Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

Wypłata z subkonta po śmierći

Może ktoś z Was miał taka sytuację i wie:
tata złożył wniosek po śmierci mamy o wypłatę pieniędzy z subkonta. Dostał właśnie odpowiedź, że mam nie wskazała osoby, której te pieniądze mają zostać wydane więc kwota wchodzi w skład spadku. Tata musi ponownie złożyć wniosek dołączając akt dziedziczenia. Teraz pytanie czy jak złoży ten wniosek to bez problemu wypłacą mu całą kwotę? czy to też jest spadek i dzielone to jest na męża i córki?
Zostanie wypłacone dla tych co dziedziczą spadek.
Czyli każdy musi złożyć takie pismo do zus z aktem dziedziczenia?
Jeśli złoży jedna osoba to zus poinformuje inne osoby uprawnione .
Mogą też wszystkie-dopytaj w ZUS.
Ok, dziękuję, już wolałabym to zrobić za jednym zamachem a nie znowu pół roku czekać na pismo i tak w kółko :) Zapytam
Kom. 3 - a skąd ZUS będzie miał wiedzę o innych osobach ewentualnie uprawnionych ?
Jak przedstawi akt to w nim będą wskazani spadkobiercy .
Jak przedstawi akt to w nim będą wskazani spadkobiercy ." Zgodnie z przepisami, środki zgromadzone na subkoncie ZUS mogą być dziedziczone przez osoby wskazane przez zmarłego za życia. Jeśli zmarły nie wskazał beneficjentów, środki te wchodzą w skład masy spadkowej i są rozdzielane zgodnie z przepisami prawa spadkowego."
Dobrze jest jednak wskazać osobę , ja już to zrobiłam aby potem było prościej. Mam przykład z życia - moja szefowa była wskazana u swego męża . I po jego śmierci szybko otrzymała pieniążki na wniosek Z OFE i ZUS .
Jasne, że dobrze. Ale mama tego nie zrobiła. Dobra, zadzwonię do ZUS, jak się dodzwonię to mam nadzieje ze Pani będzie wiedzieć :))
Przepraszam, że wtrącę, ale czy to nie jest tak, że jeżeli małżonek żyje to te środki idą tranferem na jego konto w zus? Czy tylko jaka część? Czy w ogóle pomyliłam kwestie? :)
Jakaś część a resztę może wypłacić
Opiszę dokładniej sytuację z OFE i subkontem .

Szef zmarł 2020 r - osobą uposażoną była żona. Po złożeniu wniosku do OFE ( wtedy Metlife ) bez problemu wypłacono pieniążki na konto .. Z ZUS tak 1/2 kwoty wypłacona a druga część kwoty miała być przelana na jej konto , W związku z tym, że szefowa nie pracowała nigdy napisali ,że otworzą jej konto i pieniądze będą czekać aż skończy wiek 60 lat.

Obowiązywał wtedy przepis ,że jeśli kwota pozostała wynosi mniej niż 5000,00 tys - wówczas na wniosek wypłacą . Tak też zrobiła..
Ja już 10 mies czekam i żadnych pieniędzy nie mam , żadnej korespondencji nic,jak dlugo jeszcze można czekac miały być 3 miesiace
Kilka osób na innych forach pisało, że trzeba napisać skargę do zusu w Warszawie, za opieszałość zus i wtedy kasa jest do 3 tyg na koncie.
Wnioskuję ,że jedynym sposobem na odzyskanie pieniędzy z subkonta ZUS jest śmierć - jestem załamany.
Ja już czekam rok na te pieniądze ZUS nie mam żadnych informacji kiedy będą wypłacone i jaka suma ci robić w takiej sytuacji
Komentarz 17: a pisala Pani jakieś ponaglenia albo skargi ? Ja po upływie ustawowych trzech miesięcy, złożyłam ponaglenie - nic nie dało. W zeszłym tygodniu napisałam już skargę do ZUS w Warszawie i czekam. Zobaczymy czy to coś da...
Czy ktoś z was dostał już z subkonta z ZUS ,jeśli tak to ile czekał miesięcy ,i czy prawda jest że dają 29 tys .proszę o odp jeśli ktoś już otrzymał po zmarłym .
Mimo złożenia wniosku o wypłatę środków finansowych z subkonta i funduszu gwarantowanego, ponaglenia w Warszawie skargi na ZUS czekam już dziewięć miesięcy na jakąkolwiek odpowiedź a miało być trzy miesiące
Witam mam pytanie a że się nie znam na tych wszystkich przepisach szukam porady. Zacznę od tego 3 lata temu zmarł mi tato urodził się w 1963 r chciałam zapytać bo nie utrzymuje kontaktu , mama i nie wiem czy coś z ZUS mi się należy czy nie za tatę. Matka mnie nie poinformowała a wiem że tato był ubezpieczony co mam zrobić w tej sprawie mam akt zgonu ale nie mam innych dokumentów czy byłam doposażona do tych pieniądzy czy nie co mam zrobić w tej kwestii proszę o pomoc
Witam, ja też czekam na wypłatę i teraz jak czytam że ludzie tyle czekają na wypłatę to się martwię. Czy ktoś z Was doczekał się wypłaty i ile to trwało?
