ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Pełnomocnictwo do Subwencji Z PFR -prosze Was o pomoc

Mam pytanie do Was bo jestem już na skraju wyczerpania :( i załamania z powodu braku rzetelnych informacji na ich infolinii itp..
Złożyłam wniosek o subwencje na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez prezesa spółki zoo na druku z regulaminu PFR. Szef podpisał ręcznie i jeszcze tego samego dnia miałam pozytywna decyzje a następnego środki na koncie.
I własnie tego następnego dnia coś mnie tknęło i postanowiliśmy potwierdzić własnoręczność podpisu u notariusza.
Obawiam się ze zostanie mi zarzucone posiadanie właściwego pełnomocnictwa i wszystko stracimy. Chciałam oddać subwencje i zlozyc wniosek ponownie ale nikt nie umie mi powiedziesz czy tak można.
Proszę Was o pomoc
Nie rozumie to masz to pelnomocnictwo czy nie
Nie rozumie to masz to pelnomocnictwo czy nie
Mam podpisane pełnomocnictwo recznie przez Prezesa z data zlozenia wniosku. Notariusz poświadczył wlasnorecznosc podpisu ale dopiero w dniu następnym.
Na dole załącznika 2 jest napisana formula (Podpisy musza być złożone w formie pisemnej z podpisami notarialnie poświadczonymi lub poprzez kwalifikowany podpis elektroniczny zgodnie z zasada reprezentacji) - stad wlasnie moje obawy czy pełnomocnictwo w takiej formie ma moc? czy nie będzie zarzutu ze nie posiadałam właściwego dokumentu na dzień złożenia wniosku?
A na górze pelnomocnictwa jest data jaka ona jest .
Na papierowej wersji pełnomocnictwa jest data taka jak złożenie wniosku czyli 14,05/2020 natomiast notariusz poświadczył własnoręczność podpisu 15/05/2020
A na infolinii co mówią??? U mnie składał jeden ze wspólników spółki cywilnej i mam pelnomocnictwo w formie aneksu do umowy spolki. I też nie wiem jak to potraktują w banku mi babka powiedziała że nie musimy niec pelnomocnictwa. Ale ogólnie to nic teraz nie wiadomo w umowie pisze że mamy złożyć do końca roku.
Ta infolinia to jakaś masakra.
Rozmawiałam z 5 osobami w ciągu jednego dni i nikt ni nic konkretnego nie powiedział tylko ze pytania są w trakcie analizy i obserwować stronę PFR bo wkrótce pojawia się wyjaśnienia.
Mój bank tez nic nie wie i na kolejne trudne pytania konsultant po prostu rozłącza się .
Potwierdzam. Na infolinii nic nie wiedzą. Odsyłają do najczęściej zadawanych pytań. Powiedzieli, że niedługo pojawi się wyjaśnienie w tej sprawie. Tylko szkoda, że po czasie. A przedsiębiorcy muszą wiedzieć wszystko przed złożeniem wniosku. Ale chyba większość firm nie ma potwierdzonego pełnomocnictwa na dzień złożenia wniosku o subwencje. A więc podejrzewam, że nie będą robić problemów.
Własnie tego się obawiam ze będziemy pięknie wyglądać w statystykach przyznanych subwencji dla firm a później juz mniej nagłośniona przykra niespodzianka i zwrot wszystkiego.
A czy nie wystarczy oświadczenie? Bynajmniej taka informacja jest na stronie ING banku: pełnomocnictwo lub oświadczenie:

Oświadczenie wystawić należy po złożeniu wniosku o subwencję finansową, jeśli nie miałeś wcześniej udzielonego pełnomocnictwa osobie wnioskującej. Oświadczenie musi podpisać osoba lub osoby umocowane według Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo pełnomocnik.
Pamiętaj, że:

pełnomocnictwo może być złożone w dowolnym czasie do 31.12.2020 r. ale z datą dokumentu pełnomocnictwa nie późniejszą niż na dzień złożenia wniosku o subwencję,
oświadczenie wystawić należy po złożeniu wniosku o subwencję finansową, jeśli nie miałeś wcześniej udzielonego pełnomocnictwa osobie wnioskującej. Oświadczenie musi podpisać osoba lub osoby umocowane według Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo pełnomocnik.
Dokument (Pełnomocnictwo albo Oświadczenie) można opatrzyć podpisem kwalifikowanym elektronicznym lub poświadczyć podpisy notarialnie. Takie dane na stronie ing
Czyli jak to rozumieć?

jeśli nie ma pełnomocnictwa przed złożeniem wniosku, to wystarczy oświadczenie po złożeniu wniosku, ale ile dniu po złożeniu?
Nie wiem czy oświadczenie wystarczy. Na wzorze pełnomocnictwa jest napisane, że:
"Podpisy muszą być złożone w formie pisemnej z podpisami notarialnie poświadczonymi lub poprzez kwalifikowany podpis elektroniczny zgodnie z zasadą reprezentacji Beneficjenta"
Tylko pytanie brzmi: Czy pisemne poświadczenie notarialne musi być w dniu złożenia wniosku?
Też myślę na ten temat czy oświadczenie może być podpisane po złożeniu wniosku. A jak to jest w przypadku spółki cywilnej
Taka informacja na stronie banku spółdzielczego:

Pełnomocnictwo nie może być wystawione post-factum. Pełnomocnictwo powinno być co najmniej z daty złożenia wniosku o subwencję i nie powinno być datowane później.

