Emerytura Kapitałowa - 65 lat kobieta

Pobieram emeryturę od 3/ 2023 i też emeryturę kapitałową w marcu skończę 65 lat. Co trzeba zrobić by otrzymać większą emeryturę z tyt. osiągnięcia 65 lat, o ile wzrośnie mi emerytura, słyszałam że może to być nawet od 50 do 100%.
kwota emerytury kapitałowej to 91.763,34 średniego dalszego trwania życia.
Czy należy składać wniosek??
Chyba źle słyszałaś, to raczej niemożliwe by ci wzrosła do 100%. Z tego co tu na forum pisali ZUS sam z urzędu przelicza emeryturę.
Owszem , może wzrosnąc nawet i o 100 %

ale może i mniej
Kolezanka po 42 latach pracy na przeliczeniu po 65 latach zyskala 240 zl
To nie sa duze pieniadze,
Kom. 2 - niemożliwe
Do 2. O 100% nie słyszałam, ale mogę podać kwotę wzrostu po przeliczeniu w lutym u mojej koleżanki (w OFE od samego początku, przejście w wieku 60 lat, praca 39 lat w budżetówce) - 700zł netto, to jest około 25% netto wzrost. Różnice w wysokości zależą od wielu czynników. Myślę, że duży wpływ ma moment przejścia na emeryturę - w czasie pandemii był korzystny przelicznik lat życia i te emerytki teraz po przeliczeniu na tym tracą. Panie z kwietnia dajcie znać, jak to teraz wygląda po ostatnim wzroście lat życia, a przed waloryzacją czerwcową.
Rocznik 54.w lutym 2015 po 40latach pracy przeszłam na emeryturę.W OFE byłam 16lat . Dlaczego nie dostałam podwyżki emeryturuy
A kogo o to pytasz na forum ?
Halina, przeszła Pani na emeryturę przed 1 X 2017r. więc należy złożyć wniosek o ponowne przeliczenie emerytury. Oczywiście, jeśli spełnia Pani warunki. Najlepiej proszę udać się osobiście do ZUS.
Wniosku nie trzeba składać. Jeżeli by przysługiwało przeliczenie to by przeliczyli. Kobiety rocznik 1954 [ pierwsza połowa] mogły wybrać emeryturę mieszaną, która była ciut wyższa i panie z ZUS czasami to polecały. Wiązało się to jednak z przekazaniem środków z OFE do ZUS i rezygnację z emerytury kapitałowej co zamykało możliwość przeliczenia po skończeniu 65 roku życia. Może chodzi o co innego, trzeba wyjaśnić w ZUS o chodzi.
System emerytalny to jedno bagno ci co pracowali dłużej mają mniejsze emerytury od tych co dużo lat mają mniej lat pracy także nie warto trzeba kombinować bo i tak cie nie docenio nawet to glupowate przeliczenie emerytur to jak się zapisałeś do ofe to ci po 65 roku przliczo tak jakbyś dopiero szła od tego wieku dużo tu pisac jak nasi rządzący mogą być tak......Przecież to jest chore i nie mają zamiaru tego naprawic
A kogo to?
Przeliczenie w kwietniu. Dostałam 230zł netto.. Najlepsze przeliczenia dla osób przechodzących na emeryturę w 2017. 2018 i przeliczenie w 2021 2022 i 2023 z uwagi na dużą różnicę średniej trwania życia. Niestety miałam pecha.
Koniec maja kończę 65 lat. Od 60 lat mam emeryturę ofe i ZUS. Ale cały czas pracuje i co rok mi ZUS przelicza ponownie emerytury obie bo do wpływają nowe składki. W maju mam mieć zlikwidowana emeryturę z ofe i ma być jedna z ZUS. Czy jest szansa że coś się zwiększy? Czy dlatego że co rok składam wniosek o przeliczenie już nic nie dojdzie po przeliczeniu i zamknięciu subkonta Przyznam się że czytam komentarze i nic nie rozumiem. Obie emeryturka są tak nędzne dlatego na emeryturze pracuje bo jestem sama. Czy ktoś miał taką sytuację?
Czy któraś z Pań miała przeliczaną emeryturę w maju tego roku? Jak zwiększyła się emerytura?
Ja przeliczenie miałam w lutym i otrzymałam na rękę 900,00 zł więcej.
Tu na forum jedna pani sie podzielila wiadomoscia ze dostala netto po marcowej emeryturze 13,38 %
To jest niezle
Do Zofii
900 zl netto to mniej wiecej emerytura do lutego musiala byc duza oko 7 tys jak nie wiecej , gratuluje i ciesze sie z pania.
Do 17 Myślę, że w lutym wystarczyło 4000 netto, aby mieć tyle podwyżki
Do Emerytka Dodam jeszcze, ze dotyczy to przejścia na emeryturę w wieku 60 lat przy 260 mc. dtż
DO ANNY
CIESZY MNIE TA WIADOMOSC, JEST NADZIEJA CHOC JA OSOBISCIE BEDE SIE CIESZYC I Z 300 ZL, ALE JESZCZE NIE W TYM ROKU. POZDRAWIAM
Do Emerytka Szacuję na podstawie informacji z internetu i przeliczenia mojej koleżanki, z którą przeszłyśmy razem (ja w wieku 60 lat + 1 mc, ona 60 + 6mc). Rożnica między nami dotyczy miesięcy urodzenia, co przełożyło się na inne dalsze trwanie życia (ona luty - tak jak Zofia, ja czerwiec). Za niecały miesiąc dam znać, jak to teraz jest.
