Biuro rachunkowe - vat

Od kilku miesięcy prowadzę świadczę uslugowo prowadzenie firm na PKPIR i na ryczalcie.

Zdobywam doświadczenie i nowych klientów. Korzystam ze zwolnienia z VAT z art. 113.

Zgłosiła sie do mnie osoba która nie ma zarejestrowanej działalności gospodarczej ale świadczy usługi najmu lokali użytkowych, jednocześnie będąc podatnikiem VAT.

Czy ja mogę prowadzić księgowość takiej osoby, bez koniecznosci rejestracji do VAT ?
Czy nie będzie to traktowane jak doradztwo ?
A jakie cechy doradztwa ma wysyłanie jpk i obsługa księgowa czynnego podatnika vat?
Natknęłam się kiedyś na problem traktowania jako doradztwa rozliczanie PIT osób prywatnych na podstawie PIT-11.
Naszła mnie wątpliwość i wolałam się upewnić
Kiedyś US-y twierdziły, że wysłanie PIT-a dla klienta "z ulicy" to doradztwo.

Jeśli masz klientów podatników VAT to nie chcesz się zarejestrować? Zawsze coś z tego VAT uszczkniesz :)
Nie chce na tą chwilę. Klientów mam drobnych, głównie bez VAT, chyba na tą chwilę zostanę przy zwolnieniu.
Dziękuję odpowiedź. Jestem spokojna dzięki Państwu że nie zrobię błędu. Serdecznie dziękuję
No to nie bądź taka spokojna, bo to jest totalnie dęte, ale oczywiście można iść w zaparte, że ja tylko klikam w komputer i nie odzywam się ani słowem do klienta, a jak zapyta w czym wystawiać faktury to mówię pomidor
Polecam zapoznać się z interpretacjami podatkowymi. To co pisze huhu nie jest prawdą, bo jest wiele biur, które nie są na podatku vat, ale warto znać granice.

Interpretacja ogólna z dnia 09.04.2015, sygn. PT3.8101.2.2015.AEW.16, Minister Finansów, sygn. PT3.8101.2.2015.AEW.16
Tak nawiasem od PKD 2025 rozgraniczono usługi księgowe i doradztwo ( tutaj bezwzględnie czynny VAT )
69.20.A Działalność rachunkowo-księgowa
69.20.B Doradztwo podatkowe
69.20.C Działalność w zakresie audytu finansowego

proszę zapoznać się z opisem
Koń by się uśmiał.
To że sobie wybierzesz jakiś kod pkd/pkwiu to jeszcze nie znaczy, że ma się on prawidłowo do rzeczywistości. A interpretacje podatkowe nie badają czy stan faktyczny opisany we wniosku jest prawidłowy, odzwierciedla rzeczywistość, a jedynie dokonują subsumpcji opisanego przez podatnika stanu (najczesciej bardzo życzeniowo) z przepisami.
Nie że wybierasz sobie kod PKD tylko czy świadczysz usługi określone w danym PKD jeżeli wykonujesz usługi zawarte w PKD 69.20.B to musisz być czynnym podatnikiem VAT , dlatego proponuje się zapoznać z opisem PKD 69.20.B i rozeznać czy nie nie wykonuje opisanych tam usług jak usługi świadczone przez biuro to tylko te z 69.20.A to możliwe zwolnienie z vat do limitu
Ustawa o VAT wyłączając usługi doradcze nie mówi o żadnych kodach PKD, PKWiU itd., więc należy rozumieć to słowo w znaczeniu słownikowym, na ten temat parę wyroków już zapadło. Ten kierunek myślenia, że wybrałem sobie PKD i mogę nie być na vacie jest całkowicie błędny.
Kom.10
proszę czytać ze zrozumieniem nie ma tam wzmianki o wybraniu sobie PKD ale o świadczeniu usług zawartych w danym PKD ( tutaj księgowych ) PKD 69.20.B wymienia usługi które są doradztwem podatkowym ( odsyłam także od ustawy o doradztwie podatkowym ) a że granica pomiędzy wsparciem księgowym a doradztwem podatkowym jest wątła należy sobie to rozważyć . Idąc twoim tokiem rozumowania doradzę klientce biura że korzystniej będzie wyglądać w rudym kolorze włosów będzie lepiej odbierana w rozmowach handlowych ( przecież to doradztwo biznesowe ) i muszę być czynnym VAT :)
Prowadzenie biura rachunkowego zawsze ma w sobie element doradztwa w zakresie działalności gospodarczej (nie mówię o podatkowym). Nawet jakby miało dotyczyć tylko wystawiania faktur, czy układania sobie dokumentów w segregatorze. Bo taka jest natura tych usług, i argumenty ad absurdum o kolorze włosów nie są trafne. Tak jak pisałem, ustawa o VAT nie odnosi się w tej kwestii do PKD, a samego pojęcia doradztwa. Ja bym tam nie chciał ryzykować zapłaty VAT za 5 lat z odsetkami, jak ktoś się czegoś dopatrzy, zwłaszcza że biura niewpadające w obecny limit, to głównie drobne chałupnictwo. Nie wspominając, że większość klientów to vatowcy.
No cóż brnąc dalej w każdej dziedzinie mamy doradztwo
fryzjerstwo - doradzanie wyboru fryzury
sprzedaż - doradzanie w wyborze czegokolwiek
hydraulik - doradztwo przy wyborze instalacji sposobu ogrzewania
kelner- doradzanie przy wyborze potrawy
każdy kto prowadzi firmę w jakiś sposób doradza klientom przecież doradztwo to udzielanie fachowych porad ( nawet jak tym fachowcem nie jesteśmy, bo brak nam uprawnień ) , opinii i zaleceń w konkretnej dziedzinie, często w celu rozwiązania problemów, poprawy efektywności lub osiągnięcia określonych celów
Tylko że w tych "dziedzinach" które wymieniłaś, otrzymanie porady nie jest najbardziej istotnym elementem, a świadczenie które się otrzyma. Nie idziesz do restauracji, żeby ci doradzili, tylko żeby zjeść. Klient idący do biura rachunkowego ma nadzieję, że pewien odcinek obowiązków zostanie od niego zabrany, a co za tym idzie, zwróci mu się uwagę na niektóre rzeczy. Sądy cywilne w sprawach o odszkodowania od biur rachunkowych potrafią podnosić argument, że klient nie jest niczemu winny, bo to księgowy jest profesjonalistą, który powinien mu powiedzieć o obowiązkach. Naciągany stan faktyczny z interpretacji o prawie do zwolnienia to musiałby polegać wyłącznie na czynnościach technicznych w stylu wypełnienie formularza. Po co ryzykować dla zwolnienia z VAT w branży, gdzie obsługuje się praktycznie samych przedsiębiorców?
Ja jak zakładałam biuro rachunkowe dwa lata temu zostałam odrazu "uświadomiona" przez Panią z US, że muszę być na VAT od pierwszego dnia i żadne zwolnienie mi nie przysługuje ze względu na kod PKD właśnie i świadczone usługi.
Huhu ? Jesteś doradzca podatkowym czy świadczysz takie usługi bez uprawnień prowadząc biuro ?
Kom. 16 - hoduję pieczarki
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.