Zwolnienie z podatku do 26. roku życia

Dzień dobry,

Jak poprawnie wyliczyć wynagrodzenie pracownika, który jest zatrudniony na umowę zlecenia na czas nieokreślony i jest studentem do 26 r.ż.
Pracownik ten, w 2025 r. uzyskał wynagrodzenie o łącznej kwocie brutto 132 031,3. Ostatnia jego wypłata czyli płatna teraz do 10 kwietnia wynosi 40.881,92. Optima liczy mu koszty uzyskania przychodu: odliczone 8 176,38 i podstawa opodatkowania 32 705,54 więc coś źle.
Jeżeli te 40881, 92 zawiera się w tym 132031,30, to już we wcześniejszej wypłacie powinien był mieć naliczony podatek od części wynagrodzenia tj. Od 5621, 38. Dochód zwolniony z podatku to 85528 dlatego program tak liczy.
Tak, te 40881,92 zawiera się w tym 132031,30.
W poprzedniej wypłacie miał wynag. brutto 24 475,73, koszty uzyskania 1124,28 i podstawa opodatkowania 4497,10 co daje właśnie 5621,38.
Czyli w tym miesiącu dobrze program to liczy: 40.881,92, koszty uzyskania przychodu: odliczone 8 176,38 i podstawa opodatkowania 32 705,54?
Tak
A możesz w skrócie wyjaśnić, na jakiej zasadzie program to liczy, że to wyliczenie jest dobre?
I co z tą kwotą wolną 30 000 zł ?
Kom. 4:
KUP: 40.881,92 x 20% = 8 176,38
Podstawa opodatkowania: 40.881,92 - 8.176.38 = 32 705,54

Kom. 5:
Ale co ma być z kwotą wolną? Bo nie rozumiem. Masz PIT-2 od zleceniobiorcy, żeby stosować kwotę zmniejszającą podatek?
Tak, obliczenie jasne.
Bardziej mi chodziło, czy to KUP rzeczywiście powinno być od tej kwoty całościowej 40 881,92.
Optima odlicza bo myślałam,że nie ale tu i tak już przekroczono 85528+30000 dlatego pytałam o tą kwotę wolną.
KUP się nalicza od przychód minus składki, a tu składek nie ma.
Takie liczenie to jest w rozliczeniu rocznym, a nie na bieżąco, bo żeby uwzględnić od razu 30000 kwoty wolnej to musiałabyś mieć od zleceniobiorcy pit2 z zaznaczonym punktem o niepobieranie podatku, bo zleceniobiorca przewiduje, że nie przekroczy dochodu 30 tys.
Na bieżąco to masz limit 85528, po przekroczeniu którego, jeżeli jest pit2, można naliczać kwotę zmniejszającą podatek 300 zł miesięcznie.
Ok, czyli po przekroczeniu 85528 można naliczać kwotę zmniejszającą podatek 300 miesięcznie do tej kwoty 115 528 ?
Skoro wyliczenie w tym przypadku programu jest dobre to rozumiem, że jakbym chciała zastosować tu kwolnę zmniejszającą podatek to wyliczenie będzie takie samo czyli 32 705,54 x12%=podatek 3925 i tu kwolna zmniejszająca nie ma zastosowanie bo jest przekroczone 115 528? Pytam, żeby wiedzieć jak na przyszłość to wygląda mając od kogoś PIT-2.
Po przekroczeniu kwoty wolnej naliczasz podatek. Jak masz pit-2 to stosujesz kwotę wolną. I nie ma że "do limitu 30000" albo "teraz już nie bo przekroczone 115528", tylko co miesiąc, jak masz oświadczenie pit2, niezależnie od poziomu dochodu.
Prosta matematyka: 30000 x 12% = 3600
3600 : 12 = 300 zł
Kwota zmniejszająca 300 zł miesięcznie wynika z kwoty wolnej od opodatkowania 30000. Stosując 300 zł MIESIĘCZNIE przez 12 miesięcy wychodzisz na koniec roku na kwotę ROCZNĄ.
Zatrudniasz pracowników? U nich też masz taki dylemat? Bo szczerze nie wiem już jak to wyjaśnić.
Dziękuje, ja defacto nie zajmuje się kadrami i płacami stąd moje pytanie.
Czyli po przekroczeniu 85528 nalicza się podatek i nie ma znaczenia czy zostanie przekroczona kwota 115 528 czy nie, można co miesiąc odliczać ulgę w kwocie 300 zł jeśli ma się PIT-2.
Dla sprawdzenia zrobiłam w systemie z tą ulgą i odliczyło od podatku 3925 - 300 i wyszło 3 625,00 do zapłaty.
Jeżeli jest pit2 z odpowiednim polem zaznaczonym to tak.
KAS natomiast twierdzi, że gdy kwota 115528 zostanie przekroczona to nie stosuję się kwoty zmniejszającej podatek 300 zł.
No a jaka podstawa prawna takiego twierdzenia?
Ale Optima mi też tego nie liczy jak mam wpisaną ulgę podatkową i zaznaczone nie pobierać zaliczki podatku na wniosek podatnika (dochód do 30 000 zł).
W wypłacie marcowej pracownik miał przekroczoną kwotę 85528 zł o 5621,38, gdzie koszty uzyskania były 1124,28 i podstawa opodatkowania 4497,10. Ulgę liczy do momentu jak po dodaniu tej właśnie podstawy 4497,10 z poprzedniego miesiąca kwota wyniesie 30 000. Jak przekroczy tą kwotę zliczając podstawy opodatkowania ulgi już nie nalicza.
Mieszasz dwie różne kwestie.