Zawarcie umowy o subwencję finansową jest czynnością przekraczającą zwykły zarząd spółki cywilnej i powinna być zgoda/pełnomocnictwo drugiego wspólnika, albo potwierdzenie przez niego czynności - nawet jeżeli z umowy spółki cywilnej wynika, że do reprezentowania i zaciągania zobowiązań w imieniu spółki upoważniony jest jeden ze wspólników.
Polski Fundusz Rozwoju wymaga, by pełnomocnictwo udzielone osobie, która złożyła Wniosek lub zawarła umowę subwencji finansowej w imieniu klienta, zostało podpisane wyłącznie przez osoby upoważnione do reprezentacji klienta, których dane ujawnione są w odpisie z Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i dostarczone do Banku wyłącznie za pomocą kwalifikowanych podpisów elektronicznych lub w formie pisemnej z podpisami notarialnie poświadczonymi.
Przedsiębiorca powinien złożyć do Banku w zależności od sytuacji: pełnomocnictwo lub informację odpowiadającą odpisowi pełnemu z Krajowego Rejestru Sądowego lub wyciąg z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.
W przypadku:
- podmiotów wpisanych do rejestru przedsiębiorców KRS przedkłada albo pełny odpis KRS albo odpis aktualny na dzień zawarcia umowy subwencji. Pełen odpis KRS, można pobrać ze stron Ministerstwa Sprawiedliwości https://ekrs.ms.gov.pl/web/wyszukiwarka-krs/strona-glowna/index.html
- osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą - odpis z CEIDG; w przypadku, gdy wniosek o subwencję oraz umowa subwencji została podpisana za klienta przez osobę nieupoważnioną do samodzielnego składania woli w imieniu klienta, klient zobowiązany jest złożyć do Banku pełnomocnictwo albo potwierdzenie czynności wg załącznika do umowy subwencji, przy czym dokumenty te muszą być podpisane przez osoby uprawnione do reprezentacji klienta zgodnie z odpisem KRS aktualnym wg. daty tego dokumentu lub przez osobę wskazaną w CEIDG.
Dalej nie wiem, czy jeśli pełnomocnictwo podpisane przez osoby upoważnione do reprezentacji spółki zgodnie z KRS w dniu złożenia wniosku, ale nie potwierdzone notarialnie czy elektronicznie w tym samym dniu tylko kilka dni później jest poprawne.
A dla spółek cywilnych, podpisanie przez 1 wspólnika jest wystarczajace podpis elektroniczny, jakie oświadczenie zawieść do banku.
Oświadczenie to Załącznik nr 3 do regulaminu PFR mówi o tym ze Beneficjent potwierdza zawarta umowę oraz złożone wszystkie oświadczenia w jego imieniu.
Czy dobrze rozumiem, jak szef sam podpisywał wniosek , to do PFR nie trzeba w tym wypadku dostarczać żadnego pełnomocnictwa ?
Dzwoniłam do ING. Jeśli nie ma pełnomocnictwa to wysyła się oświadczenie.
Czyli taka osoba, która jest właścicielem firmy musi złożyć oświadczenie beneficjenta w banku ? czas do 31.12.2020 ? i poświadczona notarialnie ?
Czy mamy wybór co wyslylamy?
Problem rozwiązałby się gdyby było wiadomo na 100% czy wg regulaminu złożyć należny załącznik 2 i oświadczenie z załącznika 3 jednocześnie czy alternatywnie?
Wczoraj zadałam to samo pytanie przez facebook -odnośnie daty wystawienia a poświadczenia przez notariusza- i otrzymałam lakoniczną odpowiedź " najlepiej jeśli te daty się pokrywają". Na dalsze pytania nie było odpowiedzi ....
Daty się pokrywały, rozumiem, że jak umowa np.z 19.05.2020 to oświadczenie z datą 19.05.2020 ? no ale notariusza już z tą datą nie będzie , czy czas jest do 31.12.2020 ?
Ale też znalazłam taki zapis :

Sposoby dokonywania poświadczeń art. 96 ustawy Prawo o notariacie
Poświadczenie własnoręczności podpisu
Czynność polegająca na złożeniu w obecności notariusza własnoręcznego podpisu, przez oznaczoną, wylegitymowaną osobę na okazanym dokumencie lub jeżeli podpis został wcześniej złożony uznanie tej osoby w obecności notariusza podpisu jako własny.
Z tego wynika- ja to tak rozumiem , że poświadczany przez notariusza podpis na pełnomocnictwie może być później.
Takie potwierdzenie mam od notariusza. Ze podpis wcześniej złożony na dokumunencie uznaje się za własnoręczny tylko pomiędzy obiema czynnościami jest dzień różnicy i nie mam pewnosci czy to nie bedzie powodem do zwrotu 100% subwencji
Kom ella 20. Dot spółek cywilnych . Dzwoniłam do banku i udzielono mi też takiej informacji że jeden wspolnik podpisuje. Tylko nie wiem czy do oświadczenie które stanowi załącznik do regulaminu muszę zanieść do banku a podpisy mają być notarialne. ???
Dziewczyny u Was spółki ? czy osoby fizyczne ?
U mnie spolka z o.o., pelnomocnictwo i oswiadczenie podpisal beneficjent rzeczywisty
U mnie osoba fizyczna prowadząca działalność , to może wystarczy oświadczenie ,hmm
Nigdzie w umowie nie ma napisane, że pełnomocnictwo musi być poświadczone notarialnie w tym samym dniu co złożenie wniosku o subwencje. Jakie to ma znaczenie. Wydaje mi się, że notariusz może poświadczyć kilka dni później, że podpisy są autentyczne. Czynność poświadczenia własnoręczności podpisu polega na złożeniu w obecności notariusza, przez określoną osobę podpisu na dokumencie bądź uznania podpisu, złożonego wcześniej za własnoręczny.
Tak Pati wszystko wydaje sie oczywiste ale taka odpowiedz dostałam z banku:
B. Czy pełnomocnictwo powinno być złożone w formie aktu notarialnego?

Polski Fundusz Rozwoju wymaga, by pełnomocnictwo udzielone osobie, która złożyła Wniosek lub zawarła umowę subwencji finansowej w imieniu klienta, zostało podpisane wyłącznie przez osoby upoważnione do reprezentacji klienta, których dane ujawnione są w odpisie z Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i dostarczone do Banku wyłącznie za pomocą kwalifikowanych podpisów elektronicznych lub w formie pisemnej z podpisami notarialnie poświadczonymi.

