Praca w ochronie a ilość urlopu

Postanowiłem o to zapytam, ponieważ jest to kwestia tak skomplikowana i niezrozumiała, że całkowicie się pogubiłem. Otóż pracuję jako pracownik ochrony w systemie rzadko chyba spotykanym - w dni powszednie są to służby 16-godzinne (od 15 do 7 rano), a w weekendy i święta 12-godzinne (od 7 do 19 i od 19 do 7). Liczba dni i godzin takiej pracy jest bardzo różna, w ciągu tygodnia są to najczęściej 2, 3 lub 4 dni, natomiast jeśli chodzi o godziny to czasem jest to tylko 28 godzin, czasem 48, czasem nawet 60. Ogólnie ilość godzin w miesiącu wychodzi też różnie - może to być zaledwie 150 a może też być ponad 200. Dodam jeszcze, że pracuję od początku marca 2021 (czyli już ponad 4 lata), skończyłem szkołę policealną na dwóch kierunkach (3,5 roku łącznie) co podobno daje dodatkowe 6 lat do stażu urlopowego, a ponadto od lutego 2021 posiadam stopień niepełnosprawności lekki, a września 2023 również umiarkowany (dodatkowe 10 dni urlopu). Jeszcze mogę dodać, że grafiki dostajemy co miesiąc.
Nie piszesz, jaki macie okres rozliczeniowy - zapewne inny niż miesięczny, skoro masz różną liczbę godzin w miesiącu. Jeżeli miesięczny to masz nieprawidłowo planowany czas pracy. Ale to tak na marginesie, bo na urlop to nie ma wpływu.

A co do samego urlopu - po pierwsze, bez konkretnych DAT to nikt nie powie, czy masz 26 dni urlopu czy nie. Za szkołę policealną jest 6 lat, do tego liczy się staż pracy, ALE jeżeli uczyłeś się w trakcie zatrudnienia, no to tych okresów się nie sumuje, tylko wybiera wariant korzystniejszy. Bez dat trudno powiedzieć, czy masz te 26 dni czy nie (prawdopodobnie masz, ale ręki nie dam uciąć).

A po drugie, urlop udzielany jest na dni, a rozliczany w godzinach. Jeżeli rocznie przysługuje ci 26 dni, no to jest to 208 godzin i to godziny są w twoim przypadku kluczowe. Jeżeli masz załóżmy tydzień, gdzie pracujesz 2 dni po 16 godzin, i bierzesz na ten tydzień urlop, no to z urlopu ci schodzi 32 godziny (2 x 16). Urlop dodatkowy tak samo.
Nie zadałeś konkretnego pytania, więc i trudno odpowiedzieć precyzyjnie. Jak uszczegółowisz, w czym jest problem, to i odpowiedź można dać dokładniejszą.
Plus: "ponadto od lutego 2021 posiadam stopień niepełnosprawności lekki, a września 2023 również umiarkowany"
Nie możesz mieć jednocześnie stopnia lekkiego i umiarkowanego, więc nie wiem, co oznacza to "również" w tym zdaniu. Albo masz stopień lekki, albo masz stopień umiarkowany.
Pytanie jest konkretne - ile dni urlopu mi przysługuje w ciągu roku. Jeśli chodzi o okres rozliczeniowy - jest on 3-miesięczny (inaczej kwartalny). Jeśli chodzi o daty to o jakie konkretnie chodzi? Zatrudniony jestem od 1 marca 2021, orzeczenie o stopniu umiarkowanym mam na 3 lata do 30.09.2026 (czyli od 30.09.2023), natomiast szkołę policealną robiłem między październikiem 2014 a styczniem 2018, czyli sporo przed pracą. Powinienem mieć chyba 36 dni urlopu - 6 lat za szkołę policealną i ponad 4 lata pracy daje 10 lat stażu urlopowego co daje 6 dni urlopu + stopień umiarkowany daje dodatkowo 10 dni. No i jak to teraz się przelicza na faktyczne dni urlopu skoro pracuję w tak nietypowym systemie? A grafiki na kolejne miesiące dostajemy zawsze zawsze pod koniec poprzedniego, np. grafiki na czerwiec dostaliśmy 20 maja.
Chodziło daty ukończenia szkoły i rozpoczęcia pracy, bo gdybyś kończył szkołę policealną na przykład w 2022 roku, to okres zatrudnienia do dnia ukończenia szkoły by się do stażu nie wliczał.
Bazując na tym, co napisałeś, masz prawo do 26 dni urlopu od bieżącego roku, za rok 2024 i wcześniejsze przysługuje 20 dni. Jeżeli stopień umiarkowany masz od 30.09.2023, to prawo do dodatkowego urlopu nabyłeś po raz pierwszy w roku 2024.

"No i jak to teraz się przelicza na faktyczne dni urlopu skoro pracuję w tak nietypowym systemie?"
Nie przelicza się. Po prostu. Bo nie da się tego zrobić. Przysługuje ci 26 dni urlopu + 10 dni urlopu dodatkowego, tj. 208 godzin + 80 godzin. I to w godzinach ten urlop jest rozliczany, nie w dniach. Jak bierzesz urlop na dzień, gdy masz zaplanowane16 godzin pracy - schodzi ci 16 godzin z urlopu. Jak bierzesz urlop na dzień, gdy masz zaplanowane 12 godzin pracy - schodzi ci 12 godzin urlopu.
"Jak bierzesz urlop na dzień, gdy masz zaplanowane16 godzin pracy - schodzi ci 16 godzin z urlopu. Jak bierzesz urlop na dzień, gdy masz zaplanowane 12 godzin pracy - schodzi ci 12 godzin urlopu" - ale ja nie mam nic zaplanowane! Pisałem przecież - grafiki na następny miesiąc dostajemy pod koniec miesiąca poprzedniego. Wnioski o urlop piszemy jeszcze przed zobaczeniem grafika, nie mamy pojęcia przecież jeszcze wtedy w których dniach mamy służbę. Ja chyba w dalszym ciągu nic nie rozumiem.
Ile dni urlopu mi przysługuje w ciągu roku. "
ponad 4 lata pracy + 6 lat za szkołę policealną
26 + 10 z tytułu niepełnosprawności = 36 dni = 288 godzin urlopu

Wnioski o urlop piszemy jeszcze przed zobaczeniem grafika,"
Jaja jakieś czy co ????????
jak można pisać wniosek o urlop nie wiedząc jak masz zaplanowaną prace - urlop bierze sie na dni pracy !!!
Najpierw grafik a potem piszesz wniosek o urlop na dzień pracy jezeli chcesz mieć wolne
W takim razie kadry same sobie zabierają tyle godzin urlopu za 1 dzień ile im pasuje. U ciebie 1 dzień urlopu może odpowiadać zarówno 12godzinom jak i 16 tu.
Jak zabiorą ci więcej godzin za 1 dzień np. 16, to wtedy będziesz miał mniej godzin do przepracowania w okresie rozliczeniowym.
Za rok masz jak napisano wyżej 288 godz.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.