Jak rozlicza się koszty dotyczące okresu przekraczającego rok dla celów podatkowych i bilansowych?

(Załóżmy, że rok podatkowy = rok obrotowy)
Koszt, który dotyczy okresu wykraczającego poza rok podatkowy, należy dla celów bilansowych rozłożyć na miesiące, a dla celów podatkowych trzeba ująć w miesiącu poniesienia kosztu oraz w pierwszym miesiącu następnego roku podatkowego.

I moje pytanie jak to ujmować w księgach? Czy można tu zastosować jakieś uproszczenie?
Dodam jeszcze, że koszty ewidencjonuje tylko na zespole 4 i chciałbym robić rmk bez konta 490
Czy można rmk zamiast w ujęciu miesięcznym robić w ujęciu rocznym? W artykule w którym było to napisane, twierdzą że tak jeżeli pozwala na to zasada istotności, a zasada istotności pozwala zastosować uproszczenie jeżeli nie wywiera to istotnie ujemnego wpływu na realizację obowiązku rzetelnego i jasnego przedstawienia sytuacji majątkowej i finansowej oraz wyniku finansowego. A więc skoro sprawozdanie finansowe sporządza się tylko na koniec roku obrotowego to wychodzi na to, że można takie uproszczenie zastosować. Czy dobrze rozumiem?
"należy dla celów bilansowych rozłożyć na miesiące, a dla celów podatkowych trzeba ująć w miesiącu poniesienia kosztu oraz w pierwszym miesiącu następnego roku podatkowego" - pierwszy raz słyszę o takim rozwiazaniu
Kom - 3 np. zakup w grudniu ubezpieczenia obowiązującego od grudnia 2023 do listopada 2024 za 1200 zł to podatkowo powinno być 100 zł w grudniu 2023 i 1100 zł w styczniu 2024.

Na gofinie jest wpisz w google: koszty posrednie w ujeciu podatkowym i bilansowym
I jak to widzisz technicznie robić? Koszty NKUP i podatkowo pozabilansowo?
Generalnie okresem sprawozdawczym jest dla ciebie miesiąc lub kwartał, a nie rok obrotowy, to podstawowy błąd takiego rozumowania. Ponadto myślenie typu "bilans robi się raz w roku" prowadzi do różnych tragedii, gdy nagle trzeba go zrobić w trakcie.

Jeśli rozliczam RMK czynne w czasie, to zawsze tak samo dla podatków, jak i bilansu, żeby nie komplikować.

Tutaj inny wątek:
https://forum.gofin.pl/1529781/rozliczanie-kosztow-w-czasie-dotyczacych-roznych-okresow
Tak, ja założyłem ten wątek :). Ale powiedz mi w jaki sposób można podatkowo i bilansowo tak samo rozliczać rmk? Bo z tego co wiem dla podatku należy księgować raz w roku, a bilansowo - tak jak mówisz - w każdym miesiącu
Kom - 5 ja myślałem aby księgować tak
(na podstawie danych z podanego przeze mnie przykładu)
12.2023
WN koszty KUP 100
MA rmk 100
01.2024
WN Koszty podatkowe pozabilansowe 1100
MA rmk 1100

WN Koszty kup 100
MA Koszty podatkowe pozabilansowe 100
Zapis techiczny koszty podatkowe pozabilansowe WN -100 MA -100
02.2024
WN koszty kup 100
MA koszty podatkowe pozabilansowe 100
Zapis techiczny koszty podatkowe pozabilansowe WN -100 MA -100

I tak dalej. Ale nie wiem czy to jest poprawne i sensowne :/
"01.2024
WN Koszty podatkowe pozabilansowe 1100
MA rmk 1100"

chcesz księgować po jednej stronie na konto pozabilansowe a po drugiej na bilansowe?
Nawet zakładając, że jakis program to puści to jak potem zrobisz bilans?
Masz racje nie ma to sensu :D. By trzeba było ustawić to konto pozabilansowe jako konto wynikowe w ustawieniach. Masz jakiś lepszy pomysł?
Lepszy pomysł? Nie kombinować. Jeśli już robisz RMK to rozliczaj to tak samo do kosztów podatkowych.

