30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Roboty w toku- czy dobrze do tego podchodzę?

Pomóżcie myśleć bo już mam wątpliwości czy dobrze robię :)
Sp.z o.o. świadczy usługi projektowe. Do tej pory była strata do rozliczenia, poza tym usługi były krótkoterminowe więc roboty w toku ustalano na koniec roku.
Teraz powoli wychodzi na plus, pojawiają się też zlecenia wymagające prac ponad 6 m-cy.
1) czy produkcję w toku ustala się tylko na koniec roku czy też powinno się na koniec każdego miesiąca, jeśli się płaci PDOP miesięcznie?
2) jeśli np. wartość kontraktu jest 100 tys.zł netto, kontrakt jest niezafakturowany to na koniec m-ca muszę wyłuskać wszystkie koszty związane z danym kontraktem. Załóżmy że będzie ich na 40 tys.zł. Jak powinno wyglądać księgowanie?
3) tych kosztów w wysokości 40 tys. nie uwzględniam przy liczeniu zaliczki na PDOP za dany m-c. Będą kosztem podatkowym dopiero w miesiącu powstania przychodu?
1) Jeśli płacisz PDOP miesięcznie wg faktycznych kosztów i przychodów (nie stałe zaliczki) to produkcję w toku musisz ustalać co miesiąc.
2) sposób księgowania zależy od przyjętej ewidencji kosztów - czy masz tylko 4, czy 4 i 5, czy przenosisz 5 na 7?
3) tak jest.
Do kom.2 - mam tylko 4 ze względu na jednorodne usługi, natomiast opis księgowań pozwala mi wyciągnąć koszty bezpośrednie danego zlecenia.
Produkcję w toku ustalam narastająco do wszystkich niezakończonych usług na podstawie kosztów rzeczywistych. Stornuję na koniec m-ca poprzednią produkcję w toku i w to miejsce księguję ustaloną na koniec miesiąca. Księgowania na 640 RMK i 490. Kiedyś to analizowałam i wyszło mi, że jest dobrze - saldo konta 490 to zmiana stanu produktów i koryguje mi koszty o te, które dotyczą przyszłego okresu.
Mam rację?
Zwątpiłam, bo zaczęłam czytać o metodach ustalania robót w toku a tam było o księgowaniu przychodu na 845 i kosztów mu odpowiadających na 640. Ja mam tylko 640, nie mam 845 i nie za bardzo mogę pojąć w czym rzecz - wiem że to coś związane z "7" i kosztem własnym, ale nie do końca to czuję :)
Ad 1. tak - co miesiąc
ad 2. musisz ustalić metodę ustalania produkcji w toku. Jeśli nie masz sprzedaży (faktur częściowych), to całe saldo kosztów tego projektu będzie produkcja w toku. Dla prawidłowego ustalenia wyniku produkcję w toku na koniec okresu sprawozdawczego przeksięgowuje się na konto 63x - produkcja w toku zapisem 63x/"5", i aktywuje się pod datą następnego okresu sprawozdawczego zapisem "5"/63x.
ad3. Tak, produkcja w toku jest n/KUP.
Przy produkcji wskazane jest prowadzenie kont zespołu "5".
Wg mnie masz ok.
To co czytałaś dotyczy wyceny bilansowej (nie podatkowej!) kontraktów długoterminowych na dzień bilansowy. Teraz widzę, że też takie masz - jeśli na koniec roku będą niezakończone to polecam zagłębić się w Krajowy Standard Rachunkowości "Niezakończone roboty długoterminowe" (czy jakoś tak podobnie) - tam masz wszystko dokładnie wyjaśnione.
Konto 640 służy do rozliczeń w czasie a nie produkcji, bo do bilansu źle Ci wejdzie. Jeśli już to musisz sobie na "6" zrobić konto - produkcji w toku. Jeśli jesteś w stanie z "4" przeksięgować koszty dot. danego kontraktu to możesz tak robić, przy czym po zakończeniu koszty należy z tego konta przeksięgować na koszt własny sprzedaży na "7". Sprawa będzie się komplikować gdy roboty będą fakturowane częściowo.
Dziękuję. Z tego co pamiętam to wycena bilansowa dla kontraktów długoterminowych może być pominięta jeśli nie ma badania bilansu. Poczytam jeszcze - do końca roku trochę zostało :)
>5 M52 - jak wejdzie do bilansu to kwestia prawidłowego ustawienia programu.

Wiadomo, że przy produkcji w toku ewidencja kosztów na 5-kach jest najwygodniejsza, ale jeśli na dzień dzisiejszy ich nie ma, to trzeba jakoś sobie poradzić.