C. Czy pełnomocnictwo może być wystawione post factum?

Pełnomocnictwo nie może być wystawione post-factum. Pełnomocnictwo powinno być co najmniej z daty złożenia wniosku o subwencję i nie powinno być datowane później
Tak Katarzyna, ale pełnomocnictwo jest wystawione i podpisane przez osoby zgodnie z reprezentacją przez złożeniem wniosku. Jedynie autentyczność podpisów potwierdzona jest u notariusza kilka dni później.
Tak wlasnie jest i mam wielkie obawy moc takiego pełnomocnictwa.
Musimy cierpliwie czekać na decyzję PFR. Ale wydaje mi się, że nie będą robić problemów. Wydawałoby się to nie logiczne. Jakie to ma znaczenie, czy poświadczymy autentyczność podpisów teraz czy później. Mamy na to czas do 30.11.2020.
W świetle zapisów §11 ust.11 Regulaminu ubiegania się o udział w programie rządowym „Tarcza Finansowa Polskiego Funduszu Rozwoju dla małych i średnich firm”, przedsiębiorca jest zobowiązany dostarczyć do Banku nie później niż do dnia 31 grudnia 2020 r.: dokumenty potwierdzające, że osoba składająca Wniosek była umocowana do złożenia Wniosku oraz akceptacji i zawarcia umowy subwencji finansowej (tj. w zależności od sytuacji: pełnomocnictwo, informację odpowiadającą odpisowi pełnemu z Krajowego Rejestru Sądowego lub wyciąg z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej), wzór pełnomocnictwa stanowi Załącznik nr 2 do w/w Regulaminu; 2) oświadczenie Beneficjenta o potwierdzeniu i akceptacji treści i należytego zawarcia Umowy Subwencji Finansowej, wzór tego oświadczenia stanowi Załącznik nr 3 do w/w Regulaminu.
Tak, ale Bank nie później niż w terminie do 30listopada 2020 r., za pośrednictwem komunikatu w bankowości elektronicznej lub na stronie internetowej Banku, poinformuje Przedsiębiorcę o formie, w jakiej przyjmie od Przedsiębiorcy dokument pełnomocnictwa lub oświadczenie.
W przypadku, gdy wniosek o subwencję składa w Twoim imieniu osoba inna niż umocowana według Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub Twoja firma posiada reprezentację wieloosobową, musisz dodatkowo, zgodnie z umową subwencji złożyć pełnomocnictwo lub oświadczenie. Pamiętaj, że:
pełnomocnictwo może być złożone w dowolnym czasie do 31.12.2020 r. ale z datą dokumentu pełnomocnictwa nie późniejszą niż na dzień złożenia wniosku o subwencję,
oświadczenie wystawić należy po złożeniu wniosku o subwencję finansową, jeśli nie miałeś wcześniej udzielonego pełnomocnictwa osobie wnioskującej. Oświadczenie musi podpisać osoba lub osoby umocowane według Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo pełnomocnik.
Dokument (Pełnomocnictwo albo Oświadczenie) można opatrzyć podpisem kwalifikowanym elektronicznym lub poświadczyć podpisy notarialnie.
Taki zapis znalazłam w jednym z banków. Tak to rozumnie ze jesli nie było pełnomocnictwa - chociaż nie jest napsiane czy nie może być poświadczone po złożeniu wniosku, tylko, ze ma być z datą nie pózniej niż dzień złożenia wniosku ; tak myślę- to należy wystawić oświadczenie po złożeniu wniosku i będzie chyba ok. co myslicie ??????
W regulaminie jest informacja że ma należy złożyć 2 dokumenty Pełnomocnictwo oraz Oświadczenie, coś chyba nie tak jest na stronie tego banku
Przedsiębiorca zobowiązany jest dostarczyć do Banku nie później niż do dnia 31 grudnia
2020 r. (i) dokumenty potwierdzające, że osoba, która zaakceptowała niniejszą Umowę i
złożyła oświadczenie woli jej zawarcia w imieniu Przedsiębiorcy była uprawniona do
reprezentowania Przedsiębiorcy (w zależności od sytuacji: pełnomocnictwo, informacja
odpowiadająca odpisowi aktualnemu z Krajowego Rejestru Sądowego lub wyciąg z
Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej) lub (ii) potwierdzenie
Przedsiębiorcy dokonania tych czynności w formie oświadczenia. Wzór pełnomocnictwa
oraz oświadczenia zawarty jest w Regulaminie, o który mowa w § 11 ust. 4.
Przedsiębiorca przyjmuje do wiadomości, że Bank nie później niż w terminie do 30
listopada 2020 r., za pośrednictwem komunikatu w bankowości elektronicznej lub na
stronie internetowej Banku, poinformuje Przedsiębiorcę o formie, w jakiej przyjmie od
Przedsiębiorcy dokument pełnomocnictwa lub oświadczenie. z umowy
Kom. kasia 43- to treśc z umowy . Dokument pełnomocnictwa lub oświadczenia . A w regulamienie faktycznie pisze tak jak ty mówisz. ale oglądałam na Youtubie szkoleninie i gościu też powiedziała ze dla tych którzy nie mają pełnomocnictwa lub oświadczenie.
Nie lepiej z prawnikiem to skonsultować?
Mądra mysl
Według mnie jeżeli pełnomocnictwo jest wystawione z datą złożenia wniosku lub wcześniej i podpisane przez osobę udzielającą pełnomocnictwa, a potwierdzenie zgodności podpisu przez notariusza jest z datą późniejszą nie powinno być problemem zwłaszcza w okresie stanu epidemii. Przecież mogło się zdarzyć tak, że wspólnik miał kwarantannę i nie mógł osobiście udać się do notariusza a przetrwanie firmy wymagało szybkiego pozyskania środków - a temu ta subwencja ma służyć. I chyba z tego powodu czas złożenia tego pełnomocnictwa potwierdzonego notarialnie w banku upływa dopiero za kilka miesięcy. Ważna jest data oświadczenia woli, a notariusz tylko ten fakt potwierdza. Był chyba nawet wyrok SN w tej kwestii.
Na infolinii powiedzeli mi, że jak data jest późniejsza od notariusza niż na dzień złożenia wniosku trzeba zwrócić pieniądze na konto techniczne do banku i raz jeszcze złożyć wniosek ... ABSTRAKCJA.

Na stronach natariuszy jest definicja:

Poświadczenie podpisu to czynność notarialna. Polega na złożeniu własnoręcznego podpisu w obecności notariusza lub uznaniu w obecności notariusza własnoręczności wcześniej złożonego podpisu. Notariusz poświadcza własnoręczność podpisu poprzez wystawienie klauzuli poświadczeniowej. Klauza musi być trwale złączona z dokumentem, na którym dokonano podpisu. Potwierdza ona, że złożony podpis jest autentyczny i gwarantuje, że w dniu wykonania poświadczenia podpis widniał na dokumencie. Klauzula poświadczeniowa zawiera datę i miejsce poświadczenia, dane osobowe składającego oraz oznaczenie notariusza wraz z jego podpisem i pieczęcią.
Wniosek można złożyć tylko raz podobno. Więc żeby nie było sytuacji że będzie kicha.

