Wyrównanie zasiłku do 100%

Cześć. Kiedy następuje wyrównanie zasiłku chorobowego do 100% z powodu wypadku w pracy? Do tej pory miałam wypłacane 80% zasiłku. L4 już mi się skończyło kilka dni temu
Skoro był wypadek to od razu winno być 100%
Podczas sporządzania protokołu wypadkowego dostałam informację że wyplacą mi najpierw 80% a potem dostanę wyrównanie do 100%
Skoro był sporządzony protokół wypadkowy i wypadek uznany to dlaczego najpierw 80% skoro należny 100%?
Piszesz że zla się skończyło - to nie możesz w firmie zapytać, jak sytuacja wygląda?
Jak jest dokumentacja wypadkowa to od razu powinno być 100%, 80% się wypłaca, jeżeli to jakiś szczególnie trudny przypadek do ustalenia, czy był wypadek czy nie.
W trakcie trwania L4 skończyła mi się umowa o pracę i nie została przedłużona,ja już tam nie pracuję.Były pracodawca nie odpowiada mi na wiadomości bo już się z nim kontaktowałam.
A może to było wypłacone 100% podstawy? To nie zawsze to samo co 100% ostatniego wynagrodzenia.
Wystąp o dane z listy płac
Nie było wypłacone 100%. Na profilu ZUS mam napisane że to jest wypłacone 80%.
ZUS jest/ był płatnikiem zasiłku?
Tak,ZUS był płatnikiem zasilków
No to wystąp do zus dlaczego zasiłek wynosi 80%. Może zus nie otrzymał protokołu wypadkowego
A dostarczyłaś pracodawcy ZAS-7 ? Jesli nie, to mieli podstawę wypłącić 80% na podst ZLA. Jak dostarczysz to Ci wyrównają :-)
Gdyby miała dostarczyć ZAS-7 to by jej o tym powiedzieli. To że u Ciebie ZUS zażądał ZAS-7 nie znaczy, że u każdego to ZAS-7 jest niezbędne.
Nie dostałam żadnej informacji że mam dostarczyć ZAS-7.
Z tego co wiem to ZUS dostał protokół wypadkowy. Dostałam właśnie dzisiaj list z Zusu w którym było napisane że,,w związku z wpływem pani dokumentacji do wypłaty zasiłku chorobowego za okres orzeczonej niezdolności do pracy powstałej w wyniku wypadku przy pracy i jednocześnie trwającym postepowaniem w sprawie uznania zdarzenia za wypadek przy pracy informujemy iż do czasu zakończenia tego postępowania uprawnienia do zasiłku chorobowego ustalone zostaną z ogólnego stanu zdrowia. W związku z powyższym do czasu zakończenia postępowania wypłacimy pani zasiłek chorobowy z funduszu chorobowego w wysokości 80% podstawy wymiaru zasiłku. A po zakończeniu postępowania dokonamy ponownej weryfikacji".

O jakiej weryfikacji piszą? Nigdy nie miałam takiej sytuacji i nie wiem o co może chodzić.
Na protokole wypadkowym mam napisane że postępowanie powypadkowe zostało zakończone ,więc dlaczego tu w liście napisali że postępowanie trwa?
Dodam też ,że list został wysłany do mnie prawie dwa tygodnie po tym jak wypłacili mi zasiłek
Zapytaj ZUS, co ZUS ma na myśli, bo tu jest wróżka potrzebna. Może ZUS się nie zgadza, że to był wypadek przy pracy, może są w protokole przesłanki, że wypadek wynikał z twojej umyślnej winy, a wtedy nie ma prawa do świadczeń chorobowych z ubezpieczenia wypadkowego, może protokół został sporządzony z naruszeniem zasad. A może postępowanie w sprawie prowadzi też PIP i dopóki nie dostaną informacji z PIP, to nie chcą uznać tego za wypadek (ja tak niestety raz miałam).
Tak właśnie zrobiłam. Napisałam do ZUSU wiadomość. Ciekawe czy mi odpiszą. Skontaktowałam się też z osobą z BHP która zajmuje się dokumentami. Teraz zostało mi tylko czekać na odpowiedź. Ogólnie to podczas sporządzania protokołu pracownik BHP powiedział mi że sporządzi protokół w taki sposób że powinni mi wypłacić 100% zasiłku. W Twoim przypadku ile czekałaś na decyzję gdy zajmował się tym PIP?
Mój przypadek nic ci nie da, bo miałam ciągnącą się miesiącami kontrolę z PIP i to nie jest dobry punkt odniesienia dla kogokolwiek.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.