DO ANNY
DZIEKUJE, DAJ ZNAC , ODEZWIJ SIE
29 maja kończę 65 lat i czeka mnie przeliczenie ofe. Emerytura od września 2019 i pracuje na niej do dziś. Czy jest nadzieja na cokolwiek. Nie znam się na tych waloryzacjach co kiedy korzystne. Czy może ktoś coś wie jak to będzie w maju z przeliczeniem.
Ania59 Przelicz sobie wg wzoru: długość trwania życia w chwili przejścia na emeryturę razy obecna emerytura i podziel przez 218,9. Ktoś kiedyś podał takie proste przeliczenie. Nam pozostaje sprawdzić na ile to jest prawdziwe. Nie bardzo w to wierzę, ale jeśli nam obu wyjdzie choć w przybliżeniu, to będzie to informacja dla innych. Dobrze że już niedługo, bo ostatnio o niczym innym nie myślę :)
Do ANNA jest różnica między tym sposobem a 13,38% ktore podobno było po marcu. Podobno marzec, kwiecień, maj i czerwiec to najgorsze miesiące na przeliczanie. Nam nadzieję że stanie się cud
Ania Cud się raczej nie stanie. Mi wg tego przeliczenia wychodzi około 18%. Liczę, że załapie się na czerwcową waloryzację za 2023 rok. Jeśli chodzi o te 13,38% to tam była praca o 5 mc dłuższa i trochę to wpłynęło na przeliczenie, ale tylko trochę.
Będąc w pełni sił ,przepracowałem do przejścia na emeryturę w wieku 65 lat ,pracując na kilku równoleglych etatach.W sumie utworzyło 48 lat a wojskiem.Współczynnik wym.pods.emer.wyniósł 388%.Został ograniczony do 250%.Mam 73 lata,czy to oznacza ,że to oznacza ,że z nadwyżki utrzymuję kilka świń przy korycie ,"TYM ,KTÓRYM SIĘ W KOŃCU NALEŻY"?PRACUJĄC ,TO Z WYSOKIEGO WYNAGRODZENIA BYŁY MI POTRĄCANE SKLADKI EMERYTALNE ,PODATEK ORAZ SKŁADKA ZDROWOTNA. OBECNIE Z TEGO Z CO WCZESNIEJ ZAGRABIONO,PONOWNIE PŁACĘ PODATEK I SKŁADKĘ ZDROWOTNĄ PO OK.800 PLN ZA KAŻDE.Udała się PL. ,tym "KTÓRYM SIĘ W KOŃCU NALEŻY"/cytat z mównicy /
Kom.24 :
.."Przelicz sobie wg wzoru: długość trwania życia w chwili przejścia na emeryturę razy obecna emerytura i podziel przez 218,9"

w chwili przejścia na emeryture - w jakim wielu ? 60 lat czy 65 lat ?
Absolutnie to się nie sprawdza. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. (Pytałam o to w ZUSie). Każde przeliczenie wychodzi różnie, sprawa indywidualna. Każdy ma inną sytuację przy przeliczeniu. Proszę nie siać zamętu, by nie było rozczarowania. Już moja znajoma tak się nabrała i nieźle się rozczarowała.
Jeżeli ma sie okresowa emeryture kapitałową od 2019 roku i w tym roku( 29.06) kończy sie 65 lat, to czy trzeba skladać wniosek do ZUS o przeliczenie emerytury, czy robia to z automatu? jeżeli trzeba skladac to kiedy? tuz po urodzinach, czy przed?
Emerytura kapitałowa od 2019 jest przeliczana przez ZUS z automatu. Proszę jeszcze się upewnić w zus. Pozdrawiam
Do maria Właśnie skończyłam 65 lat i czekam na przeliczenie (też od 2019). Nic nie musisz składać, sami przeliczą.
Dzisiaj otrzymałam decyzje po 7 dniach od urodzin, emerytura przeliczona zyskalam11,73procent brutto.przechodziłam na emeryturę 2019, lipiec 60 lat i 1 miesiąc, nie pracowałam dalej.
Do Judyta. Ja identycznie. Jeszcze czekam na przeliczenie, ale ten % mnie zmartwił.
Dzisiaj dostałam decyzje o przeliczeniu emerytury ,gdyż należałam do OFE . Dostałam po przeliczeniu o 101,02 brutto mniejszą emeryturę jaką miałam naliczoną w lutym tego roku. Tak więc gdzie te gadanie ,że kobiety będące w OFE mają takie dobre pieniądze. A przez 10 lat ZUS waloryzował subkont o wiele mniejszym wskaźnikiem niż składki emerytalne i kapitał początkowy i tu byłyśmy stratne i teraz jeszcze dostałam mniej emerytury.Przy przeliczeniu nie ma podanego wskaźnika jakim przeliczyli składki ,tylko suma składek podzielona przez dalsze trwanie życia. A ja chciałabym wiedzieć jak to dokładnie liczą ,czy moje składki dobrze zostały zwaloryzowane, złożę odwołanie od decyzji
To w końcu na ile można liczyć w styczniu 2025r. Na subkoncie w 2020 roku miałam 126.000,-
Na emeryturę poszłam w wieku 62 lat i dalej nie pracowałam, mam offe. Skończyłam niestety w czerwcu 2024r. 65 lat i widzę na pue nowa decyzje z której wynika, że emerytura się nic nie zmieniła a to oznacza że zrobili mnie w bambuko. Dziwne bo przeczytałam nowe zarządzenie, nowego rządu, które informuje iż liczy się tu nowa tabele dalszego trwania życia przypadająca na wiek 65 lat a do tej pory z tego co wyczytałam ZUS brał pod uwagę również tabele z chwilą złożenia wniosku o emeryturę ale dla wieku 65 lat i rzeczywiście tak musiało być bo wiele osób o tym mówiło to w zależności jaka była lepsza dla emeryta a teraz rząd położył łapę na tym przepisie ale wydaje mi się że jeśli tak jest to nie jest w porządku bo kilka lat było inaczej a teraz po cichu nastąpiła zmiana. Jeśli ktoś ma możliwość może by to sprawdzić. Bo jest napisane w ustawie że bierze się pod uwagę tabele w dniu złożenia wniosku a wnioski składaliśmy nie w wieku 65 lat ale z chwilą przejścia na emeryturę. Coś tu nie gra
Do Oli
Coś Pani namieszała. Wybór korzystniejszej tablicy miała Pani zastosowany w momencie ustalania właściwej emerytury. Były dwie możliwości: tablice z 2019r lub z 2021r, korzystniejsza była ta z 2021r. Natomiast ponowne ustalenie wysokości emerytury w wieku 65 lat ustalane jest na podst art 26c ust o em i rent, który od początku jego obowiązywania tj od 01.02.2014r ma brzmienie: "Art. 26c. 1. Po osiągnięciu wieku emerytalnego wynoszącego 65 lat przez osobę, która pobierała okresową emeryturę kapitałową do dnia poprzedzającego osiągnięcie tego wieku, emeryturę z Funduszu oblicza się ponownie z urzędu na zasadach określonych w art. 26, z tym że do obliczenia emerytury przyjmuje się średnie dalsze trwanie życia ustalone dla wieku 65 lat, obowiązujące w dacie osiągnięcia tego wieku." Zmiana w tym artykule była dokonana tylko od października 2017r i dotyczyła tylko wieku emerytalnego.
