ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Badanie do celow sanitarno-epidemiologicznych ? Stanowisko sprzedawca

Skierowalismy pracownice na badania lekarskie wstepne.

Lekarka wystawila zaswiadczenie, ale tylko do zdolnosci na stanowisku pracy.A co z badaniami sanitarno epidemiologicxnymi ?

1) czy jest obowiazek ich wykonania ? Jaki art do tevo obliguje ?

2) co zrobic jak lekarz tego nie wykonal ?

3) czy te badania moga byc robione dozywotnio?

Wydaje mi sie E lekarz sam powinien takie badania zrobic i zlecic
Nie każdy sprzedawca musi mieć badanie sanepidu.
To jakie badania sa wykonywane określa pracodawca lub służba bhp w firmie, która na aktualnym druku skierowania określa czynniki szkodliwe na danym stanowisku.
Np. mam pracownika, którego praca polega na pracy przy komputerze non stop. To ja określam na skierowaniu, że jednym z czynników szkodliwych jest praca przy monitorze ekranowym powyżej dobowej normy czasu pracy.
Efektem tego jest lekarz okulista przy badaniach wstępnych/okresowych i jego wpis na orzeczeniu lub i nie: praca przy monitorze w okularach.
Jak mam ten wpis, muszę pracownikowi refundować koszt zakupu okularów.
No i tak im dalej w las... :)))
A dałeś lekarzowi skierowanie na badania sanitarno-epidemiologiczne? lekarz sam Ci nic nie zrobi. to ty ustalasz czy jest potrzeba san-ep.
Może to spożywka itp
Lekarz med. pracy określa co jest niezbędne do wykonania aby mógł podpisać zdolność.....dzwoń do lekarza
Wystawia się dwa osobne skierowania, jedno na badania wstępne drugie na san-epid. Skoro nie było drugiego lekarz tego nie robił.
Na psychotechniczne też nie wystawia się dodatkowego skierowania, a należy je zrobić ( lek. med.pracy zleca co należy zrobić do konkrentego stanowiska) bo lek. med. pracy nie wystawi zgody / zdolności. więc wątpię kom 5 .
To lek. med. zleca co należy wg skierowania
Potwierdzam kom 5;
pracodawca wystawia dwa skierowania
Badania psychotechniczne wynikają ze stanowiska, san-epid nie. Nie każdy sprzedawca musi mieś badania san-epidu.
"3) czy te badania moga byc robione dozywotnio?"

Ja nie słyszałem o dożywotnich badaniach san-epidu.
"Badania psychotechniczne wynikają ze stanowiska, san-epid nie." - to z czego wynikają san-epid. jak nie stanowiska ?
Sprzedawca w sklepie komputerowym ma mieć badania sanepidu ? Wg mnie nie.
Pracodawca wystawia specjalne skierowanie gdzie określa zagrożenia pod względem sanitarno -epidemiologicznym.
Kom 11 to jest oczywiste...o tym nie mówimy....

mówimy tylko o takich które mają styczność ze spożywką...

Pracodawca wystawia skierowanie - a lekarz med. pracy - określa się jakie ma badania mieć...tak jest ze wsz. stanowiskami.
WYKAZ PRAC, PRZY WYKONYWANIU KTÓRYCH ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ PRZENIESIENIA ZAKAŻENIA NA INNE OSOBY
(podst. prawna: Dz. U. z 2006 r. Nr 25 poz. 191 § 3 pkt 3)

http://www.womp.gorzow.pl/?badania-do-celow-sanitarno-epidemiologicznych,32
Chyba się nie rozumiemy, ale OK.
"mówimy tylko o takich które mają styczność ze spożywką..."

Nie masz racji. To nie tylko spożywka.
Ale nie chodzi o to....

chodzi o to , że mówisz że do stacji epid. wystawia się egze. skierowania na badania okresowe/wstępne - to napisałaś/eś wyżej i o tym mowa.
Ja twierdzę, że wystawia się tylko do lek. med. pracy - opisuje sie stanowisko i szkodliwe itp i wg tego to lek. med. pracy kieruje na odpowiednie badania bez których NIE wyda zdolności.
I to lekarz med. pracy decyduje jakie są niezbędne ...nie pracodawca.

