L4 po zakończeniu umowy o pracę

Witam, wczoraj dostałem wypowiedzenie z pracy za porozumieniem, rozwiązanie umowy nastąpiło z dniem 10.01 czy w takiej sytuacji mogę dostać zwolnienie lekarskie? jeśli tak to z jakim ono musi być dniem i czy musi być wystawione na pracodawcę czy ZUS? dziękuje i pozdrawiam.
Dostałeś wypowiedzenie czy porozumienie stron? Bo nie ma wypowiedzenia za porozumieniem.

Generalnie zwolnienie po ustaniu zatrudnienia będzie płatne, jeżeli będzie wystawione na byłego pracodawcę, zacznie się w przeciągu 14 dni od ustania zatrudnienia i będzie trwało co najmniej 30 dni.

No a zwolnienie się dostaje, jak się jest chorym.
Rozwiązanie umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem 10.01.2024
Ty dostałeś i podpisałeś? Może groziła ci dyscyplinarka?
Oj tam, nieważne już co dostał WJC, każdego szkoda,
tu l4 powinno być od 10.04 i max. przez 90 dni
W międzyczasie szukaj coś sobie
tylko aby dostać zla po ustaniu zatrudnienia musisz mieć prawo do świadczeń chorobowych - czyli jeżeli przepracowałeś co najmniej 30 dni to jest ok
Kom. 4 - nie od 10.04, tylko w ciągu 14 dni od końca zatrudnienia.
Przepracowałem 4 lata... Czyli rozumiem, że mam 14dni od momentu rozwiązania umowy na L4 które lekarz powinien wystawić na mojego byłego już pracodawcę? I jeśli rozwiązanie nastąpiło 10 to L4 mogę mieć np od 13?
Zgadza się
Ja tez mam pytanie. Zlamalam noge 27.01 a pracowalam na umowie zlecenie ktora konczy sie 31.01. Gips na 8 tygidni. Odrazu pracodawca powiedzial ze nastepnej umowy nie dostane. Co teraz z l4. Slyszalam ze jak zwolnienie bedzie na minium 30 dni to bedzie dalej wyplacane?A czy zwolnienie musi być wystawione odrazu na 30 dni czy może być np. 2 tygodnie I później 2 tygodnie?
Podpinam się do pytania WCJ- jak rozumiem, mam 2 tygodnie od ustania umowy ale dla ścisłości, L4 wystawione na byłego pracodawcę?
Kom. 10 - jest odpowiedź, że się zgadza
A jak skończyło mi się L4 po ustaniu zatrudnienia to czy nadal mam ubezpieczenie chorobowe czy ono też już z automatu się skończyło razem z L4?
Ktoś zna odpowiedź na to czy moze byc to L4 wystawiane partiami?J Zlamalam noge 27.01 a pracowalam na umowie zlecenie ktora konczy sie 31.01. Gips na 8 tygidni. Odrazu pracodawca powiedzial ze nastepnej umowy nie dostane. Co teraz z l4. Slyszalam ze jak zwolnienie bedzie na minium 30 dni to bedzie dalej wyplacane?A czy zwolnienie musi być wystawione odrazu na 30 dni czy może być np. 2 tygodnie I później 2 tygodnie?
Zwolnienia mogą być wystawiane na kilka czy kilkanaście dni, ważna jest ich ciągłość. Nie może być ani jednego dnia przerwy.
Witam mam pytanie . Poszłam na l4 dwa dni przed końcem umowy o pracę , powodem była spuchnięta noga, jak się okazało na drugi dzień że mi tej umowy nie przedłuża . Ciągnę teraz zwolnienie już trzeci miesiąc, dziś dostałam pismo żebym się zgłosiła na komisję lekarską. Doradzcie .
Ale w czym ci doradzić ?
Komentarz14 - musi być ciągłość bez przerwy a czy może się zmienić lekarz wystawiający L4?
Tak, może się zmienić
Witam mam pytanie zwolniłam się z pracy za porozumieniem stron i po 6 dniach podpisałam umowę z innym pracodawca . Po trzech tyg pracy zachorowałam i pracodawca nie zapłacił mi za l4 . Z tego co czytałam to powinien zapłacić normalnie no nie miałam 30 dniowej przerwy w składkach chorobowych . Tylko 6 dni . A okres wyczekiwania po zatrudnieniu jest 30 dni żeby nabyć prawo do chorobowego ale po 30 dniowej przerwie w składkach . Czy coś złe przeczytałam i się mylę ?
Nie mylisz się, nowy pracodawca powinien ci wypłacić wynagrodzenie chorobowe.
Witam
Mam pytanie jestem na l4 po ustaniu zatrudnienia,firma przekazała z3 do zus i teraz ja mam z10 wyslac już, w tej chwili l4 na 2 tyg i gdy następne l4 znowu ten druk ?
Cześć, jeśli jestem od wczoraj na l4 a w przyszłym tygodniu kończy mi się umowa to czy okres zwolnienia musi być na całe 30 dni czy mogę po 14 dniach je przedłużyć?
Kom. 22 - teraz ZLA nie musisz mieć od razu na 30 dni, możesz je przedłużyć, aby tylko nie było przerwy w ZLA po zakończeniu zatrudnienia.
Witam. Może ktoś mi pomoże. Jeżeli nie jestem zatrudniona a mam ubezpieczenie przy malzonku czy mogę iść na L4 ?
Zwolnienie dostaje się w przypadku choroby, która uniemożliwia wykonywanie pracy, a przecież ty nie pracujesz. Po ci zatem chcesz iść na L4 ?
Czy to prawda że po ustaniu zatrudnienia na umowę o pracę trwającego 30 dni można iść na L4 i wnioskować o zasiłek tylko pod warunkiem że ma się przepracowane 10 lat stażu pracy udokumentowanych świadectwami pracy że podobno inaczej sytuacja wygląda jeśli umowa o pracę trwała co najmniej 31 dni wówczas do zus-u składa się tylko wzór wniosku i dołącza się zwolnienie???
