EKRS - nie działa

Hej, czy możecie wysłać do repozytorium sprawozdania? Próbuje od kilku godzin ale pokazuje błąd HTTP 500
No niestety, jedno mi się udało złożyć z drugim walczę od kilku godzin, kod 500 w kółko
Tak samo, od kilku godzin wyrzuca bład...
No niestety, 6 godzin, kod 500 w kółko
Ja również mam błąd, wyrzuca mnie na etapie dodawania dokumentu. Cały czas błąd Http 500 i komunikat żeby spróbować ponownie.
Mi pliki sprawozdań weszły, nie wchodzą uchwały/sprawozdanie zarządu. Siedzę przy tym od kilku godzin. Dramat. Czy ktoś próbował puścić samo sprawozdanie dla sp. z o.o. ? Będę jeszcze próbować, ale jeśli do 23.59 się nie uda, to chyba lepiej puścić coś niż nic?
Ja bym.puściła nawet samo sprawozdanie. Mnie natomiast nie pozwala przejść po jego załączeniu dalej
A trafiliście może na jakiś komunikat na stronie MS ?
Nie ma nic, jeśli chodzi o problemy w tym roku.
Jasne, dziękuje @Ela za sugestię. Pewnie jeszcze będę próbować, a jak się nie uda dodać reszty to puszczę dalej bez tych dokumentów. @xyz nigdzie nie ma nic o jakichkolwiek problemach z EKRS (poza tym forum)... Człowiek już zaczął myśleć, że to z nim coś nie tak...
Wyskakuje błąd przy wczytywaniu sprawozdania. Pomocy.
Cześć, mam dokładnie ten sam problem. Z jakich przeglądarek korzystacie?
Firefox, Chrome, Safari - wszędzie ten sam problem. Zmiana przeglądarki raczej nie pomoże. Coś po stronie ekrs nie działa...
U mnie to samo. Wchodzą tylko sprawozdania finansowe w formacie xml. Próbowałem z przeglądarkami Firefox i Microsoft Edge a nawet z Safari w Iphonie - wszędzie błąd HTTP 500.
Kod blędu 500 oznacza, że kolejny raz Ministerstwo nie przygotowało infrastuktury pod sprawozdania czyli serwery są przeciążone. Nie jest to wina przeglądarki, komputera itp. a jest to wina niewydolnych serwerów.
@ Ela - czy jaj wrzucę samo sprawozdanie finansowe to później jak problem ustanie, będę mógł dorzucić pozostałe dokumenty?
Potwierdzam, cały czas 500. Nawet zgłoszenia roboczego nie da się usunąć, o dodaniu nowych dokumentów nie mówiąc. Może ABW się za bardzo rozpędziło?
Martwi to, że co najmniej od okolic 14:30 jest ten problem i nic się nie dzieje. Nie ma żadnego komunikatu, nawet nie wiadomo, czy ktokolwiek nad nim pracuje. Może się skończyć tak, że nie uda się zamieścić sprawozdania w terminie. Są jakieś kary za to? :/
Niestety, od 6 lat co roku jest to samo - zrobili stronę za miliony złotych z pieniędzy podatników i JAK ZWYKLE jest kolejny raz problem bo nie działa.
@michal nie pamiętam sytuacji, żeby aż tak źle było. Zawsze po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach udawało się wrzucić, dziś siedzę 7 godzinę bez skutku. Zero informacji ze strony MS.
U mnie nawet xml nie przechodzi :/
Niestety informacji ze strony MS raczej nie będzie - bo taka informacja byłaby przyznaniem się do tego, że wina leży po ich stronie - a to wykluczałoby możliwość nakładania przez nich kar za nieterminowe zgłoszenia. Ręka ręke myje - witamy w Polsce.
Przerwa techniczna.. czyli jednak ruszyli
Ciekawe na jak długo
Jest info o przerwie technicznej na stronie MS. Ja walczę od rana z puszczeniem sprawozdań:(
Czy to oznacza,że pracują nad tym?
