MAM DOSYĆ BIURA !!!

Słuchajcie, wymiękam, mam dość. Biuro, które mnie obsługuje od lat- non stop mi robi wtopy, nawet nie będę tu wyliczał, co było źle policzone, ile rzeczy jest po terminach i ile mnie to kosztuje. W srodę mam tel z US, mam kilka razy w róznych miesiącach w KUP te same fv...grzecznie mówią mi, że to z odsetkami i mam zrobić korektę, odsyłam znowu do biura, tam po 2 dniach sprawdzania , okazuje się , że owszem tak było, ale za to mnóstwo nie jest puszczone w koszty i będę miał zwrot...w 2024 to samo. Krew mnie zalewa z pismami z Zus, US, Pefron itd itp itd non stop coś. Wypowiedziałem umowę. Szkoda mi tych ok 10 tys na taki bu*del. Będę pkpir prowadził sam, mam proste rzeczy , niedużo faktur.
Proszę o pomoc i odpowiedź na poniższe pytania:
1. z czym wiąże się rezygnacja z biura jesli chodzi o fakt, że bedziemy sami wszystkim się zajmowac ( podatki, myslę ze ogarnę i zus-y tez) czy ja mam to gdzies zgłosic ze bede sam prowadził ksiegowosc- ceidg ?
2. czy mogę
2. czy mogę zatrudnić żonę za 4666 żeby mi prowadziła akta i pozostałe sprawy ? ( normalnie robie jej umowe o pracę tylko zgłaszam z innym kodem do zus i wtedy od mojej kwoty płacę składki?)
Podpowiedzcie proszę jakich formalności muszę dokonac?
1/ dokonać aktualizacji przez CEIDG - jeżeli to działalność gospodarcza-zgłosić zmianę miejsca przechowywania dokumentacji ,
2/ złożyć do ZUS , US ,PFRON pełnomocnictwa do elektronicznego przesyłania deklaracji , załatwiania spraw ( druk upl-1,pel ) i ew. odwołać te dla obecnego biura ,
3/ co do zatrudnienia żony to wg mojej wiedzy um.o pracę będzie zakwestionowana przez zus ( jeżeli to jdg) , umowę zlecenia zus akceptuje ,
4/ kupić prosty program do ewidencji ( łączą vat + kpir ) ,
5/ można się również zastanowić czy nie wystąpić do Zus o rozliczenie konta składek , co spowoduje że Zus przeanalizuje dotychczasowe rozliczenia i wskaże ew. rzeczy do korekty ( może dotychczasowe biuro dokona stosownych korekt przed przekazaniem dokumentacji )
Jesteś pewny, że z tym sobie poradzisz?
Możesz sam prowadzić księgowość. Żona ma jakieś doświadczenie w księgowości? Dla potrzeb ZUS żona będzie osoba współpracującą jeżeli podpiszesz z nią umowę o pracę. Tak wiec się zastanów czy to najlepsze rozwiązanie.
Te 10 tys. to za usługi biura? Ile masz tych faktur (sprzedaży i kosztowych) miesięcznie?