Do Oli
Jeśli po trzech latach wysokiej waloryzacji kapitału początkowego i składek nie uzyskała Pani obecnie wyższej emerytury to efekt paradoksu jaki istnieje w systemie: parametr ryzyka przy ustalaniu świadczeń długoterminowych ( tablice śr dalszego trwania życia) jest ustalany na podstawie danych z jednego roku. Dzięki bardzo korzystnym tablicom w 2021r i 2022r wszyscy, którzy przeszli w tym czasie na emeryturę skorzystali, również Pani pobierając trzy lata wcześniej emeryturę w wysokości jaką miałaby ustaloną dopiero teraz. Straciła Pani nie pobierając przez dwa lata emerytury, ale stratę należałoby policzyć z uwzględnieniem niższej emerytury przez 5 lat w stosunku do wyższej pobieranej przez 3 lata
Dziękuję za objaśnienie. Dostalam wersję papierowa z ZUS i po analizie patrząc na stan kapitału począt. Wzrósł o 33 proc a składek o 32,2 proc. Na subkoncie ponad 107 rys. Ale nie spodziewałam się tak niskiej waloryzacji. Czy mogli się pomylić? Emeryturę mam obliczona ok. 80 zł mniej niż była, no oczywiście zostawili po staremu ale w ubiegłym roku widziałam decyzje ZUS dla 65 latki z kapitałem min 300 tys. Mniejszym i emerytura o 600 zł wyższa ode mnie. To chyba jest niemożliwe, nie mogę tego przeżyć. Po 42 latach pracy to jest chory system
Od 01 04 2024 jest nowa tabela dożycia zwiększyli o 24 miesiące i dlatego nasze emerytury z mniejs?e po przeliczeniu zależy to wszystko od kapitału .w styczniu koleżanka dostała dodatkowo 1500 zł. Natomiast ja w czerwcu br tylko 630 zł mój kapitał był większy ale podzielony przez 218 ,90 m-cy
Witam wszystkich
Coś poszło nie tak ale już mówię, dzwoniłam do statystyki i podobno największe żniwo zebrał rok 21 i 22 ale że tablice dalszego trwania życia to dane rok do tyłu to też zaciemniają obraz rzeczywisty. Największe zamieszanie zrobili jednak politycy bo w gwałtownym tempie w nasz system wskoczyli obcokrajowcy, których w systemie jest ok. 7 procent naszych obywateli a że są młodsi to statystyki są lepsze. Nie wiadomo jak to długo potrwa i chyba się jeszcze zwiększy więc będzie jeszcze większy paradoks. Później część z nich wróci do siebie więc znowu ktoś na tym skorzysta. Tablice te powinny być uśrednione aby choć trochę było sprawiedliwie. Bo to kto umrze prędzej a kto później to i tak nikt nie wie. A tak od razu jest segregacja. A na pewno będzie odwrotnie. Pozdrawiam wszystkich
Witam
Proszę Panie urodzone w lipcu 2019 o podanie o ile im % wzrosla emerytura brutto po przeliczeniu w stosunku do poprzednio pobieranej oraz kiedy Panie przeszły na emeryturę kapitałową.
Około 13 procent 0d 01 04 2024 jest zmiana lat dożycia. Dodali nam prawie dwa lata.
Ja dostałam netto 630 zł a koleżanka urodzona w styczniu 1500 zł netto. Jej kapitał był mniejszy .
Do Elki. To co pani napisała o koleżance jest niemożliwe. Proszę podzielić cały swój kapitał jaki jest w decyzji z ZUS przez 210 [tyle było w tabeli dożycia w styczniu] i zobaczy pani ile straciła na zmianie tablic. Myślę że różnica wyniesie 240 zł.
Mam emerytury 4000 netto w tym emeryturę kapitałową.W przyszłym roku osagnę wiek 65 lat.Na co mogę liczyć.?Czy któraś z Pań ma jakiś pomysł.? Pozdrawiam .
Wszystko zależy od miesiąca i roku odejścia na emeryturę, miesiąca urodzenia, ile lat miałaś przechodząc na emeryturę oraz czy pracowałaś po przejściu na emeryturę.