Na umowie jest ze trzeba mieć pełnomocnictwo, ale nie ma informacji, że nie moze być udzielone przez właściciela firmy i z inną datą poświadczenia u notariusza.
Ważne, żeby podpis właściciela firmy był z dnia umowy według mnie. Nie ma żadnego podpunktu w umowie, że pełnomocnictwo musi być poświadczone przez notariusza w dniu zawarcia umowy. Jedynie żeby mieć pełnomocnictwo do tych czynności od mocodawcy....

Na infolinii nie są doinformowani, tak samo jak w bankach. Jedni odsyłają do drugich.
Kom xara 49 . MAM podpisane pelnomocnictwo przez wspolnika drugiego spółki cywil ej ale nie mam potwierdzonego podpisu notarialnie . Rozumie że wspolnik musi iść do notariusza i to potwierdzić uznania wcześniej złożony podpis. Czy tak . A pytałaś na infolini o zał nr 3 oswidczenie.nie jestem też pewna czy wspolnik spolki cywilnej musi mieć takie pelnomocnictwo bo wg kodeksu cywilnego każdy wspolnik reprezentuje sprawy spółki osobno i jest taki zapis w umowie spolki .
Wzór pełnomocnictwa oraz oświadczenia zawarty jest w Regulaminie, o który mowa w § 11 ust. 4.
Przedsiębiorca przyjmuje do wiadomości, że Bank nie później niż w terminie do 30
listopada 2020 r., za pośrednictwem komunikatu w bankowości elektronicznej lub na
stronie internetowej Banku, poinformuje Przedsiębiorcę o formie, w jakiej przyjmie od
Przedsiębiorcy dokument pełnomocnictwa lub oświadczenie. Ostsnie zdanie pisze pełnomocnictwo lub oświdczenie. Rozmawiałam z infolinią PFR i gościu mi powiedział ze jezeli jest zapis w umowie spólki ze kazy ze wspolników spólki cywilnej może reprezentować sprawy spólki indywidualnie nie musi być składane pelnomocnictwa . Oświdczenie po podpisniu umowy.
Czy spolka cywilna udziela jednego pelnomocnictwa i na samym dole podpisuja sie wspolnicy czy kazdy wspolnik musi udzielic osobnego pelnomocnictwa?
Do KatarzynaR.
proszę o kontakt, bo mam identyczną sytuację.
Absurd totalny. U nas spółka jawna, do reprezentacji 2 z 3 osób - wniosek do PFR złożyła oczywiście jedna (technicznie nic innego nie było możliwe), dotację dostaliśmy. Teraz musimy dorabiać pełnomocnictwo, oświadczenie (zał 2 i 3) i na wszelki wypadek uchwałę wspólników, że jeden z nich może to samodzielnie przeprowadzać - i z takim kompletem idziemy do notariusza. Daty się oczywiście nie będą zgadzać, no ale co zrobić? Mam nadzieję, że PFR w tej sytuacji odpuści, bo problem będzie dotyczył masę beneficjentów.
Czy ktoś wie z jaką datą ma być wystawiane oświadczenie, wiadomo pełnomocnictwo z datą sprzed wniosku a oświadczenie, czy jest dowolność i czy oba dokumenty mają być wysłane do banku?
Widzę, że ten problem ma większość firm. Pełnomocnictwo z dnia złożenia wniosku, a potwierdzenie notarialne później. Nasz prawnik twierdzi, że jest ok. Zgodnie z prawem o notariacie poświadczenie własnoręczności podpisu
polega na złożeniu w obecności notariusza własnoręcznego podpisu, przez oznaczoną, wylegitymowaną osobę na okazanym dokumencie lub jeżeli podpis został wcześniej złożony uznanie tej osoby w obecności notariusza podpisu jako własny. Z tego wynika, że potwierdzić autentyczność podpisu można w każdej chwili.
A w przypadku osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą na podstawie wpisu do CEIDG też konieczne jest złożenie tego oświadczenia? Przedsiębiorca sam wypełniał wniosek o przyznanie subwencji przez swój bank.
Do kom. 58 chyba składa się oświadczenie , ale próbuję się jeszcze dopytać , mój bank nie jest tak do końca zorientowany.
A jak wypelniacie to oswidczenie jak jest spółka cywilna .Na każdego wspolnika osobno czy tam gdzie dane firmy dane spółki cywilnej a gdzie podpisy to dwóch wspólników???? Czy dla każdego osobny druk. I czy już podpisane do notariusza ,czy podpisy u notariusza dopiero złożyć????
Do Kom 54 Renia13
Podaj proszę maila
Do Katarzyna R. Czy coś nowego się dowiedziałaś w tej sprawie?
Dodatkowe oświadczenia do potwierdzenia Twojego umocowania

W przypadku, gdy wniosek o subwencję składa w Twoim imieniu osoba inna niż umocowana według Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub Twoja firma posiada reprezentację wieloosobową, musisz dodatkowo, zgodnie z umową subwencji złożyć pełnomocnictwo lub oświadczenie. Pamiętaj, że:

Kom 66 . A ten zapis to skąd masz .
Pełnomocnictwo z datą złożenia wniosku a oświadczenie z jaką data i czy jefnoodobowa działalność upoważnia żonę do złożenia wniosku musi byc pełnomocnictwo i oświadczenie gubię się już w tym
Witam , po konsultacji w banku , mamy przedłożyć do 31.12.20 dokument pełnomocnictwa i oświadczenie w naszym przypadku : osoba fizyczna prowadz. dział gospodarczą.

po konsultacji z prawnikiem i notariuszem .
wniosek o subwencję złożony w maju , potwierdzenie złożenia podpisu u notariusza z datą czerwcową( inaczej sie nie da)
oświadczenie z datą późniejszą niż złożony wniosek potwierdzony notarialnie podpis.
Dorota, też u nas osoba fizyczna prowadząca działalność , czyli musi być i pełnomocnictwo i oświadczenie i teraz
1/pełnomocnictwo i oświadczenie potwierdzone w czerwcu u notariusza , tak ma być ??
Oświadczenie z data po złozeniu wniosku ,
natomiast pełnomocnictwo musi być potwierdzone u notariusza , jezeli zlozyłas wniosek np 12 maja to na pełnomocnictwie wpisujesz date 12 maja , a notarialnie pełnomocnik składa podpis tak jak bedziecie u notariusza kiedy potwierdzi tzw czynność . czyli np 9 czerwiec ,notariusz tak jak pisały dziewczyny powyzej potwierdza autentycznosc podpisu.
Ale dlaczego osoba fizyczna musi dostarczyc pelnomocnictwo skoro sama sklsdala wniosek ??
Jeżeli w jej imieniu , za pośrednictwem bankowości elektronicznej składała wniosek osoba uprawniona w banku, czyli nie sam beneficjent.

