam 2.10.2024, bez interwencji i skarg. Daty wypłat nie mam. Co mnie zastanawia to tylko to bo decyzja na okres od 1.10.do 30.11. Czy tak to przyznają ? Ja niby wypłatę mam na ostatniego, także za grudzień moje składki są już na pue. zus.
Czy ktoś dostał aktywnie w domu dzis
Ja dostałam wczoraj z wyrównaniem od października. Trzeba wejść w pasek wypłat i tam jest data kiedy. Mi pisze 28 styczeń i tak też dostałam.
Ja miałam 28 listopada 30 grudnia a teraz cisza
Czy kros dostał awd dziś
Nadal nie
Napisalem do ZUS odpowiedzieli ze nie maja w systemie zapalnowanego terminu wyplaty.. A otrzymalem za pazdziernik tylko swiadczenie aktywny w pracy. Wniosek jest rozpatrzony pozytywnie.
Powiedzcie czy jeżeli wróciłam do pracy na 3/4 etatu a mąż ma działalność opłaca mały zus (ponad 800 zł) to mogę składać wniosek. Bo nie wiem czy jest sens się fatygować. Z góry dzięki za odpowiedź.
Dostałam AWd za grudzień
Za styczeń dostał już ktoś coś? :)
Ja złożyłam wniosek 02.10 do dzisiaj jest w trakcie obsługi. Chyba już nawet nie liczę, że coś dostanę. Telefony nic nie dają. Dla mnie to jest jakaś kpina. Składałam na awp.
Do Aga jeśli rozpatrzą pozytywnie, to dostanie Pani nadpłacone.
Witajcie- wniosek AWP złożony 01.10, 28.01.2025 decyzja odmowna - brak 30% aktywności zawodowej żony - jest ma mały zus plus z podstawą 1272,60.
Pisać odwołanie? Składać nowy wniosek? Za grudzień przyznane wakacje od ZUS
2.10.2024 zlozylismy wniosek. 20 stycznia dostaliśmy decyzję, ze przyznali nam AWP. Dostaliśmy za październik i listopad dziś niby powinniśmy dostać za grudzień i zmienił się status na postępowanie wznowione. Ktoś tak miał i wie co dalej ?
Uki u mnie taka sama sytuacja, ale co dalej to nie wiem... porażka z ty.
Po 4 msc czekania otrzymałam pismo wczoraj ze świadczenie przyznane od 1.10 teraz ciekawi mnie jak długo trzeba czekać na wypłatę, jak to wyglądało u was po otrzymaniu decyzji ?
Koli, my po otrzymaniu decyzji dostaliśmy równy tydzień później przelew za październik i listopad. Niestety już za grudzień w tym miesiącu nie dostaniemy dopiero jak sprawdza aktywność zawodową i tak co miesiąc... Weryfikacja tego programu jest mega utrudniona i śmieszna...
To jest trochę absurdalne wytłumaczenie, bo przecież wg tego co piszą o programie to nawet po ustaniu zatrudnienia jeszcze będą przez miesiąc wyplacać, więc tak naprawdę wystarczyłoby sprawdzić składki za listopad żeby wypłacić za grudzień.
Powiedzcie czy jeżeli wróciłam do pracy na 3/4 etatu a mąż ma działalność opłaca mały zus (ponad 800 zł) to mogę składać wniosek. Bo nie wiem czy jest sens się fatygować. Z góry dzięki za odpowiedź.
A ktos dzis dostał przelew za styczeń?
Wydaje mi się że za styczeń będzie dopiero w lutym. Teraz w styczniu była dopiero za grudzień tak mi się wydaje.
Z ciekawości zadzwoniłam na infolinię zapytać oczywiście kiedy będzie wyplata nie wiadomo może za tydzień może za miesiąc, nie maja wyznaczonej daty wysyłki, ten program to jedna wielka porażka organizacyjna
Właśnie czy ktoś dostał przelew w dniu dzisiejszym za grudzień? Ja dostałam wypłatę za październik i listopad a dzisiaj już cisza...
Weronika powinnaś sie cieszyc co niektórzy nie dostali zadnej albo tylko za pazdziernik
A z czego mam się niby cieszyć? Zadałam normalne pytanie więc po co tyle jadu ?... odpisać żeby wylać swój żal....typowo po polsku. Niektórzy nie dostali nic inni dostali, mam z tej całej radości iść na pielgrzymkę do Częstochowy bo dostałam? ....
Jadu? Żal ? Normalnie Ci odpisał. Ma racje. Smutna nie byłaś jak dostałaś przelew.
