Zapytanie zus jak zgłosić

Pracownik dzisiaj przynosi zarejestrowanie podopiecznego od dnia 01.12.2024 że ma być emerytalne, rentowe i zdrowotne ?
czyli przez te 3 miesiące musimy puścić zerówki ??
jak to zrobić technicznie w płątniku ?
O czym Ty piszesz? Chodzi o zgłoszenie członka rodziny?
Tu chodzi o zgłoszenia przez ops
pracownik ops przynosi do zgłoszenia swoją osobę (podopiecznego) w dniu dzisiejszym od dnia 01.12.2024 że ma być emerytalne rentowe i zdrowotne
jak to zrobić technicznie w płatniku
W płatniku zgłoszenie ZUS ZUA od 01.12.2024 do emerytalnych, rentowych zdrowotnych. za grudzień styczeń luty deklaracja z 0,00. W marcu podstawa składek za 4 m-ce
A jakimi to dokumentami zrobić najpierw i czy wszystko można zrobić w marcu 2025 w jednym dniu ?
Najpierw zgłoszenie na druku ZUS ZUA od 01.12.2024. proponuję na drugi dzień gdy zgłoszenie się przetworzy zrobić korekty deklaracji RCA za grudzień styczeń luty i przy tej osobie składki z 0,00
Razem z RCA wysyła się DRA ale tam składki będą jak w deklaracji pierwotnej tylko po weryfikacji zmieni sie na DRA liczba osób o jedną więcej. Nie wiem czy to początki w Płatniku?
Tak koleżanki nie ma bo jest na chorobowym a koleżanka która ją zastępuje dopiero się uczy i razem zaczynamy się uczyć
a można te korekty deklaracji zrobić na koniec miesiąca marca ?
A możesz jeszcze udzielić informacji jak zrobić technicznie korektę deklaracji RCA za za grudzień styczeń luty i przy tej osobie składki z 0,00
wyszukać najpier daną osobę w płątniku ? i dać utwórz rca ?
Korekty można zrobić na koniec miesiąca, ale wcześniej ZUS może się opomnieć o korekty bo widzi zgłoszoną osobę od grudnia i brak deklaracji. Miałam taką sytuację właśnie
Korektę tworzycie poprzez twórz dokumenty rozliczeniowe, na podstawie dokumentów wysłanych do ZUS tutaj wpisuje się nr deklaracji pierwsza to będzie grudzień 2024 dalej zaznacza się komplet korygujący. Pojawi się w dokumentach DRA i RCA w RCA trzeba usunąć wszystkich powtarzających się zgłoszonych i dodać nową osobę z podstawą 0,00 kodem podopiecznego. W DRA usunąć liczbę ubezpieczonych i dać wylicz. Suma składek nie może się zmienić, zmieni się liczba ubezpieczonych. będzie o 1 więcej. Ale w RCA w korekcie będzie tylko ta jedna osoba
Jeśli jest to pierwsza korekta za grudzień to będzie mieć nr 52.12.2024
I tak tworzycie za styczeń i luty
Bardzo dziękuję za pomoc. będziemy wysyłać też deklarację za samych pracowników za m-c marzec . czy byłabyś uprzejma jeszcze napisać jak już mam zapisany plik zus na pulip jak zacząć pracę w płatniku z nim żeby wczytać i zweryfikować i wysłać
A nie macie tych dokumentów w Płatniku? Powinna być deklaracja. U nas od razu robimy w Płatniku nic nie wczytujemy więc tutaj raczej nie pomogę. Zobaczcie czy macie w Płatniku tylko w innym panelu bo pracowników i świadczeniobiorców wysyła się z dwóch różnych paneli
My mamy program płącowy osobno i płatnik osobno.
Do komentarza 10
" Korektę tworzycie poprzez twórz dokumenty rozliczeniowe, na podstawie dokumentów wysłanych do ZUS..." czyli najpierw szukamy deklaracji rca za m-c grudzień gdzie nie było tego świadczeniobiorcy wykazanego tak ?
Z menu wybieracie twórz dokumenty rozliczeniowe.... i tam wpisujecie grudzień utworzy Wam się z nr 52.12.2024 i ona będzie identyczna jak deklaracja pierwotna 51.12.2024 tylko w tej usuwacie wszystkie osoby które się powtarzają. Z menu usuń powtarzające pozycje raportu. Dodajecie nową osobę i przy niej wszystko uzupełniacie
Jutro będziemy próbowac to robić .
