Kontrola zwolnienia lekarskiego tłumaczenie

W dniu 19 marca miałam kontrolę z zus odnośnie zwolnienia lekarskiego . Wyszłam z domu na spacer na cmentarz zapalić znicz na imieniny babci Józi Czy to jest tłumaczenie dla zus . Nie było mnie 15 min bo cmentarz obok
"wyjście na spacer w ramach rekonwalescencji – w okresie zwolnienia lekarskiego z adnotacją lekarza „chory może chodzić”– jest okolicznością usprawiedliwiającą nieobecność osoby kontrolowanej podczas kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnienia lekarskiego od pracy" - tak podaje ZUS

jak podejdzie do sprawy , trudno przeidzieć
Dodam , że mąż był obecny w domu w tym czasie są dwa dzwonki nic nie słyszał czy tylko szarpali za drzwi przecież zawsze są zamknięte
Trudno powiedzieć jak podejdzie do tego ZUS.
Na taką okoliczność warto po drodze wejść do apteki, kupić cokolwiek, mieć paragon jako dowód i napisać do ZUS, że potrzebowałaś np.krople żołądkowe.
Takie tłumaczenie zawsze przyjmą :)
Kom. 3 tak można byłoby zrobić ale ja dzisiaj dostałam pismo a to było tydzień temu dokładnie tak jak napisałam . pozdrawiam
Zawsze też mogłaś spać i nie słyszeć dzwonka
Czy mogą przyjść na kontrolę w godzinach po 22:00 albo przed 6:00 rano?
Kom. 6 - chyba żartujesz, przecież to jest pora nocna.
Chciałam zapytać po jakim czasie od wysłania przez panią uzasadnienia dostała pani odpowiedź od zus i zasiłek? Mam teraz taka sama sytuacje i nie wiem czego sie spodziewać bo liczyłam na wypłatę zasiłku 15 czerwca :(
Up.
Na to nie ma reguły, pytaj w ZUS.
Zapytaniem miałam kontrolę w zusie 19 czekam na zasiłek chorobowy dostałam odpowiedź ustną wszystko w porządku od pracodawcy l-4 miałam 21 pieniądze na koncie teraz nic
Kom. 11 - i co z tego wynika ?
Mam pytanie, jestem już 3 tydzień na L4 ze względu na złamanego palca, docelowo lekarz wypisał mi do 12.07 bo palec dalej spuchnięty i boli. Dzisiaj dostałam wezwanie do ZUS że mam się zgłosić 11.07. na L4 z ZUS będę tylko tydzień. Czy mam się martwić takim wezwaniem?
A dlaczego miałabyś się martwić, przecież to normalne, że wzywają na kontrolę zwolnienia.
Jak normalne to już mi lepiej, ogólnie w góle nie chodzę na zwolnienie i wystraszyłam się takiego wezwania, a tym bardziej że moje zwolnienie w ilości dni nie zachacza o ZUS.
Witam. Jestem na zwolnieniu od 5.07 do 15.07 . 9 .07 dzownil do mnie ZUS mówiąc że mam przyjechać na komisję do orzecznika 11.07. Wydaje mi się że musiał pracodawcy na mnie donieść. I teraz zastanawiam się czy przedłużać L4 czy iść do pracy, i czy mogę być jeszcze raz powołana na komisję.... Dodam że jest to moje drugie L4 w okresie 3 lat pracy.
Witam.czy jest możliwość sprawdzenia czy pracodawca wysłał Ol-2do Zusu by badanie przeprowadził lekarz orzeznik?czy ktoś miał taką sytuację że pracodawca wysłał wniosek o kontrolę tzn o badanie do Zusu.?
Byłam na l4 od połowy czerwca do połowy lipca,otrzymałam zgłoszeni na kontrolę ZUS, lekarz cholernie beznadziejny chciał mi skrócić l4 mimo iż informowałam go że mam l4 od psychiatry ze względu na mobbing w pracy. W piątek skończyło mi się l4 a mój lekarz zalecił mi l4 do końca miesiąca.
Czy ZUS może mi z automatu cofną moje l4 czy będę znowu wzywana na kontrolę ?
Natalia, a jak dostałaś wezwanie do orzecznika ? Telefon ? Pismo ?
Hej!
Czy miał ktoś kontrolę z ZUSu w jakichś dziwnych godzinach, albo np. w weekend?
Pozdrawiam :)
Witam, wypłatę za pierwszy miesiąc zwolnienia wypłacił pracodawca teraz czekałem na pieniądze z zusu i jest już parę dni po terminie w którym zawsze otrzymywałem pieniądze i nic. Do kiedy ZUS ma czas na wypłatę pieniędzy?
Jak to jest ze spacerami i przebywaniem na zakupach podczas zwolnienia lekarskiego, chodzi mi o to, że w związku z kontrolą boję się wychodzić z domu.