Nie tylko, znaczenie ma jaki kapitał początkowy był zgromadzony . Prawda, że miesiąc urodzenia ma znaczenie i aktualne tablice długości życia. Im wyższy kapitał tym waloryzacja co rok wyższa i przeliczenie w wieku 65 lat wyższe. Pozdrawiam uczestniczki forum. Proszę pisać jak wychodzi przeliczenie np. % .
Do Marzena. Czy miesiąc urodzenia z aktualnych tablic ma znaczenie czy bierzemy średnią dla roku 2024.
Przy wyliczeniu nowej emerytury w wieku 65 lat są brane tablice długości życia aktualne, czyli jak 65 lat kończymy np. w dniu dzisiejszym to przeliczą wg tegotocznych tablib jak się nie mylę to 218,9 miesięcy. Z kolei miesiąc urodzenia ma wpływ na wysokość tak jak emerytura chodzi o procentowe wyliczenie kapitału początkowego np. w lipcu mamy naliczenie za cały poprzedni rok w innych miesiącach jest kwartalnie .Można wejść na stronę ZUS i tam w zakładce waloryzacja kapitału początkowego jest pokazane o ile % wzrosło rocznie i kwartalnie naliczenie kapitału początkowego.
Do Marzena. Wysokość kapitału początkowego nie ma żadnego wpływu na procentowe przeliczenie emerytury w wieku 65 lat. W lipcu kapitał początkowy obejmuje waloryzacja roczna za ubiegły rok i waloryzacja za pierwszy kwartał roku bieżącego
Tak to oczywiste chodziło mi o wpływ jaki ma wysokość kapitału początkowego. Osoba która ma np. 50 000 zawsze będzie miała % wyliczenie na niższym poziomie niż osoba która ma kapitał początkowy 100 000.
Do Egona, zanim się zirytujemy i wprowadzimy opinię w błąd, należy sobie przypomnieć, że osiągając wysokie wynagrodzenie w latach po 01.01.1999r podstawa roczna była ograniczana do 250%, dlatego również Kapitał początkowy jest ograniczany i nikomu Pan nie finansuje świadczenia. Nie należy mylić podatku że składką emerytalną.
Witam. We IX 2024 skończyłam 65lat.Dostałam decyzję emerytury zaliczkowej, oczywiście mniejszej niż do tej pory otrzymywałam/wiadomo nie może być mniejsza więc została po staremu/Byłam w OFE, pracowałam 42 lata, przeszłam na emeryturę w wieku 63lat w 2022r..Czekalam na osiągnięcie 65 lat, bo mówiło się wówczas że moja emerytura wzrośnie. Czy po rozliczeniu subkonta jest możliwy wzrost emerytury?
Do 55 Niestety raczej zmieni się o grosze +/_. Natomiast co do kwestii przeliczenia. Niestety tak jest u osób, które przechodziły na emeryturę w okresie dużego obniżenia ilości miesięcy dtż. Ile byśmy nie uskładali na swoich kontach emerytalnych, to i tak jest to dzielone przez miesiące dalszego trwania życia (GUS podaje corocznie). Pani już skorzystała na wyliczeniu emerytury w 2022 roku przez pandemię, co niestety przełożyło się na niekorzyść przy ponownym przeliczeni - wzrost obecnie średniej mdtż. Na drugim forum jest wiele postów na ten temat.
Do p. Anny.56 Dziękuję za wyjaśnienie.
Do wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów wpisany został projekt ustawy o ustaleniu wysokości emerytur i rent Rząd ma przyjąć projekt w I kwartale 2025 r., a nowe przepisy mają wejść w życie 1 czerwca 2025 r.Jak twierdzi ministerstwo, projekt ustawy będzie również przewidywać propozycję nowej metody obliczania kwartalnych wskaźników waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie oraz kapitału początkowego, której celem będzie zniesienie sezonowości przy ustalaniu wysokości emerytur i wyeliminowanie obecnie funkcjonujących mniej lub bardziej korzystnych miesięcy przejścia na emeryturę.
Czy ktoś ma wiedzę na temat nowej metody określenia wskaźników waloryzacji kwartalnej i jak to wpłynie na przyszłe emerytury i na przeliczenia.
Na emeryturę przeszłam w 2006 roku w wieku 55 z pracy w administracji samorządowej na starych zasadach.Potem jeszcze pracowałam na 1/2 etatu.Od wynagrodzenia naliczano mi składki ZUS.Pracę zakończyłam w 2019 roku i wtedy ZUS przeliczył mi emeryturę zaliczając nowy okres składkowy.Czy teraz mogę jeszcze raz wystąpić o przeliczenie emerutury?
Do Heleny
A byłaś w OFE?
Do 59: ~Helena:
Czy składała Pani kiedykolwiek wniosek o emeryturę powszechną wg nowych zasad po ukończeniu 60 lat? ewentualnie wniosek bez rozwiązania umowy o pracę?
Jeżeli nie ma Pani ustalonej emerytury powszechnej, to wniosek można złożyć, ale  zwaloryzowane składki i kapitał początkowy zostaną pomniejszone o wszystkie pobrane emerytury, jeżeli nowa emerytura powszechna będzie niższa od pobieranej to w ciągu 30 dni od otrzymania decyzji wycofać wniosek (żeby nie zamknąć konta) i poczekać na lepszy czas (batalia sądowa zapewne zakończyłaby się niepowodzeniem).