Może jednak lepiej po prostu zmienić biuro.
Agata bardzo Ci dziękuję. JPK wysyłałem teraz sam, ZUS-y zrobię przez e-płatnik, Pefrony żona mi ogarnie to zadbam o te upowaznienia, UPL jej złożyłem, program do fv mam a kadrowy kupię- co polecacie?
A z tym zatrudnieniem to jak to zrobic, zeby było dobrze? to umowa o prace odpada? ( ona nie chce zlecenia, bo aktualnie pracuje na Uop) mozna ja jakoś zatrudnic na UOP??
"ona nie chce zlecenia, bo aktualnie pracuje na Uop" - no a w czym to przeszkadza?
" to umowa o prace odpada?" - Może być umowa o pracę, ale dla potrzeb ZUS żona będzie osobą współpracującą i składki będzie trzeba opłacać jak za osobę współpracującą.
"program do fv mam" - Co masz na myśli? Faktur do wystawiania faktur, czy program księgowy (do prowadzenia ksiąg)?
Do xyzz słuchaj nie mam wyjścia. gdybyś była przedsiębiorcą to byś zrozumiała. Nie mogę pozwolić , że ciągle mam wszystko źle, nawet pensje. Zus-u zapłaciłem za duzo o 25 tys. Vat za mało, pefrony po terminie i nie dostanę dofinansowania. Dobija mnie to wszystko. Juz nawet w US i Pefronie mi mówia "niech Pan sobie to sam robi, my tu panu podpowiemy co i jak" . Małe miasto , biur kilka, sami nieudacznicy- wszystko ich przerasta, za trudne, skomplikowane, bo u mnie ludzie nie pracują 8/40. Odpowiadam całym majątkiem, nie mam rozdzielności, odpowiadam za tych pracowników, za kontrakty, za to żebyśmy wszyscy mieli pracę, zeby mi płacili w terminie- wiesz jakie to dzis trudne? Jeszcze mam sie szarpac z biurem? wole kogoś zatrudnić i wyszkolić, kogoś, komu zalezy, komu się chce być na bieżąco, kto nie wpadł w rutynę i nie czuje się bezkarny. Rozumiesz?
Do xyzz słuchaj nie mam wyjścia. gdybyś była przedsiębiorcą to byś zrozumiała. Nie mogę pozwolić , że ciągle mam wszystko źle, nawet pensje. Zus-u zapłaciłem za duzo o 25 tys. Vat za mało, pefrony po terminie i nie dostanę dofinansowania. Dobija mnie to wszystko. Juz nawet w US i Pefronie mi mówia "niech Pan sobie to sam robi, my tu panu podpowiemy co i jak" . Małe miasto , biur kilka, sami nieudacznicy- wszystko ich przerasta, za trudne, skomplikowane, bo u mnie ludzie nie pracują 8/40. Odpowiadam całym majątkiem, nie mam rozdzielności, odpowiadam za tych pracowników, za kontrakty, za to żebyśmy wszyscy mieli pracę, zeby mi płacili w terminie- wiesz jakie to dzis trudne? Jeszcze mam sie szarpac z biurem? wole kogoś zatrudnić i wyszkolić, kogoś, komu zalezy, komu się chce być na bieżąco, kto nie wpadł w rutynę i nie czuje się bezkarny. Rozumiesz?
1/ W sprawie programu kadrowego - zapytaj właściciela oprogramowania , z którego korzystasz czy nie może ci go rozbudować o kadry ( najlepiej wszystko mieć w jednym programie -mniej pracy ) ,
2/ wg mnie etat- odpada - Zus zakwalifikuję żonę jako osobę współpracującą ,
3/ chyba tylko zlecenie , które i tak będzie tańsze - bo tylko podatek + składka zdrowotna ( jeżeli z uop żona zarabia min. najniższe wynagrodzenie )
Do wystawiania fv, ja mam 4-5 fv sprzedażowych na miesiąc i około 60 zakupu
zona ma w pracy * * * * * a czy coś , nie wiem czy warto. umowa zlecenia odpada, ona chce miec z jakiegoś powodu umowe o prace , o staz jej chodzi czy coś
Kom.9
jeżeli z etatu zona ma przynajmniej minimalne wynagrodzenie to nawet jak zatrudnisz ją jako pracownika - dla ZUSu będzie osobą współpracującą ale z tego tyt. i tak będą tylko obowiązkowe składki zdrowotne - 577,07 na ten moment
możesz ją zgłosić do dobrowolnych ubez. E +R / bez chorobowej
z umowy o pracę będziesz jej liczył tyko KUP i podatek / bez składek ZUS - etat u ciebie będzie się liczył tylko do stażu pracy / np. do urlopu wypocz. - nie będzie się liczył do przyszłej emerytury bo z uop u cienie nie będą odprowadzane składki E + R
żona ta już wypowiedziała umowę, wiec 2 prace nie wchodza w grę.
Proszę powiedzcie , czy z punktu podatków lub oskładkowania ma znaczenie, żeby nie była zatrudniona od początku miesiąca?? Jaka to róznica czy bedzie od 1 kwietnia czy od 2??
Jak zgłosisz ją do ubezpieczeń z dn. 01.04. - składki ZUS zapłacisz za pełny miesiąc / jeżeli jej etat zakończy się 31.03.
jak od 02.04. - społeczne/FP zapłacisz za 29 dni / zdrowotna i tak cała bo niepodzielna
Dziękuję bardzo . Miło, że można tu na Was liczyć.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo . Miło, że można tu na Was liczyć.
Pozdrawiam
10 tysiecy za 5 f-r sprzedażowych?
Dacie radę. Ilu masz pracowników?
Może warto poszukać biura w innym miescie - wysylasz dokumenty meilem lub raz w msc kurierem.
Idź do firmy "Skłodowscy". Duża kancelaria podatkowa z oddziałami w różnych miejscach Polski. Pełna profeska, elektroniczna obsługa. Może wcale nie będziesz musiał tam jeździć osobiście z papierami.
Jak w kom. 17
Może być też jeszcze opcja dodawania dokumentów przez stronę dostawcy oprogramowania, z którego korzysta BR.

Tak więc nie musisz szukać BR na miejscu. Jak będziesz sam to robić to może się okazać, że też będą błędy, bo z kolei zapewne jesteś laikiem w sprawach księgowych i płacowych. Wbrew temu co Ci się wydaję księgowość i sprawy pracownicze wcale nie są proste.
Ja do tego podchodzę tak, ze jeżeli jeden mechanik nie potrafi mi naprawić samochodu, to szukam innego, a nie sam próbuję go naprawić ;-).
A jezeli pani sprzatająca nie posprzątała mi dokładnie biura i nie podlała kwiatka, nie to nie szukam innej tylko sam to robię...
:-)
punkt widzenia zalezy od odpowiedzialności, którą kto ponosi- nie teoretyzujmy, działajmy.
Telefonowałem do biura Skłodowskich,- dziękuję za kontakt. Niestety ... mam napisac maila- ale z romowy nie chętni... wysoka specyfika i daleka odległość, proponują doraźna pomoc. Ale dziękuję za namiar
"skomplikowane, bo u mnie ludzie nie pracują 8/40" - Nie wiem co masz na myśli, ale to akurat nie jest rzadka sytuacja. Po za tym z tego co piszesz to problemem nie tylko jest brak umiejętności.

Naprawdę porównujesz to podlewania kwiatka i sprzątania biura? Podlać kwiatek i posprzątać biuro będzie potrafił laik, no ale takiemu bym nie powierzył księgowości firmy, czy też naprawy samochodu.

Popytaj wśród znajomych, a może oni Ci polecą jakieś sprawdzone BR.
To, że ktoś na forum tu rzuci jakąś nazwę BR nie oznacza, że jest to akurat dobre i sprawdzone BR. Z resztą, to może same BR się tu reklamuje.
Co do programu, może MK Rzeczpospolitej ? - niedrogi, można księgować koszty, naliczać podatki, wystawiać faktury, prowadzić kadry - naliczać płace, są magazyny...program cały czas aktualizowany, ja z niego korzystam i całkiem całkiem.
Jest jeszcze forum na Facebooku, gdzie w razie problemów ludzie sobie pomagają...
Nie reklamuję, ale korzystam też z MK Rzeczpospolitej, za taką cenę, to uważam że jest genialne. Są regularne aktualizacje.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.