Jeżeli sam beneficjent składał to powiedziano mi że tylko oświadczenie potwierdzone notarialnie podpisem. Czas do 31 . 12.20
W umowie subwencji par 9 ust 1 jak byk stoi, ze nalezy zlozyc pelnomocnictwo lub oswiadczenie .
Tutaj stosuje sie art 103 kc czyli przedsiebiorca potwierdza czynnosc przez zlozenie oswiadczenia.

Co do spolek cywilnych bez pelnomocnictwa, procedura taka sama tyle ze oswiadczenie podpisuja wszyscy wspolnicy.

Zwroce tez uwage na to, ze w regulaminie PFR jest napisane pelnomocnictwo "oraz" oswiadczenie, z kolei w umowie wystepuje "lub", a wiadomo ze to umowa jest dokumentem wiazacym strony :)
Kom 74 Słuszna uwaga też tak myślałam i z prawnikiem powłujemy się na ten art,tylko że to bank oczekuje z mojej strony pełnomocnictwa i oświadczenia, dla mojego prawnika to działanie banku jest niezrozumiałe.
Obawiam się , że każdy bank inaczej podejdzie do tej sprawy, na stronie banku ING w/w tekście cyt Drago jest spójnik"lub"zaś na stronie Banku Bps "oraz".
Powracam do tematu wypełnienia oświadczenie beneficjenta
1.1 Beneficjent oświadcza, że w okresie od dnia ??????????r. do dnia wygaśnięcia Umowy Subwencji Finansowej:
(a) pozostaje związany postanowieniami Umowy Subwencji Finansowej; oraz
(b) potwierdza, że wszystkie oświadczenia składane w imieniu Beneficjenta w Umowie Subwencji Finansowej w związku z uzyskaniem Subwencji Finansowej lub w związku z Umową Subwencji Finansowej są uznawane za złożone od dnia ????????????? w tym w szczególności: Wniosek złożony 08-05-2020 , umowa z 12-05-2020 jakie należy wpisać daty ???? 08-05-2020 czy 12-05-2020 . i czy jesli jest dwóch wpólników do dówch podpisuje na jednym oświadczeniu czy robię dwa oświdczenia i każy podpisuje osobno.
Jaka masz datę jak wydrukowalas umowę? Kto u Was składał wniosek Ty ?
U mnie data złożenia wniosku jest datą na umowie
U mnie data złożenia wniosku jest datą na umowie
U mnie data umow 12.05 data złożenia wniosku 08.05
Wniosek podpisywaa wspolniczka spółki cywilnej. Jest dwóch wspólników.
Wiesz to dziwne co prawda decyzje w sprawie subwencji mam z 12 05.2020 ale ja w dniu składania wniosku już miałam do pobrania umowę i była za data złożenia wniosku, czyli 11.05 . 20 bo wszystkie oswiadczenia w umowie podpisywalam we wniosku właśnie w tym dniu.
Muszę to sprawdzić jutro ale szefowa mi tak powiedziała że są dwie różne daty . A z tym podpisem to podpisuje dwóch wspólników czy ten który nie składał wniosku.
Najbezpieczniej bedzie, jezeli oswiadczenie podpisza wszyscy wspolnicy.

A czy to juz trzeba skladac, a nie czekac na informacje od banku o zlozenie dokumentow potwierdzajacych zawarcie umowy? Przeciez termin jest do 31 grudnia 2020 i z tego co wiem, to bank do konca listopada powinien poinformowac o obowiazku zlozenia dokumentow.

Czy macie juz aktywne formularze pelnomocnictwa i oswiadczenia pfr czy dalej te "na kolanie" pisane?
Na mojej stronie banku BPS są do pobrania oświadczenie i pełnomocnictwo. Na stronie ING także
Ale pewnie złożę i tak w grudniu w /w dokumenty.
Kiedy mogę potwierdzić podpisy i notariusza na oświadczeniu
Ja myślę że w każdej chwili można to zrobić, ja juz byłam u notariusza, powiedział mi że pojawiają się już u niego osoby by potwierdzić podpisy
Rozumie że macie już podpisane oświadczenie a idę tylko potwierdzić podpis i notariusza
Ja pamiętam że beneficjent złożył w obecności notariusza podpis. Notariusz potwierdził czynność nadając klauzulę.
Ja pamiętam że beneficjent złożył w obecności notariusza podpis. Notariusz potwierdził czynność nadając klauzulę.
No dobra ale to wynika że oswiadczenie było podpisane później niż podpisana umowa i czy to nie jest błąd.
A daty ci się pokrywają mama na myśli datę z umowy i podpisu
Oświadczenie jest podpisane później, nad Szanowni Państwo wpisujesz datę obecna Czerwcowa w pozostałych polach jak pamiętam trzech,zaś datę podpisania umowy.