Witam, mam pytanie,czy po ustaniu zatrudnienia I wysłaniu wszystkich potrzebnych dokumentów do zus,dostanie się zasilek za 24 dni l4 ,czy musi być 30?
Witam. 30 czerwca skończyła mi się umowa o pracę. Bardzo źle to przechodzę psychicznie, były różne problemy w pracy itp. 1 lipca mam umówiona wizytę u specjalisty. Jeśli wystawi mi zwolnienie już po ustaniu zatrudnienia na kogo będzie ono wystawione, na byłego pracodawcę? Czy w takim wypadku muszę zgłaszać byłemu pracodawcy L4?
Kom.28
jeżeli lekarz wystawi L-4 to musi być ono wystawione na byłego pracodawcę
to zwolnienie pracodawca będzie widział na swoim koncie na PUE - ale nie zaszkodzi poinformować go o tym fakcie
Kom. 29 Dziękuję za odpowiedź. Chodzi właśnie o to, że nie chce żadnych już kontaktów z byłym pracodawcą. Ale jak bedzie widział zwolnienie na PUE, to ma on obowiązek wysłać do ZUS swój druk? Nigdy nie byłam w takiej sytuacji. Z tego co słyszałam ja będę musiała sama do ZUS wniosek o wypłatę świadczenia?
Przede wszystkim na L-4 musisz być przynajmniej 30 dni (L-4 po ustaniu zatrudnienia) żeby ZUS wypłacił ci chorobowe
do ZUSu:
ty składasz Z-10 + ZAS-53
były pracodawca złoży Z-3
Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Jest to dla mnie nowa sytuacja i do tego bardzo stresujaca. Czy muszę informować lekarza, że już nie pracuje, czy nie ma to dla niego znaczenia?
Kom. 31 Jeszcze tak dla pewności zapytam. Wiem, muszę być nieprzerwanie 30 dni na zwolnieniu aby ZUS wypłacił świadczenie. Ale jak rozumiem ja do ZUS składam wniosek od razu po ewentualnym otrzymaniu zwolnienia, nie po tych 30 dniach. Wiem, że może moje pytania komuś mogą, wydawać się "głupie", ale nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia, a nie chciałabym nic przegapić.
Kom.32
informujesz lekarza że zakończyłaś już stosunek pracy i do L-4 podajesz dane byłego pracodawcy (i do każdego kolejnego zwolnienia)
kom.33
wniosek składasz jak "uzbierasz" min. 30 dni
Pierwszy miesiąc po ustaniu zatrudnienia byłem na L4. Pełny, bez przerw.
czy w drugim mogę być np. tylko 10 dni i czy ZUS mi zapłaci za te 10 dni ?
Z końcem czerwca rozwiązała się moja umowa o pracę. Wczoraj mąż zgłosił mnie do ubezpieczenia w swoim zakładzie pracy. Po południu byłam na wizycie lekarskiej, na której lekarz stwierdził, że w chwili obecnej nie nadaje się że względów emocjonalnych do podjęcia pracy i wystawił mi L4 na poprzedniego pracodawcę. Zastanawia mnie tylko czy fakt, że mąż zgłosił mnie już w swojej pracy nie spowoduje, że nie dostanę świadczenia chorobowego po ustaniu zatrudnienia? Będę wdzięczna za pomoc.
Cześć, jestem na l4 prawie miesiąc i przez problem z nogą trochę jeszcze pobędę, za kilka dni kończy się umowa i mija też 33 dni wynagrodzenia chorobowego. Kto teraz będzie mi płacił zasiłek chorobowy? Pracodawca zatrudnia powyżej 20 pracowników, więc do końca umowy on, ale później ?
Jak to kto ci będzie płacił, przecież ZUS wypłaca zasiłek chorobowy po zakończeniu zatrudnienia. Nie czytałaś komentarzy powyżej ?
Witajcie.
A co w takim przypadku jak niezdolność do pracy powstała jeszcze w czasie, gdy umowa o pracę obowiązywała, a następnie umowa o pracę rozwiązała się, a były już pracownik ma zwolnienie na 180 dni.
Po ustaniu zatrudnienia przysluguje max 91 dni ?
ZUS zapłaci tylko za te 91 dni ? A reszta przepada ?
No tak przepada, przecież nie ma innej instytucji niż ZUS, która wypłacałaby zasiłki chorobowe powyżej limitu.
A co myślicie o wyjeździe za granicę na l4 od psychiatry z kodem 2?
A co myślicie o wyjeździe za granicę na l4 od psychiatry z kodem 2?
Witam
Wyczerpałam zasiłek chorobowy w ilości 182 dni w dniu 12 czerwca 2024 roku. Złożyłam wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, pierwsza komisja zaocznie odmówiła potem miałam konsultacje ortopedyczną również wydana decyzja odmowna . Minęło 61 dni przerwy między zasiłkami zatrudnienie dalej trwa jednak nie pracowałam w obecnym roku kalendarzowym . Pracodawca nie zwalnia mnie ponieważ bierze za mnie pieniądze z pfron-u i nie chce mnie zwolnić. Ja po konsultacji z lekarzem od 13 sierpnia bieżącego roku dalej jestem na L4 jednak od złożenia dokumentów przeze mnie i przez pracodawcę do zus-u od dnia 19 sierpnia nie dostałam decyzji w sprawie chorobowego. Bardzo się martwię ponieważ od czerwca jestem bez dochodu i byłam na bezpłatnej usprawiedliwionej nieobecności w pracy. Czy są jakieś przesłanki ku temu żeby odmówiono mi zasiłku chorobowego.? Strasznie się martwię bo nie mam już środków do życia a nie mogę wrócić do pracy bo bardzo źle się dalej czuję. Mam problemy z nogami.
Witam
