ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Praca w Holandii, a rozliczenie PIT

Podpowiedzcie, proszę.

Pracuję w Holandii na kontrakcie i tylko tam. Byłam w 2015 r i jestem tam nadal, pomimo, że mam tutaj mieszkanie i jestem zameldowana. W Holandii natomiast nie mam meldunku. Gdzie powinnam się rozliczyć.
Mam dość dużą kwotę podatku i nie ukrywam ,że chciałabym ją odzyskać. Ponoć w Holandii mogę wystąpić o zwrot, ale co w Polsce ?
Jak powinnam się rozliczyć ?
Jeśli jesteś rezydentem polskim (tzn. masz w Polsce adres zameldowanie, rodzinę, przyjaciół) to musisz rozliczyć się w Polsce z całości dochodów uzyskanych w Holandii (metoda proporcj. odliczenia). A dodatkowo w Holandii, żeby otrzymać zwrot podatku.
Tylko nie rozumiem dlaczego w PIT-36 nie mogę wpisać kwoty podatku pobranego od tych wynagrodzeń jak chcę uzyskać zwrot podatku w Holandii. Dzwoniłam w tej sprawie do US i tak mi odpowiedziała Urzędniczka, czy miała rację ? Tutaj się zatrzymałam i nie mogę ruszyć z miejsca.
Na stronie MF jest taka broszura opodatkowanie dochodów z pracy najemnej wykonywanej za granicą. Przeczytaj ją sobie wszystko tam pisze. W pit 36 możesz odliczyć podatek zapłacony zagranicą, ale niekonieczne w całości, bo liczy się proporcje. W tej broszurce jest przykład.
Ok, dzięki, zaraz ją znajdę..
Podatek w Holandii w 2015 ? I box - 36,50% do kwoty 19 822 ? razem ze składkami społecznymi,
składki społeczne - 31,15%
podatek - 5,35 %
II box - od ? 19 823 - ? 33 589 - 42% razem ze składkami społecznymi
składki społeczne - 31,15%
podatek - 10,85 %

Z jaaropgave potrzebne Ci będzie:
- Loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen - to jest BRUTTO potrzebne do rozliczenia
- Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen - to jest podatek ze społecznymi

Jeśli to umowa o pracę, to od płacy brutto możesz odliczyć za każdy dzień pobytu zagranicą, w którym pozostawałaś w stosunku pracy, diety.
Przeliczyć to trzeba na złotówki.
Jak od płacy brutto odejmiesz diety to możesz odliczyć KUP - 111,25 zł jeśli miejscowe lub 139,06 zł jeśli zamiejscowe.

Loonheffing x 5,35/36,50 to podatek
Loonheffing*31,15/36 - składki społeczne

Odpowiednio do II boxu.
Zmieniło się - tam gdzie znak ? ma być Euro..
Wla, ale jesteś oblatana, super...
Ale żeby rozliczyć się w Holandii, to muszę tutaj złożyć PIt-36 z zał. ZG. I te dochody z H. wpisuję w tym własnie załaczniku, a w PIT-36 nic, bo w Polsce nie mam dochodów, Czy tak ?
Mało tego jeszcze jest potrzebne zaświadczenie na potrzeby rozliczenia w Holandii. Dotarłam już do tego formularza.
Wpisujesz
PIT/ZG poz.9/27 dochód poz.10/28 podatek - jeśli to stosunek pracy, jeśli inny
to odpowiednio

PIt-36 poz 43/90, poz 45/92-jeśli to stosunek pracy, jeśli inny to odpowiednio.
poz. 157, 181, 184, 185, 187,189,199, 200,202,222,223,224,225.

Pit-O poz 43 ulga abolicyjna
Ok, dzięki wielkie, wla. jesteś wielka :)
Ale gdzie tam 166 cm wzrostu....
To zaświadczenie z US to EU/EWR ..
Czytałam Twoje inne posty, imponujesz mi , śmigasz.. super, dzięki.
Jak będę mieć problem będę pisać.
Pozdrawiam
Na 2015 jest 8,35/28,15=36,50
Kom 5
będzie
Podatek w Holandii w 2015

I box - 36,50% do kwoty 19 822 razem ze składkami społecznymi,
składki społeczne - 28,15%
podatek - 8,35%
Wla.gle a na 2016 jest 8,40/28,15=36,55%
Sorry - właśnie dzisiaj znalazłem, zmienili społeczne..
znalazłem na stronie tax-consultans
Tylko, że na tej stronie jest 28,15% i 8,35%
Peterko, jeśli możesz to podaj proszę linka do Twoich stawek..
Już mam wszystko - serdecznie dziękuję :)).
Kom 13 takie stawki napisałam

kom 14 jest na 2016 :)

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/home
zaglądnij na publikacje.
Jak nie znajdziesz to mogę CI wysłać ale w pdf. Skopiowałam sobie te publikacje od 2011 do 2016 i tam mam wszystkie tabele. Teraz na stronie tamtejszego MF trzeba być "mocnym" żeby cokolwiek znaleźć
jakby co, pisz na :peterka_gov@tlen.pl a wyślę
2016
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/brochures_en_publicaties/nieuwsbrief_loonheffingen_2016

2015
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/brochures_en_publicaties/nieuwsbrief_loonheffingen_2015
Dzięki, pozdrawiam
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.