W pit2 masz w części J: "wnioskuję o niepobieranie zaliczek w roku, gdyż przewiduję, że uzyskane przeze mnie dochody podlegające opodatkowaniu według skali podatkowej nie przekroczą w tym roku kwoty 30 000 zł".
Ten zleceniobiorca NIE MOŻE ci złożyć takiego oświadczenia, bo jego dochody opodatkowane PRZEKROCZĄ tę kwotę (już ją przekroczyły). Więc w programie płacowym NIE MOŻESZ zaznaczać takiego wniosku.
To jest dedykowane osobom, które WIEDZĄ, że w roku podatkowym zarobią OKOŁO tych 30000 max.

Dla innych jest część C pit2 i stosowanie kwoty zmniejszającej podatek, czyli odliczanie 300 zł co miesiąc. Albo nieodliczanie i odzyskanie tego w rozliczeniu rocznym.
I oczywiście, że po zaznaczeniu tego punktu o dochodzie do 30000 program po jego przekroczeniu nie liczy kwoty zmniejszającej, no bo kwota wolna została już wykorzystana. Ale to nie jest twój przypadek.
Czyli trzeba odznaczyć nie pobierać zaliczki podatku na wniosek podatnika (dochód do 30 000 zł).
Nadal się gubię czy powinna być tu ulga czy nie bo KAS tak jak pisałam stwierdził inaczej.
Ja NIE WIEM, co konkretnie powiedziałaś KAS. Jak powiedziałaś że limit do 30000 został wyczerpany to OCZYWIŚCIE, że powiedzieli, że kwoty zmniejszającej podatek nie należy stosować. Jak tego NIE powiedziałaś to powiedz na jaką podstawę prawną się powołali.

No ale qracamy do podstaw: a masz pit-2 i co w nim jest? Jak nie masz pit-2 to nie ma w ogóle tematu, nie przysługuje ani kwota 30000 rocznie, ani kwota 300 miesięcznie, tylko zleceniobiorca sobie to rozliczy w zeznaniu rocznym.

Piszesz że nie zajmujesz się kadrami i płacami - to kto się tym w firmie zajmuje? Bo brakuje ci bardzo podstaw poruszania się w przepisach.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.