Przeliczenie emerytury po 65 roku życia bez OFE

Piszę w imieniu kobiet które ukończyły 65 lat i nie należały do OFE. Roczniki od 1949 do 1968 zostały pominięte ponieważ jest ustawa która obowiązuje od 01 stycznia 2014 roku a pominięto wcześniejsze. Ja pisałam do Rzecznika Praw Obywatelskich, który według ekspertów powinien złożyć zgłosić sprawę do Trybunału Konstytucyjnego, czekam na odpowiedź. Może dołączą do tego tematu inne Panie zainteresowane tą sprawą. Pisałam trochę pod tematem przeliczenie ale kobiety które należały do OFE, ale niektóre piszą, że trzeba było zapisać się do OFE. Nie chodzi o to że im należy się to przeliczenie, tylko żeby traktować wszystkie kobiety równo, ponieważ składki wszyscy płacili to tego samego ZUS.
Kobiety urodzone w latach 1949 1968,które nie przystąpiły do OFE, mogą ubiegać się o przeliczenie emerytury po 65rż, co może prowadzić do podwyżki świadczenia. ZUS błędnie nie uwzględnił subkont dla tych kobiet, co powodowało, że nie mogły one skorzystać z ponownego przeliczania emerytury po 65rż, mimo że od 2014r obowiązują inne zasady.
Dotyczy:
Kobiety urodzone w latach 1949 1968 ktore nie przystąpiły do OFE I nie mają subkonta w ZUS.
Problem:
Zus nie prowadził subkont dla tych kobiet I błędnie nie uwzględnił ich w procedurze ponownego przeliczania emerytury po 65rż
Wiem że tak jest, ale czy ktoś składał o przeliczenie, bo ja czytałam że Rzecznik Praw Obywatelskich powinien sprawę przekazać do Trybunału Konstytucyjnego. Sprawa podobna jak wcześniejsze emerytury przyznane w okresie od czerwca 2012 roku do 31 grudnia 2012 roku, a ustawa obowiązuje od stycznia 2013 roku o potrącaniu wcześniejszej emerytury oraz emeryci czerwcowi od 2009 roku do 2019 roku, w tych sprawach są już wyroki Trybunału i ZUS będzie korygował przeliczenia.
Wczoraj tj 15.05.2025r byłam ZUS I pani dała mi wniosek ERPO ‐ .przeliczenie emerytury.
Przeczytałam, że Rzecznik Praw Obywatelskich wystąpił do ZUS w sprawie sprostowania błędu w przeliczeniu emerytur kobiet, które nie należały do OFE . RPO uważa, że ZUS błędnie interpretuje przepisy i odmawia tym kobietom ponownego przeliczania po osiągnięciu 65rż zgodnie z art 26c ustawy FUS
Do kom.1 - Halina

na nic wniosek do zus o przeliczenie , bo i tak zus nie przeliczy emerytury ponownie dla tych kobiet które nie przystapiły do ofe -- wiec nie wiem dlaczego twierdzisz zeby składac ponownie wnioski o przeliczenie ???
Do kom. 3 Halina
Czy będziesz składać już wniosek ERPO, czy jeszcze czekasz.
Do Ewa 2017bezofe- wniosek złożę we wtorek tj 20.05.2025. Jeżeli ZUS mi odmówi to będę miała podkładkę i złożę zażalenie do sądu.
ZUS na pewno odmówi przeliczenia , a zażalenie nic nie da , bo sąd nie wyda nakazu o ponowne przeliczenie emerytury bo nie ma podstaw
Do elka ‐ ZUS powinien przeliczyć emerytury kobietom po 65rż z roczników 1949 1968, które nie należały do OFE. W prawdzie w ZUSie nie prowadzi się subkont dla tych kobiet, ale zgodnie z prawem powinno się to zrobić i przeliczyć emerytury.
Kobiety z rocznika 1949 1968, które nie wybrały OFE nie mają prowadzonych subkont w ZUS. Według przepisów, ZUS powinien otwierać subkonta i na nie trafiać część składek, także dla osób, które nie przystąpiły do OFE
Zus nie prowadził subkont dla tych osób, które nie wybrały OFE co spowodowało błąd w przeliczeniu emerytur." ZUS nie uwzględnił, że 2014 roku zmienił się kluczowy przepis, dotyczący subkont.
Co na to ZUS?
Zus tłumaczy,że nieprowadzenie subkont jest błędem, który wynika z nieprawidłowej interpretacji przepisów. ZUS powinien natomiast przeliczyć emerytury po 65roku życia zgodnie z ustawą.
Konieczna jest interwencja Rzecznika Praw Obywatelskich, aby ten przypadek został skierowany do Trybunalu Konstytucyjnego
No to jezeli RPO skieruje te sprawe do TK i TK nakaże zusowi przeliczac ponownie te emerytury , to wtedy jeszcze musi
ukazać się ten zapis w dzienniku ustaw i wtedy zus bedzie musiał przeliczac
Kom.8
a możesz podać przepis który mówi o tym , ze zus powinien przeliczyc ponownie emerytury kobiet nie należacych do ofe ?
Przepisy ustawy emerytalnej (art.26c) stawiające na uprzywilejowanej pozycji kbiety wyłącznie z powodu przynależności do OFE są niezgodne z art. 32 Konstytucji, który nakazuje równe traktowanie obywateli wobec prawa i zakazuje dyskryminacji z jakichkolwiek przyczyn. Kapitał początkowy był ustalany dla wszystkich na jednakowych warunkach za okres zatrudnienia do 31 grudnia 1998 roku i w związku z tym brak jest jakiegokolwiek logicznego związku pomiędzy kapitałem początkowym a przynależnością do OFE. Wskaźniki wzrostu emerytur zostały policzone przez ZUS a średni wynosi 54,4%. Przepis art. 26c ustawy FUS na podstawie którego dokonywane jest owe przeliczenie został wprowadzony od 2014 roku pozostawiając kobiety z roczników 1949 do 1968. Jest to problem w pewnym zakresie zbliżony do tego którego dotyczy głośny wyrok TK z 04-06-2024 syg akt SK140/20. Ja złożę wniosek i zwrócę się do sądu. Czekam jeszcze na odpowiedź od Rzecznika Praw Obywatelskich.
Drogie Panie! Za kilka miesięcy będę w podobnej sytuacji jak wiele kobiet w Polsce. Tj. 65+ bez OFE. Bardzo proszę, napiszcie jak rozwiązały się Wasze sprawy. Pozdrawiam
Będziemy pisać.
O przeliczenie wniosłam do Zus 20.05.2025. Mam czekać ok 30 dni. Czy jest może skarga zbiorowa odnośnie przeliczenia emerytury.
Ja dzisiaj piszę wniosek i wysyłam razem z pismem, które wysłałam w maju do Rzecznika Praw Obywatelskich, odnośnie skargi zbiorowej nie wiem. Jeżeli dostanę odmowę idę do prawnika od zus.
Może faktycznie nie czekać na odpowiedź z ZUS i pisać do Rzecznika Praw Obywatelskich z prośbą o interwencję w naszej sprawie?
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.