ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Gdzie w deklaracji VAT-7 wykazać Import Usług Finansowych? (Faktura American Express)

Mam fakturę z American Expres za transakcję kartami platniczymi. Usługodawca ma siedzibę w londynie. Nabywca w Polsce. Te usługi są w Polsce "ZW"

Gdzie mam to wykazać w deklaracji VAT-7 - w jakich pozycjach??

I mam fakturę z GOOGLE - też import usług za pozycjonowanie w wyszuliwarce. Google są z irlandii
te uslugi w Polsce są opodatkowane 23%

Takie samo pytanie:
Gdzie mam to wykazać w deklaracji VAT-7 - w jakich pozycjach??

I dlaczego???
Nabycie usług finansowych od American Express też niedawno miałam i wykazałam w deklaracji jako import usług ale bez naliczania podatku, bo to usługi zwolnione z VAT.
Koleżanko, ale w jakich pozycjach deklaracji to wykazałaś i dlaczego w nich??????
No, a w jakich pozycjach masz w deklaracji import usług z UE ?
A te usługi są w ogóle zapłacone?

Generalnie w imp. usł. f-ra nie ma znaczenia dla vat! Obow. podatk. powstaje bowiem w dacie wykonania usługi lub zapłaty, jeśli jest wczesniej. Wyjatkiem są usł. finans./ubezp/ itp. zwolnione z art. 43.1.37-41, gdzie obow podatk. powstaje w dacie zapłaty. IU rozlicza się wiec nawet nie mając żadnej f-ry.
Nie wiem... możesz coś podpowiedzieć... Nie potrafię zrozumieć czym różni się pozycja 27 i pozycja 29 w deklaracjii ???

I dlaczego piszą że fakturę z Google ( Irlandia czyli unia) to ujmuję w poz 27, bo ma VAT 23%, a American Express ( Anglia też UE) w poz 29 - bo JEST TO "ZW"

Obie są z Unii a piszą w internecie że trzeba ZW ujmować gdzie indziej - DLACZEGO???
Ell usługi są zapłacone i nie mypam o moment rozliczenia - tylko GDZIE W DEKLARACJI GOOGLE, A GDZIE AMERICAN EXPRESS i dlaczego???

- czytajcie proszę uważnie ;)
> I dlaczego piszą ... - kto i gdzie tak pisze?
Zakupy od podatnika podatku od wart.dodanej usł.z art.28b to poz.29,30 i bez znaczenia czy sa one na 23% czy na zw.

poz.27,28 zakup od pod.innych niż podatnicy od wartości dodanej usł.z art.28b

masz to w opisie na vat-7
Masz raptem 2 pozycje do imp. usł w vat-7

27 - usł. z art 28b spoza UE
29 - usł. z art. 28b z UE - tu obie usługi ujmujesz
ANO NA INFORZE PISZĄ ŻE USLUGI NIE MOGĄ BYĆ ZWOLNIONE Z VAT

Poza tym program Buchalter II, przysłał poprawkę w której usługi zwolnione świadczone na rzecz podatnika UE mają być w pozycji 29 deklaracji - więc wcale to nie jest takie oczywiste - KTOŚ TU SIĘ JEDNAK MYLI ????
INFOR MA INNE ZDANIE...

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/transakcje-zagraniczne/252509,Ktore-uslugi-trzeb
a-wykazywac-w-informacjach-podsumowujacych.html
Kom. 10 - przecież to co wykażesz w poz. 29 musi też być w poz. 27
Kom. 11 - w VAT-UE wykazuje się świadczenie usług, a ty masz faktury za nabycie usług
Chyba mylisz zakup (import usług) ze sprzedażą (eksport usług)

"NA INFORZE PISZĄ ŻE USLUGI NIE MOGĄ BYĆ ZWOLNIONE Z VAT" - ??? chyba spadnę z krzesła :)))
No i vat-7(14) a vat-7(15) różnią się od siebie jeżeli chodzi o wykazywanie importu usług
Nie rozumiemy sie GosiaM....więc nie spadaj z krzesła... :(

w aktualizacji Buchaltera pisza mi że import usług zwolnionych z VAT NIE MOŻE BYĆ W POZ 27 deklaracji TYLKO MUSI BYĆ W POZ 29,

i po aktualizacji Buchaltera mam taką sytuację że fa z google wrzuca mi w poz. 27, a fakturę z American express w poz.29, choć dla mnie różnią się tylko stawką i powinny być w tej samej pozycji (29)

Jakbyście dziewczyny przeczytały moje pytania uwaznie i opis to jasne byłoby o co pytam.

a link z Inforu nie ten ni się wkleił teraz znaleźć nie mogę, może faktycznie dotyczył 2014 roku, nie ważne
Koleżanka kom 12: przecież to co wykażesz w poz. 29 musi też być w poz. 27

Jak to??? czy poz 27 jest sumą poz 27 i 29 ?????
16> Koleżanka w kom. 12 pisze o wer. 14 vat-7, wiec może być tak, że poz. 27=29 (wer. 14 obowiązuje do 12/2015, jeśli ktoś nie ma transakcji z oo). W wer. 15 jest inaczej.
Agness - a w ogóle to o której wersji vat-7 piszesz? 14 czy 15?

ANO NA INFORZE PISZĄ ŻE USLUGI NIE MOGĄ BYĆ ZWOLNIONE Z VAT - ??? pierwsze słyszę. A usługi finansowe? Przecież są zwolnione z vat. A świadczona na rzecz podatnika z UE podlegają pod. art. 28b, więc poz. 29 (wer. 15).

> fa z google wrzuca mi w poz. 27 - ?? Może coś masz źle ustawione. Skoro to usługa z art. 28b i od podatnika z UE to musi być poz. 29, przecież 27 dotyczy podatników spoza UE.
Agnes nie wiem Ci tam nie gra w Twoim buchalterze ale wg opisu na vat-7(15)

-Zakupy od podatnika podatku od wart.dodanej usł.z art.28b to poz.29,30 i bez znaczenia czy są one na 23% czy na zw. (zakup usł.finansowych to import usług gdzie vat jest zw. wg art.43)

-zakup od pod.innych niż podatnicy od wartości dodanej usł.z art.28b poz.27,28
To nie jest GosiuM, że w "moim" Buchalterze - bo to znany i uznany na rynku program do KPiR

Przysłali mi aktualizację Buchaltera II wersja 5.26, z adnotacją poprawiają na właściwy Import usług w deklaracji VAT-7 wer.(15)
- stawki lądują w 27
- "zw" lądują w 29

I faktycznie fa z google (23%) ląduje mi w 27 i28
a fa z american express ("zw") ląduje mi w poz 29

no i zgłupiałam...

Buchalter zrobił poprawkę - która wprowadza w błąd ????

Może ktoś ma Buchaltera??? ;)

Okey to NA SIŁĘ WALNĘ I GOOGLE I AMERICANA W POZYCJE 29 I 30 DEKLARACJI VAT-7 wer.15 i tyle, bo też się ku temu skłaniam, po przebuszowaniu neta...
A jak bym napisała do tej firmy od programu, na jakiej podstawie zrobili taka poprawkę, niech podadzą podstawę prawna, bo z dekl. vat-7 wynika co innego
Tak też zrobię...
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.