Nie widziałem aby ktoś księgował tak jak pisałeś: podatkowo raz w roku a bilansowo co miesiąc.
Fragment interpretacji 0111-KDIB2-1.4010.125.2024.2.DD: "Tym samym, w przedstawionym we wniosku przykładzie, wydatki w zakresie Kosztów Uproszonych jak i Kosztów Pozostałych opisanych w Stanie faktycznym 2 powinny być przez Państwa zaliczane do kosztów uzyskania w grudniu 2023 r. w części dotyczącej grudnia 2023 r. oraz w styczniu 2024 r. w części dotyczącej okresu od stycznia 2024 r. do listopada 2024 r." - tu się na to natknąłem pierwszy raz. Ale jeżeli wszyscy księgują tak jak ty mówisz to chyba nie powinno być z tym problemu.
Długa ta interpretacja ale przebrnąłem.
Nie do końca się z nią zgadzam, bo wynika z niej, że nawet jak będziemy mieć polisę na 100 zł to mamy dzielić na lata i maja gdzieś, że w polityce mamy np 500zł.

Ale co do twojego pytania/problemu to gdzie tam znalazłeś, ze nie można podatkowo dawac w koszty co miesiąc tylko trzeba jednorazowo w styczniu cały rok? Ta interpretacja nie porusza twojego "problemu". Jest w zupełnie innym temacie. W skrócie: we wniosku pytaja czy jak bilansowo zaliczą do 10.000 jednorazowo czy podatkowo też może być to kosztem jednorazowo (bez dzielenia na lata). Nie ma tam tematu RMK.

Czy wszyscy tak księgują? Tego nie wiem. Do tej pory gdzieś pracowałeś, inaczej rozliczaliście RMK podatkowo a inaczej bilansowo (podatkowo raz w roku a bilansowo co miesiąc)?
W tej interpretacji był podany przykład kosztu rozliczanego na przełomie dwóch lat i KIS napisał, że tak to trzeba podatkowo rozliczyć, czytałem tą interpretację w innym celu, przypadkiem trafiłem na ten sposób rozliczania podatkowego.

Co do głównego tematu interpretacji to czytałem, że się pozmieniało z tym o czym mówisz i urzędy się już nie zgadzają na takie "uproszczenia". Wpisz to w google to ci wyskoczy artykuł w którym to przeczytałem (nie mogę wkleić linku): "rachunkowosc zasada istotnosci nie przy rozliczaniu kosztow podatkowych"

Pierwszy raz prawdopodobnie będę pracował w księgowości :D
Bedziesz pierwszy raz pracował i nie będzie nad tobą jakiejś GK?
Mamy tylko 4, bez 490 i rmk, przez które rozliczamy koszty dotyczące nastepnych okresów.