Dziękuję
Komentarz: 22
Ja składałam wniosek USS (byłam uposażona)do ZUS 18-go lipca zeszłego roku. Po upływie ustawowych 3 m-cy złożyłam ponaglenie. Nic nie dało. W związku z czym 22-go listopada napisałam skargę na opieszałość ZUS do Centrali w Warszawie. Jakoś na początku grudnia, dostałam pocztą pismo z ZUS w Szczecinie (zwykły list) z odpowiedzią na mój wniosek USS i kwestia 2-3 dni, jak pieniądze wpłynęły mi na konto.
Tak czytam te wiadomości i mam pytanie. Jak napisac takie ponaglenie, skargę do zusu w Warszawie i na jaki adres to wysłać?
Kom. 24 - o ile wiem Centrala ZUS jest na ul. Czerniakowskiej 16 kod 00-917 W-wa.
W necie jest całkiem inny adres
I pytanie jeszcze, czy można to napisać na normalnej kartce? Czy musi to być karta kancelaryjna
Tak, bo Centrala ZUS mieści się na ulicy Szamocka 3,5. Nie wiem skąd tamta Pani wzięła tamten adres. I jak najbardziej może Pani napisać na normalnej kartce.
To widocznie centrala ZUS przeniosła się do nowego budynku na Szamocką, ale na Czerniakowskiej jest oddział.
Ja mam takie pytanie . Tata zmarł 13 lat temu pracował ponad 40 lat a później był na rencie . Po jego śmierci sadowo zrzekłem się spadku ( niestety same długi ) otrzymywałam po nim rentę rodzinna przez kilka lat . Jestem wręcz przekonana ze za życia tez nie wskazał osoby uprawnionej . Jest sens załatwiać coś w tym temacie zwrotu w ZUS ?
Ps. Nie dożył emerytury
Witam. Czy ktoś już dostał wypłatę z Subkonta? Jakie to są kwoty?
Żona zmarła 2024 . Najpierw przyszedł list z OFE z wnioskem o wypłacenie pieniędzy i jakie papiery należy przesłać. Potem dokonali przelewu środków i wysłali informację do zus .zus przysłał wniosek o wypłatę i następnie przelał środki . 50% na moje subkonto i 50% podzielił na osoby uposażone czyli mnie i syna. Wszystko trwało to dość szybko
Do Pana Marka, a czy mógłby Pan mniej więcej napisac jakie to są kwoty?
Witam czy Tos ma numer telefonu aby upomnieć się o pieniądze z ZUS? Wnioski zostały złożone w maju 2024.
Złożyłem wniosek w czerwcu 2024 , czekałem pol roku i brak odzewu. Przeczytałem komentarze i skorzystałem z rady żeby wysłać skargę do Warszawy . Jeden dzień po wysłaniu skargi zadzwonili do mnie ze Szczecina sami żebym uzupełnił dokumentację. Tak też zrobiłem. Tydzień później dostałem przelew. Mama byla na emeryturze 3 lata , a i tak dostałem kwotę dość duża ( nie spodziewałem się ). Warto się ubiegać. Pozdrawiam .
Kacpi, mógłbyś napisać jakie to są kwoty? Ja nadal czekam dzwoniłam do zus babka miała w moim imieniu napisać ponaglenie i cisza jest dalej
Na jaki adres pisać ponaglenia? Tez mnie to czeka bo mijają 3msc i zero odzewu. Mógłby ktoś napisać również co takie ponaglenie powinno zawierać. Albo do ktorego oddziału zusu zadzwonić. Dokumenty składałam w swoim mieście ( w Poznaniu) - trafiłam na osoby, które totalnie nie miały pojęcia o co mi chodzi. Odsyłały mnie od okienka do okienka. Później nie chciały mi zrobić kopii tego wniosku, żebym miała potwierdzenie, że go w ogóle złożyłam. Gdyby nie to, że zrobiłam sobie zdjecie z pieczątką to nie miałabym nic. Alle cały czas nie mam pewności czy zostało to przekazane do odpowiedniego oddziału..
Polecam umówić sobie eWizytę z oddziałem ZUS w Szczecinie. Na ewizycie konsultant sprawdzi poprawność wniosku, a także poinformuje, ze transfer środków mozę trwać nawet 12 miesięcy albo dłużej. Spisze notatkę, która może posłużyć do przyśpieszenia sprawy.