31 sierpnia wygasła mi umowa . Dostałam zwolnienie lekarskie od 5.09 na 14 dni czy jeżeli po tych 14 dniach dostanę kolejne zwolnienie lekarskie to będzie mi się należał zasiłek chorobowy?
Tak, aby nabyć prawo do zasiłku po zakończeniu zatrudnienia choroba musi powstać w ciągu 14 dni od końca umowy i trwać co najmniej 30 dni. Nie może być ani dnia przerwy.
Witam, mam pytanie dot. ubezpieczenia zdrowotnego NFZ. Z dniem 31.07. br wygasła mi umowa o pracę. Od 01.08. br jestem na L4. Ostatnie L4 mam do 20.09. Złożyłam w ZUS dokumenty do wypłaty zasiłku chorobowego i czekam na decyzje, bo były pracodawca zwlekał z wysłaniem druku Z-3. W obecnej chwili ubezpieczenie zdrowotne po weryfikacji na koncie pacjenta przestało obowiązywać z uwagi na brak opłaty składki zdrowotnej. Czy ZUS opłaci składkę jeżeli otrzyma dokumenty od pracodawcy i przyzna mi zasiłek chorobowy czy mąż ma mnie zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego w swoim zakładzie pracy. Przy składaniu dokumentów w ZUS otrzymałam informację, że mam ubezpieczenie zdrowotne w NFZ przez okres pobierania zasiłku chorobowego.
W obecnej chwili nie mogę skorzystać z bezpłatnej wizyty u lekarza bo przy weryfikacji w systemie wyskoczy, że nie mam ubezpieczenia.
"Przy składaniu dokumentów w ZUS otrzymałam informację, że mam ubezpieczenie zdrowotne w NFZ przez okres pobierania zasiłku chorobowego."
wg mnie to jest prawdziwa informacja
Witam.
Na koniec sierpnia zostałam zwolniona z pracy z 3 miesięcznym wypowiedzeniem czyli do końca listopada. Od 1 października przebywam na L4. Moje pytanie brzmi, czy mogę przebywać na zwolnieniu także od 1 grudnia jak już minie okres wypowiedzenia i będę osobą bezrobotną? Czy muszę wtedy zgłosić się do ZUS i zarejestrować się w pośredniaku o zasiłek dla bezrobotnych?
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego po ustaniu zatrudnienia,czy mogę zmienić lekarza i kod choroby czy trzeba ciągnąć na jedno. Dziękuję za odpowiedź
Kom. 49 - kolejne ZLA mogą być od innych lekarzy i na inne choroby.
Pobieram zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia. Po zakończeniu L4 chcę się zarejestrować w PUP. Do rejestracji jako osoba bezrobotna wymagane jest zaświadczenie z ZUS o okresach pobierania zasiłku chorobowego przypadających po ustaniu zatrudnienia, ze wskazaniem podstawy wymiaru tych zasiłków. Które punkty wniosku ZPW należy wypełnić? Tylko pkt 4, czy pkt 2 również?
Czy wniosek do ZUS mogę złożyć w systemie PUE ZUS w trakcie pobierania zasiłku chorobowego, tak aby złożyć wniosek do PUP po zakończeniu zwolnienia lekarskiego, czy dopiero jak skończy się zwolnienie lekarskie?
Witam,
zwolniłem się za porozumieniem stron z pracy po kilku dniach zachorowałem czy mogę iść na L4 i kto płaci chorobowe czy były pracodawca czy zus?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Byłem na zwolnieniu lekarskim po okresie zatrudnienia przez 58 dni do 12 wrzesnia 2024 roku podjąłem zatrudnienie w październiku. Mam umowę do końca listopada czy jeżeli wezme zwolnienie lekarskie 29 listopada to przysluguje mi 91 dni zwolnienie po ustaniu zatrudnienia bo przerwa między zwolnieniami wynosi ponad 60 dni.. przysługuje 91? Czy różnica czyli 13 dni proszę o odpowiedź??
Chłop zwolniony z pracy. L4 po ustaniu zatrudnienia. Powiedziano nam że musi być minimum 30 dni, jest ale rozłożone na 3 l4. Pierwsze l4 na pue widnieje jako odmowa. Czy odmowa dlatego bo nie rozpatrzyli kolejnych i wg nich nie ma ciągłości czy to możliwe?
Może choroba wystąpiła później niż 14 dni od zakończenia zatrudnienia.
Odpowiedź do 55
Dzień po zakończeniu umowy dostał l4.
Zastanawiam się czy to dlatego,że wszystkie wnioski l4 nie są rozpatrzone i dopiero po rozpatrzeniu wszystkich uzbiera się 30 dni
Wg mnie może tak być.
Czy wniosek o chorobowe wysyła się do ZUS na koniec L4 czy można już z chwilą jego otrzymania.
Dwa dni przed końcem umowy dostałam zwolnienie lekarskie na obecnego jeszcze pracodawcę, złożyłam do ZUS druk ZS-53 i Z-10 do wypłaty zasiłku chorobowego po utracie zatrudnienia. Kolejne zwolnienie jak ma być wystawione jak na PUE ZUS nie ma żadnego pracodawcy?
Dot. Komentarza 60
Jestem w podobnej sytuacji moje l4 zaczyna się w ostatnim dniu trwania umowy. Złożyłam dziś też elektronicznie zs-53 i z-10 i wydaje mi się że w zs-53 jest opcja zaznaczenia kontynuacji więc chyba nie trzeba wpisywać ponownie pracodawca bo przecież rolę płatnika przejmuje już ZUS.
Agnieszko a na jaki okres dostałaś l4?
Kolejne zwolnienia mają być wystawiane na dane ostatniego pracodawcy.
Czy ktoś z was spotkał się odmowa wydania zasiłku przez ZUS ?
Złożyłam wnioski wszytko wypełniłam, zasiłek chorobowy po ustaniu pracy mi się należy jak psu buda jednak się stresuje..

