PIT/B składki społeczne

Prowadzę jdg na zasadach ogólnych, składki na ubezpieczenia społeczne zaliczam do KUP (w dacie zapłaty), czy zatem nie powinnam ich wykazywać w PIT/B w poz F. INFORMACJA O SKŁADKACH NA UBEZPIECZENIA SPOŁECZNE, ZALICZONYCH DO KOSZTÓW UZYSKANIA PRZYCHODÓW ??
Nie rozumiem tego zapisu. Czy skoro są w KUP to je tutaj wykazuję ?
Zgadza się.
Czy skoro są w KUP to je tutaj wykazuję ? - zgadza się ?
Tak. Patrz kom. 1.
Dzięki, bo nie wiedziałam, którego pytania to dotyczy, bo zadałam dwa.
No to, żeby nie było wątpliwości :-): Jeżeli zostały zaliczone w koszty to je wykazujesz w tej pozycji, a gdyby były odliczane od dochodu to ich w tej pozycji nie wykazujesz.
Nie rozumiem tej zasady, skoro są zaliczone do KUP a Przychód - KUP = Dochód, to finalnie obniżają Dochód. To nie jest to samo jakby zostały bezpośrednio odjęte od Dochodu?
Ta pozycja jest dla potrzeb ZUS. Chodzi konkretnie o mały ZUS plus. Dzięki temu jeżeli korzystasz z małego ZUS plus, ZUS ma możliwość sprawdzenia, czy prawidłowo została ustalona podstawa.
Dla potrzeb małego ZUS plus przy wyliczeniach nie uwzględnia się składek na ubezpieczenie społeczne, tak więc odpowiednio musisz dochód powiększyć w sytuacji gdy zostały one zaliczone w koszty.
Przy rozliczeniu PIT36 zaliczone już do KUP składki ZUS obniżają jeszcze raz podstawę do opodatkowania?
Pytałaś o PIT-B. No i tego dotyczyła moja odpowiedź. Od dochodu już ich nie odliczasz jeżeli zostały zaliczone w koszty.
Tak, dziękuję, zamotałam się, ale ...czyli ogólnie można przyjąć, że kwota składek podana w PIT/B, nie ma realnego wpływu na rozliczenie podatkowe, ponieważ tak jak piszesz, składki ZUS są już uwzględnione w KUP i tym samym obniżyły dochód. Jest to bardziej kwota podana informacyjnie w PIT/B.
To wszystko już wyjaśniłem w kom. 7.
Dziękuję :))
Co, jesli w tej pozycji nie dodałam składek za osobę wspólpracującą? Składac korektę? Poz 36 to informacja, nie wpływa na rozliczenie. Dodam, że przez stronę epity gov nie można ując tej pozycji w korekcie
Dotyczy Ciebie mały ZUS plus w 2025 roku?
Nie mały ZUS nie dotyczył i nie będzie dotyczył
To wg mnie nie musisz robić korekty.
Dziękuję, też mi się tak wydaje, ale jak zwykle nigdzie nie ma szczegółowych informacji
Dzwoniłam na infolinię urzędu skarbowego ogólopolską, konsultanci w ogóle nie wiedzą o czym mówią, podczas rozmowy sprawdzają PIT B, jakie zawiera rubryki. Bez sensu jest ta infolinia
Potwierdzam kom. 16.
No, ale w zasadzie zamiast tracić czas na dzwonienie na infolinie KIS, to trzeba było po prostu zrobić tę korektę. Zapewne zajęłoby Ci to mniej czasu :-).
Dziękuję
Jak ja nie lubie składac korekt do urzędow :-)
Mam ja przygotowaną, ale własnie zastanawia mnie to, że przez stronę pity gov nie można skorygowac tej pozycji. Nie znalazłam nigdzie tej pozycji 36 z PIT B. Sa miejsca na korekty wszystkego, co wpływa na ustalenie podatku i nie ma żadnej infolini, której konsultanci byliby biegli w obsłudze platformy pity gov
Natomiast platforma PITAX, z której wysyłam PITY roczne, nie ma do korekt podpiętego druku ORD-ZU, a dobrze byłoby od razu złożyć i napisac co i dlaczego koryguję. Nic to, jest to kwestia techniczna, ale widzę, ze nie rozwiązana w systemach online (platfoma czy strona rzadowa)

Na infolinię dzwoniłam trochę z przekory, bo cudów nie spodziewałam sie od konsultanta po krótkim przeszkoleniu. Tam mają jedną odpowiedź - korekta
Dodam tylko ku przestrodze innym, że nie do końca warto wierzyć platformom do rozliczania.
Zawsze czytałam broszury i sama wypelniałam zeznania roczne. Teraz ze względu na wysyłki online korzystałam z PITAX i nie sprawdziłam wszystkiego. Oni w kreatorze napisali po prostu składki społeczne zaliczone do kosztów, nie wspominając o osobach współpracujących, a ja zamiast doczytać oddzielnie w broszurach, poszłam na łatwiznę. Olśniło mnie po wysyłce i wydrukowaniu kompletu rozliczeniowego i doczytaniu PITU B :-)
Tak więc te platformy online, czy te infolinie, nie sa nic warte dla osób, które w ogóle nie wiedzą nic o podatkach. Tu tylko najlepiej dobre biuro rachunkowe
"nie ma do korekt podpiętego druku ORD-ZU, a dobrze byłoby od razu złożyć i napisac co i dlaczego koryguję" - Od dawna nie ma takiego obowiązku i ja osobiście, żadnych wyjaśnień do korekt nie załączam.
Dziękuję
:-)
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.