Tak mi powiedzieli w banku że tak ma być .
Dziewczyny w poprzednich postach pisały o oświadczeniu. O potwierdzeniu czynności w formie oświadczenia. Komentarz 66 Kasiap
Dzięki. Wczoraj się dowiedziałam ba PFR że musi być data złożenia wniosku i podpisania umowy w całym oświadczeniu i podpisane u notariusza w dniu podpisania umowy i zlozenia wniosku. Nie mozr byc pizniej podpisane u notariusza . Więc jestem w lekkim szoku .
Kom.94 . A powiedz mi jeszcze tam gdzie są dane beneficjenta aspiruje dane spółki cywilnej i czy wpisuje nazwiska osób które rezpezentuja spółkę czyli dwóch wspólników czy tylko ta osoba która składała wniosek do pfr. Czy wpisuje tylko dane spółki. I czy podpisuje to dwóch wspólników.
W przypadku braku posiadania pełnomocnictwa z podpisami potwierdzonymi przez notariusza z datą sprzed podpisania umowy wystarczające jest oświadczenie. To można wyczytać w pytaniach i odpowiedziach zamieszczonych na stronie PFR. Oświadczenie ma umocowanie w Kodeksie cywilnym gdzie jest napisane że jeśli podpisuje umowę pełnomocnik który do jej złożenia nie ma umocowania wówczas do ważności umowy niezbędne jest jej potwierdzenie przez przedsiębiorcę właśnie takim oświadczeniem.
Taka informacje mam z banku o oświadczeniu, prawnik powiedział że stosuje się konstrukcje wg 103 k. c prawo o notariacie też tak mówi, na stronie w bankach jest info że oświadczenie składa się po złożeniu wniosku , więc to dziwne na infolinii tak PFR Ci powiedzieli ? Co do podpisu spółek cywilnych to nie wiem. Ktoś na forum pisał że każdy że wspólników podpisuje.
Pytanie 3.29 i 3.30 najczęściej zadawane pytania opublikowane na stronie pfrsa
Dzięki Iwona polecam też tak jak u mnie osoba fizyczna pytanie 3.28 aktualizacja pytania i odpowiedzi . Z dnia 10.06 .20 Strona PFR
O kom. 96 ja od pfr różne cuda słyszałam...polecam pytania i odpowiedzi pfr tam jest wszystko aktualizowane.
Kom. 100 osoba fizyczna-właściciel sama składała wniosek , myślisz że musi oświadczenie.
Z tego co pisze pfr to wynika, że tylko ceidg. W moim banku ING udzielają informacji, że jeśli właściciel jednoosobowej firmy sam składał wniosek to nic nie musi, ceidg pobiorą sami.
Jeżeli w banku tak mówią to ok, ja skladalam w imieniu beneficjenta wniosek o subwencję, dlatego to inaczej wygląda.
Pamiętam że na stronie banku ING jako chyba jedyni piszą że trzeba przedłożyć do 31.12.20 pełnomocnictwo lub oświadczenie czyli tak jak jest w umowie subwencji, pozostałe zaś banki podpierający się formuła z regulaminu subwencji gdzie piszą pełnomocnictwo oraz oświadczenie. Jak pisały dziewczyny wcześniej wg prawa to umowa wiąże strony , mój bank oczekuje ode mnie pełnomocnictwa i oświadczenie tak jak pisałam skladalam w imieniu beneficjenta wniosek.
Ok, dzięki☺
Przeczytałem pytania z pfr i faktycznie pisze że ma być oswiadczenie jeśli nie było pelnomocnictwa tylko nie wiem czy tam gdzie jest beneficjent wpisuje tylko nazwę firmy bez imion i nazwisk osób które ja reprezentuja.
We wzorze oświadczenia jest napisane żeby podać w przypadku spółki firmę czyli nazwę firmy (nikt nie wspomina o reprezentacji). Firmę również umieściłam w miejscu "w imieniu i na rzecz" Tylko same podpisy osób z reprezentacji widnieją poniżej.
Myślę że wpisuje się nazwę firmy wg danych z CEIDG a na końcu czytelnie podpisują oświadczenie wspolnicy spółki i tę czynność autentyczności podpisu potwierdza notariusz, w poprzednich postach czytałam że każdy że wspólników podpisuje odrębne oświadczenie, ale możliwe że ktoś ma z forumowiczow wiedzę na ten temat i podpowiepodpowie?
U mnie sytuacja wyglądała tak... złożyłam
Wniosek o subwencje w imieniu osoby fizycznej ... jestem wpisana jako pełnomocnik w ceidg i mam pełnomocnictwo notarialne do ogólnych czynności ( w banku powiedzieli ze to wystarczy ale przed złożeniem wniosku a teraz wiedza im
Się poszerzyła niestety...). Niby jest napisane ze jeśli osoba jest umocowana w ceidg to pełnomocnictwa nie trzeba ale nie śpię po
Nocach bo nikt nie potrafi dokładnie nic powiedzieć , w banku czekaja na instrukcje dotyczące sposobu
Składnia pełnomocnictw . Czy myślicie ze jeśli jeatem w ceidg jako pełnomocnik to wystarczy? Czy powinnam
Mieć pełnomocnictwo które oczywiście będzie po terminie i wszystko pozamiatane i trzeba będzie oddać subwencje ? Pomocy proszę !
"Czy myślicie ze jeśli jestem w ceidg jako pełnomocnik to wystarczy?" - wg mnie nie
"Czy powinnam Mieć pełnomocnictwo które oczywiście będzie po terminie i wszystko pozamiatane i trzeba będzie oddać subwencje ?" - spokojnie; jeśli wymagane pełnomocnictwo nie zostało udzielone najpóźniej w dniu składania wniosku do PFR, to taki przedsiębiorca musi złożyć w banku (poprzez który złożył wniosek) do 31 grudnia 2020 r. pisemne oświadczenie z notarialnie poświadczonym podpisem "o potwierdzeniu stanu związania przez beneficjenta umową subwencji oraz wszystkimi oświadczeniami złożonymi w imieniu beneficjenta w związku z procesem uzyskiwania subwencji, zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik nr 3 do regulaminu"; tu masz wzór takiego oświadczenia:
https://www.bankbps.pl/__data/assets/word_doc/0008/375047/Wzor-oswiadczenia.docx
ja miałem taką sytuacje, i mój bank przyjął już ode mnie takie oświadczenie
CZytałam o tym oświadczeniu , ale czy to nie będzie problemu jeśli ono będzie z data późniejsza ?
Mój bank czeka na wytyczne jak przyjmować te pełnomocnictwa itp... PKO BP... wiec Twój bank jest szybszy .
Dziekuje za odpowiedz
"ale czy to nie będzie problemu jeśli ono będzie z data późniejsza ?" - nie, bo to wynika z umowy o subwencję i regulaminu PFR w tej sprawie
Atnew, Dziękuję za pomoc :)
Nie ma za co :)
A jeśli umowę podpisał prezes zarządu w Sp. z o.o. - zarząd jednoosobowy ( zgodnie z KRS) to chyba tylko wydruk
wystarczy ? , teraz to już mam mętlik
I jak postąpiliście w sprawie spółek cywilnych
Ponawiam pytania odnośnie spółek cywilnych. Może ktoś z Państwa zdobył odpowiednią wiedzę i podzieli się nią z innymi. Fakt występowania tyłu niewyjaśnionych kwestii przez PFR przyprawia niektórych o nieprzespane noce.
1) czy złożenie wniosku przez Pełnomocnika (wpisanego do ceidg) każdego wspólnika spółki cywilnej jest wystarczające by nie musieć składać Pełnomocnictwa potwierdzonego notarialnie z regulaminu PFRu?
2) czy ewentualne Pełnomocnictwo i Oświadczenie Beneficjenta jest podpisywane przez każdego wspólnika spółki cywilnej osobno na każdym druku czy wystarczy jeden druk z dwoma podpisami wspólników?
3) czy pełnomocnictwo może być potwierdzone notarialnie po złożeniu wniosku?
Napisze ci jak ja mam s.c 2 osobowa
1. wniosek złożony przez wspólnika s.c.
2 pełnomocnictwo podpisane przez drugiego wspólnika po złożeniu subwencji, notarialnie
3. oświadczenie jedno podpisane przez 2 wspólników, po złożeniu subwencji notarialnie
Kom 118. Pelnomocnictwo przed złożeniem wniosku o subwencje natomiast oswiadczenie jeśli nie było pelnomocnictwa po złożeniu wniosku tak twierdzi moj bank.
Pod wnioskiem o subwencję podpisał się jeden ze wspólników spółki JAWNEJ.
Czy wystarczy teraz tylko oświadcznie bez pełnomocnictwa?
Każdy wspólnik może reprezenttować spółkę (jest 3 wspólników)
Wystarczy oświadczenie ale podpisane przez wszystkich wspólników spółki jawnej
Dzwoniłem do PFR z zapytaniem o złożenie oświadczenia w przypadku spółki cywilnej.
Pracownik odpowiedział ze każdy ze wspólników musi złożyć osobne oświadczenie. Czy ktoś możne mi potwierdzić czy
dobrze go zrozumiałem bo mam wątpliwości czy są potrzebne oddzielnie oświadczenia od każdego wspólnika skoro na dole w oświadczeniu pisze podpisy...może wystarczy jedno.
Proszę jeszcze o odpowiedz czy w mojej sytuacji przy akceptacji umowy o subwencję muszę w ogóle składać te oświadczenia bo ja jako wspólnik S.C. w ewidencji ceidg wspólnika jestem jego pełnomocnikiem.
PROSZĘ POMÓŻCIE
Nasz bank PKO BP ostatnio przysłał taką wiadomość: Ważnym obowiązkiem beneficjenta Programu jest dostarczenie do 31grudnia2020 r. dokumentów potwierdzających, że osoba, która składała w imieniu Przed-siębiorcy oświadczenia woli w ramach Programu, obejmujące zawarcie Umow ySubwencji oraz złożenie odwołania, była uprawniona lub umocowana do repre-zentowania Przedsiębiorcy. Dokument y te muszą być zgodne z Umową Subwen-cji oraz Regulaminem. Informacje oformie w jakiej należy dostarczać w w. doku-ment y zostaną przedstawione za pośrednictwem Państwa Banku nie później niż do 30listopada2020r.
Subwencję otrzymaliśmy w maju, wszystkie umowy i dokumenty podpisywał elektronicznie szef, czyli wspólnik dwuosobowej spółki jawnej. Drugim wspólnikiem jest jego żona, na razie nic nie podpisywała. Na razie nie składaliśmy w banku żadnych dodatkowych oświadczeń ani pełnomocnictw.
Dodam, że oboje wspólnicy zgłoszeni są do CRBR.
Proszę o pomoc,

