Rozwiazanie dyscyplinarne umowy z pracownikiem ktory nie wykonał badan

Witam
czy pracodawca może rozwiązać dyscyplinarnie umowę z pracownikiem, ktory nie zrobił badan okresowych. Pracownik ten został z wyprzedzeniem poinformowany przez przełożonego oraz w formie telefonicznej przez pracownika kadr żeby zgłosił sie po odbiór skierowania na badania okresowe. Pracownik nie zgłosił sie po skierowanie a tym samym nie wykonał badan. Mogę rozwiązać umowę dyscyplinarnie?
Czym się tłumaczy? pracuje bez badań ?
Dziś upływa ostatni dzień ważności jego badań. Jutro będzie bez badan oczywiście nie dopuścimy do pracy. wytłumaczenia brak.
Https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-konsekwencje-niestawiania-sie-pracownika-na-badania-okresowe
Dlaczego NIE wezwiesz GO do kadr i NIE wręczysz skierowania
Pracownik został zaproszony do kadr po skierowanie 2 tygodnie temu . taka informacja został mu przekazanan sms oraz przez przełozonego. bez odzewu
Czekasz na niego 2 tygodnie? jak udowodnisz w razie W ,że był zapraszany?.............. Co to za przełożony,że nie radzi sobie z pracownikiem...................
Az tak pracownik jest niepotrzebny w pracy, że chcesz go zwolnić dyscyplinarnie?
Wiedziałam. Tak ludzi niepotrzebnych tak sie traktuje a nawet gorzej.
a po co ruszać 4 litery jak można sobie czekać na pracownika aż sam przyjdzie , ciężko żeby przełożony wręczył skierowanie do łap pracownika
Kom 9- jest taki wierszyk..........Jaś nie doczekał ;)))))))
Kom 8 - ???????????????
Przełożony to nie jest jego sekretarka która za pracownika będzie chodzić i odbierać dokumenty bo nie chce mu sie ruszyc 4 liter. To jego obowiazek przyjsc odebrac skierowanie i zrobic badania. Mamy na to potwierdzenie sms i emailowe.
Do kom. 7 i 8 . Nie ma tu nic do rzeczy kwestia jego niezbędności czy zbednosci w pracy. Prosze nie mylic tematów.
Ok jak będziesz wręczać to wypowiedzenie czy ty czy ktokolwiek inny otwórz dzwi na oścież tak żeby wszyscy słyszeli i stój i słuchaj.
Kom 12 - a TY kim jesteś w tej całej sprawie?
Kom.12 Tu nie chodzi o wręczenie. Jeśli pracodawca nie chce się zniżać do poziomu pracownika i wręczyć mu skierowania, to niech go opierdzieli żeby poszedł do kadr po skierowanie.
Kadrowa swoją drogą też może podnieść tyłek, a nie wysyła SMS-y. Może zapomniał o tym smsie po prostu.
Asia, wszystko ok?
Dajcie spokój...............piszecie SMSy do pracowników?
Mamy na to potwierdzenie sms i emailowe."