Czy miał ktoś taką sytuacje że utworzył wniosek AwP w październiku ale nie wysłał po podpisaniu bo nie było go widać w systemie, dopiero w grudniu wszystko zrobił poprawnie i świadczenie zostało przyznane od grudnia. Czy jest szansa aby po piśmie/wniosku do zusu świadczenie było wypłacone za październik i listopad
Witam , mi dzisiaj wskoczyło status wniosku Obsługa wniosku zakończona, a w szczegółach dalej że w trakcie weryfikacji, prędzej miałem że wniosek zarejestrowany, wie ktoś co to może oznaczać ?
Do Przemek

jak wejdziesz na dziecko we wniosku to pisze status
Mi przyznali AwP , brak daty wypłaty ale na to chyba tez się czeka tylko ciekawe ile , ale najważniejsze , że coś ruszyło i decyzja chociaż jest .
Mi przyznali awp 28.01. wniosek złożony 01.10. 31.01. zmienił się status w aplikacji na wznowione postępowanie, na stronie jest napisane obsługa wniosku zakończona. Brak daty przelewu. Brak jakichkolwiek wpłaty. Czy ktoś jest w takiej sytuacji?
Do Justyna
Wiem jak wejdę w dziecko to pisze że wznowione postępowanie, a na tej głównej Obsługa wniosku zakończona w prędzej miałem zarejestrowany, dodam że do 29 stycznia miałem wznowione postępowanie, 30 stycznia wskoczyło Prawo do świadczenia przyznane następnie kolejnego dnia czyli 31 stycznia znowu wznowione postępowanie,sam już nie wiem jak to zrozumieć.

Do Ewelina
Właśnie teraz jestem w takiej sytuacji , dostałem wypłacone za październik , decyzję dostałem 4 grudnia o przyznaniu świadczenia, do 28 grudnia status przyznane potem ciągle w trakcie weryfikacji aż do wyżej opisanej sytuacji , prędzej miałem na tej głównej stronie że zarejestrowany a teraz obsługa wniosku zakończona
Wypłacone za październik i listopad. Teraz kazali przedstawić dowody że żona pracuje a pracuje od lat w szpitalu. Trochę to śmieszne. Dokumenty przesłane, termin rozpatrzenia wniosku teraz to 31.03
My dziś dostaliśmy przelew z wyrównaniem, ale chyba za dużo, bo w listopadzie dostaliśmy za październik, w grudniu nic, w styczniu nic, a dziś 4,5 tyś, za 3 miesiące awp... i teraz nie wiem czy to już za luty, czy może się pomylili i 2 razy za paździenik zapłacili, coś mam robić???
Do misio
Mysle ze dobrze
Listopad 1500
Grudzień 1500
Styczeń 1500
Ja dostałam 4,5tys w styczniu za 3 miesiace październik, listopad, grudzień, a teraz cisza. Myślałam, że teraz już przelewy będą szły zgodnie z terminem. Ale widocznie jak będzie tak wyślą wg ich widzimisię :)
Cześć, dostałam decyzję że wnisoesk przyznany na dwa miesiące. Czy miał tak ktoś? Co zrobić żeby przyznali na kolejne miesiące?
Justyna
Z tego co mi wiadomo przelewy są robione za poprzedni miesiąc tzn że za styczeń będzie teraz w lutym a za luty w marcu :)
A w jakies ustalone dni płacą? czy kazdy inaczej AWP?
Justyna
A na pasku wcześniejszych wypłat jak Pani wchodzi we wniosek jaka jest data wypłaty?
Kiedy będą wypłacane aktywnie w pracy w lutym wiecie coś mają mi wypłacić od października
Wypłaty AWP są w danym miesiącu za miesiąc poprzedni, czyli za styczeń na koniec lutego, tzn tak powinno być a w praktyce to jest loteria. Wypłacają w różne dni, ja miałam za październik i listopad 21.01 wypłatę, dzisiaj dostałam AwP za grudzień

Do Misio
Sprawdź w wypłatach/zwrotach w szczegółach wniosku te wypłaty i za jakie są konkretnie miesiące bo może faktycznie zapomnieli że było wypłacone dwa razy za październik, bo za styczeń to niemożliwe żeby teraz już była wypłata
No ciekawe kiedy wypłacą mi dopiero 4 przyznali od 1 .10.2024 i zero wypłaty do tej pory
Otrzymałam dopiero dzisiaj decyzję o przyznaniu AwP w odpowiedzi na wniosek zlozony 7 października 2024.