Ela: nie podniecaj się. W poprzednich latach przerwa techniczna nie wpływała absolutnie na nic :))))

Prawdopodobnie nikt tam nawet nie siedzi, a komunikat pojawił się automatycznie, bo przekroczono jakiś parametr na serwerze.
Również walczę od rana. Niestety bezskutecznie.
Ludzie idźcie spać. Jutro może się uspokoi. Sankcji z automatu tu nie ma żadnych. 2-3 dni zwłoki nic nie zmieni.
System jest przeciążony. Wszyscy na ostatnią chwilę.
Oczywiście już nie ma informacji o pracach technicznych, a dodawanie plików dalej nie działa niestety. Mi udało się wrzucić same pliki XML (ale to jeszcze w okolicach południa), bez uchwał itp. Puszczam tak jak jest, trudno. Cały dzień zmarnowany.
Mnie przyjęło wszystkie dokumenty (walczyłam od rana i zapisywałam po jednym) ale nie chce podpisać Profilem Zaufanym, wprowadzam kod i cały czas się kręci po czym wywala z systemu i czerwony komunikat :błąd podpisu.
U mnie to samo, nic blokuje sie przy ładowaniu plików
Poszło, wysłane.
To jak Ola wysłała, to może zwolni tę możliwość następnemu i do północy WSZYSCY wyślemy :)
Niestety u mnie nadal bład 500 :(
Ale tak realnie, czy w takim przypadku rzeczywiście może się stać coś strasznego, jeśli wniosek zostanie wysłany jutro? Może ktoś coś o tym wie?
Ja po walce wgrałem pliki, podpisałem zapisałem i mnie wywaliło. Teraz pomimo, że wszystko mam przygotowane w systemie nie mogę wejść w edycję i wysłać...
Odpowiedzialność karna i karnoskarbowa.

Zgodnie z ustawą o rachunkowości, nieterminowe składanie lub brak składania sprawozdań finansowych może skutkować poważnymi konsekwencjami prawnymi. Art. 77 tej ustawy , stanowi, że za naruszenie przepisów grozi kara grzywny lub kara pozbawienia wolności do 2 lat. Możliwe jest też nałożenie obu tych kar łącznie.

Zgodnie z art. 80b Kodeksu karnego skarbowego, istnieją konkretne konsekwencje dla podmiotów, które nie przekazują w terminie sprawozdania finansowego właściwemu organowi podatkowemu. Naruszenie tego obowiązku kwalifikuje się jako wykroczenie skarbowe, za które grozi kara grzywny. Wartość tej kary jest kwotowo określona i zależy od minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w danym okresie.
W czw i w pt tez kiepsko dzialalo, ale wieczorem puszczalo obciazenie serwerow. Ja dzis wyslalam maila na @ krs aby potwierdzili, ze byl problem w tych dniach (niestety kilku firm nie udalo sie wyslac), wiec wole dmuchac na zimne
Pliki wgrana, teraz walka z podpisami :)
Proszę o mail też wyslę info.
Nic sie nie stanie. Ja również próbuję wrzucić od południa i wywala 500. Znam przypadki, w których ludzie wrzucali sprawozdania spóźnieni ~rok, po otrzymaniu pisma o uzupełnienie - bo zapomnieli, bo nie przeszło itp. KRS całkiem ludzko wzywa listownie do uzupełnienia, zanim zacznie karać. Spokojnie, jutro wszyskim nam się uda ;-)
Ani przez s24 (nie ma możliwości wprowadzenia sądu-adresata - przez opóźnienie odpowiedzi), ani rdf... ciekawe ile wniosków przepuszcza w każdej godzinie...
Od jakiegos czasu po wezwaniu KRS, US prowadzi postepowanie jako czyn zabroniony z UoR - kodeks karno skarbowy przestepstwo skarbowe. Jest mandat i sprawa w wydziale karnym w Sadzie
~Hmm ćwoku, aby przypisać komuś odpowiedzialność karnoskarbową, musi być udowodnione, że zabroniona czynność nastąpiła z winy umyślnej. Akurat tutaj mamy bardzo dobrze udokumentowane, że jest dokładnie na odwrót - ludzie się starają, a system jest przeciążony i wywala błędy.

