30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Kontrola US - zapłaty za faktury

Mam kontrolę firmy. Urząd zarządzał faktur zakupowych / sprzedażowych , całej KPiR.

Dziś mam telefon że mam dostarczyć wszystkie zapłaty za faktury kosztowe ... czy jest obowiązek dostarczyć i zbierać takie dokumenty.
Tak , masz taki obowiązek
A z jakiego przepisu to wynika?

Podstawą księgowania w koszty jest Faktura VAT a nie dowód zapłaty
>1
podaj przepis
A słyszałeś o korekcie kosztów?? Przecież jak nie zapłacisz to po 30 dniach od terminu płatności (jeśli nie jest dłuższy niż 90 dni) to musisz fakturę wyksięgować z kosztów.
Odpowiedź na pytanie postawione w kom. 3 udzielił kom.4
No zgadza się, ale skoro nie zrobiłem korekty kosztów to wg mnie faktury są zapłacone.

Moje pytanie brzmi czy jest przepis który mówi że podstawą do zaliczenia kosztów jest zapłata, oraz czy ta zapłata jest wymagana przepisami.
Kom. 6 - jak chcesz udowodnić US, że masz to zapłacone ?
Do kontroli wnoszę oświadczenie że wszystkie faktury są zapłacone w terminie.

Mam około 100-150 fakt mam tworzyć do każdej jednej faktury potwierdzenie wykonania przelewu? - przecież to bezsens
A na jakiej podstawie chcesz udowodnić, że tej korekty nie powinieneś robić. Jeśli masz wszystko zapłacone to co trzęsiesz portkami. Drukujesz potwierdzenia albo pokazujesz wyciąg bankowy i po kłopocie. Czasem sobie sami stwarzamy problemy
To w takim razie zanieś im wyciągi bankowe.
Kom.7 Ale po co ja mam udowadniać?

Każdy podatnik jest traktowany jako oszust i naciągacz przez Urząd Skarbowy?

Jeżeli przepis nie nakłania obowiązku żeby do każdej faktury dopinać potwierdzenie wykonania przelewu to co ja mam udowadniać.

Na w/w mam kserować też tą samą fakturę z 3-5 razy? tak na w/w gdyby Urząd chciał kserokopie faktry?
Nie, nie tworze problemu - tylko zastanawiam się na jakiej podstawie to wymagają. - jak żaden przepis o tym nie mówi.
Z art. 24d ust. 1 ustawy o pdof (art. 15b ust. 1 ustawy o pdop) wynika, że gdy termin płatności ustalony przez strony nie przekracza 60 dni, podatnik jest zobowiązany do dokonania zmniejszenia kosztów podatkowych, jeżeli nie ureguluje kwoty zobowiązania w ciągu 30 dni od daty upływu tego terminu. Korekty tej powinien dokonać w miesiącu, w którym upłynie wskazane przez ustawodawcę 30 dni.

Jeżeli natomiast strony ustalą termin płatności dłuższy niż 60 dni, wówczas w odniesieniu do korekty kosztów zastosowanie znajdzie przepis art. 24d ust. 2 ustawy o pdof (art. 15b ust. 2 ustawy o pdop). Wskazuje on, że przy takim terminie płatności podatnik będzie zobowiązany do zmniejszenia kosztów uzyskania przychodów z upływem 90 dni od daty zaliczenia tej kwoty do kosztów podatkowych, jeżeli w tym terminie nie zostanie ona uregulowana
JureXx- te żale to nie do nas.
Tam też pracują ludzie, którzy są rozliczani ze swojej pracy. Takie są przepisy. Musisz to jakoś to udowodnić, a jak chcesz inaczej
A tak nie wydaje wam się dziwne, że dla Urzędu podatnik ma udowodnić to, udowodnić tamto - w końcu udowodnić że nie jest złodziejem...

A z drugiej strony niech Urząd udowodni że te faktury nie są zapłacone ... niech się wykażą., a nie wszystko na tacy wyłożyć wydruków "tysiąc pińcet"
Zgadzam się w 100% z JureXx

robię korekty kosztów co miesiąc, potem księguję powtórnie, mam podpięte dowody zapłat do tych dokumentów jak mówi rozporządzenie w sprawie KPIR

natomiast nie musze posiadać wszystkich zapłat
bo żaden przepis o tym nie mówi
No wiem wiem. Tylko tyle jest papierologii, że drukowanie dodatkowych 150 potwierdzeń (bo płace z różnych kont - nie firmowych) jest mega czasochłonne.
Zapytaj ich o podstawę prawną
A pomyślałeś o podatku vat?

- jak płacisz za f-rę to również rozliczasz podatek vat, być może US sprawdza vat ??
A z drugiej strony niech Urząd udowodni że te faktury nie są zapłacone ... niech się wykażą., a nie wszystko na tacy wyłożyć wydruków "tysiąc pińcet- a co mają dzwonić po Twoich kontrahentach, żeby przysłali im potwierdzenia. A może niech maja wgląd do naszych kont, wtedy będziesz narzekać, że Cię inwigilują. Oj Polacy, Polacy ..... nigdy dobrze, zawsze mamy jakieś ale. W ogóle to po co kontrole, róbmy co chcemy bo przecież wszyscy są uczciwi.
Kom.20 Tak VAT też kontrolują to jest full kontrola i VAT i dochodowy.