Pozdrawiam
Ale czym się stresujesz ? Jakie masz obawy ?
Przebywałam 175 dni na zwolnieniu lekarskim po wypadku ( złamania obydwóch nóg) , wróciłam do pracy z obawy przed zwolnieniem, jednak z kazdym sniwm czuję się gorzej i chodzę gorzej. Moje pytanie brzmi czy jest szansa zebym wróciła na ostatnie 7 dni chorobowego a potem starała się o świadczenie rehabilitacyjne? Czy to w tej sytuacji juz niemożliwe i jesyne wyjscie to zwolnic siŵ z pracy jesli nie daję rady?
Do dnia 30.11.24 miałem umowę. Wiedziałem że nie zostanie przedłużona ale miałem nagraną już inna pracę od stycznia 2025.
W dniu 29.11.24 poszedłem na chorobowe które trwało do 6.01.25 a od 07.01 poszedłem już do nowej pracy.
Kto za czas L4 będzie płacił chorobowe
Dodam jeszcze że póki co nie dostałem żadnych pieniędzy za grudzień z L4.
Z racji że poszedłem na chorobowe dzień przed zakończeniem umowy możliwe jest że nie otrzymam wcale pieniędzy?
Za dni od 01.12 do 06.01 powinien być zasiłek chorobowy z ZUS.
Od pracodawcy dostałeś wynagrodzenie chorobowe za 29 i 30.11 ?
@koleżanka Wydaje mi się ze doliczyli do wypłaty listopadowej która wysłali w grudniu ale też nie jestem pewny w 100 procentach. Aczkolwiek było ciut więcej niż zawsze to pewnie zapłacili.
Czy muszę jakieś dodatkowe dokumenty składać w zusie w związku z tym L4 jeśli lekarz wystawił zwolnienie na pracodawcę u którego pracowałem?
Najpierw od 29.11 do 20.12 i później przedłużył od 21.12 do 06.01
O ile wiem powinno się złożyć wniosek o zasiłek po zakończeniu zatrudnienia, ale nie wiem jaki to druk. Z ZUS nie dostałeś żadnego pisma o taki wniosek ?
Cześć, pytanie
Kiedy prowadziłem działalność do 2022, później pracowałem od 2022 do końca 2024 na umowę o pracę.
Wypowiedziałem umowę od listopada l4 do końca umowy i teraz jestem na zwolnieniu od 1 do 31 stycznia 2025, złożyłem o chorobowe po ustaniu zatrudnienia.
Mam zadłużenie w ZUS z działalności, pytanie czy jak złożyłem o chorobowe po ustaniu zatrudnienia więc l4 z NIP firmy w której pracowałem to dostanę chorobowe czy nie?
Czy tylko jakbym był na działalności i z tego chciał chorobowe to bym nie dostał bo nie opłacałem składek.
A tu dostanę bo firma odprowadzała itp?
Jak to wygląda
Ja mam zwolnienie lekarskie od 9 do 31 stycznia. Nie pracuje od 1 stycznia. A co w przypadku, kiedy kolejne zwolnienie, żeby zachować ciągłość 30 dni, wystawi inny lekarz, z innym kodem choroby, z data od 1 lutego do 10 lutego? Czy wówczas kwalifikuje się to do otrzymania zasiłku?
Dlaczego cały czas tu leci ściema? L4 nie musi być wcale wystawione po ustaniu zatrudnienia na byłego pracodawcę, po co ma to widzieć? Wystarczy na ZUS, poinformować lekarza o ustaniu zatrudnienia i zanieść Z3
Witam, mam pytanie .Czy ktoś dostał wezwanie do orzecznika ZUS będąc na l4 po ustaniu zatrudnienia ?...właśnie mnie się to przytrafiło
Kom. 73 - tak
Kom. 74 - a skąd weźmiesz to Z3 ?
Kom. 75 - wiele osób dostaje takie wezwania
76- Najmocniej przepraszam, mój błąd - pomyliłem się z wnioskami.. zas-53 i z10 do ZUS, a z3 po stronie byłego pracodawcy, jeśli ZUS o to jego poprosi, ale samo zwolnienie może obyć się bez widoczności w systemie dla byłego płatnika, niemniej jednak NIP widnieje w systemie, ale zwolnienie idzie prosto na ZUS.
"jeśli ZUS o to jego poprosi," - na pewno poprosi, bo niby skąd ZUS będzie wiedział jak mu policzyć podstawę zasiłku chorobowego.
Wszystko przecież widzą :) więcej niż myślimy
2 pytania: pierwsze. czy można być w tym samym czasie na dwóch zwolnieniach lekarskich? Pytanie drugie: dlaczego ZUS może odmówić przyznania zasiłku, pomimo iż ubiegający się o niego spełnił warunki otrzymania takiego świadczenia, czyli ma L4 na minimum 30 dni, choroba nastąpiła w ciągu 14 dni od ustania zatrudnienia etc?
Witam, ile ZUS ma czasu na podjęcie decyzji o przyznaniu zasiłku (lub nie) od momentu złożenia przeze mnie wniosku?
Po jakim czasie od wydania zgody na zasiłek otrzymam przelew?
Czesc
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć..
Pracuje na umowie na czas określony.. Umowę mam do 21. 01.2025.
Od 17.11.24 do 14. 01.25 dostałam chorobowe. Gdzie ponownie od 15. 01.25 do 31.2025 dostałam kolejne chorobowe... Pracodawca złożył Z3 ALE 21. 01.2025 wygasa mi umowa.
I teraz pytanie czy ja musze teraz złożyć wniosek z 10? Jak to jest.?
W ogóle pracodawca mi mówi że umowa ciągle trwa aż do końca chorobowego.. Bo pytałam czy będę miała ciągłość.. I przedłuża aneksem.. Nic nie rozumie może ktoś wytłumaczyć czy tak można?
Ad Komentarz 81
Z tego co się orientuję
ZUS ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku
I dodatkowe 30 dni na jego wypłatę od momentu decyzji

