Kurs VAT import usług

Faktura wystawiona 01.06.2025
za okres 01.06.25-30.06.2025
Jaki kurs do VAT?
faktura nie została jeszcze opłacona
Dla vat w imporcie usług faktura nie ma żadnego znaczenia. Obow. podatk w vat powstaje w dacie wykonania usługi albo w dacie zapłaty, jeśli jest wcześniej, więc kurs z dnia poprzedzającego danym moment.
No tak, tylko to będzie dzień poprzedzający 01.06 czy 30.06? Chodzi mi głównie o ten okres, nie patrząc na datę wystawienia
A kiedy twoim zdaniem usługa jest wykonana?
Kiedy zostanie zakończona czyli 30.06, tylko jeśli płatność będzie szybciej, np 24.06, to kurs do VAT powinien być z 23.06 tak?, tylko na ten moment jak wprowadzam taką fakturę to skąd mam wiedzieć kiedy ona zostanie zapłacona? Jeśli teraz przyjmę kurs z 27.06, a jednak zostanie zapłacona szybciej, to co wtedy?
"Jeśli teraz przyjmę kurs z 27.06, (...)" - Jasnowidz ? :-).
4> tylko jeśli płatność będzie szybciej, np 24.06, to kurs do VAT powinien być z 23.06 tak? - tak jest. Skoro nie wiadomo, kiedy bedzie zapłata, o ile bedzie przed 30/06, to przecież nie ma importu usług, nie rozlicza sie vat. Jak to jest rozwiązane zależy od programu. W moim wstawiam taką fv do rejestru vat, ale okres vat jest "bez okresu", wiec to nie wchodzi do jpk ani do deklaracji. Po zapłacie zmieniam okres na odpowiedni.
No, ale przecież gdyby mieć wiedzę kiedy nastąpi zapłata, to jeżeli jest to data przyszła to i tak przecież kursu na ten moment nie znasz.
Kom. 7
Oczywiście dot. kom. 4.
Hmm, ale przy imporcie usług obowiązek podatkowy powstaje w momencie wykonania usługi, czyli nawet jeśli by nie było zapłaty to powinniśmy rozliczyć w 06/25, tak mi się wydaje. Jeśli zapłata jest szybciej to obowiązek podatkowy powstaje w momencie zapłaty
No i co to zmienia? Przecież na chwilę obecną nie znasz żadnego przyszłego kursu.
Xyzzz, no właśnie nie znam masz rację. Tylko tam gdzie pracuję te kursy są brane chyba z czapy.. Mam fakturę wystawioną 01.06, za okres 01.06-30.06, zaksięgowane po kursie z 29.05... nie wiem dlaczego tak jest, taka sama sytuacja tylko daty z majowe 01.05 -30.05, faktura zaksięgowana i kurs wzięty z 29.05 ...
9> przecież to napisałam wyżej. Jak zapłacisz 01/07, to obowiązek podatk. jest 30/06, jak zapłacisz wczesniej niż 30/06 to vat rozliczasz w dacie zapłaty. Teraz, jak nie znasz daty zapłaty, to jak chcesz podać kurs 27/06, z dnia, którego jeszcze nie ma??
Czyli raz kurs z tego pierwszego dnia, raz z ostatniego
11> ale to są kursy do vat czy do kosztów, bo to dwie różne bajki
Eli, wiem o co chodzi, nie mam pojęcia jakim tokiem myślenia były księgowane te faktury i teraz mnie to myli...
Do vat
Twój przykład
Faktura wystawiona 01.06.2025
za okres 01.06.25-30.06.2025
zapłata np. 26/06

pod dochod. kurs z 30/05
vat kurs z 25/06
11> Mam fakturę wystawioną 01.06, za okres 01.06-30.06, zaksięgowane po kursie z 29.05. - a nie było tam żadnych przedpłata, zaliczek?
Eli, dokładnie tak powinno być,

niestety mam taką fakturę przed oczami teraz i kazali mi ją zaksięgować a ja nie wiem po jakim kursie bo przecież nie wiem jeszcze kiedy będzie zapłata.. widzę że wcześniej przy księgowaniu wpisywali kurs np z 30.04 jeśli faktura była 01.05-31.05 :/
Wygląda na to że nie było przedpłat, dlatego dziwie się
19> To już musisz pytać u siebie, co to za dziwna polityka. W swoim kom. 6 trochę się zakręciłam, opisałam proces od strony swojej sprzedaży :/
Przy impocie usług robię inaczej, jeśli nie wiem kiedy będzie zapłata przed wykonaniem uslugi - księguję fv tylko do kosztów, bez vat. Dopiero w dacie zapłaty wystawiam notę wewn. i rozliczam vat do rejestru z atrybutem WEW.
Rozumiem i to jest logiczne.. niestety tu gdzie jestem nie ma chyba żadnej logiki
Eli, tak samo patrzę fakturę z poprzedniego roku, wystawiona 06.03.2024 okres usługi 01.02.24-29.02.04, zapłata była 20.03.04, kurs do vat wzięty z 05.03.24.. rozumiem że kurs powinien być w takim przypadku z 28.02.24?
Tak jest
Jedna rzecz przyszła mi do glowy - przepis art. 31a.2a vat - stosowania jednolitego kursu dla vat i cit, tylko, że ten przepis dotyczy sprzedaży i przychodów, a nie kosztów!

2a. Kwoty stosowane do określenia podstawy opodatkowania określone w walucie obcej mogą być przeliczane przez podatnika na złote zgodnie z zasadami przeliczania przychodu określonego w walucie obcej wynikającymi z przepisów o podatku dochodowym, obowiązującymi tego podatnika na potrzeby rozliczania danej transakcji.
Tak, tylko do przychodów.. jutro się dopytam o co z tym chodzi bo to jakaś masakra jest. System też jest ciężki do opanowania
Odświeżę dla upewnienia. Faktura z 01.10.24, usługa od 01.10.24 do 31.10.24, faktura zapłacona 15.10.24, kurs do VAT biorę z 14.10.24?
Tak
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.