O tym mowa.
1) czy jest obowiazek ich wykonania ? Jaki art do tevo obliguje ?

Jak przyjdzie kontrola San-epidu to pierwsze co poprosi, to badania wszystkich pracowników.
Asys "Wystawia się dwa osobne skierowania, jedno na badania wstępne drugie na san-epid. Skoro nie było drugiego lekarz tego nie robił." - przecież to co napisałeś/aś to ..nie halo...lekarz med. pracy zleca co jest niezbędne do wydania zdolności.....i nie potrzebuje nic poza skierowaniem od pracodawcy z opisem stanowiska..

ale widać, że nie dogadamy się. nie rozumiemy się najwyraźniej
Jak widać w pytaniu lekarz nie skierował na badania sanepidu. I wg mnie sam nie skieruje. Jeśli Twój LMP to robi to gratulacje, ale inni tego nie robią.
Kom 18 a czy ja mówię,że badań nie mają mieć ???

ja mowię , że mają mieć wszystkie niezbędne...a jakie: takie jakie są wymagana przy danym stanowisko a TE określa lek. med. pracy - a nie pracodawca dając lub nie drugi egz. skierowania
Miałaś jakikolwiek zawodowy kontakt z takimi badaniami czy nie ? Bo ja tak.
Kom 20 a co ja cały czas piszę ? - że to lek. med.pracy sprawa ....pracodawca daje kasę a nie wydaje jakiś drugi egz. skierowania do sanapidu, bo to potrzebne nie jest. W sanepidzie idzie i płaci , tylko kasa jest potrzebna...

a dopiero jak ma kompet badań wskazanych przez lek.med. pracy dostaje zdolność. Proste
Uważam temat za zamknięty. Poczytaj najpierw moje komentarze bo coś mieszasz....
Przeczytaj kom. 7
Asys kom. 5 czytałam i rozumiem, to jej zdanie. MOje jest takie, że do stacji epidem nie potrzebne jest skierowanie, prócz kasy na badania.Wykonuje się badania ( jeśli są niezbędne ) stacja uzupełnia/wydaje książeczkę do celów san.epid z nią w ręce, skierowaniem oraz ewnet. innymi niezbędnymi badaniami pracownik stawia się do lek. med. pracy na badania wstępne czy okresowe.
Miało być Asys kom.7 ...itd ( sorki literówka w kom.26)
Jak widać z pytania zadanego przez ~Tomquu pracownik sam się nie domyślił, że ma iść do San-epidu. A i lekarz też. Ja wystawiałem zawsze drugie skierowanie. I taka jest moja odpowiedź na pytanie ~Tomquu - wystaw skierowanie na takie badania.
Nawet jeśli pracownik ma książeczkę san-epidu to i taak musi mnie w niej aktualny wpis. Ważność wpisu najczęściej jest rok, czasem dwa.
Tylko czegoś nie rozumiesz, pracodawca nie musi wiedzieć jakie badania są niezbędne na dane stanowisko.....

a skoro lekarz med. pracy tego nie wie, to należy go zmienić i to szybko.

Najbardziej obrazujący kom. jest komentarz nr 1 -
Nie stosuj analogii z badań psychotechnicznych czy innych, sanepid co to inna bajka.
Ok...to dyskusja, każdy ma swoje doświadczenie, opinie itp.

Nie ma też problemu wystawić kolejne skierowanie dla sanepidu skoro będą sobie życzyć...
Pracodawca raczej wie, w jakiej branży pracuje i czy u niego są wymagana takie badania.
Kom 33 wie lub nie, a wiedzieć nie musi absolutnie. To lek. med. bierze za to kasę i kieruje na odpowiednie badania , tyle w temacie.
Ze strony stacji sanit. epidemiolgoczinej : jedziemy do Sanepidu (skierowanie nie jest wymagane) i po przedstawieniu celu wizyty (wykonanie badań na nosicielstwo w celu otrzymania książeczki zdrowia do celów sanitarno ? epidemiologicznych),....

ale jak już pisałam, jak sobie zażyczą wystawia się i problem z głowy, więc nie wiem po co problem robić lub upierać się , że jest tak a nie inaczej - może być tak lub tak...
Kochani, podepnę się pod temat.