Spółka jawna, 5 wspólników, umowę z PFR podpisuje jeden który zgodnie z KRS-em nie jest umocowany do reprezentacji spółki.
Zgodnie z KRS 2 innych wspólników reprezentuje spółkę.

Rozumiem, że do banku przedstawić mam Pełnomocnictwo udzielone przez 2 wspólników wspólnikowi który podpisał umowę.
Czy jest potrzebne tez to oświadczenie ?

Jak wygląda kwestia potwierdzania przez notariusza podpisów na pełnomocnictwie, chodzi o kwestie ze data pełnomocnictwa jest 30.04.2020?

Dziekuje
Witam.Mam pytanie odnośnie tego oswiadczenia beneficjenta,Chodzi o spolke Cywilna.Czy w tym polu od góry w którym wpisujemy dane Od: co wpisac..czy nazwe spolki cywilnej jed adres nip regon a potem jeszcze dane wspolnikow sc z ich nr dowodów osobistych adresami zamieszknia i data waznosci dowodow.Czy tylko nazwe spolki cywilnej z nip i regon czy moze najpierw nazwiska wspolnikow z danymi ..prowadzacymi dzialalnosc gosp pod firmą wpisana do ceidg z nip i regon?? Jak powinno byc bo juz siły nie mam...pani w banku powiedziala mi ze mi nie doradzi ze to ne ona bedzie to weryfikowac tylko pfr i nie chce ryzykowac eewentualngo zwrotu naszej subwencji...maskara jakas..
Pisz do pfr maila, niech Ci wyjaśnią. Dość szybko odpowiadają.

info(małpa)pfr(kropka)pl
Dość szybko qwerty to ile mniej wiecej dni??
Odpowiedzieli tego same dnia, po ok. 5 godzinach
Odpowiedzieli tego samego dnia, po ok. 5 godzinach
Eslavo dowiedziales sie czegos, co trzeba wpisywac w oswiadczeniu w SC ?
Witam

Mam taki problem. Jestem pełnomocnikiem do konta firmowego moich rodziców,
( mam wszystkie „atrybuty” ), do tego posiadam pełnomocnictwo notarialne do ich reprezentowania ( ogólnikowe, m. in. do reprezentowania przed wszystkimi instytucjami ).

W czerwcu tego roku złożyłem z konta firmowego na swoim oddzielnym loginie wniosek o subwencje. Na umowie widniej mój pesel, imię i nazwisko.

Czy oświadczenie rodziców wystarczy? czy jest mocno prawdopodobne że będziemy musieli oddać subwencje ?

