Sens bawienia się w wakacje od ZUS

Dzień dobry,

Dowiedziałem się o tym, że do końca listopada można złożyć wniosek w sprawie wakacji od ZUS. Moja sytuacja jest następująca:
- posiadam JDG
- jestem na kodzie 0590 (Mały ZUS Plus)
- od jakiegoś czasu mam straty z tytułu prowadzenia JDG (w grudniu prawdopodobnie sytuacja się nie zmieni)

Z racji tego, że mam straty płacę chyba tak niski ZUS jak to tylko możliwe, zastanawiam się czy mi to coś da? Znalazłem informację, że "zwolnienie obejmuje składki ustalane od najniższej podstawy wymiaru składek" - trochę tego nie rozumiem i stąd to pytanie. Czy to jest tak, że składki społeczne nie są opłacane czy są opłacane ale w niższej wysokości i to tylko w niektórych przypadkach?
Możesz od 1.12.2024 się zgłosić na kod 0510 i wtedy składki zostaną opłacone od podstawy właściwej dla tego kodu. Od 1.01.2025 możesz wrócić do kodu 0590 o ile będziesz spełniać do niego warunki.
Po za tym składki nawet od minimalnej podstawy to bodajże ok. 400 zł. No, chyba, że wg Ciebie dla tak "małej" kwoty nie warto wniosku składać.
Chętnie zaoszczędzę te 400 PLN. Myślałem po prostu, że zwolnienie przysługuje wtedy kiedy się ma wyższe składki. Rozumiem, że w moim przypadku po prostu zapłacę składki zdrowotne i na tym się kończy?

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Czy są jakieś potencjalne problemy do powrotu na kod 0590 po skorzystaniu z tych wakacji? Jakieś dodatkowe warunki lub haczyki?

2. Co w sytuacji kiedy chciałbym mieć wakacje też w styczniu? Czy muszę coś robić, czy po prostu jak się w listopadzie zarejestruje do ZUS na kodzie 0510 to po prostu wakacje się przedłużą o jeden miesiąc? Pytam bo podobno można sobie wybrać jeden miesiąc w roku na "wakacje".
1. Nie. Przy czym przy zmianie kodu na grudzień refundacja będzie większa (maksymalnie ok 1600 zł).
2. Jezeli tak zrobisz, to juz do końca roku będzie musiał byc kod 0510. Tak wiec lepiej zrobić to za grudzien.
Dobrze, to rozumiem, że jeżeli chce wakacje tylko za grudzień 2024r a za styczeń chcę być na dawnych warunkach (05 90) to powinienem:

1. Do końca listopada zarejestrować się z kodem 05 10

2. W grudniu zarejestrować się na kod 05 90

Dobrze to rozumiem? Jeżeli tak to do kiedy mam czas na zmianę kodu na 05 90? Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tą refundacją.
1. Na okres od 1.12.2024 - 31.12.2024 - kod 0510.
2. Od 1.01.2025 kod 0590.

"Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tą refundacją." - Składki na ubezpieczenie społeczne i fundusz pracy zostaną opłacone z budżetu państwa.
Mniej więcej rozumiem. Tylko jakoś tak nie za bardzo czuje tą rejestracje na kod 05 10 czyli duży ZUS. Czytałem jakąś broszurę gdzie mowa była o kodzie 05 94. Możesz mi to jakoś wytłumaczyć po co ten cały duży ZUS? Mam jakieś dziwne opory przed tym kodem :)
Kod 0510, to wyższa podstawa naliczenia składek i stąd wyższa refundacja.
Natomiast przerejestrowania na kody 0514 lub 0574 lub 0594 nie robi się. Wykazuje się to tylko odpowiednio w dokumentach rozliczeniowych.
Rozumiem, że chodzi o to, że Państwo pokryje mi większe składki? Bo jeżeli tak, to rozumiem Twoje intencje i nawet uważam, że pomysł jest dobry. Tyle tylko, że ja nie jestem za bardzo specjalistą w tych sprawach i mam trochę obawy przed tą rejestracją do dużego ZUSu. Trochę się obawiam, że czegoś tam nie dopilnuje albo przeocze jakiś termin i później może być średnio fajnie. Da się uniknąć tych składek społecznych w taki sposób aby nie rejestrować się do tego dużego ZUSu? Wiem, że kwota refundacji będzie niższa ale czułbym się chyba bezpieczniej z takim rozwiązaniem.
No to nie robisz żadnych przerejestrowań i refundacja będzie dla składek naliczonych dla Twojego kodu (na DRA2 podawałeś podstawę naliczenia składek w tym roku i dla tej podstawy składki zostaną zrefundowane).
Dobrze, rozumiem, że nie będę się musiał przerejestrowywać i mogę zostać na kodzie 05 90. Tylko pytanie co właściwie muszę zrobić, żeby te wakacje mieć? Bo jak rozumiem z automatu się one nie przyznają? Na pewno muszę do końca listopada wypełnić ten cały wniosek RWS? Czy coś jeszcze muszę zrobić w listopadzie?
W listopadzie wniosek, w styczniu odpowiednio wypełnić dokumenty rozliczeniowe za grudzień.
Dobrze, to pozwolę sobie na małe podsumowanie - byłoby miło gdybyś to zweryfikował.