Ja mam na Orzeczeniu Lekarskim z Poradni Medycyny Pracy taki zapis :
"Ponowne badanie będzie niezbędne w okolicznościach wskazanych w par3 pkt. 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 r w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 25 poz 191) tj. przy ponownym podjęciu pracy lub nauki, po przebyciu zakażenia czynnikiem chorobotwórczym, o którym mowa w par1 ww rozporządzenia."

Nie mam żadnego terminu kolejnego badania, czyli co badanie należy uznać za bezterminowe?
Takie Orzeczenie mam wystawione przez Lekarza Medycyny PRacy + Dodatkowo mam w książeczce sanepidowskiej 3x daty wpisu z symbolem badanie i pieczątkę Powiatowej Stacji Sanitarno epidemiologicznej
Przepisy nie wskazują natomiast, czy ? i jak często ? badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych powinno być powtarzane. To lekarz, w oparciu o posiadaną wiedzę medyczną oraz po uzyskaniu informacji od pracownika o rodzaju i miejscu świadczenia pracy ma możliwość wskazania następnego terminu przeprowadzenia przedmiotowych badań. Jeżeli nie istnieją przesłanki wskazujące na zakażenie czynnikami uniemożliwiającymi wykonywanie określonych prac, to orzeczenie lekarskie jest ważne. O aktualności badań decyduje również kontynuacja pracy w tym samym zakładzie, jak również zakres i rodzaj wykonywanych czynności na stanowisku pracy oraz właściwie udokumentowane badania w dokumentacji medycznej lekarza przeprowadzającego badania.
Wydaje mi się - bo było to w 2013 roku . Pracownik dostał 1x skierowanie do lekarza medycyny pracy , który skierował go do PSSE (Laboratorium) => tam zrobił badania które PSSE wbiło do Książeczki => wrócił do Przychodni Lekarza Medycyny Pracy => który wydał orzeczenie.
Kom.38 Reginko, czyli jak pracownicy mają taki zapis jak powyżej - nie zaszły czynnik żadne (czyt. choroba0 a dodatkowo - ani w książeczce Sanepidowskiej, ani na Orzeczeniu nie ma określonego terminu badania = nie musimy robić?
Jw pisze, o częstotliwośći decyduje lekarz med. pracy patrz art 7 ust 2 ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi
Kom 39 - bo tak się robi.
I mi też się wydaje, że Lekarz Medycyny pracy powinien sam wiedzieć jakie badanie zlecić.

Podam przykład :

1) Daliśmy skierowanie kierowcy = lekarka wysłała go na badanie okulisty, psychologa itp.

2) Daliśmy skierowanie księgowej = lekarka wystawiła jedynie zaświadczenie (nie wysyłała do okulisty - pomimo że na skierowaniu mamy wypisane praca przed monitorem ekranowym powyżej 4h)

Ta sama lekarka...

Wydaje mi się że jest to w gestii lekarza medycyny pracy, który w związku z uprawnieniami i kompetencjami jako "lekarz medycyny pracy" powinien wiedzieć jakie stanowisko co potrzebuje - a jeżeli nie wysyła popełnia błąd sztuki lekarskiej...
Oczywiście, że tak - tak właśnie jest.
Tym bardziej teraz, kiedy wypisuje się wsz. szkodliwe, uciążliwe na stanowiskach bardzo szczegółowo...to wg nich lek. med. pracy stwierdza co należy mieć z badań by mógł/a wydać zdolność na dane stanowisko
Lekarz medycyny pracy jest do tego zobligowany ... po co w sumie jest lekarzem medycyny pracy?

Żeby pacjent sam wiedział jakie badania ma zrobić ... to nonsens, tak to kierowalibyśmy do lekarza rodzinnego... ale nie możemy bo kierujemy do specjalisty czyt. lekarza medycyny pracy
Dokładnie, :)) pozdr
Nawet na gofin, w drukach nie widzę specjalnych skierowań na badania do celów sanitarno epidemiologicznych.

