Do Mmm Mmm ulga senior

CZeść, ja przepraszam, że dopytuję ale korzystam z programu gdzie wklepuje się przychody wg otrzymanych pit 11 / pit 11a itd
Chodzi o tę ulgę senior, ustaliłam , iż przychody wypłacone póki Pan nie otrzymał wpływu na konto z tyt. pierwszej emerytury to kwota 88285,63 ( limit 85528 wiem) i teraz pracodawca na pit 11 nie musi wiedzieć jakie to są kwoty bo i skąd - będę musiała poprawić pit 11 przy samym wklepytaniu to tegoż programu, tylko tę kwotę wiesz gdzie mam wpisać ?
cześć F pit 11 ?
Ps w pozycji 43 pit 11 wystawionym przez pracodawcę jest większa kwota bo z całego roku a nie do daty wpływu pierwszej emerytury.
Tzn G poz 109 raczej wolne od podatku
Kurcze też nie - bo to do 26 rż
G 115 ( art 21 .1 pkt 154) tam musiałabym to wpisać
Pytanie z drugiej strony - czy teraz pracodawca MUSI poprawić pit 11 - po informacji od pracownika o tych przychodach wolnych ( uzyskanych do 1 szej wypłaty emerytury) - przecież pracodawca wypełnił prawidłowo pit 11 .....a podatnik moze to zmienic sobie w pit 37.
Pracodawca w poz. 43 wykazuje WSZYSTKIE przychody otrzymane przez emeryta po ukończeniu powszechnego wieku emerytalnego i jego NIE OBCHODZI, kiedy pracownik otrzymał emeryturę. PIT-11 jest wystawiony prawidłowo, pracodawca niczego nie poprawia.
No ok logiczne i uff.
Wrzuciłam to w roczny ale coś ze skladkami spolecznymi nie gra. Teraz jak podzieliłam te przychody - rozumiem, że zawęża mi społeczne tylko do przychodow z uop z części E1 rocznego ( pomniejszone są o te wolne 85528)
Konkretnymi kwotami w czesci rocznego E1 zostało mi z przychodów opodatowanych 47619,76 zl i spoleczne wyliczyly się do odliczenia kwota 4597,60
No na logikę, od przychodu opodatkowanego odliczyć można wyłącznie składki dotyczące tego przychodu opodatkowanego.
Kom 9 owszem ale kwoty nijak mi nie pasują a wyliczają sie niby zgodnie z broszurą MF
Wg mnie 47619,76 to spolecznych mogę odliczyć 9469,76
Wróc Wg mnie 47619,76 to spolecznych mogę odliczyć 6528,66
No ja nie mam wszystkich kwot przed oczami, to nie wiem jak miałabym ci pomóc.
Na logikę od 47 619,76 *13,71% to jest do odliczenia?
Przykład 1. – dotyczy podatnika, który uzyskał wyłącznie przychody tylko z jednego źródła (z pracy na etacie), z których część objęta jest „zerowymi” ulgami.
Aby prawidłowo obliczyć wysokość składek, które możesz odliczyć w zeznaniu, wykonaj następujące działania:
Krok 1. – oblicz wysokość przychodów z pracy na etacie, które podlegają opodatkowaniu. Dodaj przychody z poz. 52 i 57 zeznania (poz. 87 i 92 zeznania – małżonek).
Krok 2. – oblicz łączną wysokość przychodów z pracy na etacie, tj. przychodów które podlegają opodatkowaniu oraz są objęte „zerowymi” ulgami, w ten sposób, że dodaj przychody z poz. 42, 52 i 57 zeznania (poz. 43, 87 i 92 zeznania – małżonek).
Krok 3. – oblicz udział procentowy przychodów, które podlegają opodatkowaniu, w łącznej kwocie przychodów z pracy na etacie, czyli podziel kwotę obliczoną w pierwszym kroku przez kwotę obliczoną w drugim kroku, a na następnie pomnóż przez 100.
Krok 4. – globalną kwotę składek (wykazanych przez płatnika w poz. 95, 96 i 97 informacji PIT-11), pomnóż przez udział procentowy obliczony w trzecim kroku. Wynik, który uzyskałeś odpowiada tym składkom, które możesz odliczyć w zeznaniu.

https://www.podatki.gov.pl/media/10539/broszura-pit-37-za-2024-r.pdf
Jesteś wielka, nie wiedziałam o tym
Logiczne to do końca nie jest, ale jak MF wymyśliło tak trzeba stosować.
Oby już teraz poszło rozliczenie bez problemów ;)
Jezu no nie bardzo logiczne, ale dziękuję po stokroć.
Oczywiście jeszcze dopytam, to , że uzyskał prawie 89 tys w tym okresie wolnym od podatku to nie ma znaczenia, po prostu zawężam do 85 528 i tyle prawda?
Tak, ograniczasz do limitu, reszta opodatkowana i tyle.
Dziękuję bardzo
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.