1. Wakacje można mieć w dwóch wariantach. Pierwszy wariant charakteryzuje się niższą kwotą refundacji, drugi wyższą kwotą refundacji.

2. Aby skorzystać z wyższej kwoty refundacji i nie zrobić sobie krzywdy należy:
a) przerejestrować się na kod 05 10 ze skutkiem na 1 grudnia. W tym celu, wniosek ZWUA należy złożyć do końca listopada br.
b) złożyć wniosek RWS, również do końca listopada br.
c) do 20 grudnia złożyć DRA za listopad
d) do 20 grudnia złożyć RCA. Użyć kodu 05 14
e) do końca grudnia złożyć ZWUA w celu rejestracji z kodem 05 90, ze skutkiem na 1 stycznia 2025.

3. Aby skorzystać z niższej kwoty refundacji:
a) złożyć wniosek RWS do końca listopada br.
b) do 20 grudnia złożyć DRA za listopad
c) do 20 grudnia złożyć RCA. Użyć kodu 05 94.

Wszystko dobrze? Nic nie pominąłem?
Do 20 stycznia składa się raporty (DRA, RCA) za grudzień
1. W Twoim wypadku tak.
2. a) Powiedziałbym, ze może to być zrobione nawet po 30.11, ale nie wiem jak do tego będzie podchodził ZUS jeżeli chodzi o wakacje składkowe.
b) tak
c) terminy się nie zmieniły
d) nie. Jeżeli chodzi o rozliczenie listopada nic się nie zmienia. Zmiany dotyczą rozliczenia za grudzień.
e) patrz lit. b
3. a) tak
b) jw.
c) jw.

Refundacja dotyczy grudnia, a nie listopada, czyli dokumentów składanych w terminie do 20.01.
Ja osobiście nie ryzykowałabym zmiany na 0510. zus już różne kwiatki potrafił wywinąć. Np. wstecznie wprowadził ustawę w 2023 roku, że można wydłużyć zus plus o 12 miesięcy, ale tylko dla tych co przynajmniej miesiąc podlegali pod 0590 w 2023 roku. Mam klienta, który mógł jeszcze tylko w styczniu korzystać (w ramach limitu 36 msc), ale machnął ręką. I jego te 12 miesięcy dodatkowe ominęly.
Według mnie dla Ciebie nie ma różnicy czy Państwo Ci zrefunduje Twoją podstawę dla zusu plus czy dużego zusu, nie zapłacisz społecznych i w tym i tym przypadku.
No, ale mamy w takim wypadku ekstra 1 miesiąc kodu 0590 do wykorzystania. Może to się też przydać w przykładzie jaki podajesz, bo jak widać ten jeden miesiąc może oznaczać, że może być to ekstra nie jeden miesiąc, ale może nawet więcej. Po za tym do przyszłej emerytury też wlicza się wyższa kwota.
Oczywiście może się też zdarzyć, że ustawodawca sobie wymyśli, że trzeba w grudniu 2024 podlegać kodowi 0590, aby coś tam ekstra zyskać, no ale w drugą stronę też to może zadziałać, że nie korzystając ze zmiany kodu coś stracimy.
Tutaj trzeba by być wróżką :-). W każdym razie jest taka opcja i na pewno daje nam dodatkowy miesiąc kodu 0590 i wyższe składki na przyszłą emeryturę.
Kom 16. nie wiem czy to taki extra jeden miesiąc ;) dla mnie bez różnicy czy mam go za grudzień 2024 czy za styczeń 2025. oba wchodzą do limitu 36 msc i nic się nie wydłuża.
z tą emeryturą to ok.
No i też się zgadzam, że trzeba być wróżka:) jak zus zobaczy, że ileś przedsiębiorców sobie tak zakomblinowało żeby wyciągnąć wiecej kasy to moze zrobić pod góre :)
"dla mnie bez różnicy czy mam go za grudzień 2024 czy za styczeń 2025. oba wchodzą do limitu 36 msc i nic się nie wydłuża." - wydłuża się jeżeli w styczniu będzie kod 0510, bo w końcu ten miesiąc nie wejdzie do limitu kodu 0590.
To wtedy w cały rok już trzeba być na 0510.
Zmiana kodu na 0510 na okres 1.12.2024 - 31.12.2024, nie oznacza, że w 2025 roku nie może być kod 0590. Jak najbardziej od 1 stycznia 2025 można znowu zgłosić się z kodem 0590 o ile oczywiście inne warunki są spełnione.
Napisaleś że wydłuża się jeżeli w styczniu będzie 0510 :)
Możesz mi to na przykładzie wytłumaczyć jak to widzisz, bo ja tego nie widzę :)