Widzę owszem na stronach niektórych przychodni, ale może mają taki regulamin.
Dokładnie, lub stare
Teraz to nawet przy badani krwi przychodnie się zabezpieczają na wypadek powikłań...
Czyli z przepisu który podałaś wnioskuję, że :

1) Jeżeli lekarz nie określił terminu - są one bezterminowe

2) Ich bezterminowość traci się w przypadku zmiany pacy bądź chorobowy

3) Nie są ważne jak np. badania okresowe BHP i nie przechodzą do kolejnego pracodawcy
Piszesz chyba o różnych rzeczach teraz:
1 chodzi o książeczkę epidemiologiczną?
2. o jakie pytasz okresowe czy epidemiologiczne?
3. bhp każdy pracodawca robi w swoim zakresie
Z drugiej strony mam wątpliwość - bo niejednokrotnie spotykam się z ogłoszeniami zarówno w prasie, jak i Urzędach Pracy :

"Wymagane aktualna książeczka sanepidowska" zarówno Restauracje, sklepy spożywcze itp.
Elka określ się o co teraz pytasz:
książeczkę sanepidowską masz i jest ona ważna wg wskazanych wyżej przepisów : badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych powinno być powtarzane. To lekarz, w oparciu o posiadaną wiedzę medyczną oraz po uzyskaniu informacji od pracownika o rodzaju i miejscu świadczenia pracy ma możliwość wskazania następnego terminu przeprowadzenia przedmiotowych badań. Jeżeli nie istnieją przesłanki wskazujące na zakażenie czynnikami uniemożliwiającymi wykonywanie określonych prac, to orzeczenie lekarskie jest ważne. O aktualności badań decyduje również kontynuacja pracy w tym samym zakładzie, jak również zakres i rodzaj wykonywanych czynności na stanowisku pracy oraz właściwie udokumentowane badania w dokumentacji medycznej lekarza przeprowadzającego badania.
( a nie wiem jak było ze starymi książeczkami sanep. ale kiedyś kobietki które miały mówiły, że miały wbitą datę ważności i potem trzeba było odnawiać - ale to było 10-15 lat wstecz około)
W komentarzu 51

1) mam na myśli właśnie książeczkę sanitarno epidemiologiczną - tak

2) chodzi mi wyłącznie o badania sanitarno epidemiologiczne

3) z tym BHP pomieszało mi się ... od 01.04.2015 jest tak że lekarskie są ważne u następnego pracodawcy o ile były zrobione po 01.04.2015
Ok wszystko jasne.
Kom 56 a więc do pkt 1 jest odpowiedz w kom. 54
pkt 2 - patrz tutaj ( Minister miał wydać rozporządzenie do ustawy o właśnie m.in terminach ważności książeczek)
http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m0101&ms=&ml=pl&mi=157&mx=0&mt=&my=145&ma=05666

pkt 3 - to badania lekarskie okresowe, a nie bhp
Tutaj odnośnie tej książeczki - ważność:
( do pkt 2)

Badanie, do celów sanitarno-epidemiologicznych przeprowadza się przed:
1) podjęciem pracy;
2) rozpoczęciem nauki;
3) ponownym podjęciem pracy lub nauki, po przebyciu zakażenia czynnikiem chorobotwórczym, o którym mowa w § 1.
1. Lekarz, na podstawie badania lekarskiego i wyników badań laboratoryjnych, wydaje orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań, czasowym albo trwałym przeciwwskazaniu do wykonywania prac lub odbywania nauki, dokumentując jego wynik w karcie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych,
W książkeczkach sanepidu lekarz wbija datę ważności badania, tak jak podałem najczęściej rok. Ale takie zawiadczenie może też być na specjalnym druku, nie wbijane do książeczki.
Natomiast rzeczywiście przeciwwskazanie może być trwałe. Jak ktoś przeszedł jakąś tam chorobę to może być już trwale niezdolny do takiej pracy gdzie jest wymagane dobre zdrowie.
Kom.61

No to najwyraźniej nie każdy lekarz :) Ja w książeczce sanepidu nie mam terminu ważności badania.

