Po ustaniu zatrudnienia zasiłek chorobowy

U mnie w zakładzie były zwolnienia, wypowiedzenie mam że ten miesiąc ostatni pracuje i za ten miesiąc już mi ostatni zapłacą. Ale z tego wszystkiego złamałem nogę i rękę wypadek, mam zwolnienie miesiąc na razie ale pewnie mi przedłużą że na pewno maj . Czy po ustaniu zatrudnienia czyli w maju i ewentualnie czerwcu mimo że nie będę już miał żadnego związku z pracodawcą to będzie mi zus płacił chorobowe? Tzn. wynagrodzenie normalnie? Mam minimalną krajową czyli te 80% będzie mi płacił zus? Czy pracodawca też będzie musiał coś płacić czy tylko to zus płaci a pracodawcy nic do tego? Bo u nich tak krucho z kasą że nawet na to by nie mieli. Proszę o pomoc.
Po ustaniu zatrudnienia będzie płacił zus. Najpierw zasiłek chorobowy, a potem ewentualnie świadczenie rehabilitacyjne.
Zasiłek chorobowy czyli innym słowem moje wynagrodzenie z umowy? 80% tak?
Czy pracodawca się do tego dokłada czy tylko i wyłącznie zus?
Zasiłek chorobowy to zasiłek chorobowy. Jeżeli zarabiałeś tylko minimalną krajową i nic więcej to będzie to 80% podstawy liczonej z minimalnej krajowej, no ale to nie jest tożsame z 80% wynagrodzenia.
Po ustaniu zatrudnienia pracodawca się nie dokłada, bo już nie jest pracodawcą. Z jakiej racji miałby płacić cokolwiek osobie, która już nie jest w żaden sposób związana z firmą?
Dlaczego nazwałeś że nie jest to tożsame z 80% wynagrodzenia? Dla mnie chyba jest skoro mam minimalne?
Nazwałam tak, bo bo nie jest. Dla nikogo to nie jest tożsame. 80% podstawy z minimalnego wynagrodzenia to nie jest 80% minimalnego wynagrodzenia.
Za jeden dzień zasiłku dostaniesz 107,37 zł brutto.
Kom. 4 - zasiłek czy wynagrodzenie chorobowe /które płaci pracodawca w trakcie zatrudnienia/ jest liczony z podstawy zasiłku, czyli od 4.666 zł odejmujesz 13,71 % /to są składki społeczne, które płaciłeś od pensji/ i z tego co wyjdzie bierze się 80%. Czyli wychodzi 3.221,03 zł i dzielisz to na 30 /ilość dni, niezależnie ile dni ma miesiąc/ i masz stawkę dzienną zasiłku 107,37 zł brutto. Mnożysz to przez ilość dni na ZLA i masz kwotę brutto zasiłku. ZUS od zasiłku pobiera zaliczkę na podatek 12%, zaokrągla ją do złotówki.
I masz wszystko podane na tacy :)
Trochę rozumiem trochę nie. Potrzebuje wiedzieć teraz ile np za cały maj dostałbym zasiłku na rękę będąc na minimalnej i wtedy wszystko zrozumiem.
Cos koło 2800?
To nie jest trudne liczenie.
Za 31 dni wychodzi 3.328,47 zł brutto, minus zaliczka na podatek 399 zł, i masz netto 2.929,47 zł. Ale to przy założeniu, że będzie zwolnienie ZLA na całe 31 dni maja.
Ja wiem że każdy miesiąc inaczej, ale przykładowo za cały maj ile na rękę wezmę?
107,37-12%=94,48
94,48 x 31 = 2928,88 PLN netto na rękę?
Kom 9, ok dzięki rozumiem teraz

A czy zus płaci też za maj, jak pracodawca do 10 czerwca? Czy ile mają? Bo mam też swoje opłaty.
Nie, ZUS nie ma nic wspólnego z tym kiedy pracodawca robił wypłaty. ZUS ma 30 dni od daty otrzymania kompletu dokumentów do danego ZLA.
Czyli w praktyce chodzi o wniosek i zwolnienie od lekarza? Czy jakie dokumenty?
I przykładowo żeby to zrozumieć jak zwolnienie będzie od razu 2 miesięczne i na maj i na czerwiec to nawet w maju dostanę od razu za czerwiec? Albo jak będą zwolnienia dzielone np. 2 tygodniowe i ich kilka to też będą jakby oddzielnie płacić?
Dokumenty to zwolnienie lekarskie, twój wniosek o wypłatę zasiłku po ustaniu zatrudnienia (bo bez twojego wniosku ZUS ci niczego nie wypłaci) oraz zaświadczenie Z-3 od pracodawcy (żeby ZUS wiedział, w jakiej wysokości ma wypłacić ten zasiłek).
ZUS wypłaca według zwolnień lekarskich, a nie za pełne miesiące. I tak jak pisze koleżanka, ZUS ma 30 dni na wypłatę od daty otrzymania kompletu dokumentów. Czy ci wypłaci w maju awansem za maj i czerwiec to nie wiem.
Jak będzie ZLA po zakończeniu umowy o pracę, to pracodawca musi wysłać do ZUS druk Z3, w którym podaje wynagrodzenia do ustalenia przez ZUS podstawy zasiłku chorobowego. Wg mnie na pewno nie będzie ZLA od razu na 2 miesiące. A gdyby było, to moim zdaniem ZUS nie zapłaci na zaś za drugi miesiąc, tylko najpierw za pierwszy miesiąc.
W przypadku zwolnień dzielonych ZUS pewnie może wypłacać osobno za każde ZLA, ale tego dokładnie nie wiem.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.