Znając życie Błaszczak czy kto tam teraz jest ministrem zwali ułomność na ruskich hakerów i na tym sprawa się skończy.
Czy komuś się już udało coś wysłać ?
Nie da rady nic wysłac. To forum będzie dowodem. Idę do domu...
Na razie KRS jeszcze żadnych wezwań nie wysyła, bo nie ma podstaw. Nie ma co się z góry nastawiać na mandat i sądy.
Niestety nie działa, mailami do KRSu trzeba się chyba zabezpieczyć. Miłego wtorku:)
Wysyłam podkładkę z datą dzisiejszą na krs @ ms gov pl i życzę wszystkim słodkich snów :)
A użytkownikowi ~Hmm radzę uzupełnić wiedzę o KRS, w szczególności Art. 24 p. 1 - W przypadku stwierdzenia, że wniosek o wpis do Rejestru lub dokumenty, których złożenie jest obowiązkowe, nie zostały złożone pomimo upływu terminu, sąd rejestrowy wzywa obowiązanych do ich złożenia – wyznaczając dodatkowy 7-dniowy termin.

To nie Korea Północna. Nikt nie będzie strzelać. W kajdany nas jutro nie skują. Chyba że ktoś pracował i grzeszył przy Funduszu Sprawiedliwości..
Poszło... Ufff
~Michal jakieś porady jak to zrobić?
Ja tam żeby mieć dupochron zadzwoniłem do notariusza. żeby przyjechał i sporządził protokół z otwarcia strony internetowej z błędem 500. Właśnie wyszedł z biura. Zapłaciłem 1600 zł (3 próby wgrania pliku + dodatek za obsługę notarialną poza godzinami roboczymi), ale to mała kwota za uniknięcie potencjalnie długoletniego więzienia.
~Karol, niezły troll ;-)
Klikanie w kółko bez przerwy. Wpuszcza czasem. Najpierw jeden plik i zapisanie strony - kilkadziesiąt kolejnych prób i drugi plik i zapisanie strony. Potem jeszcze trochę walki z podpisami. 2 firmy złożone. Powodzenia
Trochę wam zazdroszczę, że to w ogóle idzie. Ja od 3 godzin nie jestem w stanie wgrać żadnego pliku, ani w ogóle zapisać szkicu. Za każdym razem zaczynam od zera.
~Maciej nie przejmuj się. Mi nie udało się od południa nawet jednego pliku wgrać - to samo wszyscy moi znajomi. Nie jest to wina ani przeglądarki, ani urządzeń, ani IP. Zastanawiamy się, czy to w ogóle działa i trochę sceptycznie podchodzę do wypowiedzi na tym forum.
No i lipa cały czas. Błąd 500 i tak w kólko. Zdjęcia porobione, będziemy się bronić
Tak jak Jakub i Maciej nam też się nie udaje od ok. 16. Kilka osób. Dla współposzkodowanych: KRS najpierw wzywa jak są braki nie nakłada grzywien. Pozdrawiam
Może wydadzą jutro oświadczenie że mamy jeszcze 7 dni ;D
Z jakich przeglądarek próbujecie to przeprocesować? (Ja mozilla)
Chrome - bez sukcesu
Jeszcze dajcie info czy próbujecie dodawać pliki z wbudowanymi podpisami, czy oddzielnymi. Może diabeł tkwi w szczegółach...
Nie ma znaczenia ani przeglądarka, ani system operacyjny. Problem zdecydowanie po stronie ekrs. Może ktoś odłączył serwer, żeby podładować telefon i zapomniał podłączyć z powrotem? :)
Sprawdzone na Operze - też nic. Przychylam się do komentarza 65
Ufff… udało się, w kilku kartach przeglądarki na raz to samo robiłam :D
A ja próbuje wogole założyć konto i się nie da. Cały czas pokazuje że strona nieosiàgalna. Co w takiej sytuacji? Mogę to zrobić jutro, czy będą kary już lecieć? Robię to pierwszy raz, to jest masakra jakaś
Mi się przed chwilą udało. od południa próbowałem dodać załączniki. Starałem się dodać załącznik i zapisać i tak w kółko. Teraz jakby trochę szybciej szło ostatnie 10 minut
Ja od kilku godzin nie mogę się nawet zalogować po wejściu w zakładkę składanie dokumentów. Hasło już zmieniałam nawet, potwierdzenia dostałam a później błąd, że niby dane nie mogą zostać uznane za poprawne..
