ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Skierowanie na badania pomóżcie!

1. mam pracownika, który ma ważne badania okresowe do X 2016r (miał robione w 2013) . Teraz Szef kazał wysłać go na badania, bo do zakresu obowiązków dochodzi Mu praca na wysokości pow 3 m. Czy ja mam Mu wstawić skierowanie na badania wstępne i tam w czynnikach inne: wpisać praca pow 3m? Tamte badania w 2013 roku jak miał robione to jeszcze się nie wykazywało tych czynników, więc może teraz powinnam wykazać wszystkie czynniki na jakie jest narażony czy tylko ten jeden?
Miałam podobny przypadek ...wysłałam pracownika na badania okresowe uzupełniające (jeśli wypisujesz odręcznie skierowanie możesz dopisać uzupełniające). W określeniu stanowiska pracy wpisałam rozszerzenie zakresu obowiązków dot. wykonywania prac związanych (i tutaj wpisałam jakie to prace). W innych czynnikach wpisałam praca na wysokości powyżej 3m. Ponadto dołączam do skierowania zakres obowiązków pracownika.
Ja wypisałabym wszystkie czynniki szkodliwe na tym stanowisku. Ale najpierw powinna być moim zdaniem zrobiona przez bhpowca nowa ocena ryzyka zawodowego
Teraz musisz w skierowaniu wskazać wszystkie czynniki zagrożenia - bardzo szczegółowo. Wg badań stanowiskowych, z pomocą środowiskowych - a najlepiej jak sam bhpowiec to zrobi.
Chodzi mi o to, że pracownik w maju miał robione badania, i tam były czynniki jak hałas, pył a teraz doszedł nowy czynnik: praca na wysokościach, czy w tym skierowaniu uzupełniającym podać wszystkie czynniki czy tylko ten nowy czynnik?
Wg mnie jednak będą to badania wstępne.

http://www.gofin.pl/17,2,101,131982,badania-profilaktyczne-w-firmie.html
Kom. 4 - wszytkie czynniki.
A w taki sposób. Można powiedzieć , że robisz wstępne na dodatkowe stanowisko - tak bym to rozegrała w uzwlędnieniem opinii lekarza( zadzwoń do lekarza, spytaj)i adnotacją do kiedy ważne są okresowe na pierwsze stanowisko.
Wiecie co oszaleć można, chyba zrobię te okresowe uzupełniające, bo On ma jakby te samo stanowisko tylko zakres obowiązków do tego stanowiska zwiększony, czyli nie zmienia stanowiska z sprzątaczka na kierownik, tylko w ramach stanowiska sprzątaczka dochodzi np mycie okien na wysokości pow 3 m, czego wcześniej nie robiła.
Kadrowiec7 a dlaczego twoim zdaniem powinnam wypisać wszystkie czynniki, skoro były one wymienione 6 miesięcy temu i były robione do tego badania, które są ważne do 2018 roku to wydaje mi się, że tylko ten nowy czynnik wypisać co?
Wg mnie robisz wstępne tylko na nowe stanowisko, a razem z poprzednimi będzie komplet
Przecież.....jak wpiszesz wszystko........to prócz badań na stanowisko na wysokości...dodatkowo i drugi raz musi przejść i płacić musisz za specjalistów i badania na poprzednie stanowisko - gdzie badania są świeże i ważne.
Bania profilaktyczne są 3: wstępne, okresowe lub kontrolne.
No więc to są wstępna na stanowisko - praca na wysokości, dodatkowe stanowisko proponowane.
Skierowanie na badania lekarskie wydane przez pracodawcę, powinno zawierać:

1) określenie rodzaju badania profilaktycznego, jakie ma być wykonane,

2) w przypadku osób przyjmowanych do pracy lub pracowników przenoszonych na inne stanowiska pracy - określenie stanowiska pracy, na którym osoba ta ma być zatrudniona; w takiej sytuacji pracodawca może wskazać w skierowaniu dwa lub więcej stanowisk pracy, w kolejności odpowiadającej potrzebom zakładu,

3) w przypadku pracowników - określenie stanowiska pracy, na którym pracownik jest zatrudniony,

4) informacje o występowaniu na stanowisku lub stanowiskach pracy, o których mowa w pkt 2 i 3, czynników szkodliwych dla zdrowia lub warunków uciążliwych oraz aktualne wyniki badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia, wykonanych na tych stanowiskach (§ 4 ust. 2 rozporządzenia).
No i??

to jest to : 1) określenie rodzaju badania profilaktycznego, jakie ma być wykonane,
Wg mnie jak nie wpiszesz pozostałych będzie to oznaczało, iż nie występują już na nowym stanowisku. Skąd lekarz ma to wiedzieć co występuje a co nie ? Moza mu pokazać tamto orzeczenie okresowe, aby nie robił już niektórych badań, ale wg mnie wpisać je trzeba.
Zrobię Ci aneks, że od dzisiaj w miejsce wynagrodzenie wpiszę 500 zł. Dostaniesz 500 czy 500 plus poprzednie wynagrodzenie ?
Po pierwsze, to proponowane nowe - dodatkowe stanowisko - więc sa to badania wstępne na proponowane.
po drugie lekarz ma całą dokumentację pracowniczą zakładu - zeszyt co jak gdzie i kiedy, kopie badań ..itd.
wg mnie zabiera ze sobą kopię badań okresowych jakie już wykonał, a teraz na skierowaniu na wstępne opikue stanowisko proponowane dodatkowe i czynniki jakie występują.

