ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Liczba ubezpieczonych w dra i iwa

Do tej pory nie zajmowałam się zusem a jedynie byłam na szkoleniu z obsługi płatnika... Może ktoś pomóc jaką liczbę wpisać właśnie w miesięcznej deklaracji ZUS DRA? kiedy np w tym miesiącu mam 11 plików RCA, RSA 3 (z czego 2 dotyczą tej samej osoby). 3 osoby mam na zleceniu a reszta to umowa o pracę jak ma to znaczenie...

druga prośba to czy mógłby ktoś ogarnięty napisać jak się tworzy ZUS IWA?taka mała instrukcja dla ludzi nie zajmujących się na codzień ZUSEM?

Proszę o pomoc :)
ZUS IWA tworzysz:
będąc w PŁATNIKU wchodzisz w zakładke dokumenty i poniżej masz 'INFORMACJE ZUS IWA' klikasz i ja robię to tak- klikam prawym przyciskiem i wybieram nowy i tworzysz ;)
Dzięki ale utworzyć dokument potrafię... ale na jakich zasadach wpisuje się liczbę ubezpieczonych?tak samo chciałam zapytać o to skąd się bierze liczbę ubezpieczonych którą trzeba wpisać w DRA każdego miesiąca...

obsługę opanowałam po kursie ale na kursie z zasad zusowskich jeszcze nie byłam...
To powinno ci wyjaśnić IWA
http://e-inspektorat.zus.pl/komunikaty.asp?id_profilu=1&menu=4&id_komunikatu=2404&pomoc=3
A co do liczby ubezpieczonych w DRA to nie przywiązuj takiej wagi do tego (w czasie kilku kontroli z ZUS nikt tego nie sprawdzał).
Ale znalazłem coś takiego może ci trochę rozjaśni:
"Pole 01 w bloku III deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA służy do wykazywania liczby ubezpieczonych, a więc osób podlegających przynajmniej jednemu rodzajowi ubezpieczeń społecznych i/lub ubezpieczeniu zdrowotnemu w danym miesiącu. Samoistne umowy cywilnoprawne, poza umową o dzieło, generalnie rodzą obowiązek ubezpieczeń emerytalno-rentowych, wypadkowych oraz zdrowotnych.
Dlatego też osoby je wykonujące należy uwzględniać w liczbie ubezpieczonych podawanej w polu 01 bloku III druku ZUS DRA."
Krabs dzięki, wiem właśnie że nie przywiązują wagi...zresztą jak zdążyłam zauważyć do wielu rzeczy nie przywiązują wagi :P (moja poprzedniczka nieźle namieszała a moim zdaniem jeszcze kilku błędów nie zauważyli).

ale chciałam robić to w miarę możliwości dobrze i z jak najmniejszą liczbą korekt :)

ja znalazłam coś takiego na innym forum ale to z 2011 i nie wiem czy dalej takie są zasady:

Dzwoniłam do Zusu: dodaje się te osoby z RZA. Nie wlicza się ich tylko w IWA bo tam tylko ci z ub. wypadkowym. Do DRA nie wlicza sie bezpłatnego, który trwa cały miesiąc, wojska, kodu 300000.Pozdrawiam
Do komentarza 5, do IWA musisz przyjąć tych ubezpieczonych, którzy w danym m-cu podlegali chociaż 1-en dzień pod ub. wypadkowe, a następnie tak wyliczone stany miesięczne podzielić przez 12 i masz przeciętną liczbę ubezpieczonych w roku.
A liczba osób ubezpieczonych w DRA, pytanie czy robisz to w płatniku, czy "ręcznie"? Jeżeli w płatniku, to po wygenerowaniu wszystkich dokumentów za dany miesiąc włącznie z DRA, musisz stanąć kursorem na DRA w liczbie ubezpieczonych i "dać polecenie": albo wylicz albo sumuj" (nie pamiętam w tej chwili, a nie mam płatnika w domu) i program sam prawidłowo zsumuje wszystkich ubezpieczonych z danego miesiąca.
No chyba jednak nie z RZA tylko z RCA do komentarza 5,
Termax liczy to w dra?no to fajnie, nie wiedziałam nawet że jest taka opcja - następnym razem na pewno spróbuję ;)

czyli każdy miesiąc w 2015 spisuje ile mieli osób z ubezpieczeniem wypadkowym później to dodaje i dziele przez 12 okej. Nie ma tu znaczenia typ umowy?ani to że do września byliśmy dużą jednostką (ponad 25 osób) a teraz jesteśmy mała (11 osób)?
A z tym rza chodziło o to że sumuje się osoby z rca i właśnie że rza też się wlicza...
Do komentarza 9, tak nie ma znaczenia. A komentarz 10, ale RZA to nie jest samo zdrowotne?
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.