Edziu5001, możesz to zrobić jutro. W praktyce możesz to nawet zrobić 7-go dnia po otrzymaniu wezwania
Mi też chwilę zadziałało i udało się wgrać sprawozdanie i jedną uchwałę, ale drugiej niestety nie :(
Ja od południa męczę. Różne przeglądarki. Różne komputery. NIC.
Problem jest przy dodawaniu plików. Gdy wybieram zapisz - po minucie Błąd 500.
Ogólnie bardzo wolno chodzi. Ale najgorsze, że wywala tak czy owak błąd !!!
Tragedia. "Uśmiechnięta Polska".
Temat nie do ogarnięcia :( Walczę kilka godzin i nic :(
Niby po wezwaniu jest 7 dni ale us się za to bierze od razu i tak znajoma dostała prokuraturę i karę 2000 zł
~Kasia to koleżanka musiała mieć nieźle w papierach ;-) nigdy w swojej praktyce nie spotkałem się z taką reakcją urzędów. A proszę mi wierzyć, przy takim wzroście ilości spółek opóźnienia to już nowa norma. Zresztą o czym tu się rozmowa rozmawia. System nie działa.
Jakub masz rację :) nie ma co gdybać nie nasza wina że system się …. :)
Już i tak po ptakach. Teraz dadzą wezwanie do uzupełnienia, a za 5 lat karę + odsetki ustawowe. :)
Co jeśli nie zdążyłam ?
@Kasia: w więzieniach są sami niewinni. Wystarczy wykazać, że nie dochowano wszelkich starań. Wrzucanie sprawozdań ostatniego dnia w sumie można uznać za coś takiego. Jedni pewnie dostaną karę, innym się upiecze. To kolejne piękno naszego systemu, że jeden i ten sam przepis może być różnie egzekwowany.
~hmm : tak to u nas działa ;D nie wiadomo czy śmiać się czy płakać;)
~Pizda: kupuj bilety do Emiratów, póki są jeszcze dostępne :)))
Udało mi się dodać ale po północy. Czego mogę się spodziewać?
Niestety, cały dzień próbowałam i nic. Poddaję się :(
A na infolinii usłyszałam że trzeba próbować bo po statystykach widzą, że niektórym się udaje.
Nie byłam tym szczęśliwcem:(
Ja natomiast wgrałam wszystkie załączniki, ale po kliknięciu w przycisk „podpisz” nie działo się kompletnie nic… próbowałam w Safari, chrome, Firefox… musiałam się poddać. Ktoś miał taki problem?
Spokojnie w zeszłym roku serwery zaczęły działać w pół do pierwszej i w tym będzie podobnie, już widzę szybciej się ładuje wszystko
~gościupodlisciem : spodziewaj się niespodziewanego ;D a tak poważnie to nikt nie wie, łudzę się nadzieją że jutro ( dzisiaj) jakaś informacja oficjalna nas uraczą ;D
00.30 - wysypał się przy weryfikacji. Qr2.
Udało mi się wysłać, trzeba było wyjść ze wszystkiego i ponownie wejść a potem zweryfikować.
Już działa płynnie, bo wszyscy poszli spać.
Szanowna młodzieży: pracuje w księgowości ponad 20 lat i nigdy nie widziałem kary za późne złożenie sprawozdania do KRS. Widziałem mandaty za pit/cit, za VAT/JPK też.
KRS jeśli się zorientuje że nie ma sprawozdania za ubiegły lub poprzednie lata to wysyła wezwanie do uzupełnienia i macie na to określony czas. Wysyłacie i temat jest zamkniety. Nie znam przypadku aby KRS działał w temacie sprawozdania które otrzymali ale po czasie.