Już pisałam jak napiszesz dwa stanowiska.......to powieli badania i specjalistów ( często to neurolog, lalrygolog i podobne - cyzli kosztowne) które były wykonywane pół roku temu.
Kom 17 - nie ma związku.
Kadrowiec......jak masz szefa bogatego i lubiącego wyrzucać kasę w błoto za to co dopiero było robione to proszę bardzo.

Myślę , że lekarz mądry będzie wiedział jak postąpić.
Faktem jest, iż wiele zależy od decyzji lekarza medycyny pracy, trzeba by to z nim uzgodnić wcześniej. Aby nie było nieporozumień.
No badania z 2013 roku to faktycznie świeżutkie... dopiero co robione...
"Tamte badania w 2013 roku jak miał robione to jeszcze się nie wykazywało tych czynników, więc może teraz powinnam wykazać wszystkie czynniki na jakie jest narażony czy tylko ten jeden?"

No to jak z tymi czynnikami, były wykazywane czy nie ?
W maju 2015 było dopisane :))

ale kto bogatemu zabroni...sprawa zrobi się poważna, jak masz takich 1000 pracowników - to już wesoło nie będzie...a może przecież tak być.
|" pracownik w maju miał robione badania, i tam były czynniki jak hałas, pył "
Dlatego napisałem, że bierze tamto orzeczenie w łapkę i z nim idzie do LMP. Aby nie powielać badań jeśli lekarz tak uzna za stosowne.
Poza tym, za źle zrobione badania naganę dostanie kadrowiec, a za badnia płaci pracodawca, kwestia wyboru.
Kom 27 nic podobnego, kadrowiec nie powinien podpisywać się pod skierowaniem. Pracodawca lub bhpowiec...ale jak niemądry...to już jego problem.

I to wg mnie nie źle zrobione badania a prawidłowo - wtępne na nowe stnowisko
No to BHP-owiec niech się martwi, nie KARA666...
Tak powinno być...
Ja dalej nie widzę podstaw prawnych do tego, aby pominąć jakieś czynniki na skierowaniu na badania wstępne pracownika.
Wg mnie bedzie to źle wystawione skierowanie.
Toż przecież nikt nie chce pomijać czynników na badanie wstępne na stanowisko - pracy na wosokości...nikt o tym tu nie wspomniał :))

A tak na przyszłość - zastanów się pod czym się podpisujesz. Duża firma tym bardziej - jest służba bhp ( bo to obowiązek) to niech robią swoje na czym się znają...a nie przejmujesz obowiązki za kogoś kto dostaje za to kasę i kto , co najważniejsze, jest wykwalifikowany w tej branży.
Skąd niby lekarz MP ma wiedzieć, iż na nowym stanowisku tamte czynniki się nie zmienią. Jak się je napisze to lekarz może porównać je z poprzednimi badaniami i może już ich nie będzie robił.
Na obecne stanowisko pracy badania okresowe _ MA WAżne i w dodatku zrobione już po nowemu...
nie rozumiem skąd u Ciebie chęć wykonywania badania okresowego - bo takie to by było do obecnego stanowiska - po pół roku..
Kom 34 Jezu bierze do ręki okresowe na obecne. Poza tym lekarz ma całą dokumentację ( jak większa firma ma umowę z lekarzem)
Każda firma musi mieć umowę z lekarzem MP.
Ale chyba nie o tym tu mowa :)) - to , że każda winna mieć, małe często nie mają - bo nie wiedzą.
No cóż uważam sprawę za zakończoną z mojej strony :))
Uważam, iż wypisuje się skierowanie na badania wstępne na nowe - dodatkowe - stanowisko pracy. Pracownik bierze okresowe do ręki. Lekarz porównuje co ma zrobić za badania i do jakich specjalistów ma się udać widzą skierowanie na wstępne oraz zakres przeprawadzonych dopiero co badań okresowych. Te badania czy specjaliści powielający się - będą ważni wg badania okresowego na obecna stanowisko i nie będzie kazał powtarzać ich zrobienie.

Kara- Ty lepiej skontaktuj się z lek. waszym i dopytaj jak on sobie życzy.

Powodzenia i pozdrówka dla Wszystkich
Dziękuję Wam bardzo bardzo!!! Pozdrawiam :))))
Miałam taki sam przypadek jak Kara...człowiek zatrudniony na stanowisku dozorca, badania ważne do 2017r. miał wykonywać jakieś czynności powyżej 3m zatem zadzwoniłam do medycyny pracy i pielęgniarka powiedziała, że skoro badania okresowe są ważne, a pracownik musi być wysłany na badania w związku z wysokością wysyłam człowieka na badania okresowe-uzupełniające, poza tym dopisuje inne czynniki szkodliwe te które były wymieniane w poprzednim skierowaniu. To pielęgniarka pierwszego kontaktu sprawdzając w dokumentacji zleci badania na tę wysokość i niekoniecznie wyśle na te, które wcześniej miał ten pracownik robione. Za każdym razem jak wysyłam na badania czy wstępne, okresowe,czy kontrolne ze względu na obszerny zakres obowiązków zapisuje w poz. określenie stanowiska: w załączeniu do skierowania zakres obowiązków. W innych czynnikach:praca na wys.powyżej 3m (i inne jak występują na danym stanowisku)
I to ma sens - w uzgodnieniu ze swoim lekarzem- ośrodkiem.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.