Uwaga: Do 20 maja 2025 r. część przedsiębiorców rozlicza składkę zdrowotną za 2024 r.

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Jak najszybciej rozstać się z pracodawcą

Jak najszybciej a bezpiecznie rozstać się z obecnym pracodawcą. Mam umowę na czas niekreślony, wiec miechy wypowiedzenia. A ja jutro już nie chciałbym się w pracy pojawić.
Pewnie za porozumieniem stron?, Jak jutro złoże ofertę i wyznaczę termin że oczekuję na odp do piątku, a pracodawca nie odpowie - to znaczy że do piątku tylko pracowałam? czy jest zobligowany mi odpowiedzieć?
1. Porozumienie stron ze wskazaniem terminu zakończenia zatrudnienia. Obie strony muszą wyrazić zgodę na piśmie.
2. Porzucić pracę z dnia na dzień (grozi rozw. umowy o pracę bez wypowiedzenia "dyscyplinarka").
3. Złożyć wypowiedzenie i poprosić o zwolnienie ze świadczenia pracy. Pracodawca musi wyrazić zgodę na piśmie.
Wszystko na piśmie, bo tylko na piśmie się z pracododawcą aby było bezpiecznie negocjuje.
"Jak jutro złoże ofertę i wyznaczę termin że oczekuję na odp do piątku, a pracodawca nie odpowie - to znaczy że do piątku tylko pracowałam? czy jest zobligowany mi odpowiedzieć?" To nie znaczy nic. A domniemam, że gdy ci nie odpowie to się nie zgadza na rozw. umowy o pracę za por. stron, czyli pracujesz dalej. Jeśli wyraża zgodę to musi być na piśmie.
...3. Złożyć wypowiedzenie i poprosić o zwolnienie ze świadczenia pracy..

i dostawać za ten okres wynagrodzenie
świetna propozycja dla pracodawcy
1. np dam jutro wniosek o rozwiązanie z dniem 09.10. Jak się nie opowie do tego czasu, to pracuję nadal ? ale ja nie chce..
2. odpada
3. lub dać wypowiedzenie, czyli 3 miesiace,+ wnioskować o zwolnienie ze świadczenia pracy. MUSI zwolnić?
Nie ma okreslonego prawem terminu, w którym pracodawca powinien wypowiedzieć sie co do zgody na rozwiązanie umowy o pracę na mocy porozumienia stron, zatem wyznaczony przez ciebie termin nie jest wiążący. Jestes pracownikiem dopóki pracodawca w sposób wyraźny zgodzi sie na porozumienie stron; do tego czasu powinienes wykonywac pracę.
Może wybierz sie na rozmowe z pracodawcą, bezposrednio moze cos sensownego wymyslicie ..(?)
Czy ostatnia wypłate otrzyłeś w terminie ?
>4

ad. 3 nic nie musi.
Tak kasa jest na cas, Zwyczajnie pracodawca ma problemy inne, głownie ze sobą, Stał się wulgarny, każe pracować ponad 8 h itd. No jest nie miło.
Ja już znalazłem sobie inną pracę i i nie chce tam wracać,ot cała sprawa
"Stał się wulgarny, każe pracować ponad 8 h itd"

- rozwiń to ..
>>kom. 8 - kombinujesz z art. 55 § 1[1] KP ? :-)
Może ? a moze zachowanie szefa ma cechy mobbingu ?
Np przychodzę do pracy rano z myślą ze pracuje 8 h, a on np o 10 mówi mi że mam kurs gdzieś tam i wiem , ze wrócę późno wieczorem. Mówie, że nie dam rady. Wtedy, że on tu rządzi, że j jestem podwłdnym a dotego wulgaryzmy.
1. Za porozumieniem mi nie podpisze "już" bo nie ma za mnie zastępstwa. Pomyslałem wieć ze jak mu termin wyznaczę na odp, to chwyci....
2. Porzucić nie chce pracy, bo wiadomo papiery zaśmiecone, a i o odszkodowanie może ode mnie wystąpić jak wyczytałem w necie.
3. Z winy pracodawcy??? bez wypowiedzenia?...