I tutaj moje pytanie do osób na zasiłku po ustaniu zatrudnienia - jak to u was wyglądało w praktyce? Ile czasu(dni) czekaliście na przelew?

Pozdrawiam
Ad 80
Poczytaj o tym - wyszukiwarka Google nie gryzie

ZUS może odmówić wypłaty zasiłku w przypadku niedopełnienia określonych formalności, takich jak dostarczenie wymaganych dokumentów czy wypełnienie odpowiednich formularzy. Najczęstsze przyczyny problemów wiążą się z nie doręczeniem
przez ZUS zaświadczenia Z-3b przez pracodawcę
może te odmówić jak wykryje że podczas l4 prowadzisz jakaś działalność
I może te odmówić jeśli wykorzystałeś 270 dni wolnych w roku
Cześć
Moje wypowiedzenie w pracy kończy się z dniem 31.01.2025 na L4 jestem od 06.01.2025 do 05.02.2025 i będę kontynuował. Kiedy mam złożyć dokumenty do ZUS o świadczenie po 30 dniach od ustania zatrudnienia czy od razu dodam że lekarz raczej wystawia L4 na dwa tygodnie czyli następnie będzie od 06.02.2025 do 19.02.2025 itd. Kiedy składać dokumenty do ZUS?
Składaj od razu
Nie musisz czekać ze złożeniem wniosku o zasiłek aż 30 dni, bo choroba zaczęła się w trakcie zatrudnienia.
Umowa o pracę skończyła mi się 31.12.2024 na L4 jestem od 19.12.2024 do 21.01.2025. Z zusu wiem, że już dostanę zasiłek mam decyzję na PUE o wypłacie zasiłku za 21 dni. Od 1 lutego 2025 podejmę pracę umowa ma być na 3 miesiące. Mam pytanie jak później w razie czego L4 po ustaniu zatrudnienia te dni się sumują czy na rok przysługe te 91 dni w sumie?
Do komentarza 88: a ile czekałaś na decyzję od momentu złożenia wniosku?
Do komentarza 89 Z-10 i ZAS-53 złożyłam przez PUE 12.01.2025 za zwolnienie do 15.01.2025 i decyzję miałam 22.01.2025. Tego 22 też dopiero złożyłam za następne zwolnienie do 21.01.2025 i decyzja na PUE już była 23.01.2025. obie wypłaty będą jednego dnia 31.01.2025.
Do komentarz 90; to szybko odpowiedzieli. ja wniosek złożyłem 15.01. 2025 i nadal nie znam decyzji ZUSu.
Ja wnioski na PUE złożyłam 4.01 br. I nadal czekam na decyzję
Zwolnienie było wystawione od razu na 30 dni od końca grudnia więc nie wiem na co jeszcze czekają.
W której zakładce na PUE jest decyzja ZUSu?
W zakładce świadczeniobiorca --zasiłki
Do komentarza 90: brzmi to jak opowieść nie z Polski, lecz z cudownej krainy, w której urzędnicy szybko podejmują decyzje, działają sprawnie i zawsze na korzyść interesanów. komentarz 92: nie wiem, dlaczego tak zwlekają z podaniem ostatecznej decyzji. Może łajzy szukają powodu, by tego zasiłku nie przyznać
Na pewno szukają
ZUS jak zakład na koniec roku podobno musi mieć budżet na + więc słyszałam już o wielu niefajnych praktykach
także na pewno ten czas pożytkują na szukanie haków i sprawdzanie
Mam problem pomocy. Przebywałam na zwolnieniu lekarskim 182 następnie świadczenia rehabilitacyjne przyznane na 4 miesiące. Złożony wniosek o kontynuacje świadczenien komisja 6.02.2025.

Mój problem jest taki 20.01 dostałam zwolnienie z pracy bez okresu wypowiedzenia zwolnienie po 3 miesiącach pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.

Nie wiem co mam zrobić bo oczekuje na komisję nie wiem jaka będzie decyzja a dziś złamałam rękę i nie wiedziałam czy mogę brać L4 czy nie mogę jeśli czekam na komisję. Wyczytałam że mogę po ustaniu zatrudnienia iść na L4 jeśli nie przekroczy 14 dni? Czy jeśli nie zostaną przyznane świadczenia mogę chorować na rękę?
Komentarz 97: może w końcu ktoś pomoże dziewczynie. Zadała kilka pytań, ewidentnie jest jakiś problem, trzeba jej pomóc, a forum milczy. Ja się na tym nie znam, ale wiem, że udzielają się tu osoby, które pracują w ZUSie, więc może ktoś mógłby pomóc, podpowiedzieć, co zrobić.
Witam, mąż jest na zwolnieniu lekarskim po ustaniu zatrudnienia ( zakończył pracę 31.12 miał otwierać firmę ale zachorował ) Od 13.01 jest na zwolnieniu w tym czasie było kilka zwolnień do 31.01. Od 01.02 ma zwolnienie do 14.02 - wychodzi 33 dni. Możemy już złożyć wniosek do ZUS czy dopiero 14.02 ? Nie wiem czy będzie jeszcze na zwolnieniu ale może być że tak. Czy wniosek trzeba złożyć dopiero po zakończeniu całej choroby czy można w trakcie?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Już teraz można złożyć wniosek o zasiłek
Hej,
może ktoś był w podobnej sytuacji
wniosek rozpatrzony częściowo pozytywnie - wniosek był od 31.12 do 30.01 decyzja ogólna mówi o wypłacie za ten cały okres od 1.01 z pominięciem 31.12 (logicznie bo za ten dzień chorobowego zapłacił jeszcze pracodawca)
w zakładce zasiłków na PUE widnieje jednak decyzja o odmowie wypłaty za 31.12 (logiczne)
ale również za okres 23.01-30.01?
o co może chodzić ZUS? jak się odwołać od czegoś takiego jeśli w decyzji ogólne NIE MA ŻADNEJ wzmianki o odnowie wypłaty zasiłku za 23-30.01

pozdrawiam
ZUS decyzje musi Ci przesłać. No, ale mimo to bym do ZUS w tej sprawie napisał o wydanie i przesłanie decyzji.
Jasne będę pisać, przecież to jakiś cyrk na kółkach