JESTEŚMY PRZERAŻONE ALE KIEDYŚ TRZEB ASIĘ NAUCZYĆ
Nie dziwie się moje początki były podobne. postaram się jutro tutaj zaglądać
To super że zajrzysz bo na pewno będzie się działo :) bo jak nie zrobimy tej korekty to nie będzie można puścić deklaracji miesięcznej za świadczeniobiorców bo będzie krzyczał krytyczny błąd ?
a proszę powiedz jeszcze czy można wysyłać osobno każdą deklarację za świadczeniobiorców
przykład :
31.marzec za świadczeniobiorców zasiłku stałego
31 marzec za świadczeniobiorców śr
czy wszystko trzeba razem scalić i dopiero wysłać ??? ten kosmos
U nas wszyscy są na jednej deklaracji nigdy nie rozdzielaliśmy od zasiłku stałego i rodzinnego
To u Was wysyła się trzy deklaracje osobno?
To będziemy wysyłac jako zbiorczą od wszystkich świadczeniobiorców to jest skomplikowane bo jak sciągamy z plików z działąłów merytorycznych to jest np. 30 błędów krytycznych
To macie dużo podopiecznych pewnie. U nas wszystko w księgowości wklepujemy z paluszka do programu. Dostajemy listy papierowe z dwóch działów zasiłków i ŚR i łączymy w całość. ale to około 70 podopiecznych
Korekty już wyślijcie bo mogą Was ścignąć. Tam będzie tylko ta jedna osoba
My may 400 podopiecznych
Jutro będziemy działać. możesz zaglądać :)
Jest problem:
co wpisać zakres numerów dokumentów rozliczeniowych i jest :
01-39
40-49
51-69
51-89-
70-79 i co wybrać to jest świadczeniobiorca ze świadczeń rodzinnych
A macie gdzieś wydrukowane deklaracje z zeszłych miesięcy tam będzie nr. Na moje oko 51-69
A nie ma możliowści żeby zadzwonić do Ciebie na 5 minut po pomoc ? tylko pisać
W dra przy usunięciu liczby ubezpieczonych 0,00 naciśnieciu wylicz i zapisz i zamknij jest komunikat: numer identyfikatora deklaracji jest niezgodny z zakresem numerów podanych w ustawieniach programu
A jak się logujecie do programu to macie dwa panele pracownicy i podopieczni. na pewno jesteście na podopiecznych?
Jak to sprawdzić czy jesteśmy w dobrym panelu ?
Mamy jednego płatnika
Tego wyboru nie mamy aktywnego
co wpisać zakres numerów dokumentów rozliczeniowych i jest :
01-39
40-49
51-69
51-89-
70-79 i co wybrać to jest świadczeniobiorca ze świadczeń rodzinnych
Płatnik - rejestr płatników - i tam macie jednego czy dwóch?
świadczeniobiorcy mają nr 51-69
Zaznaczyłaś że komplet korygujący tworzycie?
Mamy jednego
Komentarz 39
tak zaznaczyłam komplet korygujący i mamy nieaktywny wybór tych numerów z komentarza 36
Mój telefon 531945169
Sprawdziłaś komentarz 37. u nas jest tak jakby dwóch płatników. jeden do pracowników drugi do świadczeniobiorców właśnie. nie mogę niestety zadzwonić
Jak jestem na kroku 2 wybierz rodzaje dokumentów które mają zostać skopiowane z wzorcowego kompletu to zaznaczyłam zus rca i zus dra resztę odhaczyłam
Tak sprawdziłam jest jeden
I masz aktywny ten wybór komentarz 36 jak tworzysz korekty ?
Jeszcze jak byłaś krok wcześniej wstecz to tam wybrałaś 51-69 grudzień 2024. i dalszy krok masz nieaktywne już te pola tylko kropke komplet korygujący?