Mają 30 dni od wydania decyzji na wypłatę, ale zazwyczaj do tygodnia czasu pojawia się data wypłaty i przelew, na aplikacji mZUS data przelewu jest szybciej niż na PUE
Mi też przyznali dziś decyzję wniosek 01.10 dwa razy dzwoniłem na infolinie , dodatkowy dokument o zatrudnieniu żony, teraz czekamy na przelew
Ciekawe kiedy będą wypłacać za tyle miesięcy
Dzień dobry,
Czy ktoś z Was wie,co oznacza status wniosku " obsługa wniosku zakończona", a brak jakiejkolwiek informacji,czy świadczenie AwP przyznane czy nie?
Anna na PUE wejdź do szczegółów i na liście dzieci powinna być informacja przy konkretnym dziecku, jeśli korzystasz z aplikacji mZUS to wejdź do zakładki dzieci i rozwiń więcej informacji przy konkretnym dziecku.
Na jaki okres dostaliście decyzję AwP? Czy dostaliście z wyrównaniem od września?
Czy ktoś z was dostal decyzję i pieniądze gdzie mąż pracuje za granicą i byly dosyłane dokumenty?
Todia jakie wyrównanie od września jak program jest od października??
Tak jeżeli się należy i spełnia się warunki to jest wyrównanie od października, niektórzy dostają od razu za 3 miesiące niektórzy najpierw za 2 miesiące a teraz za grudzień itd
Jeżeli jest "obsługa wniosku zakończona" trzeba wejść w szczegóły i kliknąć na dziecko tam będzie czy przyznane czy nie
Można też sprawdzić zakładka świadczeniobiorca, dokumenty i wiadomości, skrzynka odbiorcza czy nie ma tam decyzji odnośnie świadczenia, nie wyświetla się jako nieodczytana
Czy jest jeszcze ktoś z października co nie dostał decyzję AWP bo u mnie dalej nie ma żadnej decyzji ??
Tomek,a pisałeś skargi? Mi po dwóch skargach dopiero wydali decyzję w lutym,mimo że wniosek złożony był na początku października
Dosłałam potrzebne dokumenty i czekam na decyzje lub inna wiadomość odnośnie AWP. Podany termin załatwienia sprawy mam na 24.03. Wniosek złożyłam 1.10, pierwsza informacje odnośnie wniosku otrzymałam 23.01
Pomimo wyświetlania sie terminu 24.03 dostałam informacje ze świadczenie zostało przyznane dziś . Podano również terminowy zakres: od październik do wrzesień 2025. Czy osoby którym przyznano świadczenie również dostały taki zakres ? Moje dziecko pójdzie od września do przedszkola wiec sie zgadza, ale z drugiej strony czytałam ze będą sprawdzać co miesiąc. Co otrzymaliście w pismach od ZUS ?
Świadczenie AwP jest przyznane do 35 miesiąca życia, więc u Ciebie pewnie dziecko kończy 3 lata w październiku, u mnie córka kończy 3 lata w kwietniu więc mamy przyznane do marca, będą sprawdzać co miesiąc nawet jak ktoś dostał decyzję może mieć wznowione postępowanie po paru dniach i tak co miesiąc
Wyjątkiem jest AWŻ bo to jest do końca roku szkolnego, może być nawet do 4 roku życia jeżeli nie ma miejsca w przedszkolu a jest możliwość chodzenia do żłobka
Dzięki. Czyli spodziewaj się niespodziewanego w każdej chwili, czy też: każdego miesiąca
Witam czy ktoś dostał dwa przelewy z wyrównaniem
Mam takie pytanie z innej beczki.. Jeśli mam złożone wnioski które są rozpatrzone pozytywnie ale niedługo kończy mi się data ważności dowodu to po wyrobieniu nowego muszę składać wnioski od nowa? Chodzi o ten nowy nr dowodu czy to nie ma znaczenia?
Czy jak już mieliście przyznana decyzję AwP to wypłaty były regularne co miesiąc?
Czy dostał już ktoś wypłatę AWD za styczeń teraz w lutym? Albo czy pojawił się wam pasek wypłaty z konkretną data?
Przyznane od października do maja. Wypłatę dostałem za październik, listopad i teraz styczeń. Pominęli grudzień. Miał ktoś taki przypadek?