Jesli podpisuje i wysyłam deklaracje elektronicznie do ZUS, będąc na L4, to czy ZUS od razu to widzi i cofnie mi zasiłek?
Witam,czy ZUS ma takie prawo że zabrało mnie w nocy pogotowie i brat miał kontrol z zus to czy mają prawo uzyskania informacji z sor?
Witam,czy ZUS ma takie prawo że zabrało mnie w nocy pogotowie i brat miał kontrol z zus to czy mają prawo uzyskania informacji z sor?
Dostałem pismo z zus żeby się stawić na kontrolę.Powiedzieli mi że to na wniosek pracodawcy.Uznali zasadność zwolnienia.Kiedy pracodawca otrzyma ta informacje?
W ile osób ZUS przychodzi na kontrole zwolnienia lekarskiego ?
A jakie to ma znaczenie ?
Witam.
Mam pytanie odnośnie procedur kontroli:
Czy kontroler ma obowiazek zapukac do drzwi mieszkania (np. w wieżowcu) czy moze stwierdzic, ze mnie nie zastal z racji nie odebrania domofonu?
Pytam o to gdyż, Od jakiegos czasu moj domofon sam sie wycisza (jakas usterka) i jezeli nie zauwaze, syg. swietlnego domofonu to nie wiem, ze ktos dzwoni...
Z gory dziekuje za odp.
Witam
jestem na zwolnieniu 2 miesiąc i mam ekipę budowlana zamówioną akurat na zwolnieniu i moje pytanie czy Zus może się przyczepić do zwolnienia L4 ( ja nic nie będę robił fizycznie tylko pilnował
Kom. 30 - niby dlaczego ZUS miałby się przyczepić, przecież ty osobiście nie robisz remontu, tylko ekipa .
Niby tak ale to jak im to udowodnię Koleżanko ? Wie Pani jak to jest pan to robił i koniec. Nie jest to jasno określone
Ale przewidujesz, że przyjdzie do ciebie kontrola z ZUS ? Może akurat będzie u ciebie ta ekipa. A jak nie, to przecież można podać dane firmy remontującej, można zadzwonić aby potwierdzili fakt wykonywania remontu w dniach ....
Nie wiem czy przyjdzie czy nie .Będzie najpierw papier a potem tłumaczenie u nich i u pracodawcy własnie dostałem drugi miesiąc zwolnienia przepuklina pachwinowa i wiem że dźwigać nie mogę a 50 leci!!
Cześć.
Dziś dostałam informację że weryfikują moje l4 z 2 lat. Nie byłam na dłużnym l4 i teraz zastanawiam się o co chodzi .
Kom. 35 i myślisz, że tu wróżka na forum urzęduje i zgadnie o co chodzi ...
4 lata temu byłam na pięciomiesięcznym L-4 , teraz otrzymałam pismo o wszczęciu kontroli czy nie pracowałam w tym czasie na umowę zlecenie- ma to wyjaśnić pracodawca z umowy zlecenia, ja otrzymałam informację o tym fakcie. Co o tym myśleć?
4 lata temu byłam na pięciomiesięcznym L-4 , teraz otrzymałam pismo o wszczęciu kontroli czy nie pracowałam w tym czasie na umowę zlecenie- ma to wyjaśnić pracodawca z umowy zlecenia, ja otrzymałam informację o tym fakcie. Co o tym myśleć?
Witam,
Po operacji reki przebywałem 3 miesiące na L4 następnie otrzymałem Swiadczenie rehabilitacyjne na okres 4 m-cy w dniu zakończenia świadczenia miałem wizytę u orzecznika z ZUS który nie przedłużył mi świadczenia iż mam wyższe wykształcenie a palec dalej nie jest wyprostowany czy mogę to wydłużyć lekarzem psychiatrą iż naprawde dostałem depresji iż od dzisiaj pozostałem bez świadczenia a prace znaleść rozmowy itd to praca najwczesniej od stycznia, z góry dziekuje za pomoc.
ZUS to złodzieje :)
Cześć
Pytanko.. widziałam już u góry podobne pytanie bez odpowiedzi, jestem na zwolnieniu z powodu zagrożonej ciąży, oczywiście jestem cały czas w domu, ale mieszkam w wieżowcu, podczas remontu jakiś czas temu przecięli jakieś kable od domofonu i przez to nie działa i właśnie się martwię co gdyby chcieli mnie odwiedzić, a ja przez niedziałający domofon im nie otworzę.. dla nich to może być oznaka, że mnie nie ma czy będą dzwonić na telefon?
Witam wszystkich,
Przebywam na l4 od polowy listopada do polowy stycznia. Mialem operavje kolana. Zblizaja die święta i pytanie czy moge pojechac z dziewczyna do rodziny na święta (oczywiscie jako pasazer), czy jednak lepiejbnie ryzykować? Rodzina mieszka około 100km od mojego miejsca przebywania.
