Niedogodziny pokrywane urlopem/nadgodzinami

Październik 184h robocze (przepracowane 174h) najnizsza krajowa wypłacanona w całości. Praca w sklepie 6 dniu tyg po 6/7h dziennie.
Listopad 152h robocze (144h przepracowane + 2 dni urlopowe) = 160h.
Pracodawca wypłacił mi w listopadzie pensje za 136h przepracowanych + 2 dni urlopowe. Tłumacząc, że nie wypłaci mi 8h jako nadgodziny '50siątki', bo skoro w październiku brakwoalo mi 10h, to kadrowa 'zabrała' sb te moje 8h z listopada w poczet października. Pracujemy na 2 zmiany 6-13 i 13-19, ale 6 dni w tyg.
Wyszli też z propozycją pokrycia brakujących godz urlopami wypoczynkowymi, a potem i tak zabrali mi u nadgodzin... czy to zgodne z prawem? Bo sama już zgłupiałam...
Niedogodziny w październiku nie wynikały z mojej winy, to oni planują nam tak pracę i takie zmiany...
Oddaj dziada pod opiekę PIP :) - NAPISZ SKARGE
NIE MOŻNA PRACOWAĆ PO 6 DNI CAŁY CZAS !!
Ogólnie napisałam już maila do pipu opisując całą sytuację i prosząc o wyjaśnienie czy prawo leży po mojej czy pracodawcy stronie.. oni zatrudniaja ogólnie ok 100 osób (sieć sklepów + biura itd). Dziewczyny na sklepach się nie odzywają, bo każdy się boi stracić pracę, a kasą potrzebna, bo kredyty, dzieci itd... Ja to rozumiem, ale uważam, że trzeba walczyć i swoje. Próbuję od tyg wyjaśnić to z pracodawcą (niestety jestem sama na polu bitwy, bo nikt się nie chce odezwać choć wiem, że wiele dziewczyn myśli tak jak ja ...), obecnie przerywam na opiece na dziecko chore i szukam uzasadnienia mojej lub pracodawcy postawy, tak aby przygotować się do kolejnej rozmowy z nim.
Napisanie samego maila nic nie da jezeli nie będzie w tytule " prośba o poradę prawną " lub "skarga "
Pracodawca nie może nakazać pracy przez 6 dni w tygodni bez przerwy tzn. po 6,7 h tak aby sie zgadzały tylko godziny
Musi przestrzegać przeciętnie 5 dniowego tygodnia pracy tzn. jak w jednym tygodniu pracujesz 6 dni to w innym masz pracować 4 dni
Ponadto pracodawca nie może " pokrywać " niewypracowanych godzin twoimi godzinami nadliczbowymi jezeli wina jest w planowaniu czasu pracy - to on powinien czuwać nad prawidłowym grafikiem
Nie ma prawa też pokrywać niewypracowanych dni wymuszając na tobie urlop wyp.
Jezeli złożysz skarge to pewnie inspektor nakaże wypłatę kasy za nadgodziny do 3 lat wstecz jeżeli udowodnisz ze pracujesz po 6 dni w tygodniu tak samo koleżankom + dodatki które nie wypłaca "zabierając " nadgodziny w poczet godzin do przepracowania w każdym miesiacu
Ważny jest tu okres rozliczeniowy ( długość ) oraz system czasu pracy w jakim pracujecie
Żeby odp. na 100% należy znać cały rozkład czasu pracy (grafik) wszystkie" pomniejszenia" za nadgodziny - to najlepiej sprawdzi inspektor - ważne zeby opisać wszystko jak najbardziej dokładnie ," podpowiedzieć" gdzie są nieprawidłowości
Przyjścia na 8 do 19 (bo okres zimowy i sklep do 19). Ale pracując cały styczeń takim trybem jak pracujemy czyli ranną zmianą 7h x 6 dni popołudniówka 6 h x 6 dni na koniec miesiąca po przeliczeniu godzin wyjdzie mi tylko 1 godzina więcej niż czas pracy w styczniu, z czego też nie wiem czy zapłacą mi za te 1 nadgodzine, czy też nie wciągną mi jej w poczet niedogodzin jeszcze z października albo teraz z grudnia, bo prawdopodobnie w grudniu również nie wypracujemy podstawowych godzin pracy pomimo chodzenia w każdą sobotę do pracy...
Zmieniam tytuł maila i wysyłam jeszcze raz. Poprzedni tytuł miałam podobny jak tutaj.
W umowie mam zapis : Na podstawie art. 29 S 3 Kodeksu Pracy informuje Panal/Pania, ze:
1. Obowiazująca Pana/Pania dobowa norma czasu wynosi
8:00 godzin, a tygodniowa przeciętnie 40h w przeciętnym
pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym (4 miesiące).
Więc oznacza to, że mogą zabrać mi nadgodziny z listopada w poczet października...?

