Umowa zlecenie pomocy schemat wyliczenia

Osoba rolnik nigdzie nie zatrudniona. będzie miała u nas umowę zlecenia od poniedziałku do czwratku. tak samo w miesiącu sierpniu i m-cu wrześniu tak żeby nie wyskoczyć z krus. kwota netto za 1 h 50 zł. nie mamy nikogo zatrudnionego na umowę o prace więc fp nie będzie liczony.
i tak odnośnie podatku dochodowego :
1. zwolnienie z pit : nie
2. ulga podatkowa do wyboru co wybrać żeby było najkorzystniej :
a ) brak
b) cała ulga
c) 1/2 ulgi
d) 1/3 ulgi
e ) podwójna
3. zryczałtowany podatek nie ( będzie około 20 h przepracowanych za 50 zł netto
4. pobór zaliczki na podatek : TAK
FUNDUSZ PRACY BRAK :
5. umowa zlecenia w programie jest na kwotę brutto więc przy kwocie netto 50,00 zł na 1 h ile będzie to bruto za 1 h i to pomnoże przez ilość godzin jakie przepracują.
Pytanie dla kogo korzystniej. Dla zleceniobiorcy jeżeli to kwota netto, to lepiej z ulgi nie korzystać. Dla zleceniodawcy to najlepiej, aby korzystać w jak najwyższej wysokości, aby zaliczka na podatek nie wystąpiła.
Jak będziesz wiedzieć ile godzin w miesiącu zostało przepracowane to odpowiednio dopasujesz kwotę brutto, aby otrzymać kwotę do wypłaty. Nie ma sensu przeliczać kwoty na jedną godzinę pracy, bo w każdym miesiącu będzie zapewne ona inna (w zależności od ilości przepracowanych godzin).
No, ale co Wy tak się upieracie z tymi kwotami netto. To tylko utrudnia życie. No a i nie do końca może to być sprawiedliwe (już o tym pisałem).
A jak zaznaczę cała ulga podatkowa ?
No to wtedy jest to opcja najkorzystniejszą dla zleceniodawcy, w sytuacji gdy w umowie jest podawana kwota netto.
Zwolnienie pit zaznaczam nie ?
A jak będzie umowa na kwotę brutto tylko informacja że 50 zł netto będzie w innych postanowieniach to też dobrze jak wybiorę ulgę całą ?
Za dużo nie kombinuj, bo jak będziesz mieć kwotę brutto i netto, to nie będzie wiadomo którą stosować.
A oprócz umowy to tylko rachunek do umowy i ilość przepracowanych godzin oraz klauzula rodo czy coś jeszcze mam posiadać ?? no i kwestionariusz osobowy oraz pit 2 ???
50 lat teraz przetrzymujemy kadrowo/płacowe dane ?
Twoje dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do konkretnego przetwarzania danych. Z pewnością dane będą przetwarzane przez okres trwania łączącej nas umowy, jak również przez okres trwania wymagalności ewentualnych roszczeń z tym związanych, a więc przez co najmniej 10 lat od rozwiązania umowy – zgodnie z ogólnym terminem przedawnienia w myśl art. 118 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U.2017.459 t.j. z dnia 2017.03.01).
Obecne przepisy nakazują nam przechowywać przez 50 lat listy płac, karty wynagrodzeń albo inne dowody, na podstawie których następuje ustalenie podstawy wymiaru emerytury lub renty (art. 125a ust. 4 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych). W tym zakresie dane osobowe będą przetwarzane przez nas w powyżej wskazanym okresie.
Dane osobowe będą przetwarzane w sposób częściowo zautomatyzowany, ponieważ będziemy w pewnym stopniu je przetwarzać na zasobach komputerowych. Jednakże w ramach przetwarzania danych nie stosujemy metod polegających na zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym profilowania.
Podanie danych jest dobrowolne, jednak jest ono konieczne dla realizacji łączącej nas umowy.
Obecnie nie zamierzamy przekazywać Twoich danych do państw trzecich.
Ok ?
Wystarczy kwestionariusz zlecebiorcy tylko czy pit 2 też ?
Zadzwoniłam do wojskowego biura emerytalnego i Pani powiedziała że u nich jest tylko składka zdrowotna liczona i ulga podatkowa z automatu też.
Więc :
1. zgłaszam go ze zlecenia do skłądek emerytalnej rentowej i wypadkowej ??
2. i ja też zdrowotną obowiązkową liczę ?
3. to przy uldze podatkowej ja jako zleceniodawca mam zaznaczyć brak skoro biuro nalicza ???
( będzie około 20 h przepracowanych za 50 zł netto)
"Osoba rolnik nigdzie nie zatrudniona."
"Zadzwoniłam do wojskowego biura emerytalnego"
To ta sama osoba?
Pytasz o sprawy podstawowe. Tutaj jest potrzebna wiedza nie z forum. Nie wiem czy to wszystko Cię nie przerasta.
To jest inna osoba. ja dopiero się ucze kadr i płac. i mam dwie takie osoby jedna rolnik bez innego zatrudnienia a druga osoba wosjkowy emeryt
A miałam otwarte dwa posty i napisałam nie przy tym co trzeba ?
ale pytania z komentarza 12 dotyczą wojskowego emeryta 46 lat bez innego zatrudnienia wię c jak mozesz mi jeszcze na te pytania odpowiedzieć to byłaoby fajnie.
Przy emerycie zwolnienie z pit będzie ?
Jaki kod będzie ubezpieczenia jak emeryt i umowa zlecenie bez niepełnosprawności ?
To wynika wprost z przepisów i nie trzeba dzwonić do biura emerytalnego, aby stwierdzić, że ze emerytury jest pobierana tylko składka zdrowotna (bez składek na ubezp. społ) i podatek. Ulga też jest uwzględniana przy emeryturze o ile emeryt nie złożył wniosku o jej nie uwzględnianie.
Na forum powinnaś rozwiewać swoje wątpliwości, a nie pobierać nauki. Tutaj podstawą jest znajomość przepisów.
ad. 1. Tak
ad. 2. Tak
ad. 3. Jeżeli emeryt nie che dopłacać to pewnie lepiej, aby PIT-2 w ogóle nie skladał o ile nie dotyczą go też jakieś inne punkty na PIT-2. Z resztą jeżeli w umowie jest kwota netto, to tym bardziej nie ma sensu aby skladał PIT-2 bo jest to dla niego niekorzystne, nawet jeżeli ulga nie jest nigdzie uwzględniana. Juz o tym pisałem.
Umowa będzie w kwocie brutto za całość wykonanej pracy ponieważ nastąpiła zmiana w programie że już nie ma umów cywolnych od kwoty netto.