Czy na siwo(nieaktywne ) masz 51-69? grudzień 2024
Tak na siwo mam i wogóle grudzień nie mogę wpisać tylko jest luty 2025 i roku też zmienić nie mogę
A spróbuj zmienić ten zakres. zobacz administracja - ustawienia programu - zakres i na 51-69. i wtedy spróbuj zweryfikować czy dalej będzie ten komunikat
Robię tak :
narzędzia-twórz dokumenty-dokumenty rozliczeniowe-na podstawie danych wysłanych do zus-dalej-identyfiukator dokumentówv 52.12.2024 wybieram i zaznaczam tylko :
ZUS RCA
ZUS DRA wciskam dalej zaznaczam komplet korygujący-i zakres numerów dokumentów rozliczeniowych mam na szaro bez możliwości wyboru oraz nie mogę zmienić roku na 2024 ani miesiąca . jest wpisany luty 2025
Jak wchodzę w ustawienia akres. zobacz administracja - ustawienia programu - to mam luty 2025 i mam zakres 1-39 tak mam
I mam też luty 2025 w tych ustawieniach. to przy korektach tak jak chcemy zrobić tą o której cały czas piszę to trzeba zmieniać w ustawiniach ?
na 51-69
i należy zmienić miesiąc grudzień 2024 w tych ustawieniach też ?
Wpisz nie 52.12.2024 tylko 51.12.2024 bo ta deklaracja jest bazowa. powinna utworzyć się 52 jeśli żadnej korekty nie było jeszcze
Zmień w ustawieniach na 51-69 bo 1-39 to pracownicy
Miesiąca nie musisz zmieniać bo to się przy tworzeniu deklaracji właśnie podaje za jaki miesiąc. jak jest luty to przejdzie
To sprawdzam :) zaglądaj
ale zobacz komentarz 51
zaznaczam tylko jako wybrane zus rca i zus dra
Jak zostawisz wszystkie ptaszki to i tak utworzy się RCA i DRA bo świadczeniobiorcy mają tylko to. Nie wiem czy tej co utworzyłaś nie bedziesz musiała usunąć i od nowa
Poszło za grudzień :) DZIĘKUJĘ teraz pytanie czy wysyłać za m-c grudzień od razu czy najpierw zrobić korekty za styczeń i luty jeszcze i dopiero razem przesłać do zus w jednym zestawie ??
Można tak i tak. Jak utworzysz wszystkie to też można pojedynczo wysyłać. I w tej grudniowej masz tylko jedną, tę nową osobę?
W rca tej którą teraz stworzyłam za grudzień jest tylko ta jedna osoba :)
Bo to o tą rca pytasz z miesiąca grudnia co teraz była tworzona tak ?
Zerkaj jeszcze proszę zaraz bo my teraz zrobimy też za te mieiące dwa kolejne ale jak dołączyć do zestawu żeby go wysłać do zus jak możesz to napisz po kolei
Tak. to teraz już z górki. Powodzenia
Jak robimy teraz korekty za m-c styczeń i luty 2025 to też będzie ten sam numer 53.12.2024 czy jeżeli za grudzień jest już 53.12.2024 to za styczeń 2025 będzie 54.12.2024 ?
Bo jak chcę zrobić styczeń 2025 to nadal wskazuje mi numer 53.12.2024
Za styczeń to już będzie np. 52.01.2025 a za luty 52.02.2025 itp. Grudzień już nie ruszasz
51-69 to nr deklaracji z czego 51 to pierwsza deklaracja a 52 i kolejne to korekty zależy ile ich jest w danym miesiącu. Póżniej diwe kolejne cyfry to miesiąc i cztery ostatnie to rok. Czyli pierwotna za styczeń 2025 to 51.01.2025 a korekta to 52.01.2025 lub 53.01.2025 zależy która jest. Bo może już ktoś robił korekty u Was
Drukujecie je gdzieś i wpinacie w segregator? zobaczcie jakie tam są nr
Jeszcze mam pytanie a jak będziemy musiały wyliczyć w marcu u tej osoby podstawę składek za 4 miesiące ?
Podstawą bedzie wypłata za cztery miesiące, grudzień styczeń luty i marzec, o ile jeszcze ma być zgłoszona
Wiesz co dzisiaj robimy korekty tej osoby za m-c styczeń i w rca wyrzucamy wszystkich z rca i dodajemy tą jedną osobą i w dra usuwam wszystkich ubezpieczonych i daje wylicz to liczba ubezpieczonych nadal jest ta sama nie zwiększa jej o 12 dlaczego ? :(
A nie został ktoś wyrejestrowany od stycznia później
Znalazłyśmy wyrejestrowania dziękujemy za pomoc bo rwiemy włosy z głowy. Dobrze że jest taka osoba jak Ty że pomożesz. Czy będziesz mogła zajrzeć jeszcze pod koniec miesiąca bo będą zusy i możemy mieć jeszcze ciężkie przypadki :)
Lepiej jak do tego postu będę dopisywała pytanie czy lepiej założyć nowe pytanie ??
i jeszcze jedno jakim drukiem w płatniku zgłosić od 01.04.2025 zmianę nazwy instyttucji bo będziemy przechodzić z ops na cus adres zostaje ten sam tylko nazwa się zmienia.