np korzystałam tak
2020: 0
2021: 12
2022: 12
2023: 12
2024: 12 (według mojego scenariusza), 11 (według Twojego)
w moim scenariuszu mam wykorzystane 48, czyli w 2025 nie korzystam
w Twoim scenariuszu mam wykorzystane 47, czyli w 2025 korzystam miesiąc
To i to nadal łącznie daje 48. Gdzie ten miesiąc gratisowy? :)
Nie wiem w którym miejscu (dużo komentarzy i może w którymś zakradł się błąd :-)). No, ale w każdym razie od samego początku pisałem, że chodzi o grudzień i to wielokrotnie w tym wątku.
W 19 :D
No tak miało tam być:
"wydłuża się jeżeli w grudniu będzie kod 0590"
Wczesniej z resztą tak pisałem.
Rozpisz mi to na przykładzie plis :D
Np. grudzień 2024 wykorzystujesz limit małego ZUS plus, ale jeżeli wyrejestrujesz się na grudzień 2024 z małego ZUS plus, to możesz wykorzystać ten jeden miesiąc np. w styczniu 2025. No bo w końcu ten grudzień nie wliczasz do limitu zgłoszenia z kodem 0590.
No i np. o wakacje składkowe występujesz za 12.2024 (opłacone masz też wyższe składki) i np. 02.2025 (jeżeli już będzie wtedy duży ZUS, ale możesz tez poczekać do grudnia 2025 jeżeli mały ZUS plus by przysługiwał cały rok.
Jak widać to niekoniecznie musi być jeden miesiąc, bo np. mp może się zdarzyć sytuacja, że zrobisz tak za 12.2024 i 12.2025 (o ile za cały 2025 przysługuje kod 0590) i masz już dwa miesiące ekstra, itd.
Rozumiem już chyba o jaką korzystać Ci chodzi. Np. za styczeń zamiast płacić składki według dużego zusu płacimy jeszcze według małego. Ale w żaden sposób to nie daje gratisowego miesiąca, bo nadal korzystamy 36/48 :)
Też bym się raczej w to nie bawił, tylko już poczekał te 2 lata pełnego ZUS-u żeby wrócić znów na 0590 w sumie korzyść jest głownie do tej emerytury, bo ten zus 0590 i tak po 2 latach można wrócić przy spełnieniu innych warunków, no a emerytura i tak nie będzie raczej większa, nie łudźmy się przedsiębiorcy którzy prowadzą całe życie firmę i płacą najmniejszy możliwy ZUS raczej i tak będą mieć minimalną emeryturę :)
Minimalna emerytura. No i tu pojawia się następna korzyść, bo w końcu jeżeli opłacamy składki od podstawy.mniejszej niż minimalne wynagrodzenie, to do stażu dla potrzeb minimalnej emerytury ten okres też nam się w pełni nie liczy. No a w przyszłości czasami te dodatkowe okresy opłacenia składki od wyzszej podstawy mogą się przydać jeżeli nazbierany kapitał nie wystarczy na przynajmniej minimalna emeryturę.
No i łudzisz się, że ten raz czy dwa 500 zł więcej no max tysiąc zauważalny będzie w całożyciowym kapitale :D
Przeczytaj kom. 31. Znam takie przypadki z autopsji, że właśnie kilka tygodni brakuje do minimalnej emerytury. No, a nie zawsze jest możliwość je dozbierać
W każdym razie parę korzyści tego jest. No i akurat nie dotyczy mnie to osobiście tylko klientów, tak więc to ich decyzja czy chcą z tego skorzystać .
Moim zdaniem lepiej wybór dać, aby potem nie było pretensji, że księgowy nie poinformował o takiej opcji. W niektórych przypadkach może to też być przydatne przy aktywnym rodzicu w pracy, no bo tutaj strata może wynieść za grudzień 1500 zł.
Ile brałeś za tak wszechstronną analizę ? :D