1a zwolnienie z pit będzie ??
2to ad 3 to przy uldze podatkowej ja jako zleceniodawca mam zaznaczyć brak skoro biuro nalicza ??? nie ma nic innego co dotyczy pit2. zaznaczam brak
3.Jaki kod będzie ubezpieczenia jak emeryt i umowa zlecenie bez niepełnosprawności ?
1. Nie
2. tak
3. 041110
4. i jeszcze pobór zaliczki na podatek : zaznaczam tak
5. stopa procentowa podatku :
zaznaczam pierwszy próg podatkowy czy 12 lub 17 17, 5 32 ?
6.a przy emeryturze i zleceniu nie naliczam fgśp ???
4. tak
5. nie znam programu, ale pierwszy próg podatkowy i 12% powinno dać ten sam efekt. No ale musisz to sprawdzić.
6. Znów kłaniają się przepisy. Tutaj ważny jest wiek, a nie czy ta osoba pobiera emeryturę. Fgśp naliczasz.
Może być w aneksie umowy o pracę podana kwota netto i brutto ?
Wiek 47 lat to funduszu pracy nie ma a jest fgśp. a jeżeli oprócz tych umów zlecenia nie ma nikogo zatrudnionego jest sam właściel to fgśp też naliczam ?
No i którą kwotę zastosujesz jeżeli się okaże, że będą różne, a jest takie duże prawdopodobieństwo, że tak się wydarzy?
Z kwoty netto po przeliczeniu wychodzi kwota brutto
Chodzi mi konkretnie o taki zapis :
wynagrodzenie netto w kwocie np 2200 zł czyli brutto 4300 zł

może tak być ?
Patrz kom. 26. Nie wiesz co będzie zaznaczone w PIt-2, a nawet jeżeli masz ten druk to może on w każdej chwili zostać zmieniony. Tak więc lepiej odpuść sobie takie zapisy, bo sobie narobisz problemów. No, a jeżeli tak postąpisz ze stawką godzinową to dojdą jeszcze kwestie zaokrągleń.
Kom.28
A jaki sens ma taki zapis w umowie?
Joasia zdecyduj się jaka kwota ma być w umowie ( brutto , netto )aby otrzymać konkretne odpowiedzi.
Emeryt ma potrącaną kwotę wolną z emerytury a więc nie powinien w ogóle składać PIT2 aby nie było dopłaty w zeznaniu rocznym.
Kom.29
o jakich problemach piszesz ?
O takich, że w pewnych wypadkach nie będą to kwoty takie same jak w umowie. Wytłumaczyłem to w kom. 29.
No bo jaką kwotę zastosujesz netto, czy brutto przy liczeniu wynagrodzenia w/w przypadkach?
No i jak wyżej jaki sens ma taki zapis w umowie?
Będziesz aneksować za każdym razem umowę? No, a co jak pracownik (lub zleceniobiorca) nie zgodzi się na taki aneks?
Dziekuję
A przy umowie zlecenia z rolnikiem który nie posiada żadnego zatrudnienia to ulga pojedyńcza ?
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.