Zapłata za usługę, ale faktura dopiero za 15 dni

Pełna księgowość. Poniosłem koszt (zapłaciłem) bezpośrednio związany z przychodem, ale fakturę otrzymam dopiero za 15 dni. Czy jedynie powinienem zaksięgować ten koszt po otrzymaniu faktury, czy należy zrobić coś jeszcze przed otrzymaniem faktury?
Na KH masz przecież zasadę memoriału z UOR, wiec ksiegujesz koszt do okresu którego dotyczy, a nie kiedy otrzymałeś fv, no chyba, że okres został zamknięty
Przed otrzymaniem faktury niczego więcej nie robisz.
Do kom. 1 Ale jak mam zaksięgować koszt do którego nie będę miał żadnego dowodu księgowego przed otrzymaniem faktury? Można to jakoś zrobić? Nowy jestem w rachunkowości więc mogę czegoś nie wiedzieć
3> ksiegujesz, jak dostaniesz fv, ale do okresu poprzedniego. Ewentualnie drugi sposób - przez dokument PK w okresie, którego dotyczy koszt, a później doksiegowanie faktury w następnym okresie.
Ten artykuł wyjaśnia oba sposoby.
https://www.gofin.pl/rachunkowosc/17,2,85,181880,ewidencja-kosztow-i-przychodow-na-przelomie-miesiaca.html

I polecam przeczytac ustawę o rachunkowości :)
3> Ale jak mam zaksięgować koszt do którego nie będę miał żadnego dowodu księgowego przed otrzymaniem faktury?
a w poście - Poniosłem koszt (zapłaciłem) bezpośrednio związany z przychodem, ale fakturę otrzymam dopiero za 15 dni. - to na jakiej podstawie zapłaciłeś wcześniej, skoro nie miałeś faktury?
Najpierw zaksięguj wpłatę w rozrachunki na podstawie dowodu wpłaty lub wyciągu bank.- jako wpłatę zaliczki.
5> szybka płatność online z góry, zakup na stronie internetowej
7> no to masz chyba chyba jakiś dokument zamówienia, więc masz kwotę netto=poniesiony koszt, i to księgujesz przez PK zanim dostaniesz fv (sposób 2 z kom. 3), jeśli ten sposób wybierzesz.
*sposób 2 z kom. 4 - miało być
8> wiadomość e-mail z potwierdzeniem zamówienia będzie się nadawać?
Tak, tylko szczerz mówiąc chyba większośc firm ksieguje koszt, jak przyjdzie faktura i nie bawi sie w PK :)
8> "no to masz chyba chyba jakiś dokument zamówienia, więc masz kwotę netto=poniesiony koszt" Czy dobrze rozumiem, że powinienem zaksięgować za pomocą PK jedynie kwotę netto mimo, że zapłaciłem brutto?
12> ale ty ksiegujesz koszt, a nie kwotę zapłaconą, gdzie masz przecież jeszcze vat w brutto, który odliczasz. No chyba, że nie jesteś vatowcem to wtedy kosztem jest brutto albo zakup jest od nievatowca, to wtedy nie ma vat na fv.

może ci to rozpisać na przykładzie? :)
Sama zapłata nie jest kosztem i nie koniecznie w dacie zapłaty będzie koszt.
Co konkretnie nabyto? No i czy usługa czy też ewentualnie towar już została wykonana, czy też towar został dostarczony?

Kom. 12
No, a odliczenie VAT Ci nie przysługuje?
Możesz rozpisać, aczkolwiek ja myślałem żeby to zrobić tak:

PK w dniu zapłaty
Wn 403-1 Usługi obce stanowiące koszt uzyskania przychodu - 12,30
Ma 130 Rachunek bieżący - 12,30

Jak przyjdzie faktura to do programu dodaję dokument sprzedaży i uzupełniam dane potrzebne do rejestru VAT
Wn 221-2 Rozliczenie naliczonego VAT - 2,30
Ma 403-1 Usługi obce stanowiące koszt uzyskania przychodu - 2,30

Czy to będzie prawidłowe?
14> nabyta została usługa kurierska w celu dostarczenia przesyłki do klienta. Usługa została opłacona z góry i następnego dnia paczka została przekazana kurierowi w celu jej dostarczenia. Klient odebrał przesyłkę następnego dnia po przekazaniu przesyłki kurierowi
15> nie.
Dobre pytania zawarte w kom 14 - to, że zapłaciłeś, nie znaczy jeszcze, że w danym mcu masz koszt.

Ale załóżmy, że usługę czy dostawę wykonano w 02, zapłata w 02, a fv przyjdzie w 03 i że jesteś vatowcem. Np. netto 100, vat 23, brutto 123

02/25 PK księgujesz koszt (netto) przez konto rozliczenie zakupu 30x
wn 402 usługi / ma 30x 100 pln
wyciąg bankowy Wn 20x roz rachunki z dostawcami / ma 130 rach bank 123 pln

03/25 przychodzi fv
wn 30x 100 pln + wn vat naliczony 23 pln/ ma 20x roz z dost.
Na konta kosztów 4 ksieguje się wartośc netto, a nie brutto i korekta vat - to jest złe ksiegowanie
Wn 403-1 Usługi obce stanowiące koszt uzyskania przychodu - 10
Wn 403-2 Usługi obce nie stanowiące kosztów uzyskania przychodu - 2,30
Ma 130 Rachunek bieżący - 12,30

Wn 221-2 Rozliczenie naliczonego VAT - 2,30
Ma 403-2 Usługi obce nie stanowiące kosztów uzyskania przychodu - 2,30

To tak też by było źle?
19> źle, gdzie tu masz zaksięgowaną fakturę? Zapłata to nie jest koszt, tylko rozrachunek z dostawcą, tak sie nie ksieguje.
A vat to nie jest korekta kosztu
20> dobra, już rozumiem. Dzięki wielkie
Mam nadzieję, że rozumiesz :)
W kom 17 rozpisałam ksiegowanie przez PK.
A pierwszy sposób, który wiekszośc raczej robi to ksiegowanie faktury po jej otrzymaniu, np fv otrzymujesz w 03, ale do ksiąg ksiegujesz do 02 - bez PK i konta 30x

wn 402 usługi netto + wn 221 vat naliczony / ma 202 rozrachunki z dostawcami brutto
23> Rozumiem, że nie mogę skorzystać z pierwszego sposobu, bez PK, jeżeli miesiąc księgowy został zamknięty przed otrzymaniem faktury?
24> jak mc został zamknięty to już ani PK nie zaksięgujesz (jeśli tego nie zrobiłeś), ani fv w tamtym mcu nie ujmiesz. Wtedy fv ksiegujesz w bieżacym mcu
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.