Numer faktury zakupu do JPK_V7

Naszły mnie takie wątpliwości. Czasami numer faktury wygląda tak Faktura nr 0030/04/2025 oryginał. Do tej pory wpisywałam tylko 0030/04/2025 beż tego słowa oryginał. Jak powinno się wpisywać? Jak Wy postępujecie? Przeczytałam że trzeba wpisywać cały numer faktury ale czy dopisek oryginał w tym przypadku to po prostu taki wydruk programu a numer to tylko 0030/04/2025
Wg mnie wpisuje się numer bez tego dopisku.
Dziękuję. Do tej pory właśnie tak robiłam a ostatnio coś za dużo myślę i wynajduję problemy.
Potwierdzam, tylko 0030/04/2025, "oryginał", to nie jest element numeru faktury
Ell dziękuję, a wiecie gdzie jest numer faktury na paragonie z Action według tego co mowi MF po łącznej sprzedaży brutto a przed kasjerem czyli zaczyna się od F ale jak dawniej wystawiali zwykła fakturę to był bardzo długi numer rozpoczynający się litera A i coś takiego jest też na paragonie nawet napisane jest numer
Z paragonu z Action biorę ten numer z F i dalej cyfry.
Do tej pory brałam ten drugi numer zaczynający się od A sugerując się ze było podobnie gdy jeszcze była zwykla faktura. Czyli.moge się spodziewać wezwania z us do korekty jpk ?
6> wątpię, MF w sumie samo nie wie, gdzie jest nr fv uproszczonej na paragonie, mimo ich interpretacji ;) Ja też wpisuję ten nr po sprzedaży brutto, przed nr kasy/kasjera - zgodnie z wytycznymi MF.
Dziękuję Ell.
Koleżanka, Ell proszę zerknijcie do mojego tematu Refaktura za media dylemat błagam o pomoc [1523791]
Koleżanko widziałam, że dostajecie faktury za wynajem np za kwiecień data wystawienia 3 kwietnia data sprzedaży 30 kwietnia, ja wystawiam faktury za wynajem co miesiąc i niestety chyba robiłam źle bo podawałam taką samą datę 3 kwietnia czy to jest wielki błąd? dostajecie refaktury za media? jakie daty macie podawane?
Ja też wystawiam faktury np 7 kwietnia data wystawienia i sprzedaży
Nie wiem czy to jest prawidłowe? nie wiem czy nie powinno być właśnie data wystawienia 7 kwietnia ale data sprzedaży 30 kwietnia bo w umowie, ze czynsz wynosi ileś tam złotych miesięcznie

mam jeszcze większy problem jeśli chodzi o refaktury z tymi datami :( w umowie mam tylko, ze oprócz czynszu najemca ponosi koszty mediów ale już nie jest napisane , że miesięcznie, tylko na podstawie refaktur ( a zdarza się , że energa potrafiła przez pół roku nie przysłać faktur) czy jeśli jako towar wpiszę tylko energia elektryczna i nie podam okresu to wtedy refaktura może być data wystawienia 15 kwietnia data sprzedaży 15 kwietnia i ksieguję do KH z datą 15 kwietnia, jak robisz?
Właśnie dostałam wiadomość od ACtion, że numer faktury uproszczonej nr paragonu to nr zamówienia zaczynający się od A i 14 cyfr, czyli jeszcze coś innego niż ja podawałam i bądź tu mądra
13> firmy różne pozycje paragonu podają. Ja się trzymam wytycznych MF.
My dostajemy refaktury za prąd. Nasza fv zakupu od sprzedawcy X ma takie daty - 20.03.25 data wystawienia i data sprzedaży, a w treści faktury wskazany okres, którego dotyczy 31/01-28/02/25. Załączona fv z PGE data wystawienia 05.03.25, za ten sam okres.
Sprzedawca Y z kolei wystawia nam takie fv z 1-2 m-cznym opóźnieniem, np. fv z 27/12/24, data sprzedaży 30/11/24,a w treści energia za 10/24.
Ell czyli jak widać nie tylko ja tak wystawiam te refaktury ( bo również robię tak że data wystawienia np 15 kwietnia, data sprzedazy 15 kwietnia a w nazwie towaru centarlne ogrzewanie 03/2025) po przeczytaniu wielu artykułów takie postępowanie chyba nie jest prawidliwe bo księguje do KH po dacie wystawienia a jak wskazałam okres rozliczeniowy to powinnam już według ostatniego dnia miesiąca poprzedniego
Ell a Ty księguje taka fakturę do lutego czy do marca ?

Bardzo mi zależy żeby ksiegowac po dacie wystawienia bo jest wtedy zdecydowanie łatwiej. Często wystawiam refaktury po zamkniecciu poprzedniego okresu.
Ell tak jeszcze patrzę że jak masz fakturę z datą wystawienia/ sprzedaży 20.03 to raczej niemożliwe żeby ksiegowali do lutego bo do dwudziestego trzeba już sporządzić zaliczkę na ciebie zamknąć ksiegi
Kom 13 no ja mam ten numer wpisany od A....
Krysiu ten krótszy numer z A ten numer zamówienia tak jak mi Action podał?
17> ja jestem nabywcą na KH, więc księguję do okresu, którego dotyczy fv zgodnie z zasadą memoriału z uor, czyli fv od sprz. X do marca, bo luty juz miałam zamkniety, fv otrzymana 20/03/25, a fv od sprz. Y do grudnia 24, poprzednie mce już zakmnięte, fv otrzymana 30/12/24.
Zapis w umowie ze sprzed. X nic nie mówi o okresach rozliczeniowych, bo te zależą do tego, jako okres wskaże PGE na swojej fv. Zapis jest mniej więcej taki, że najemca będzie uiszczać na rzecz wynajmującego opłaty z tytułu zużytej wewnątrz Lokalu użytkowego energii elektrycznej na podstawie wskazania podlicznika i wystawianych przez Wynajmującego (re)faktur płatnych w terminie .... i tyle.
Dziękuję
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.