Co masz na myśli że ZUS musi przesłać mi decyzję? Nie wystarczy że zrobił to sposobem elektronicznym z moim podpisem elektronicznym odbioru tego na epue?

Pozdrawiam
Masz pisemną decyzję? Czy tylko widzisz na stronie ZUS, że decyzja odmowna została wydana?
Nie mam decyzji pisemnej

Mam pismo w postaci elektronicznej od ZUS z Rybnika , które na stronie epuap wymagało potwierdzania odbioru,że wyplaca mi kasę od od 01.01.25 z pominięciem grudnia i zero szczegółów

(Ja mam wszystko ustawione na epuap tak żeby szło do mnie drogą elektroniczną)

W tej zakładce zasiłki dopiero widać po rozwinięciu że jest odmowa za okres 31.12 i 23-30.01
Napisz do ZUS (druk POG) o wydanie pisemnej decyzji o odmowie i jej przesłanie Tobie.
Tak zrobię
Dzięki za pomoc

Czy w tym wydaniu piśmiennej decyzji o odnowie ZUS musi podawać powód?
Czy warto może byłoby iść do oddziału wyjaśnić to osobiście?
Czy dobrze zrozumiałam wytyczne znawców na forum?
Hipotetyczny przykład, dla zrozumienia:

Umowa o pracę skończyła się 10 stycznia, od 2 stycznia jestem na L4 do 04.02. Czy, chcąc kontynuować zwolnienie można udać się do innego lekarza ( inny kod choroby), a zwolnienie musi być wystawione od 05.02 ( jest kontynuacja, bez dnia przerwy)?
2) druk do ZUS - tylko Zas53, bo Z-10 przy pierwszym zwolnieniu było składane
3) to zwolnienie kolejne lekarz wystawia na byłego pracodawcę?

Dobrze to rozumiem? Pomóżcie fachowcy.
1) nie może być ani dnia przerwy pomiędzy zwolnieniami, może być od innego lekarza
2) teraz się skup - przy kontynuacji u tego samego lekarza i z tym samym kodem choroby wystarczyłoby samo ZAS53, ponieważ jednak u Ciebie będzie się zmieniał kod choroby oraz lekarz trzeba wysłać też Z-10 inaczej ZUS mógłby uznać że brakuje mu jakiegoś dokumentu
3)tak, na byłego pracodawcę
Hej, nie wiem co mam robić.
Od 20.01 jestem na l4, umowa skończyła mi się z dniem 31.01. Pierwsze l4 miałam do dnia końca umowy i przedłużyłam ale od poniedziałku, jako że 01.02 to była sobota. Czy w takim wypadku to kolejne l4 muszę mieć na 30 dni żeby przysługiwał mi zasiłek? Obecnie l4 mam od 03.02 do 28.02. Przerwa wynikła z weekendu.
Kom. 110 - tak, musisz mieć zwolnienie /czy zwolnienia/ na co najmniej 30 dni, bo była przerwa 2 dni.
Cześć, 20 lutego kończę l4, na którym przebywałam 91 dni po utracie zatrudnienia. Aby mieć ubezpieczenie zdrowotne planuje zarejestrować się jako bezrobotna w PUP. Ile mam formalnie na to czasu? Tzn czy musze odrazu 21.02 się rejestrować? I czy muszę do PUP dostarczyć jakieś dok z ZUSU, że byłam na l4? Dzięki za pomoc.
Witam.
28 lutego rozwiązanie umowy o pracę z Ust 13 czerwca 2003
Od 04.02 przebywam na L4 do 11.02 będzie kontynuacja.
Przysługuje mi 5 dni urlopu które mam zamiar wykorzystać .
Czy po ustaniu zatrudnienia , gdyby sytuacja tego wymagała mogę jeszcze chorować np. Psychiatrycznie?
Mam 54 lata i 38 lat pracy . Chciałabym starać się o zasiłek przedemerytalny.
Po zakończeniu zatrudnienia możesz zachorować. Aby mieć prawo do zasiłku chorobowego musi to nastąpić w ciągu 14 dni od końca umowy i zwolnienie ma być na co najmniej 30 dni.
Witam , przebywam na L4 dokładnie od 6grudnia , umowa kończy mi się z dniem 28lutego. 20lutego idę na kontrolę, z czego na pewno przedłużą mi zwolnienie. I teraz pytanie, czy to zwolnienie musi być teraz tego 20lutego wystawione na to 30dni ? Czy jeśli mam już ciągłość nieprzerwanie od 6grudnia lekarz może mi wystawić zwolnienie np na 2 tygodnie i dostanę zasiłek chorobowy ? Dziękuję za odpowiedź
Może być na mniej dni i zasiłek zostanie Ci wyplacony nawet jeżeli po ustaniu zatr. będzie to mniej niż 30 dni. Z resztą nawet w przypadku gdyby niezdolność do pracy powstała po ustaniu zatrudnienia, to nie działa tak, że lekarz musi wystawić od razu zwolnienie na 30 dni. Te 30 dni (lub więcej) może się składać z kilku zwolnień.
Umowę o pracę miałam do 8.01.2025. Zwolnienie lekarskie od 04.11.24 do 14.01.2024, kolejne od 15.01.2025 do 31.01.25. 01 i 02.02.25 to sobota i niedziela. Dlatego kolejne zwolnienie jest od poniedziałku 03.02 do 21.02.2025. Czy ZUS uzna to za przerwę w zwolnieniu i nie wypłaci mi zasiłku? A jeżeli tak, to czy starać się o korektę zwolnienia żeby było od soboty. Choruje psychiatrycznie, idę do szpitala na potwierdzenie diagnozy i martwię się, że zostanę bez pieniędzy.
Witam serdecznie proszę o pomoc 12 lutego skończyła mi się umowa na czas określony do tego dnia miałam l4.potrm 5 marca byłam u lekarza bo stan się pogorszył i on mi wystawił l4 na miesiąc , powiedział że świece w systemie na zielono. Czy mi się przysługuje chorobowe płatne w życie ?
Dziękuję
"Czy mi się przysługuje chorobowe płatne w życie ?" - a co to za nowomowa ?
Jeśli od zakończenia umowy do nowego ZLA minęło więcej niż 14 dni, to nie masz prawa do zasiłku chorobowego.
Słownik zrobił literówkę miało być w zusie
Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa:
Art. 7. Zasiłek chorobowy przysługuje również osobie, która stała się niezdolna do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała:
1) nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego;
2) nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego - w razie choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni, lub innej choroby, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby.
Te 14 dni liczy się od daty końca umowy czy od daty wygaśnięcia ubezpieczenia zdrowotnego?
W przepisie nie ma ani słowa o ubezpieczeniu zdrowotnym.
"po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego", no a tutaj tym tytułem jest umowa o pracę. Koniec umowy o pracę to ustanie tytułu ubezp. chor.
Pytanie dość skompilowane.
L4 po ustaniu zatrudnienia do 3.03. Dnia 5.03 umowa uop na jeden dzien. 6.03 mialam iść do pracy jednak poszlam na l4. Źle oceniłam swoj stan zdrowia i postanowilam po szkoleniu(5.03) niw przystąpić do pracy. Mam 10lat składkowych wiec okresy wyczekiwania mnie nie obowiązują. Czy mam możliwość uzyskania ponownego zasilku po ustaniu zatrudnienia?
Na pewno umowa trwała tylko jeden dzień? W jaki sposób została rozwiązana?
Na pewno. Mam jej potwierdzenie (mam ta umowe na jeden dzien). Zgłosiłam że rezygnuje
No, to będzie miał do Ciebie zastosowanie przepis podany w kom. 121. Tak więc będzie ważny okres niezdolności do pracy.