Postaram się zaglądać, może być nowy spróbuję poznać po nicku. Co do zmiany na CUS to może zadzwońcie do ZUS na infolinie, nie miałam jeszcze z tym do czynienia. Są u nas plany wejścia w CUS ale mam nadzieję że odległe.
Jaki macie nr korekty za styczeń?
52 01 2025
Pomocy:)
mamy w dokumentach wprowadzonych dokumenty :
ZUS RCA DOT. CIS +ZAS.STAŁE
ZUS DRA DOT. CIS +ZAS.STAŁE
ZUS RCA DOT SR + SR UKARTINA
ZUS DRA DOT SR + SR UKARINA
we wszystkich braki błędów bo już na bieżąco posprzątałyśmy :)
ale teraz przy wprowadzaniu zseatwu i zaznaczeniu żeby dodać wszystkie 4 elementy płatnik krzyczy że nie można mieć dwóch dra o tych samych numerach deklaracji 51 03 2025 . jak to scalić żeby była 1 deklaracja zus dra i jedna rca lub 2 rca ze wszystkich świadczeń
Nie czytałem tego całego tematu i nie wiem, ale techcznie zeby przeniesc wpisy z jednego rca do drugiego to wystarczy wpisy w jednym RCA zaznaczyć i wybrac opcje kopiuj a w drugim RCA użyć wklej.
wtedy zbedne rca i dra usunac i przeliczyc pozostałe DRA, zeby byly poprawne kwoty w dra
Agula mogę jeszcze jutro zapytać o jedną sprawę jak zrobić w płatniku ?
Dzisiaj jestem
O jesteś :)
mamy taką sprawę
mamy osobę -świadczeniobiorcę za którą poszły składki zdrowotne za m-c styczeń i luty 2025. w m-cu marcu zostaje wyrejestrowana. za te dwa miesiące złożyliśmy korektę dra i rca wysyłając 0,00 zł.
Jak teraz w m-cu kwietniu odzyskać te składki z zus ?? jak to zrobić w płatniku dokumentami ? bo przelew w m-cu kwietniu pomniejszę o kwotę korekty jakieś 200 zł tak ?
Piszę jako sara12 bo joasia12 zostałam zablokowana przez administratora.
Cześć. A od kiedy została wyrejestrowana?
Wyrejestrowanie z dniem 30.12.2024 zwua wysłaliśmy do zus 13.03.2025
Korekta grudnia bo jest kilka dni mniej to będzie mniejsza kwota. Korekta styczeń luty do 0,00
Powstanie nadpłata. Będzie to widać na PUE ZUS jaka kwota. Pomniejszyć przelew do ZUS lub zwrócić się o zwrot nadpłaty
Zrobiłyśmy tylko korektę za styczeń i za luty puściłyśmy go z 0.00. czyli pomniejszamy przelew do zus w m-cu kwietniu 2025.
grudnia już nie ruszyłyśmy -to będzie ok ?
Powinno być ok
Dziękuję Ci bardzo za pomoc :) Czy przy trudnych przypadkach mogę jeszcze pisać będziesz zaglądać ?
A jak osoba świadczeniobiorca był zarejestrowany tylko ze zdrowotną i dzisja dostaję wyrejestrowanie zus zwua (czy prawidłowy druk ?) kod przyczyny 100 i robię dzisiaj to żadnych zerówek nie puszczam i korekt ?
Od kiedy zarejestrowany i od kiedy wyrejestrowany (zus zwua) i czy był w deklaracjach?
Był we wcześniejszych deklaracjach , zus zwua z datą 31.03.2025
A od kiedy ma być wyrejestrowany? od 31.03.2025 czy to jest data wypełnienia deklaracji
Wyrejestowanie z ubezpieczeń od dnia 30.12.2024
Kod przyczyny 600
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.