W roku2021 lipiec przeszłam na emeryturę ,25 grudnia 2024r skończyłam 65l i należałam do ofe czy ktoś może wie o ile może mi wzrosnąć emerytura decyzji ani innej wiadomości na pue ZUS też jeszcze nie otrzymalam
Do 62 Misbet
Moja koleżanka dostała wczoraj decyzję, 32% więcej netto. Na emeryturę przeszła w 2019 w grudniu, nie pracowała dalej.
Bardzo dziękuję Irena jest to bardzo pocieszają post dziękuję bardzo,pozdrawiam
Do 64 Misbet
Musisz wziąć pod uwagę to, że moja koleżanka przeszła w wieku 60 lat na emeryturę, z tego co się orientuję z komentarzy ,kobiety które przeszły później na emeryturę mają mniejsze przeliczenia.
Ja też czekam, we wrześniu skończę 65, a w kwietniu zmienią się tablice przeżycia, od tego też wiele zależy.
Napisz jak dostaniesz decyzję, koleżanka dostała decyzję 17 dni po urodzinach, więc niebawem też dostaniesz.
Do Irena ja skonczylam65 w grudniu 25,2024 a na emeryturę przeszłam w lipcu2021
Do 64 Misbet
Weszłam tu bo też bardzo mnie to interesuje. Ja skończyłam 65 lat 02.01 2025. Przeszłam na emeryturę w lipcu 2022, pracowałam 2lata i 7m-cy po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zaglądam na konto ZUS PUE, ale tam jeszcze żadnych informacji nie ma. Z tych komentarzy, które wyczytałam, zwłaszcza z komentarza 56 ANNA można wywnioskować, że niekoniecznie można liczyć na wzrost po 65 roku. Bo niby już "skorzystałam" w 2022 na krótszej długości dalszego życia. Czekam na decyzję, zaglądam na ZUS PUE ale coś mam mniej nadziei że decyzja będzie korzystna dla mnie.
Wczoraj czytałam komentarz dotyczące kobiet z rocznika 59 które ukończyły 65 lat w październiku,listopadzie i należały do ofe otrzymywały po 11%, 13% a nawet 28% wiecej zależy to od kapitału początkowego, długości trwania życia wysokości obecnej emerytury,oczywiście procenty podałam netto,czekam na decyzję.
Cały czas majstrują i nikt nie jest w stanie zrozumieć tego systemu.Jestem rocznik 54 byłam członkiem ofe miałam w VII.2014 roku ustalone 3 wersję emerytury kapitałowa mieszaną i po nowu wybrałam naten czas najkorzystniejszą a była to mieszana środki z ofe musiałam przekazać do budżetu nikt mnie nie informował jakie będą tego skutki pracuję do dzisiaj ponad 50 lat a koleżanki z niższym kapitałem wynagrodzeniem składkami i latami pracy mają emerytury 50 procent wyższe stracilam około 1800 miesięcznie ale kogo to obchodzi
Trzeba napisać do posła ze swojego regionu lub bezpośrednio do ministerstwa
Do TERESA została pani jeszcze droga sądową proszę się zapoznać z artykułem WYGRANA EMERYTKI przed Sądem Najwyższym wyrok wydany 26 .11.2024r o przyznanie emerytury do wyboru kilka wariantów, proszę wpisać INFOR I tytuł artykułu
Duże podwyżki emerytur po przeliczeniu w wieku 65 lat dostają kobiety , które przeszły przed pandemią na emeryturę w wieku 60 lat.
Te, które dłużej pracowały, przeszły na emeryturę w okresie spadku dożycia ( IV 2022- III 23 r) dostaną minimalne podwyżki lub wcale, bo i tak mają dużo większe emerytury wynikające z tablic korzystnych w tamtych latach.
Świadomie wybrałam taki okres przejścia - 62, żeby pobierać dużo wyższą emeryturę przez 3 lata - do 65 r, niż małą przez 5 lat.
Lepszy wróbel w garści , niż kanarek na dachu.
Na podwyżki nie liczę, bo znając życie prędzej niż później naprawią ten błąd ustawowy ze względu na lament niesprawiedliwości , jakiego doznają kobiety bez ofe. Piszą petycje i w końcu rząd zmieni przepis zabierając przeliczenia , niż będzie wszystkim paniom z ofe i bez przeliczał po 65 r.
Najlepiej liczyć na siebie, w miarę możliwości dłużej popracować i mieć pewność,że nikt nam nie zabierze tego , co mamy wypracowane.
Czy ķapital początkowy 115520,78 to duży czy mały do przeiczenia emerytury z ofe
Do Iga- duży, na chwilę obecną wynosi 890 224,83 zł. Do tego dojdzie okresowa emerytura kapitałowa wypłacana do 65 r życia. Jak chcesz znać wysokość rmrytury przybliżoną , to podziel przez liczbę m-cy dożycia kapitał + ofe.
Do końca marca obowiązują tablice z zeszłego roku. Jakie będą wskaźniki od kwietnia, to trudno przewidzieć.
Do IRENA dzisiaj otrzymałam decyzję o podwyższeniu emerytury o 13,7% brutto
Do Misbet
Cieszę się, że wreszcie doczekałaś się, i co zadowolona?
Ja niestety mam tak niską emeryturę, że 13,7% mnie nie zadowoli, było by to brutto około 300 zł więcej, ciekawe dlaczego to jest tak zróżnicowane, że niektórzy dostają ponad 30 ,% więcej np moja koleżanka jak pisałam wcześniej dostałała 32% więcej około 1000 brutto więcej?