> należy dla celów bilansowych rozłożyć na miesiące, a dla celów podatkowych trzeba ująć w miesiącu poniesienia kosztu oraz w pierwszym miesiącu następnego roku podatkowego. - nie wiem, gdzie to wyczytałeś, ale to nie całkiem prawda :) W UOR jest jeszcze coś takiego jak zasada istotności.
Jeśli koszt jest stosunkowo niewielki, nieistotny, to w życiu nie będę bawić się w dzielenie go co mc po np. 100 zl. Dzielę go wtedy tylko na lata i jednorazowo wrzucam cześc do bieżącego roku, a reszte na rmk, a w nast. roku w styczniu w koszty cała reszt. I tak jest rozliaczane i bilansowo i podatkowo.
Jesli koszt jest znaczący to rzeczywiscie rozliczam na mce i rmk w bieżącym roku, ale w styczniu nast roku wcale nie rozliczam reszty jednorazowo, tylko też co mc.
Poza tym, gdy sprawozdanie podlega badaniu to może wystąpić obowiązek liczenia podatku odroczonego w przypadku firma rozpoznaje przychody i koszty na potrzeby podatkowe i bilansowe w różnych okresach.
Kom - 16 ale gdzie jest napisane, że można koszt podatkowy wykraczającego poza rok podatkowy, rozłożyć na miesiące? A to mi głównie chodzi, bo z tego co ja wiem taki koszt trzeba zaliczyć w odpowiednich proporcjach do bieżącego okresu w bieżącym roku oraz w pierwszym miesiącu roku następnego niezależnie od rachunkowej zasady istotności. W pdop nie ma zasady istotności.
18> oraz w pierwszym miesiącu roku następnego niezależnie od rachunkowej zasady istotności. - podasz podstawę tego twierdzenia? Może słabo patrzę w pdop.
Kom. 16 u nas robi się dokładnie tak samo jak Ell
18> poza tym z tej interpretacji z kom. 12
... zaliczane do kosztów uzyskania w grudniu 2023 r. w części dotyczącej grudnia 2023 r. oraz w styczniu 2024 r. w części dotyczącej okresu od stycznia 2024 r. do listopada 2024 r." - ale to wnioskodawca zaproponował w złożonym wniosku, że będzie chciał rozliczyć koszty 2024 od razu w styczniu całość przypadającą na ten rok, a US tylko to klepnął. Ja tu nie widzę żadnego przepisu, z którego by wynikało, że w 2024 mam rozliczać wszystko w styczniu, a nie co m-c.
Kom - 18 Nie można wklejać linków to wpisz w google: "Koszty pośrednie w ujęciu podatkowym i bilansowym" i tam na stronie gofina spójrz na drugi przykład w ramce ze spółką "B".
Niby coś tam znalazłem, że należy to rozliczać w pierwszym miesiącu roku podatkowego, aczkolwiek zakazu rozliczania co miesiąc nie znalazłem.
22> Nie można wklejać linków - można, tylko trzeba być zalogowanym :)

W praktyce gospodarczej jednostki najczęściej dokonują odpisania wydatku ujętego w księgach rachunkowych jako czynne rozliczenia kosztów w ciężar kosztów działalności operacyjnej w kwocie przypadającej na dany miesiąc danego roku obrotowego. Z kolei dla celów podatkowych w ciężar kosztów pośrednich prowadzonej działalności gospodarczej rozpoznają wydatek za dany okres. => słowo-klucz "W praktyce gospodarczej", a nie, że to jest reguła wynikająca z przepisów.
To jest tylko przykład, jak można rozliczać koszty. Poza tym nie będę się bawić w podatek odroczony od jakiś marnych 6 tys. :) Tobie nikt nie broni takiego rozliczania kosztów.
To ma sens. Dzięki. W takim razie będę to rozliczał miesięcznie.
Brawo :D
"Nie można wklejać linków" - jak się chce to się da :)
Ale kosztów podatkowych niewykraczających poza rok podatkowych nie można już księgować przez rmk miesięcznie? Czy można?
Można. Ja traktuję tak samo bilansowo i podatkowo - rozliczam co mc istotne kosszty, w końcu i tak zamknie sie w roku.
Żeby podgrzać temat po 30 odpowiedziach, to dodam że jakiś czas temu czytałem interpretację dot. rozliczenia międzyokresowego kosztu rozbitego na wiele lat, gdzie podatnik dostał zgodę na zaliczenie go w KUP w dacie faktury, bo dla każdego roku z osobna były to śmieszne kwoty.
Co do interpretacji indywidualnych to uważam, że zawsze można tak opisać "problem" żeby dostać pozytywną. Pytanie tylko na ile ten opis będzie zgodny ze stanem faktycznym. Więc niby interpretację masz...
A jak nie moja to juz ogólnie kosmos
To ja też dodam coś od siebie ;)

W ostatnich latach zmieniło się podejście US. Nie pozwalają na podatkowe rozliczanie w czasie wielu kosztów, np. Dużych remontów. Bilansowo są one rozłożone na kilka lat, podatkowo stanowią kup w momencie poniesienia kosztu. Podobnie było z opłatami wstępnymi dotyczącymi leasingu.

Tak więc nie jest powiedziane że bilansowo i podatkowo musi być tak samo.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.