od kiedy pracownik ma obowiązek czytać smsy od pracodawcy ??
Tak piszemy sms ponieważ nasi pracownicy fizyczni pracują na zmiany, nie siedzimy razem w jednym pokoju ani budynku. pracujemy w różnych godzinach . Co w tym dziwnego?
Pracownicy fizyczni pracują na zmiany BEZ żadnego przełożonego???? bardzo dziwne
Kto powiedzial " bez przełożonego" ?
Do komentarza 17 jak najbardziej w porządku, chciałam tylko napomknąć jak sie traktuje ludzi . Uważam że zwalniać też trzeba umieć a jak się nie umie to .....może lepiej zacząć faktycznie te kwiatki uprawiać. Miłego dnia wszystkim i temu Panu beż badań też.
To przełożony NIE jest łącznikiem między kadrami TYLKO smsy .................weź
A w firmach transportowych też byście wysyłali przełożonego w trasę razem z kierowcą? Kontakt telefoniczny z pracownikiem to nie jest nic dziwnego. Nie zawsze trzeba nad nim bezpośrednio stać i osobiście wydawać polecenia.
Nie mówi my TU o firmach transportowych.
Do kom25. Dokladnie - nie wszyscy siedzą w biurze w jednym pokoju i pierdza sobie w stołki. Skoro pracownik podał swoj telefon do kontkatu to czemu mam nie wysłac mu informacji sms ze ma zglosic sie do kadr po skierowanie na badania?
Firma transportowa to tylko przykład. Mamy XXI wiek, telefony są powszechne. Pracownik podając dane do kontaktu podaje je po to, aby... móc się z nimi w ten sposób kontaktować.
Podał bo musiał ,a teraz może was olać i nie odbierać :)
NO -sprawa wyjaśniona dlaczego pracownik NIE zgłasza się po skierowanie - też do takiego napierdziane pokoju bym nie weszła...........
Podał bo chciał a nie musiał ! to duża roznica.
Przełożony ustnie przekazał mu informacje żeby zgłosił się po skierowanie z kadr ale stwierdził , iż " w natłoku spraw zapomniał..."
No sory ale to jest jawna olewka polecenia pracodawcy i przełożonego
Numeru telefonu nie musiał podać. Aczkolwiek oczywiście jeżeli podał, to potem może się tłumaczyć, że smsa przegapił. Dlatego ja osobiście nie ograniczałbym się tylko do wysłania smsa, ale też zadzwonił do niego.

Badania okresowe, to nie jest fanaberia pracodawcy. To jest obowiązek wynikający z przepisów i pracownik nie może się od niego migać. Jeżeli będzie poinformowany o konieczności wykonania badań, a ich nie będzie chciał zrobić, to jest to podstawa do rozwiązania umowy.
TY nigdy o niczym NIE zapominasz...............NO sorry
Wszyscy pierdza. Ty Editha takze :)
Kom 12- JAK udowodni że wzywała PO skierowanie? maile * smsy ?
TY głośniej :)
No mailami i smsa prędzej udowodni pracodawca, że wzywał pracownika. Trudniej byłoby udowodnić tylko osobiste ustne wezwania, na które takie niektórzy tu mają ciśnienie.

Inna sprawa, że jeżeli do dziś nadal ma ważne badania, to równie dobrze można mu wręczyć skierowanie dziś i ma jutro zrobić badania i po ich zrobieniu wrócić do pracy. Jeżeli nadal nie będzie chciał ich zrobić, to dopiero będzie można go zwolnić.
Zamiast gościa zawołać - wręczyć skierowanie TO pytająca na forum "siedzi" i ..............;)
"Rozwiązanie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia (tzw. zwolnienie dyscyplinarne) może nastąpić, gdy pracodawca uzna zachowanie pracownika za rażące zaniedbanie jego obowiązków. Uporczywa odmowa lub unikanie wykonania badań lekarskich przez pracownika może być uznane za poważne naruszenie obowiązków pracowniczych i, w skrajnych przypadkach, prowadzić do natychmiastowego zakończenia stosunku pracy.
W takiej sytuacji kluczowe jest ustalenie, czy zachowanie pracownika można uznać za celowe uchylanie się od obowiązków. Jeżeli pracownik unika wykonania badań lekarskich bez uzasadnionej przyczyny i nie podejmuje żadnych działań w celu wyjaśnienia swojego postępowania, pracodawca może rozważyć zwolnienie dyscyplinarne."
Kom 39- urlop policzony?
"Należy jednak podkreślić, że dla uzasadnienia rozwiązania umowy w trybie dyscyplinarnym istotne jest wykazanie, że uchybienie obowiązkom było nie tylko rażące, ale także zawinione przez pracownika. Umyślne unikanie badań lekarskich lub rażące niedbalstwo mogą być uznane za podstawę do rozwiązania umowy, ponieważ naruszają podstawowe obowiązki pracownicze. Orzecznictwo sądowe potwierdza, że w takich przypadkach możliwe jest zastosowanie trybu dyscyplinarnego."

---- dyscyplinarka tylko gdy jest UPORCZYWE unikanie badan.