Witam czy miał ktoś taką sytuację wchodzę dziś na konto pue i patrzę ,a tam postępowanie wznowione -aktywnie w pracy.W poprzednim miesiącu dostałam wyrównanie za październik listopad i grudzień po doniesieniu z pracy zaświadczenia potwierdzającego składki
Mam identyczna sytuację wyrównanie też za 3 msc I dziś info ze wznowione postępowanie, znowu czekanie parę miesięcy pewnie nas czeka
Czy ktoś miał taką sytuację, że ZUS zarządzał zaświadczenia od pracodawcy o uiszczaniu składek. Gdzie wchodząc na ZUS wszystko mają czarno na białym że są opłacane. Termin rozpatrzenia mojego wniosku to 01.04.25. a złożyłam 10.12.24 bo zaczęłam pracę na umowę zlecenie w dwóch firmach. Oczywiście wysłałam zdjęcie takowego zaświadczenia co wydał mi pracodawca na moją prośbę. Czekam dalej na przebieg sprawy.
Miał ktoś już dziś przelew AwP, bo u mnie brak ??
Do Ada miałam identycznie po dostarczeniu zaświadczenia z pracy mojego gdzie pracuje 11 lat w jednym zakładzie i męża gdzie on pracuje 21 lat też w jednym zakładzie wypłacili nam wyrywanie za październik listopad i grudzień,a teraz postępowanie wznowione
Dziś dzwoniłam do zusu to mnie poinformowali,że to zakład pracy nie potwierdził moich składek.Dzwonilam do zakładu pracy i jest wszystko w porządku to jest po prostu przeciąganie w czasie znowu kilka miesięcy
A czy ktoś nie dostał nadal aktywny rodzic w domu? Mimo, że co miesiąc mówią, że w następny dostaniemy
21.01.2025 dostałam pismo że jest przyznane do 30.10.2025 a wyrównanie dostalam 27.01.2025;za październik, listopad i grudzień. A teraz wchodzę i piszę że wznowienie postępowania.
Wniosek o AWP złożony 01.10.24 nadal decyzja nie wydana. Mąż pracuje w Niemczech, nie chcą niemieckich fiszek ze składkami a pracodawca nie rozumie co ma napisać na zaświadczeniu skoro co miesiąc wydaje pasek wynagrodzenia. Czy ktoś też ma kłopot z wnioskiem o AWP, który ma koordynację unijną?
Do Tinka : a nie możecie dać pracodawcy niemieckiemu gotowego pisma przygotowanego przez Was zgodnie z wymaganiami ZUS żeby podpisał ?
Czy ktoś tak miał, odmówili mi AWP ponieważ podstawa wymiaru składek na te ubezpieczenia jest niższa od minimalnej indywidualnej postawy wymiaru składek wymaganej do celów nabycia świadczenia. Mimo że pracuje na umowę zlecenie w dwóch firmach i są odprowadzane pełne składki.
"i są odprowadzane pełne składki." - Konkretnie od jakiej podstawy (podstaw) te składki są odprowadzane?
Do xyz , sprawdziłam na ZUS PUE jedno od kwoty 1500 zł brutto - 190 zł składka a druga od 1400 zł brutto składka 170 zł także takie kwoty zabierają , jeszcze jedno dopisali w odmowie " nie podlega Pani obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu jako osoba pozostająca w stosunku pracy " , a takowe składki są pobierane.
1500 + 1400 = 2900 zł
2900 > 50% minimalnego wynagrodzenia
Jaki dochód osiąga drugi rodzic dziecka?

"jako osoba pozostająca w stosunku pracy" - No, a Ty pisałaś, że są to umowy zlecenie. Masz gdzieś umowę o pracę?

"190 zł składka" "składka 170 zł" - co to za składki?
Drugi rodzic dziecka umowa o pracę ponad 6500 brutto
Tak mam umowy zlecenia , brak umowy o pracę
Są to składki na ubezieczenie emerytalne
Konkretnie jak jest uzasadniona odmowa?
" nie osiągneła Pani minimalnego poziomu aktywności zawodowej określonego w art.10 ust. 1 ustawy o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka- Aktywny rodzic"
I tylko tyle? Nie ma żadnych szczegółów?
Odwołaj się od tego. Do odwołania dołącz dokumenty potwierdzające odpowiedni poziom aktywności zawodowej, tak więc umowy, zaświadczenia od zleceniodawców, potwierdzenia otrzymania przelewów i w końcu wydruk ze strony ZUS jeżeli nawet z niego wynika, że masz odpowiednio wysokie przychody.

No, a tu możesz zacytować całe zdanie "nie podlega Pani obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu jako osoba pozostająca w stosunku pracy "? No bo tego kompletnie nie rozumiem.
Dziś dostałam decyzję o przyznaniu aktywnie w domu, z wypłacaniem do końca miesiąca, przyznane od 01.12.24. , czekam na przelew,
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.