Do Irena zależy to od wysokości otrzymywanej emerytury ,lat pracy ,składek odprowadzanych z ofe zapytaj się koleżanki ile ma emerytury na rękę 30 % otrzymują osoby ,których emerytura wynosi9000tys brutto
Do Misbet, koleżanka też nie miała wysokiej emerytury,w tej chwili ma prawie 4300 brutto
4300 brutto to 3400 ,3500netto to niska emerytura zależy w którym roku przeszła na emeryturę, w którym miesiącu składa się na to bardzo dużo czynników jak długość trwania życia itp
Mam prośbę do nauczycieli ,którzy byli w ofe i przeszli na emeryturę w roku 2021,ile dostali w procentach podwyższonej emerytury.
Chodzi mi o nauczycieli którzy skończyli 65lat w roku 2024 a na emeryturę przeszli w roku2021
Czy nie ma na tym forum nauczycieli którzy, dostali podwyżki emerytury po ukończeniu 65lat w 2024r?????
Do Iga wejdź na temat"przeliczenie emerytury po 65 roku życia" tam jest więcej forumkowiczek
Muszę tam wejść tylko zastanawiam się czym się różni to forum od tamtego.Dziekuje
Do Iga to jest to samo Forum Gofin, tylko inny temat , ale zagadnienia te same
Rozumiem dziękuję zaraz wejdę .
Do Irena miałaś rację do wyboru do koloru, naponad 2000 postów znalazłam tylko dwa które dotyczyły tego co mnie interesuje ,niektóre są bardzo denerwujące ,forumowiczki piszą że ZUS i jego decyzję są niejasne, nisprawiedliwe,,skomplikowane,każdy o tym dobrze wie ale po co tak straszyć ,przecież my zwykli ludzie ,emeryci nie mamy na to żadnego wpływu i nigdy tego nie przeskoczymy.
Do Iga
Masz rację, wiele kobiet ,które nie należały do OFE wylewają tam swoje żale czując się poszkodawane przez ZUS , a nie o to chodzi na tym forum, nie tu jest miejsce na takie tematy i tak jak piszesz my nie mamy na to wpływu. Ja przechodząc na emeryturę mie miałam pojęcia , że będę miała jeszcze raz przeliczane po 65 roku , jeszcze czekam bo dopiero pod koniec września nabędę te prawa, myślę że do tego czasu nic się nie zmieni
Oby się tylko nie zmieniło masz rację ,do września trochę czasu bądź dobrej mysli i dużej podwyzki
Do Irena szanowna koleżanko muszę się pożalić na to forum ktore wczoraj mi poleciłaś dzisiaj zaczęłam się wczytywać w posty jeden mnie szczególnie zainteresował njiaka Gosia ,postów ma dużo nawet podawała swoją emeryturę naj pierw podała 4300 netto ,później 5000 i że chciałaby od stycznia mieć 6700 brutto czyli 25 30% i co się okazało że dzisiaj dostała decyzję na pue ale nie chciała się podzielić ile dostała, tylko tyle że jest zadowolona i otrzymała tyle ile chciała, a w postach ciągle pytała innych ile dostali ,żeby podawali dokładne sumy i procenty
PANIE SA TAM BARDZO CWANE bardzo nie lubię ludzi niszczerych
Obawiam się że ta Gosia ma problem z obliczeniem procent z decyzji pue
Do Iga faktycznie nie podała ile, też mnie to zastanawia, ale wiele innych pań podaje i w procentach i kwotowo nawet,
Chociaż kwotowo to nic nie mówi, bo każdy ma inną emeryturę.
Moje dwie koleżanki miały ostatnio przeliczenia, obydwie o 32%, ale kwotowo jedna 900 zł netto więcej a druga 1100 netto więcej
To są już duże podwyżki, ciekawe jakie miały emerytury?
Do Iga nie wiem jakie miały brutto, netto miały okolo 2800 ,druga około 3300.Teraz mają około 3700, druga 4400. Obydwie przeszły na emeryturę równo w wieku 60 lat, nie pracowały później i przechodziły na tych samych tablicach przeżycia
Do Iga nie wiem jakie miały brutto, netto miały okolo 2800 ,druga około 3300.Teraz mają około 3700, druga 4400. Obydwie przeszły na emeryturę równo w wieku 60 lat, nie pracowały później i przechodziły na tych samych tablicach przeżycia
Tylko pogratulować, może obliczenia miały przy dobrych tabelach życia.
Ponawiam swoją prośbę do nauczycieli którzy przeszli na emeryturę w2021r,a ukończyli 65l w 2024r i jakie otrzymali podwyżki emerytury?
Dalej cisza,czy natym forum nie ma nauczycieli którzy mogą się podzielić swoim wzrostem emerytury????????
Do Igi. Odchodziłam ze szkoły na emeryturę we wrześniu 2021 roku w wieku 61 lat. (na obniżonych tablicach Gus 238,7). 65 lat skończę we wrześniu 25, to napiszę. Nie liczę na wiele. Pozdrawiam.
Na drugim forum GOFIN w tym temacie Misbet pisała, że dostała teraz w styczniu chyba 13,7% netto.
Dziękuję zaraz sprawdze
Do Anna byłam na polecanym forum bardzo dużo postów nauczycieli mało znalazłam Misbet otrzymała 609,72zl netto i Basia 670zl netto sprawdzałam podobne daty i przejście na emeryturę reszta pań ma w przedziale od 22%, najwyższa ,najniższa 7,5% 9,5% netto,styczniowe podwyżki procentowo duże wyższe od 34% ,do28% styczeń dużo lepszy i laskawczy dla emerytek.
Do Iga. Tak zgadza się.Te panie, które odchodziły wg wysokich tablic dla wieku 60 lat i nie pracowały, mają większe procentowe przeliczenia. Ja pracowałam rok dłużej i odchodziłam wg obniżonych tablic i już wtedy skorzystałam. Tak jak pisałam, może coś podwyższą, ale może być i mniej przy przeliczeniu. Na szczęście nie mogą obniżyć. Pisały już panie, którym wyszło mniej albo zyskały grosze. Moja koleżanka matematyczka, z którą razem odchodziłyśmy ze szkoły zmarła w lipcu na raka trzustki i nie doczekała.