Pozdrawiam.
Oswiadczenie przedsiebiorcy zalatwi sprawe.
Odnośnie oświadczenia czy pełnomocnictwa w spółce cywilnej, to u mnie wyglądało to tak że najpierw podawane były dane wspólników z numerami dowodów osobistych i adresami zamieszkania a potem że "prowadzący wspólnie firmę pod nazwą (dane firmy)"
Do Quwwerty - czy mółbym poprosić o wypełniony wzór oświadczenia dla spółki cywilnej (oczywiscie bez danych,danych spółki) na skrzynkę: gregorge małpa wp pl
pozdrawiam
U mnie podawane byly dane wspolnikow ale jako prowadzacy firmy czyli z nipem kazdego wspolnika, a potem prowadza dzialalnosc pod firma ...

Do oswiadczenia dolaczasz wyciagi z ceidg wspolnikow, jako potwierdzenie.
Do Qwwerty - czy też mógłbym prosić o wypełniony wzór oświadczenia dla spółki cywilnej (oczywiście bez danych lub ze zmienionymi) na adres robertwpl małpa gmail kropka com

lub do grzegorza jeśli dostał

Bo już mnie krew zalewa..

Z góry dziękuje
Ale dlaczego cie krew zalewa? Przeciez wszystko masz jak na talerzu, masz podac dane wspolnikow i nizej ze dzialaja pod spolka cywilna, ktora jest beneficjentem subwencji.

Pozatym ten temat jest martwy jak kaczor po polowaniu.
Ok chyba rozumiem, ostatnia prośba o potwierdzenie, czy tak ma to wyglądać:

Wspólnik_1, zam. przy ul. [adres], legitymujący się dowodem osobistym seria i numer [], wydanym przez [], ważnym do dnia [],
Wspólnik_2, zam. przy ul. [adres], legitymujący się dowodem osobistym seria i numer [], wydanym przez [], ważnym do dnia []
prowadzący wspólnie działalność gospodarczą pod firmą [nazwa przedsiębiorcy] z siedzibą w [MIEJSCOWOŚĆ], ul. [ULICA I NUMER DOMU I LOKALU] wpisanym do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej o numerze NIP [podać nr NIP], REGON [podać nr REGON o ile jest nadany]] ·(zwanego dalej Beneficjentem)
Oświećcie mnie mbank jestem wspólnikiem SC z Żoną ja składałem wniosek o tarczę.
Teraz składam jakiś wniosek w mbanku drukuje oświadczenie (jedno wspólne)? idę do notaiusza potwierdzić podpis ,drukuje cdidg i przekazuje do banku(osobiście czy można wysłać poleconym).
Do Quwwerty - czy mółbym poprosić o wypełniony wzór oświadczenia dla spółki cywilnej zulon malpa wp kropka pl
Załatwiana subwencja była przez BOś ,wniosek składał szef ( nie jest to żadna spółka ) zrobiłam wydruk z Ceidg+ pisemko , że dostarczamy wydruk na dzień składania dokumentu w banku, ale bank wymaga jeszcze oświadczenie beneficjenta ,też tak macie ?
A w jaki sposób podpisać oświadczenie podpisem kwalifikowanym?
Niestety data godzina i przed złozeniem wniosku do PFR .po wysłąniu wniosku i bez napisanej godziny u naotariusza nie przejdzie niestety
Bank Spółdzielczy. Proszę o pomoc, jakie dokumenty muszę złożyć do banku. Spółka cywilna, 2 osoby - ja z mężem. On składał wniosek. Przyznane w maju. Na razie nic nie potwierdzone u notariusza.
Czy może ktoś przesłać przykładowo wypisane oświadczenie dla Spólki Cywilnej oczywiście ze zmienionymi danymi typu Pan Nowak czy Kowalski. oraz pełnomocnictwa jednego z wspólników spółki cywilnej.
Proszę o pomoc.
Ja robię Oświadczenie dla spółki cywilnej tak:
Od: nazwa spółki i dane, reprezentowana przez wspólników: imie i nazwisko, zam, nr dowodu itd, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą (nazwa z CEIDG tego wspólnika) oraz imie i nazwisko, zam, nr dowod itd (drugi wspólnik) prowadzący działalność gospodarczą pod firmą itd...

Nie wiem, czy to jest dobrze niestety, ale tak chcę złożyć
Jakie daty wpisujesz na oswiadczeniu?
Należy złożyć dokument potwierdzając cut umocowanie. Jest to wydruk z KRS lub ceidg w przypadku gdy wniosek złożyła osoba uprawniona do reprezentacji tj wskazana w KRS lub ceidg. Jeśli wniosek złożyła osoba nieuprawniona np księgowa to wtedy dodatkowo trzeba mieć pełnomocnictwo gdy bylot udzielone przed Datą wniosku, a gdy takiego pełnomocnictwa nie było to sklada się oświadczenie. Zarówno pelnomocnicteo jak i oświadczenie muszą być podpisane podpisem kwalifikowany lub podpisem poswiqfczonym notarialnie i podpisane przez osoby uprawnione do reprezentacji zgodnie z KRS lub ceidg.
Prawda jest taka że praktycznie nikt takiego pełnomocnictwa nie ma i dlatego można podpisać oświadczenie. Musi być ono wypełnione zgodnie ze wzorem i podpisane przez osoby uprawnione do reperetacji tj wlasciela firmy dla ceidg lub osobe wyznaczoną do reprezentacji w KRS.
Wydruk KRS musi być pełny, a wydruk z ceidg aktualny lub z dnia umowy ale z całą historią zmian.
Wzór pelnomocnictw lub oświadczenia musi być zgodny ze wzorem który jest dostępny w regulaminie subwencji pfr.
Na oświadczeniu data z dnia podpisu u notariusza, musi być one późniejsza niż datą złożenia wniosku lub ostatniego odwołania. OswiadcEnie nie ma na celu udzielenia prlnomocnictwa wstecznego dla kogoś, a jedynie potwierdzić iż mimo beneficjent nie założył wniosku samodzielnie to potwierdza, ze umowa jest dla niego wiążącą.
A w jaki sposób można wydrukować wpis do ceidg z historią zmian?
Umowę podpisałam mając 2 oddziały firmy, a obecnie mam 3. Czy mogą się przyczepić, że coś się zmieniło, czy nie ma to znaczenia?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.