W styczniu wypada inelwentura. Wtedy dziewczyna która ma popołudniu musi przyjść na 8 i zostać do zamknięcia sklepu. Wypadają moje popo. Czyli powinnam być w pracy w tym dniu 11h. Ale sumując cały miesiąc i chodząc cały czas po 6 dni w tyg na koniec miesiąca wyjdzie mi 1 h więcej niż podstawowy czas pracy w styczniu. Dyrektor poinformował mnie ze nadgodziny będą wypłacone tylko jeśli przekroczę podstawowy czas, chociaż będąc 11 h w pracy to są nadgodziny :/ a pewnie i tak jie wypłaca mi tej 1 godziny bo wciągną je w niedogodziny z grudnia, no tu też nie wyrobimy godzin...
Pracuje od czerwca 2024.
Cały czas w trybie 6 dni w tyg po 7 h lub w okresie zimowym na pipoludniowkach 6 dni po 6 h ... wcześniej nie było problemu i wypłacali normalnie nadgodziny w okresie letnim, bo każdy tydz było 6 dni x 7 h (6-13 lub 13-20) = 42 h.
Teraz jest tydzień ranny 42h
Tydz popołudniówek 36 h. I stąd zdarzają się niedogodziny. Niby wpisane ze rozliczane w 4 mieisace ale sama już nie wiem jak mam to wszystko rozumieć i czy kłócić się czy odpuścić.:/
Nie mogą bo to jest system podstawowy z tego co piszesz
Może wiesz ile dni pracy masz już w tym okresie rozliczeniowym
W grudniu :
02.-07.12 = 42h
9 i 10.12 urlop opiekuńczy
11-14.12 = 24h
16-17.12 = 14h
18-21.12 = zwolnienie opiekuńczy na chore dziecko (nie mam pojęcia jak to zrobicza)
23 - 29.12 = 22h
30-31.12 = 12h
Czyli 114h + 16 h za 2 dni urlopu = 130 h + 4 dni opieki na chore dziecko, a godz pracujących w grudniu jest 160. Nie mam pojęcia jak oni to przelicza.
Napisz skarge do PIP
nie mozna pracować 7 dni w tygodniu

tak nie może być !!!!!!!!!!!
23 - 29.12 = 22h
30-31.12 = 12h
Wkradł się błąd. Miało być 23-28.12 = 22h
Ponieważ w wigilię pracujemy po 4 h, święta wolne, a pon, pt i sobotę mam popoludniowke, czyli po 6h. Później 29.12 wolne. I 30.12 7 h ranną zmianą, a w sylwestra idziemy po 5 h każda, co daje 12 h w ostatnie 2 dni roku.
Rozumiem, już że narzucanie nam zawsze co tydzień 6 dni pracy to łamanie prawa. Nie miałam o tym pojęcia wcześniej i pewnie nie miałabym gdyby nie pozbawili mnie tych 8 h w listopadzie. Ale jak już zaczęłam w tym 'grzebać' I włożyłam kij w mrowisko zwracając uwagę pracodawcy, to zaczęłam przeszukiwać internet, różne fora i dopiero mi się oczy otwierają...
Teraz też doczytuje, że pomimo nie wypracowania 40h tygodniowo pracując w każdą sobotę w mieisacu generujemy nadgodziny za które powinny być oddane dni wolne lub wypłacane pieniądze, a nie liczenie jako 'normalne godziny pracy' które trzeba w tyg wyrobić, żeby zgadzało się 40h /tydz.
Nie wiem co na to pracodawca, kiedy mu o tym wszystkim powiem. Wcześniej nie byłam pewna tych 8h z listopada, czy to ja mam rację odzywając się ze powinni mi za nie zapłacić, czy to on ma rację mówiąc że mogą je zabrać w poczet niedogodzin z poprzedniego miesiąca... obawiam się, że dostanę pewnie za chwilę wypowiedzenie, bo 'za dużo wiem i za dużo się odzywam'. A łatwiej jednak prowadzić ten kierat kiedy pracownicy się nie odzywają, tylko zasuwają swoje godz, a oni jeszcze nas tak bezczelnie skubią na kasę... klapki z oczu mi spadły... szok...
Poniżej masz wymiar czasu pracy
https://serwiskadrowego.pl/2023/10/wymiar-czasu-pracy-w-2024-r-dni-robocze-wolne-swieta-kalkulator/

jeżeli pracowałaś więcej dni jak przewiduje norma dla każdego okresu rozliczeniowego to jest to nieprawidłowe
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.