Masz rację nie ma zbytnio co przeżywać, ty masz jeszcze trochę czasu do września, różnie to może być, z tego co czytam każdy ma inną sytuacjeale doszłam do wniosku że nauczyciele należący do offe dostają w tej chwili mniej ponieważ przy przejściu na emeryturę dostali wyższą emeryturę, moja koleżanka przeliczała rekompensatę ztablicami ZUS i stwierdziła że mogło to być od300 do500zl a dyr szkół od600do 900zl,dlatego teraz jest to w granicach od300zldo 800zl.
Według mojego rozumowania wychodzi na to że mniej więcej podwyżki z ofe kształtują się w granicach 900zl do1100zl .prosty przykład dyrektor szkoły mający 9000 emerytury brutto dostał na początku przy przejściu na emeryturę 900zl a obecnie może liczyć od 30 zł do100zl.
Też tak myślę, aby zdrowie było. Ja trzy lata przed emeryturą zachorowałam na złośliwego raka piersi w 2018. Na szczęście bardzo początkowe stadium i przeszłam tylko radioterapię i zaraz wróciłam do pracy. Zobaczymy jak będzie. Może któraś z nauczycielek się odezwie. Dużo zdrowia Igo i dla wszystkich czekających. Pozdrawiam serdecznie.
Życzę Ci dużo zdrowiai pozdrawiam.
Dziękuję.
Proszę o informację ile tygodni czeka się na decyzję o przeliczeniu emerytury po 65 urodzinach. W moim przypadku minęło 24 dni i nie mam informacji z ZUS. Za luty dostałam bz a zgodnie z decyzją ZUS w przeddzień urodzin tracę prawo do emerytury kapitałowej czyli 17.01. 2025r.
Poczekaj, na pewno dostaniesz w swoim czasie. ZUS ma duże opóźnienia w załatwianiu różnych spraw interesantów.
Kolejną wypłatę pewnie dostaniesz z wyrównaniem.
Do Amelia ZUS ma termin ustawowy od 30 do 60 dni sprawdź na pue.
Dziękuję bardzo, muszę zachować cierpliwość i dam info jak to się zakończy. Na pue cisza. Pozdrawiam
Teraz trzeba codziennie zaglądać na pue życzę dużo cierpliwości i wysokiej podwyżki.
Do109: ~Amelia:
Zgodnie z k.p.a. ZUS powinien wydać decyzję niezwłocznie, ale wg art 118 ustawy o emeryturach i rentach ma termin 30 dni, czyli decyzja powinna być wydana najpóźniej 16.02.br, a że jest to niedziela, to 17.02. br. Jeżeli w tym czasie nie wyda decyzji ani informacji o przyczynie jej braku oraz ustaleniu nowego terminu, można składać do Oddziału lub Centrali ZUS skargę na bezczynność urzędu a po 2 miesiącach można kierować sprawę do sądu.
W listopadzie kończę 65 mam 150 tys. Na subkoncie przepracowałam 42 lata w. Budżetówce
7 stycznia br. skończyłam 65 lat, ZUS przysłał mi nową decyzje na emeryturę docelową. Emeryturę okresową pobierałam od stycznia 2023 roku, tak więc przeszłam na nią mając 63 lata. Ta docelowa była ostatnio w wys. 5150 brutto, co daje netto 4400. Dalej pracuję, byłam w OFE, prawie 40 lat pracy. Nowa emerytura uwaga!!! 4990 brutto czyli o 160 zł. mniej.Także niektóre panie mogą się zdziwić, czego oczywiście nie życzę. Moja dożywalność z 2025 roku jest 6- mcy większa od tej z 2023 roku. Takie cuda...
Do rewa
Duże podwyżki emerytur po przeliczeniu w wieku 65 lat dostają kobiety , które przeszły przed pandemią na emeryturę w wieku 60 lat.
Te, które dłużej pracowały, przeszły na emeryturę w okresie spadku dożycia ( IV 2022- III 23 r) dostaną minimalne podwyżki lub wcale, bo i tak mają dużo większe emerytury wynikające z tablic korzystnych w tamtych latach.
Coś poszło nie tak i zgubiłam się zus- owi, dlatego czekam nadal na decyzję. Zmieniłam stały adres, województwo, powiadomiłam obecną placówkę zus osobiście w lipcu ub roku ale nadal tkwię w poprzedniej. Dzięki info pani xyz nawiązałam korespondencję z zus i może się odnajdę. Pozdrawiam forumowiczów!
Do REWA komentarz 116. I co dostajesz teraz niższą? Ponoć nie mogą obniżyć . Ja będę w podobnej sytuacji w sierpniu, z tym, że odeszłam w 2022r w wieku 62lat. Teraz mam ponad 5200 zł brutto, z chwilą przejścia miałam mniej. Pracuję na umowę zlecenia, ale nie osiągam nawet minimalnego wynagrodzenia - składki niewielkie.
Na emeryturę przeszłam w wieku 60 lat,w sierpniu 2020 r.Nadal pracuję,ale na umowę zlecenie.Każdego roku emerytura była waloryzowana i ulegała zwiększeniu.Jedna ze składowych,czyli emerytura kapitałowa też ulegała zwiększeniu,natomiast w roku 2024 w związku z wydłużeniem średniego trwania życia,ZUS wyliczył kwotę mniejszą niż była do tej pory,ale wypłacał kwotę wyższą,taką jaką była wyliczona w roku 2023 waloryzując ją.Czy w związku z taką sytuacją mogę podejrzewać,że przeliczającemeryturę na docelową w tym roku(65lat w sierpniu) nie otrzymam żadnej podwyżki?