"uzyskania ponownego zasilku" - Co masz na myśli? Wcześniej otrzymywałaś zasiłek chorobowy (a wcześniej wynagr. chor.), a jeżeli tak to od kiedy do kiedy?
Tak wiem
W sensie czy po nowej umowie tej jednodniowej mam szanse wnioskować o zasiłek po ustaniu zatrudnienia.
Wcześniej bylam na l4 nieprzerwanie od 27.01. Dnia 31.01 skończyła mi sie umowa. Wystąpiłam o zasiłek po ustaniu zatrudnienia. Trwał on nieprzerwanie do 3.03.
Sądzę, że tak.
Ok dziekuje. Nie zostałam jeszcze zgłoszona do Zusu z tą umową (mają 7dni- nie minęło) to jeśli to będzie sie przedłużać mam im przypominać? Wnioski również będę musiała złożyć dopóki mnie nie zgłoszą?
Tak mają 7 dni. Powinni też złożyć druk Z-3.
Możesz wcześniej złożyć dokumenty do ZUS, ale raczej nie przyśpieszy to wypłaty zasiłku.
Pamiętaj, że zwolnienie lekarskie musi być wystawione na ostatniego pracodawcę.
Jasne rozumiem. Tak jest wystawione na tą firmę ostatnią.
Dziękuję
Do komentarza 132:
Jest zgloszenie juz, jednak z datą od nie do. Czy możliwe ze zdążyli zgłosić, ale jeszcze nie zdążyli zgłosić wyrejestrowania?
Tak. Możliwe, że najpierw przesłali ZUA (zarejestrowanie) i dopiero po przetworzeniu tego druku złożą ZWUA (wyrejestrowanie).
Ok, dziękuję
Witam.W lutym byłam cały miesiąc na chorobowym. 28.02.25 rozwiązałam umowę o pracę.Czy teraz mogę iść jeszcze na chorobowe po ustaniu zatrudnienia na tą samą chorobę?
Tak. Przy czym nadal będzie to ten sam okres zasiłkowy.
Witam, proszę o pomoc. 28 lutego zwolnili mnie z pracy, 3 marca byłem u lekarza, Pani wystawiła l4 od 01.03 do 17.03, dzisiaj kolejne l4 wystawiła od 18.03 do 30.03, jaki mam teraz wypełnić wniosek do zasiłku chorobowego ? I czy mogę wysłać ten wniosek teraz czy po 30 dniach l4? Dziękuję bardzo za pomoc :)
Witam, z dniem 31.01.2025 zakończyła się moja umowa z firmą w której pracowałam. 14.02.2025 trafiłam do szpitala i od tego dnia mam nieprzerwalne zwolnienie lekarskie. Złożyłam wniosek do ZUS o zasiłek chorobowy. Dostałam decyzję odmowną, gdyż przekroczyłam 14 dni od ustania tytuły do ubezpieczenia chorobowego. Moje pytanie brzmi jak ZUS liczy te 14 dni? Pracowałam do 31.01.2025 włącznie więc pierwszy dzień po ustaniu zatrudnienia to 01.02.2025 + 14 dni więc uważam że mój pobyt w szpitalu i zwolnienie od 14.02.2025 mieści się w warunkach przyznania zasiłku chorobowego. Dziękuję bardzo za pomoc
Sprawdź czy pracodawca dokonał prawidłowego wyrejestrowania i czy faktycznie niezdolność do pracy w zwolnieniu lekarskim jest wskazana od 14 lutego 2025. Jeżeli jedno i drugie jest prawidłowe to odwołaj się od decyzji odmawiającej prawa do zasiłku.
Niezdolność do pracy powinna powstać w okresie do 14.02.2025 włącznie, tak więc jeżeli masz zwolnienie od 14.02 i z ZUS zostałaś wyrejestrowana od 1.02.2025 to został zachowany ten okres 14 dni.
Hej, mam pytanie czy jak dostaje l4 na 3tyg a stosunek pracy kończy się w 1 tygodniu l4 to za następne 2 tyg płaci mi ZUS tak? Czy trzeba wtedy coś zgłosić do Zusu żeby wypłacili oni ten zasiłek za 2 tyg? I co gdybym przedłużył potem zwonienie bez dnia przerwy oczywiście to muszę za każdy razem jakoś zgłosić do ZUS?
Zwolnienie na pewno mam od 14.02.2025. Jak byłam w ZUS to pani powiedziała mi, że 14 dni liczone jest od 31.01.2025, bo tak mówi ustawa. Dziwne bo nic takiego nie znalazłam zwłaszcza, że jest mowa o ustaniu ubezpieczenia chorobowego, a przecież 31.01.2025 te ubezpieczenie jeszcze miałam. Sprawdzę jeszcze na PUE czy pracodawca wyrejestrował mnie od 01.02.2025, ale jeżeli na świadectwie mam rozwiązanie umowy z dniem 31.01.2025 to wyrejestrowanie powinno nastąpić od następnego dnia.
"Jak byłam w ZUS to pani powiedziała mi, że 14 dni liczone jest od 31.01.2025, bo tak mówi ustawa." - To akurat bzdura, no chyba, że błednie pracodawca wskazał datę wyrejestrowania za ZWUA: zamiast 1.02.2025, to wskazał 31.01.2025.
No, ale co masz konkretnie wpisane na decyzji?
Decyzja jest w drodze. Informacje, że mam decyzję odmowną uzyskałam od pani w ZUS. Jako uzasadnienie powiedziała mi, że przekroczenie terminu i że 31.01.2025 liczony jest jako pierwszy dzień utraty uprawnień do ubezpieczenia wypadkowego. To niby jest w decyzji. Jak przyjdzie do mnie decyzja to napiszę więcej co zarzucili, bo sama jestem ciekawa.
Sprawdź z jaką data wyrejestrował Cię pracodawca, bo tak jak napisałem wcześniej może wskazał błędną datę. Zamiast 1.02 wpisał 31.01.
Data wyrejestrowania jest dobra. Na PUE widzę 01.02.2025
No, to jak dostaniesz decyzję to się od niej odwołaj jeżeli faktycznie jej powodem jest to co powiedzieli Ci w ZUS.
Ile można chorować po ustaniu zatrudnienie
Konkretnie o co pytasz? No, bo przecież długość choroby nie jest ograniczana. Natomiast jeżeli pytasz o długość niezdolności do pracy za jaką należy się zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia to maksymalnie 91 dni.
Witam..8 marca rozwiązałem umowę za porozumieniem stron..Od 8 marca do 18 mam L4..Później przedłużone od 19 marca do 16 kwietnia..
Czy jutro 24 marca nie będzie za późno na złożenie wniosku do ZUS?
Dzięki za odp
Nie będzie za późno
Witam, proszę o pomoc. 28 lutego zwolnili mnie z pracy, 3 marca byłem u lekarza, Pani wystawiła l4 od 01.03 do 17.03, dzisiaj kolejne l4 wystawiła od 18.03 do 30.03, jaki mam teraz wypełnić wniosek do zasiłku chorobowego ? I czy mogę wysłać ten wniosek teraz czy po 30 dniach l4? Dziękuję bardzo za pomoc :)
Witam. Jestem na wypowiedzeniu do końca kwietnia zamykają zakład. Obecnie przebywam na L4 ciążowym ale niestety poroniłam i jestem w rozsypce mąż wysyła mnie do psychiatry.
Mam pytanie