Kwota była 5-cyfrowa (sam się zdziwiłem) do podziału na dzieci . Moja Mama pracowała jako dyplomowany nauczyciel przez 40 lat . Moja Ciotka, po zmarłym mężu prawniku dostało trochę mniej ale była to podobna kwota (nie dożył emerytury) . Wnioskuje , że kwota jest zależna od lat składek na ofe (nie mam pewności) . Skargę wysłałem- Szamocka 3/5, 01-748 Warszawa. W treści Napisałem- Opis sytuacji- dlaczego wnoszę skargę (nie dotrzymanie terminu decyzji 3-msc) , oraz prośba o przyspieszenie postępowania . Pozdrawiam mam nadzieje ,że pomogłem.
Niedotrzymanie*
Mama po zmarłym mężu złożyła wniosek w październiku 2024. Nadal czekamy na jakąkolwiek decyzję,wiele emeili telefonów oraz skarga złożona. W ZUS dokładnie w miejscowej placówce nie dowiedzieliśmy się ile dokładnie ma wynosić wypłata gwarantowana. Jedynie z decyzji taty jak miał przyznana emeryturę. Czekamy,ciekawe jak długo.
Komentarz 23 Dalia- mam pytanie do pani gdzie była pani uposażona w OFE czy Zus by dostać zwrot środków czy trzeba być uposażonym tu i tu
Byłam uposażona w OFE.
Dzień dobry, a czy po śmierci jest jakiś czas na zgłoszenie o wypłatę z subkonta w ZUS?
Od śmierci minęły już 3 lata.
Jeżeli jestem uposażony w OFE to czy dostanę pieniądze z subkonta czy trzeba być uposażonym też do subkonta
Tata przepisał mieszkanie na mnie mamę i siostrę. Teraz mama chce abym się zrzekla mieszkania bo twierdzi że nie dostanie wypłaty z subkonta ZUS. Twierdzi że tata powiedział że dla niej należą się pieniądze. Ale jak skoro akt dziedziczenia jest na nas 3 . Z tego co szukałam to wniosek o wypłata z subkonta mogą złożyć osoby wpisane w spadek wiec czemu mama twierdzi że tylko jej się należy i ja ją blokuje bo nie dostanie kasy
Po śmierci mojego taty mam wyslala wniosek do ofe i zus I wyplate srodkow jak się okazało że tata wpisal mnie za życia w 100% w ofe i ofe wypłaci srodki tylko mi , oczywiście moja mama żadna tych pieniędzy po połowie bo Ona robi remont i tyle .. a pienisdze z ubezpieczalni dostala i się nie podzieliła w sumie nie powiedziala ile tak naprawdę dostala . Czy mam prawo jej dawac coś skoro tata wskazał mnie . Czy jak będę mieć gest to jej coś dam .. dodam że mama się strasznie obraziła... I podobno zus wyplaci tak samo mi bo dziala jak ofe . Jak ktoś zostal uprawniony w ofe to i zus .. mama jeszcze mi dodała że jakby wiedziaoa że ja jestem tam to by mnie wykresilila i siebie wpisała... co o tym myślicie...
Pytanie do Gwiazdka:Jeżeli jestem uposażony do OFE to czy do subkonta też to ma zastosowanie czy do subkonta osobno trzeba być uposażonym proszę o odpowiedź
Tata zmarł w kwietniu, dość czybko otrzymaliśmy wypłatę z offe i z subkonta ale tylko córki. Co ciekawe mamy środki po zmarłym mężu zostały przesłane na jej subkonto. Mama jest na emeryturze ma 62 lata i w zusue powiedzieli nam że z wypłatą środków musi poczekać aż skończy 65 czy spotkaliście sie z czymś takim.
30.10.2024 tata złożył wniosek do ZUS-u o wypłatę z subkonta mamy do tej pory nie otrzymał decyzji. Jak można ponaglić Zus o wydanie decyzji
Pytanie Ogólne:Czy długo czekali państwo na zwrot środków z subkonta
Ja czekam już 5 msc bez jakiegokolwiek odzewu ze stronu ZUSU. Wysłałam juz 2 pisma POG ze skargą-na zadne nie otrzymałam odpowiedzi. Chyba muszę w końcu napisać oficjalną pisemną skargę do Centrali w Warszawie.
Niestety tylko jeden Urząd w Polsce rozpatruje wnioski USS ja czekam już prawie dwa lata. Pisałam skargi i ponaglenia wielokrotnie. Dzwoniłam na infolinię i odwiedzałam placówki ZUS w 3 sąsiednich miastach z prośbą o interwencję odpowiedź zawsze jest taka sama wniosek jest w trakcie realizacji zajmuje się tym tylko Urząd w Szczecinie więc są opóźnienia. Ile jeszcze będę czekać nikt nie wie. Tak więc życzę powodzenia
Co w takim ponagleniu trzeba ująć ?
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.