Kom. 38
Witam, mam podobną sytuację, w ostatnim czasie przebywałam na l4 w ciąży i również otrzymałam pismo o wszczęciu kontroli czy w tym czasie nie pracowałam u drugiego pracodawcy na umowę zlecenie.
Kom. 43 - i co z tego wynika ?
Witam miałam kontrolę l4 po ustaniu zatrudnienia przyszły 2 osoby wylegitymowali się postawiły X w jakiejś rubryce pożegnały się i poszly. Kazali przeczytać i podpisać i tyle. Tylko ja nie pamiętam co to było. Czy to wszystko bylo ok. Martwię się dodam,że pani i Pan byli bardzo mili. Proszę o odpowiedź.
O jaką odpowiedź prosisz skoro nawet nie pamiętasz co przeczytałaś i podpisałaś.
Nie pamiętam co podpisywałam bo byłam zdenerwowaną. Proszę o odpowiedź czy tak wygląda kontrola i czy wszystko podczas niej było ok. Czy nie zabiorą mi zasilku chorobowego. I jak dlugo czeka sie na wypłatę zasilku.
Po jakim czasie od wystawienia L4 była ta kontrola?
Kontrola była 03 01 2025. Jest to drugie zwolnienie pierwsze było od 26.11 24 do23.12.24 za okres od 26.11 24 do 14.12.24 wypłacił zakład pracy. Za okres 15.12.24 do 23 12.24 zus wypłacił chorobowe po ustaniu zatrudnienia. Teraz jest zwolnienie drugie od 24 12.24 do 20 01 25 i jest dziś 9 stycznia i sprawdzałam w pue i jeszcze nie jest tam widoczne wyliczenie.
Witam, dostałem wezwanie na kontrolę do ZUS, jestem na l4 od 23 listopada na serce, mam pytanie jakie nastawienie mają osoby w komisji takie bardziej kontrolne czy żeby to l4 cofnąć czepiają się bardzo ?
Jestem na zwolnieniu od 13.12 do 9.01 i od 9.01 do 29.01 dostałam wezwanie na 27.01 jak to wygląda jestem przed 2 operacja na serce A zwolnienienie mam z powodu mobbingu i molestowania w pracy
Kom. 50 - a kogo o to pytasz ? Myślisz, że zawsze w każdym przypadku jest tak samo ?
Kom. 51 - na forum jest bardzo długi post o tytule chyba Komisja lekarska, poczytaj sobie
Kom. 51 - post 1309929 tytuł KOMISJA LEKARSKA ZUS
Czy pracownicy zus zostawiją w drzwiach kartkę że nas nie zastali podczas kontroli??
Wczoraj byłam w Zusie złożyć pismo w prawie zwolnienia jestem na zwolnieniu od 5 września 2024 do teraz między czasie przeszłam dwie opieracje.wczoraj się dowiedziałam że ZUS prosi o dokumentację medyczną mojego lekarza rodzinnego do tej popry nie było problemu ze zwolnieniem .Czy moga mi wstrzymać zasiłek bo nie za bardzo wiem o co chodzi.Wspomne że nie miałam żadnej kontroli w domu chyba że ktoś był a ja nic nie wiem a mnie nie było w domu
Hej miałam komisje w Zusie już druga. Lekarz orzecznik z kosmosu . Ciśnienie badał mi przez gruba bluzę . Zwolnienie od lekarza było do 25 tj niedziela komisja była w czwartek . Lekarz orzecznik powiedział że mogę iść od następnego dnia do pracy. Zakwestionował zwolnienie od psychiatry że spora dokumentacja w 3 sekundy . Czy zasiłek będę miała wypłacony? Jak skrócił zwolnienieno 2 dni? Taka sytuacja
Cześć. Mam pytanie czy ZUS skontroluje mnie o godzinie 19:00 ?
Kom. 57 - Zusu zapytaj
Czy Zus jest w stanie skontrolować osobę w dniu wystawienia l4 przez lekarza czy tak szybko nie działają?
Do nowa
hej miałam kontrolę w domu zaraz po przyznaniu świadczenia rehabilitacyjnego .
u mnie była podobna sytuacja jak u ciebie nie słyszałam dzwonka ,bo było to w godzinach porannych .
Kila dni po wizycie kontrolnej zadzwoniła do mnie pani z ZUSu z zapytaniem , dlaczego nie ustosunkowałam się do pisma które po kontroli zostało do mnie wysłane?
Zaznaczę ,że żaden lis do mnie nie dotarł i gdyby nie ten telefon nie miałabym możliwości wyjaśnienia gdzie byłam.
Zadzwoniłam na infolinię ,konsultant poprosił żebym wyjaśniła gdzie byłam i przesłała przez profil ezus takie wyjaśnienie
Wszystko zakończyło się dobrze Wystarczy tylko określić gdzie się było np w aptece itp
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.