Jaki okres zasiłku obowiązuje w takiej sytuacji jeśli będzie ciągłość zwolnienia z innym kodem.
91 dni czy 182 dni?
Maksymalnie 91 dni po ustaniu zatrudnienia.
Do xyzz. Dziękuję za odpowiedź
Czy okres zwolnienia ciążowego jest wliczany w ten okres 91dni czy na nowo jest naliczany zasilek czyli od 1 maja?
"Jestem na wypowiedzeniu do końca kwietnia" - tak więc te 91 dni będzie liczone od 1 maja.
Witam, wypowiedzenie zakończenie 31.03.2025, zwolnienie L4 od1.04-30.04, kiedy zgłosić do ZUS teraz czy na koniec miesiąca, rozumiem że papiery do wypełnienia to Z-10,ZAS-53, czy można to zrobić przez internet?
Możesz teraz. Tak możesz je złożyć przez PUE ZUS.
Odp.159:A muszę wypełniać ZAS-53, czy wystarczy samo Z-10
Jeszcze pytanie w druku ZAS-53, jeżeli umowa się skończyła 31.03.to rozumiem że zaznaczam koniec ubezpieczenia z tą datą.
+ Dodaj komentarz
Uwaga: Zgodnie z § 2 pkt 2 Regulaminu Forum Dyskusyjnego GOFIN dodając wypowiedzi na łamach Serwisu Forum.Gofin.pl, Użytkownik potwierdza, że zapoznał się z Regulaminem tego Serwisu oraz akceptuje jego postanowienia.
* Przepisz kod z obrazka:
Captcha
* - pole obowiązkowe
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.