Na zaświadczeniu mam regułkę jak wyżej w kom.36 z której mogę wywnioskować że są "bezterminowe" do końca zatrudnienia.
Jak widać przepisy nie regulują takiego obowiązku, - daty następnego badania
No właśnie:) Czyli u tego samego pracodawcy mogą być aż do końca zatrudnienia, ale wg mnie u nowego pracodawcy winny być odnowione ...więc tym bardziej nie rozumiem w ofertach pracy : że wymagają aktualną książeczkę do celów sanitarno epidemiologicznych:)

Ale nasze prawo jest dobre ...i wchodzą zawsze dobre zmiany:)
Taką książeczkę : ""Ponowne badanie będzie niezbędne w okolicznościach wskazanych w par3 pkt. 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 r w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 25 poz 191) tj. przy ponownym podjęciu pracy lub nauki, po przebyciu zakażenia czynnikiem chorobotwórczym, o którym mowa w par1 ww rozporządzenia."
" uznajesz za ważną do :
"Ponowne badanie będzie niezbędne w okolicznościach wskazanych w par3 pkt. 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 r w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 25 poz 191) tj. przy ponownym podjęciu pracy lub nauki, po przebyciu zakażenia czynnikiem chorobotwórczym, o którym mowa w par1 ww rozporządzenia."
Uznajesz za ważną do :
§ 3.

Badanie, do celów sanitarno-epidemiologicznych przeprowadza się przed:
1) podjęciem pracy;
2) rozpoczęciem nauki;
3) ponownym podjęciem pracy lub nauki, po przebyciu zakażenia czynnikiem chorobotwórczym, o którym mowa w § 1.
Tak właśnie zrozumiałam:)
I żeby zrobić konkluzje tematu = powinien o takim badaniu wiedzieć lekarz medycyny pracy:)
Sorki za bład wyżej.

dobrze piszą w ogłoszeniach, bo książeczka nie jest aktualna w określonych przypadkach wg rozporz. par 3 pkt 3
Kom69 bez dwóch zdań, lek. med. pracy nie może wydać zdolności bez książeczki epid. - dla stanowisk gdzie ona jest niezbędna. :))
Kom. 63 - wszystkie wątpliwości względem dat ważności badania rozwiąże Ci pierwsza kontrola Sanepidu...
Niestety każda taka wątpliwość sporo kosztuje... a potem szuka się kozła ofiarnego, na kogo zwalić taki mandat.
Osobiście wpinałem do akt kierownikowi przychodzi naganę za niedopilnowanie ważności badań podległego pracownika. Za co zakład dostał słony mandat.
Kom.72

Jutro zadzwonię do Sanepidu i zapytam. Pracują niestety do 15:00
Na szczęście pilnowanie tych badań nie leżało wtedy w obowiązkach kadrowca.... choć były o to pretensje. Ale potem już leżało.
Ale mandata za co ?-
skoro robiła książeczkę do aktualnego pracodawcy ( nie przechodzi ważność do kolejnego pracodawcy wg rozporz. ) a że wpisano jej jak wkom.36 - to sprawa osoby która wykonywała w sanepidzie wpis,( sami sobie mandat dadzą?) zresztą zgodny z przepisami, bo przepisy nie mówią wprost o dacie
"za niedopilnowanie ważności badań podległego pracownika" za to i owszem, ale musi być wtedy data ważności badań sanitarnych w książeczce,

ale jak nie ma konrektej daty jak w tym wypadku - ważne są aż do ustania stosunku pracy ,lub jeśli lek. med. pracy zaleci wcześniej badania w zw. z ...
W książeczce jest wyraźna rubryka: data następnego badania. Jak nie ma tej daty to badanie nie jest ważne.
A kto książeczkę wypełnia? pracodawca czy sanepid?- to jak mówisz że za to : sanepid nakłada mandat to dla kogo ? ( przepisy nie wskazują, że ta data ma być uzupełniona...które? bo ja czytam i nie widzę)
Ale najlepiej faktycznie zapytać w swoim Sanepidzie, w końcu to oni będą kontrolować i wymagać.
Jasne, nie ma co się już czepiać i bez urazy Asys...

natomiast - ważne by badania były ważne, a skoro są to nie ma co się martwić.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.