Na razie powinniście pracownika wezwać na dywanik albo wysłać do niego kierownika. Jutro nie dopuścić go do pracy z powoduu braku badań. Gdy nie będzie miał zapłacone za dni bez badań to szybko badani zrobi albo sam odejdzie z pracy.
Maluteks - zajmij się urlopem BO głupoty tam wypisujesz
Wykonanie badań profilaktycznych jest obowiązkiem pracownika
jeżeli ich nie wykona w danym terminie jest to podstawa do zwolnienia w trybie art.52 kp
BeaEL- żeby zrobić badania MUSZĄ wręczyć skierowanie ;) a oni siedzą ;)
Problem w tym, ze pracownik uporczywie unia odebrania skierowania na badanie
Kom 45 - przestań się pogrążać - KIM TY jesteś w tej sprawie?
Właśnie czytam tutejsze wypowiedzi
Słabość lekka mnie ogarnia :-)
Nie interesuj sie kim jestem. Moje pytanie dotyczyło czegoś innego.
NO to powodzenia .
Pracownika unika odebrania skierowania na badania pomimo poinformowania go o tym obowiązku. odrębna kwestia to taka ze pracownik przy okazji ma problem z alko
W kom. 3 masz fajny link, który wiele wyjaśnia.
My mamy pracowników budowlanych, których widuję jedynie rano przez chwilę. Wiem jak to jest jeśli muszą coś np. podpisać. Idę do nich i zapraszam do siebie a oni "za chwilę" i ta chwila trwa kilka dni albo i dłużej.
Do kom.52
My mamy potwierdzenie sms i emailowe ze pracownik został poinformowany o obowiązku zrobienia badania okresowego a skierowanie nalezy odebrać w kadrach.
To wszystko pozostało bez odzewu. Dzis poinformował ze "idzie na zwolnienie lek."
W takiej sytuacji "planowania choroby" aż się prosi o kontrolę prawidłowości wykorzystania zwolnienia lekarskiego :)
No i chyba w tej sytuacji pokusimy sie o taką kontrolę.
I co sprawdzisz........czy siedzi czy leży ehhhh
Editha.-Sprawdzę czy tez pierdzi i czy bardziej niz TY.
Nie komentuj bo nic mądrego nie wnosisz tym razem do tej rozmowy
Tipp- czuć WIELKĄ kulturę od ciebie.
# 55
najpierw poczytaj , być może nie masz nawet takiego prawa
pracownik wcale nie musi was wpuścić do domu
wystarczy ze powie ze nie przyjmuje gości bo jest chory
U Ciebie także. Twoja odpowedz na moje pytania: kim ty jestem? co to wnosi do temetu?
Bijecie się na ilość wpisów z tematem "Zwroty za2024"?
Editha, ja bardzo cenię Twoją wiedzę i wielokrotnie z niej pośredni czy bezpośrednio skorzystałam.
Jednak bywają pracownicy kombinatorzy i uważam, że należy korzystać ze wszystkich możliwych środków aby kombinatorstwo wyeliminować.
Do kom. 53
Odnośnie sms-ów napiszę tylko tyle, ze wystarczy mieć zepsuty telefon w domu, albo jak w przypadku mojej znajomej, która oddała do naprawy, i ja nie mogłam się do niej dodzwonić przez kilka dni, i nie odpisywała tez na smsy. A sprawa była bardzo pilna...
A odnośnie poczty emailowej- ja też ją posiadam, ale po 8 godzinach ciągłej pracy w komputerze, gdy wracam do domu i musze coś załatwić przez komputer, to zbiera mi się na wymioty na jego widok... Jeśli wiem, że coś powinno do mnie przyjść, to zaglądam, w innym przypadku - nie. Więc taką Twoją korespondencję mogłabym odebrać po miesiącu....
Nie wniosło to nic w temacie, ale może Tobie da to coś do zastanowienia...
W tym przypadku telefon pracownik odbiera, nie jest zepsuty ani nic w tym stylu, dzis rozmawiał telef. z przeloznym na temat jego badan i skierowania , ogolenie unika odbioru skierowania i zrobienia badan.
A dlaczego przełożony nie może mu ich dac jak się z nim widzi?
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.