a może na l4 na kilka dni? albo na żadanie urlop, tylko co mi t kila dni da :-((
Kom. 3 to normalna procedura jak każda inna, nie oceniamy tu "świetnych" czy " nie świetnych" propozycji dla pracodawcy. Często "nieświetna" propozycja to już taka, że pracownik się zwalnia, czy porzuca pracę, więc są inne "nieświetne".

adasko Aroma dodatkowo idzie w dobrym kierunku, jeśli są "problemy" z pracodawcą, to mógłbyś rozwiązać ty z nim umowę o pracę bez wypow. ale radziłabym naprawdę mieć dowody na to, np. nie wypłacenie wynagrodzenia za pracę w terminie, nie wypłacanie wynagr. za godzint nadl.
Jak to u prywaciarza pensaj z umowy na konto w terminie, reszta z "nadliczbowych" do kieszeni. Wszystko Ok było, ale z czasem mu coś odwaliło. I do tegote rozkazy i poniżanie. Ja nie jestem zainteresowany jego "nadliczbowymi" bo nie mam już na to czasu. Wieć grzecznie odmawiam, a pracodawca swoje
Https://www.polskieradio.pl/42/4161/Artykul/1388301,Kiedy-zachowanie-szefa-uznac-mozna-za-mobbing

-
poczytaj
"..reszta z "nadliczbowych" do kieszeni"

- to ew. można by wykorzystać, ale ty też możesz za to "beknąć", skoro zgadzałes sie na płacenie pod stołem, bez składek i podatku ..
Masz małe dzieci ? W jakim wieku ew. ?
Ad 15, tak - wiem
córeczka , roczek. Dlatego m,in nie jestem zainteresowana jego "nadliczbówkami", co go do furii doprowadza jak odmawiam
To bez Twojej zgody nie mozesz byc zatrudniany w godzinach nadliczbowych.
Http://kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/uprawnienia_rodzicielskie/407449,Czy-pracownik-
opiekujacy-sie-dzieckiem-do-4-lat-moze-wybrac-sposrod-przyslugujacych-mu-uprawnien-te-ktore-sa-dla-n
iego-najdogodniejsze.html

-
poczytaj.
Art. 178 § 2 kp. Pracownika opiekującego się dzieckiem do ukończenia przez nie 4 roku życia nie wolno bez jego zgody zatrudniać w godzinach nadliczbowych, w porze nocnej, w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 139, jak również delegować poza stałe miejsce pracy.

Art. 189,1kp. Jeżeli oboje rodzice lub opiekunowie dziecka są zatrudnieni, z uprawnień określonych w art. 148 pkt 3, art. 178 § 2, art. 1821 § 1, art. 183 § 3, art. 186 § 1-3, art. 1867 § 1 i art. 188 może korzystać jedno z nich.
Dziękuje Aroma, zrobię najpewniej tak, ponieważ nie chce konfliktu zaostrzać:

Pójdę normalnie jutro na 7 do pracy, wezmę wypełnione oświadczenie rodzicielskie, że nie zgadzam się na prac w nadliczbowych h ani porze nocnej ze względu na opiekę na córeczką. Porozmawiam (jak mi pozwoli) , że chciałabym odejść za porozumieniem jak najszybciej - bo nie widzę możliwości dalszej współpracy. Od wyniku będzie zależało co dalej. Jeśli przystanie na to, to OK, rozstajemy się, a jak nie to daje zaraz wypowiedzenie 3 miesięczne. Ale w ten czas przepada mi robota nowa, wybieram zaległy urlop, na żądanie, choruję trochę i oczywiście nie robię dłużej niż 8 h.
Albo (w zależności od jego podejścia) składam wypowiedzenie z winy pracodawcy, bez okrseu wypowiedzenia i to muszę uargumentować (tak?)