Wg mnie jeśli są tylko 4-ki to nie przenosi się już kosztu własnego sprzedaży na 7-ki (krąg się nie uzgodni - wszystkie koszty są na 4-kach, część będzie na 7-kach, ale ustalenie, które nie są na 7-kach będzie dłubaniną).
> 7. Tak masz rację. Ale dłubanina też jest z wyksięgowaniem kosztu produkcji w toku. Fakt, że jak ma tylko "4" to nie przenosi kosztu własnego na "7". Rozpędziłam się, bo mam "5".
Ok :)
Tak przy okazji jak tu jesteś to Cię wykorzystam, bo ostatnio trochę męczę właśnie temat produkcji w toku przy częściowym fakturowaniu - masz może jakiś sensowny i wykonalny w praktyce pomysł, jak rozliczać koszty w takiej sytuacji? Tak, żeby było akceptowalne z podatkowego i bilansowego punktu widzenia?
Ja mam ustaloną metodę zysku zerowego. Zysk wykazywany jest dopiero przy końcowej fakturze. W trakcie kontraktu to koszty sprzedaży dostosowuję do wartości wystawionych faktur (gdy zgromadzone koszty są wyższe od wartości sprzedaży) lub sprzedaż do zgromadzonych kosztów (wartość sprzedaży jest większa niż zgromadzone koszty)- wszystko w rachunku narastającym.
I robisz tak również w ciągu roku i uznajesz to podatkowo?
Tak, bo taki zapis jest w polityce rachunkowości, a uor taki sposób rozliczenia dopuszcza.
Tak, uor dopuszcza, a nawet wskazuje, jeśli nie ma kosztorysów, tylko trudno znaleźć cokolwiek na ten temat od strony podatkowej.
W art. 9 updop jest odwołanie do prowadzenia ewidencji rachunkowej, zgodnie z odrębnymi przepisami, w sposób zapewniający określenie wysokości dochodu(straty), podstawy opodatkowania i wysokości należnego podatku... A nigdzie w ustawie podatkowej nie ma zakazu takiego rozliczania kontraktów.
Dodam, że staram się aby umowy były zawierane tak, że po poszczególnych etapach robót są wpłacane zaliczki w określonej w umowie kwocie i potem faktura końcowa. Odpada mi problem rozliczania w trakcie kontraktu, bo nam tylko produkcję w toku i zaliczki na dochodach przyszłych okresów.
Ok, dziękuję. Ja niestety nie ma możliwości wpływu na treść umowy, muszę wymyślić jakiś sposób, żeby to sensownie rozliczyć.
No to przeforsuj metodę zerową, bo z praktyki wiem, że ciężko jest wyegzekwować jakiekolwiek dane z budów do rozliczenia kosztów w przypadku częściowego fakturowania robót. Przy metodzie zerowej nic od nich nie potrzebujesz. Jeśli masz Plan Kont J.Gierusza wyd. od 2012 r. to tam na końcu masz omówione kontrakty długoterminowe, wszystkie opcje. Opisane w dość przystępny sposób. Może do czegoś się dopasujesz.
Dzięki, kontrakty długoterminowe mam w miarę przerobione, tylko że ten przypadek co mnie męczy to są krótkie roboty - 2-3 miesiące i nie budowlanka, a taka jakby produkcja - kupują kilka rzeczy, coś z nimi robią, przechodzi przez podwykonawców, wraca i idzie do sprzedaży. Umowa jest powiedzmy na 600 szt, jeden miesiąc zafakturują 100, następny 200, następny resztę, ale zakupy zrobią najpierw do np. 400 szt, podwykonawca obrabia i fakturuje najpierw te 100 szt itp. itd. - nie umiem wymyślić logicznego sposobu, żeby zapewnić współmierność przychodów i kosztów w tych miesiącach, w których jest częściowe fakturowanie (magazyn nie bardzo wchodzi w grę - już to przerabiałam i nie mogłam uzyskać wiarygodnych informacji).
Niestety, ale w tym przypadku musisz wybrać metodę kalkulacji kosztów produkcji. Jest ich kilka. Musisz dopasować do swoich realiów. Jeśli masz dostęp do Serwisu Księgowego na Gofinie to wpisz sobie "kalkulacja kosztów", tam znajdziesz przykłady różnych rodzajów kalkulacji i wybierzesz jedną z nich, która będzie odpowiadać warunkom Waszej produkcji. Jest z tym trochę zabawy, ale nie ma innej opcji aby w miarę to ogarnąć.
Dziękuję, chyba faktycznie nie zostaje nic innego jak dogłębnie zapoznać się z metodami kalkulacji i coś wybrać :)
> 20. Niestety. Ale staraj się wybrać najprostszą adekwatną do Twojej produkcji.
Pewnie, najprostszą i taką, żebym miała informacje do jej wyliczenia. Czasem od klientów ciężko coś wyciągnąć :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.