Do Iza. Witam, w dniu dzisiejszym ( po 30 dniach) na PUE ZUS informacja o podwyżsce o 26% brutto. Na emeryturę przeszłam w sierpniu 2020 roku i przez 4,4 roku jeszcze pracowałam . Co roku przeliczałam odprowadzone składki. Od marca po waloryzacji moja emerytura brutto wzrosła o 33% w stosunku do emerytury ze stycznia. Myślę, że u Pani będzie podobnie. Pozdrawiam.
Do Iza. Witam, w dniu dzisiejszym ( po 30 dniach) na PUE ZUS informacja o podwyżsce o 26% brutto. Na emeryturę przeszłam w sierpniu 2020 roku i przez 4,4 roku jeszcze pracowałam . Co roku przeliczałam odprowadzone składki. Od marca po waloryzacji moja emerytura brutto wzrosła o 33% w stosunku do emerytury ze stycznia. Myślę, że u Pani będzie podobnie. Pozdrawiam.
Do AnnaW.Witami i mam pytanie,czy teraz w marcu ma Pani przeliczoną już całkowicie emeryturę,tzn.waloryzacja plus ukończone 65 lat i przeliczone pieniądze z OFE?Czy jest to emerytura docelowa?
Do AnnaW.Witami i mam pytanie,czy teraz w marcu ma Pani przeliczoną już całkowicie emeryturę,tzn.waloryzacja plus ukończone 65 lat i przeliczone pieniądze z OFE?Czy jest to emerytura docelowa?
Tak to już jest emerytura docelowa po osiągnięciu 65 lat.
Tak jak pisałam komentarz 122: wzrost emerytury po przeliczeniu 65 lat - 26% + marcowa waloryzacja 5,5% co łącznie dało 33% w stosunku do emerytury ze stycznia . Pozdrawiam.
Do AnnaW.Dziękuję serdecznie,już wszystko wiem,mam tylko nadzieję,że nowe średnie trwanie życia nie wydłuży się po 10 kwietnia kiedy to GUS ogłosi nowe tabele.Mam tylko jedno pytanie, czy w w przeliczeniu emerytury w 2024 roku miała Pani podobnie jak ja,że naliczono emeryturę kapitałową mniejszą, ale pozostawiono tę z 2023 roku,wiązało to się z wydłużeniem średniego trwania życia.Pozdrawiam serdecznie.
Do Iza. Tak, różnica była nie duża bo 2024 roku pracowałam na pół etatu ale pozostawiono tą z 2023r. Życzę dużo spokoju i wysokiego przelicznika.
Do AnnaW.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Dot/kom 126/ 26%+ 5.5% = 31.5 %
Strasznie duże te podwyżki w 25roku ciekawe z czego to wymika???
Do kom 130. Procentów się nie sumuje. Może źle napisałam. Po przeliczeniu w wieku 65 lat emerytura wzrosła o 26% i ta podwyższona emerytura od marca została zwaloryzowana o 5,5% co łącznie dało wzrost dokładnie o 32,93% ( w zaokrągleniu 33% ) w stosunku do emerytury styczniowej przed przeliczeniem. Pozdrawiam
Czy ktoś wie gdzie na zus pue znajdę decyzję o wysokości przyznanej emerytury?
Do kom.133. Świadczeniobiorca w prawym górnym rogu, następnie po prawej stronie emerytury i renty. Pozdrawiam
Witam! Moja emerytura po 65r.ż. została przeliczona, decyzję dostałam po 2 miesiącach od urodzin, jest wzrost o niecały tysiąc ale jako em.zaliczkowa. Jak długo pobiera się taki rodzaj świadczenia?
Przeszłam na emeryturę w roku 2021 w wieku 60 lat i 4 miesięcy. We wrześniu kończę 65 lat byłam w offe. Mam 4200 netto emerytury. Ile mogę się spodziewać podwyszki, kiedy nabędę prawa do emerytury powszechnej.
Wszystko zależy od tego jaki miałaś kapitał początkowy z offe, jakie były składki na subkoncie ,miesiąc przejścia na emeryture
25 marca skończę 65 lat. Jestem na emeryturze z urzędu od 5 lat. Kiedy najlepiej złożyć wniosek o emeryturę docelową- kapitałową. czy przed 25 czy 25 a może lepiej w kwietniu kiedy będą nowe przeliczniki dotyczące długości życia.
Nie musisz składać wniosku, jeżeli należałaś do OFE to ZUS przeliczy emeryturę z urzędu.
Dziękuję Grażynko./ kom.140/
Proszę mi powiedzieć jak mam wejść w panel świadczeniobiorcy - wchodząc na pue zus mam tylko panel ogólny i panel ubezpieczonego
Do Gosi 142. Trzeba zadzwonić na infolinię ZUS, albo podejść do ZUS, żeby założyli panel świadczeniobiorcy też tak miałam. Pozdrawiam.
Do Marzenny Dziękuję
Czy są tu osoby ,które po ponownym przeliczeniu dostały mniejsza emeryturę
Kiedy najlepiej złożyć kapitał początkowy w trakcie pracy czy przed przejściem na emeryturę?
Do Mama-jeśli jeszcze nie masz przeliczonego kapitału początkowego to zrób to jak najszybciej.
Im szybciej złożysz wniosek, tym lepiej. Wiele zakładów pracy jest likwidowanych lub przekształcanych. Możesz więc mieć trudności z uzyskaniem dokumentów, które potwierdzają twoje zatrudnienie i wynagrodzenie.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.