popraw proszę albo doradź co lepsze
Rozwiazanie umowy o prace z winy pracodawcy, bez wypowiedzenia, wymaga podanie przez Ciebie konkretnego cięzkiego naruszenia przez pracodawce praw pracowniczych. Zajrzyj do art. 55 kp.

http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,3,18,33,212,92745,20150911,art-25-67.html
Najpierw moze złoż wypwoiedzenie umowy o prace i oświadczenie, ze jako ojciec dziecka, które nie ma 4 lat, zgodnie z w/wym. art. nie wyrażasz zgody na prace w godzinach nadliczbowych ...itd.
No tak, argumentacja... wypiszę ile mogę. Pracodawca może się ze mną sądzić jeśli przedłoże mu wypowiedzenie z takiego art? Ja nie lubie konfliktow i chciałbym z nim dojść doporoumienia co do odejścia polubownego, ale on juz tki niestety nie jest
Cd 23 - czyli dać wypowiedzenie 3 miesięczne z oświadczeniami rodzicielskimi, a potem próbować dyskusji o wcześniejszym rozwiązaniu za porozumieniem?
Ciebie chroni prawo, juz dawno /od urodzenia się córeczki/ mogłes odmówic pracy po godzinach, w porze nocnej i oddelegowania poza miejsce stałego miejsca zamieszkania.
Dotąd ze swoich praw nie korzystałes, teraz z powodzeniem możesz. Takiego pracownika chyba Twój szef nie potrzebuje, może zgodzi sie na porozumienie stron.
Najpierw złóz oświadczenie i postaraj sie pogadac o rozwiazaniu umowy o pracę -> powiedz, ze szefowi taki pracownik nie jest potrzebny a Ty masz teraz więcej obowiązków, inne zycie, itd. i chcesz skorzystać ze swoich praw jakie daje Ci kodeks pracy. Jesli z tej rozmowy nie wyjdzie porozumienie stron, złóż wypowiedzenie, jesli nie widzisz sie dalej w tej firmie.
A w nowej pracy może troche poczeklaja na Ciebie ? Też trzeba by tam pogadać, w zalezności od tego co ustalisz z szefem.
Jedno jest pewne, nie możesz u obecnego pracodawcy chorowac a u innego pracować, bo ZUS Ciebie dopadnie :(
Tak zrobię.
raz jeszcze dziękuję bardzo.
powodzenia mi jutro - życz, proszę
Pozdrawiam serdecznie
życzę, trzymam kciuki, powodzenia.
pozdrawiam równiez.
Idź z przygotowanym papierkiem o rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron, z miejscem na datę rozwiązania do uzupełnienia. Może przekonasz szefa, że nie ma sensu tego kontynuować i podpisze od razu. A pismo z wypowiedzeniem tez miej w zanadrzu. Możesz też powiedzieć, że w związku z dzieckiem będziesz musiał brać teraz zwolnienia, chcesz skrócić godziny pracy i nie ma szans na żadne nadgodziny. W związku z czym nie chcesz go na koszty narażać, i się wzajemnie denerwować, wolisz rozejść się z zgodzie za porozumieniem stron natychmiast.
Spoko, na wypowiedzenie umowy o pracę ma czas do końca października.
Aroma jest porozumienie, kompromis.
Pracuję do końca października i rozw. umowę za porozumieniem stron.
Co prawda będę musiał te nieoficjalne nadgodziny ciągnąć, ale lepsze to niż kiszenie w tym zakładzie prze 3 miesiące a w zasadzie 3,5 przecież. Dał mi taki warunek.
Co ważne w nowym zakładzie pracy poczekają na mnie do listopada. Więc reasumując jest OK.
Pozdrawiam
Wszystko dobre, co sie dobrze kończy :)
cieszę się, że mogłam pomóc,
trzymaj sie cieplutko,
pozdrawiam :)
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.