00:35 się udało już dodać
Stan na 8:20, 16.07 - serwery w dalszym ciągu wywalają błąd HTTP 500 przy próbie wgrania plików.
Nadal to samo! Nie dziala!
Ja od wczoraj rana nie mogę wysłać - przy próbie dodania już pierwszego załącznika wyświetla się error 500. Dzisiaj mam to samo niestety.
Cały czas leży system, informatyzacja po polsku
Około 5:30 udało się wstawić pliki, podpisać i wysłać dokumenty do DF. Pewnie tylko dlatego, że obciążenie było znikome.
Przykre.
Nie traćcie nawet czasu tylko poczekajcie do 1 w nocy i wszystko zrobicie w 5 minut
650 tysięcy spółek, niech każda wysyła po 3 MB danych i każda w ostatni dzień. Naprawdę nie da się zrobić w PL systemu za publiczne pieniądze, który przyjmie 2TB danych w ciągu jednego długiego dnia, tylko dawać ludziom takie coś? Jak w każdej z tych spółek jedna osoba straci jeden dzień pracy, to za ćwierć tej kwoty można zrobić sporo więcej.
W Kwestii znikającego przycisku "zapisz i anuluj" na infolinii dowiedziałem się, że to "problem rozdzielczości ekranu".... Nie mniej ma pomóc kilkukrotne wciskanie CTR i - (minus).
Ja napisałem do prasy ( WP, Onet , i innych ) niech nagłośnią sprawę !!
"Szanowni Państwo, uprzejmie informujemy, że w dniu 16 lipca 2024 r. mogą występować problemy z RDF za wszelkie niedogodności przepraszamy."

Taka informacja pojawiła się na stronie sKRS.
Nadal problemy, błąd 500.
Szkoda, że nie ma żadnego komunikatu na stronie Sądu, ani miejsca na zgłoszenie problemów.
Jest komunikat oficjalny na stronie prs ms gov pl/krs . Na górze strony, na żółtym polu.
Oczywiście nie wydłużą czasu składania sprawozdań, bo to byłoby przyznanie się do błędu i tego, że wina jest po ich stronie. Niektórzy naprawdę od kilku dni próbują dodać sprawozdania...
@Ortes - może dlatego jakieś info się w końcu na górze tej strony pojawiło, bo redakcje zaczęły wysyłać maile do ministerstwa o co chodzi... Dramat. Jeden z głównych systemów kraju wywala się bo ludzie w czasie kilku dni próbowali łącznie wrzucić na niego kilkanaście terabajtów plików. Tyle to ludzie wrzucają na Yutube pewnie w kilka sekund. Generalnie przecież jest Chmura Krajowa, to wszystko powinno iść przez Load Balancer i skalować się w czasie rzeczywistym zgodnie z zapotrzebowaniem. A tu tak trochę to wygląda jakby w piwnicy komuś zasilacz strzelił od serwera i teraz latają po sklepach z elektroniką w Warszawie, żeby kupić zamiennik...
404 - Not Found .....
Hurrra, o godzinie 11.35 dzisiaj udało się podpisać dokumenty profilem zaufanym i poszło. O dziwo, dostałem potwierdzenie na maila, że dokumenty zarejestrowano w dniu 15-07-2024 o godz 21:32:07 :))))
Wczoraj próbowałem faktycznie przez kilka godzin i nic z tego nie wychodziło.
Dom wariatów !
W nocy powinno się udać wysłać dokumenty
Ktoś miał także po zalogowaniu nie widać spółki a nigdy nie było z tym problemu Pierwszy raz coś takiego występuje No i nie mogę przejść dalej dodzwonić tam też się nie da więc totalnie nie wiem co mam robić
Według informacji uzyskanych na infolinii, nie wiadomo kiedy problem zostanie rozwiązany ....
Spróbuję napisać parę przykrych słów do MS
Ruszyło. Idzie jak krew z nosa, ale działa. Na Firefox udało mi się wrzucić sprawozdania dla 2 spółek.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.