No ale co tu za wszechstronną analiza? Może to mieć wpływ: na przyszłą emeryturę, zasiłki z tytułu niezdolności do pracy lub macierzyństwa, okres korzystania z małego ZUS plus i na aktywnego rodzica. No i to trzeba brać pod uwagę
:))
Za dodatkową pracę za to 100 zł przynajmniej bo kupa pracy dodatkowej za to, przerejestrowanie na 0510 potem z powrotem na 05 90 i jak powiem, że może będzie miał wyższą emeryturę o 2 zł to myślę, że mało kto z moich będzie się w to bawił :) Poza tym myślę, że moi w przyszłym roku raczej będą korzystać z tego wcześniej a nie w grudniu 2025, bo będą się bać, że Tuski to zabiorą :P
My za całość bierzemy 200 zł. Przy czym to, czy klient się zdecyduje na przerejestrowania, czy też nie nie wpływa na cenę. Z resztą jak wyżej już sama analiza takiego przypadku powinna kosztować, nawet w końcu po wytłumaczeniu o co chodzi zrezygnuje z tej opcji :-). Z resztą jak widać niekoniecznie chodzi tylko o 2 zł wyższą emeryturę.
Za takie pieniądze to bym robił, ale już bym nie miał klientów :P
Tak słabo Ciebie cenią, że z powodu 200 zł za usługę, by zrezygnowali z Twoich usług :-)? U nas jakoś nikt z tego powodu nie zrezygnował. No, ale pretensje klient może mieć jak np. nie dostanie aktywnego rodzica, niższy zasiłek, itp. No, a to dlatego, że księgowy nawet o takiej możliwości nie poinformował. No i faktycznie moim zdaniem to może go skłonić do zrezygnowania z usług takiego biura.
Tak więc nie zawsze jest dobrym pomysłem świadczenie usług jak najtaniej, ale niższej jakości.
Wolę się nie łasić na dodatkowe 200 zł tylko podwyższyć np. w przyszłym roku :) Klienci pytają się różnych biur o ceny i np. gdy ja pobiorę za to a inne nie to kto wie jakby zareagował. Tylko pozazdrościć takich klientów którzy płacą wszystko bez szemrania :P
Tylko problem w tym, że Ty tej usługi jak rozumiem w ogóle nie proponujesz. No, a klienci wbrew pozorom za jakiś czas mogą się dowiedzieć, że na tym stracili i nie koniecznie ich przekonasz, że to tylko 2 zł miesięcznie przy emeryturze.
Niewielu mam takich i znam ich na tyle, że jestem pewny że by tego nie chcieli (Panie 200 zł za hipotetycznie wyższą emeryturę? Wolę to 200 zł tu i teraz nie ma szans :P)
No jeżeli jesteś pewien, że to tylko kwestia emerytury i z reszty nie będą chcieli (lub mieli możliwości) skorzystać to OK. Przy czym tak jak napisałem powyżej te 200 zł, to nie jest za przerejestrowanie, ale za całą obsługę "wakacji składkowych". Tak więc na usłudze z tego rezygnując i tak u nas klient nie zaoszczędzi.
Dzięki za dyskusję :)
Xyzz a Ty masz w umowie na obsługę księgową, że zajmujesz się wszystkimi świadczeniami socjalnymi typu aktywny rodzic? Bo my np. nie mamy i w ogóle tego nie analizujemy dla wszystkich "z dobrej woli"
Nie mam :-). No i m.in. dlatego jest ta opłata 200 zł. Tutaj w ramach tego to analizujemy. Moim zdaniem nie raz klientowi lepiej zaproponować odpłatną usługę nic niż mu nie proponować zakładając, że i tak nie zapłaci. Tak ma przynajmniej wybór i świadomie może zrezygnować z takiej usługi.
To my to jesteśmy lewaki, bo bierzemy 200 a tego nie robimy :)))))))))
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.