A przy VAT też mam mieć potwierdzenie?
A może kontrahent dokonał korekty deklaracji w związku z nieuregulowaniem należności

..Ustawodawca jednak nie pozostawia podatnika w sytuacji bez wyjścia. Gdy mimo starań w ściągnięciu należności nie uda się wyegzekwować zapłaty od kontrahenta, po 150 dniach podatnik może rozpocząć procedurę odzyskiwania podatku VAT....

poczytaj :"Niezapłacone faktury a podatek VAT i podatek dochodowy"
>> http://poradnik.w f i r m a.pl/-mozesz-odzyskac-podatek-vat-i-podatek-dochodowy-od-niezaplaconych-faktur-przez-twoich-kontrahe
ntow

zlikwiduj
spacje
..Jeżeli stwierdzono naruszenie przez podatnika obowiązku określonego w ust. 1 art. 89b, to naczelnik urzędu skarbowego albo organ kontroli skarbowej ustala dodatkowe zobowiązanie podatkowe w wysokości 30% kwoty podatku wynikającego z nieuregulowanych faktur, które nie zostały skorygowane (art. 89b, ust.6)...

i

..Nieuregulowanie należności w terminie 150 dni od dnia upływu terminu płatności określonego na fakturze, dokumentującej dostawę towarów lub świadczenie usług na terytorium kraju, obliguje dłużnika do:
-korekty odliczonej kwoty VAT z tejże faktury w rozliczeniu za okres, w którym upłynął 150 dzień od dnia upływu terminu uregulowania należności określonego na fakturze (art. 89b, ust. 1 ustawy o VAT),

tu >> https://mksiegowa.pl/poradnik/index.php/Konta/KorektaVATNaliczonego150
>24,25
po co te linki ???

przecież my nie o tym

to ze jest korekta kosztów i ulga za złe długi wszystcy wiedzą
pytanie jest - " czy jest obowiązek dostarczyć i zbierać takie dokumenty."
Dokom. 20

- dowód zapłaty dotyczy podatku dochodowego jak i vat,

- posiadając dowód zapłaty masz prawo do:
* rozliczenia podatku dochodowego jak i vat

- bez dowodu potwierdzającego zapłatę - to KOREKTY - tak może podejść do całej sprawy US
Wg mnie US idzie na łatwiznę, tyle w temacie
Dokom. 26 - przecież nie musisz czytac

- zapoznaj się z kom.22

- mam wrażenie ze pytającemu chodzi o rozliczenia podatków - brak dowodów zapłaty,
Błędne wrażenie.

Moim pytaniem z komentarza 22 próbowałem znaleźć odpowiedź na pytanie:

" czy jest obowiązek dostarczyć i zbierać takie dokumenty."
Z rozliczaniem podatków nie mam problemu, podobnie jak z korektą pod.dochodowego 30 dni jak i ulgą za złe długi ... faktury mam wszystkie popłacone, w całości przed terminem.

Chodzi mi tylko o przepis który nakazuje mozolne drukowanie i dostarczanie zapłat Urzędowi.
Nic jutro spytam Urzędnika jaki przepis nakazuje mi drukowanie i podpinanie zapłat pod fakturę.

Nie zapłata stanowi o prawie do odliczenia podatku dochodowego i vat
Odp.: 2 x tak (zbierać i dostarczyć)

- zbierać -to nic innego jak potwierdzasz uregulowanie należności,
- dostarczyć do US - obowiązek
Ja na każdej fakturze pisze datę zapłaty.Dałabym wyciągi i niech sprawdzają.
Nie ma obowiązku podpinania dowodu zapłaty do każdej faktury. To jakiś absurd ( lenistwo urzędnicze).Brak podstawy prawnej do takiego żądania.

Podstawowym dokumentem jest wyciąg bankowy, i tak jak Elkadz radzi daj im ten wyciąg i nich czynią swoją powinność. Jesli masz jeszcze jakieś KP to też zbierz je w jakąś całość i niech pokwitują ci ilość pobranych dokumentów aby im coś nie zginęło, bo jak zgubią to bedziesz miał problem. Bo to ty musisz udowodnic,że masz zapłacone faktury kosztowe - niestety- taki kraj.

Powodzenia :)
Z kom. 18 - (bo płace z różnych kont - nie firmowych) - więc danie wyciągów bankowych z konta firmowego nie załatwi tu sprawy. Ale moim zdaniem na żądanie kontrolujących usmenów masz obowiązek przedstawić dowody zapłaty za faktury przelewowe.
Na szczęście od Nowego Roku ten przepis o korekcie kosztów zarówno w VAT jak i dochodowym znika. Ustawodawca sam stwierdził,że nie przyniosło to spodziewanych efektów,tylko znacznie utrudniło pracę przedsiębiorcom i księgowym.
A który rok kontroluja ?
>37
w vat nie znika niestety
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.