ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Urlop wypoczynkowy po zwolnieniu lekarskim

Witam,
pracownik po długim zwolnieniu chorobowym chce pójść od razu na urlop wypoczynkowy.
Czy musi wykonać przed pójściem na urlop kontrolne badanie lekarskie po chorobie, czy może je wykonać dopiero po zakończeniu urlopu, czyli przed faktycznym podjęciem pracy?

Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Ile był na chorobowym
182 dni
A nie złożył o rentę czy św. rehab ?
Nie, chce dalej pracować.
Nie musi robić badań, może zrobić po urlopie.
Bezpieczniej - wyślij go do lekarza MP
Nie musi, ale bezpieczniej jak w kom 6 - bo nie wiadomo co mu odpali
Mogłabyś podać mi artykuł?
Na to że badań nie musi do urlopu ?
>> 7 - A co mu niby ma odpalić?
>> 8 - wyrok Sądu Najwyższego z 20 marca 2008 r. (II PK 214/07).
OK, bardzo dziękuję za pomoc, też tak myślałam żeby go wysłać, tak dla świętego spokoju, bo z ludźmi to nigdy nic nie wiadomo.
"wyroku z dnia 28 października 2009 r. (II PK 123/09, - nr 551056), Sąd Najwyższy zwrócił uwagę na to, iż niedopuszczalne jest udzielenie urlopu pracownikowi niezdolnemu do pracy, twierdząc, iż niezdolność do pracy wyłącza możliwość korzystania z urlopu zgodnie z jego przeznaczeniem, w związku z czym udzielenie urlopu w okresie niezdolności do pracy jest prawnie niedopuszczalne, także wówczas, gdy pracownik wyraził na to zgodę.

Warto przytoczyć stanowisko Komisji Prawnej Głównego Inspektora Pracy z 23 kwietnia 2009 r. nawiązujące do orzeczenia SN. Uznano w nim za dopuszczalne wykazanie zdolności pracownika do pracy dopiero przed faktycznym podjęciem obowiązków po zakończeniu urlopu wypoczynkowego. Zastrzeżono jednak, że możliwość udzielania pracownikowi urlopu bezpośrednio po okresie choroby dotyczy wyłącznie przypadków zakończonej niezdolności do pracy."
Nie musi robić przed urlopem badań kontrolnych
Temat mam obcykany:) Pracownik naskarżył inspekcji pracy , że pracodawca nie chce dać zaległego urlopu bez badań i inspektor osobiście mnie pouczył, że przepisy się nie zmieniły ale ich wykładnia tak.
My radzimy zrobić , po tak długiej chorobie, badania kontrolne"

co może odpalić, może się zdecydować na złożenia wniosku o św. rehab. lub rentę..
Należy zwrócić uwagę, że pracodawca nie powinien udzielić pracownikowi urlopu wypoczynkowego w okresie jego niezdolności do pracy. Mimo, iż w jednym z ostatnich wyroków Sąd Najwyższy (wyrok z 28 marca 2008 r., sygn. akt II PK 214/07) dopuścił możliwość udzielenia pracownikowi urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po ustaniu niezdolności do pracy spowodowanej chorobą trwającą dłużej niż 30 dni, bez konieczności kierowania pracownika na kontrolne badania lekarskie, to nie jest to równoznaczne z możliwością wysłania na urlop wypoczynkowy pracownika w czasie choroby. Wyrok ten oznacza jedynie, że pracodawca może skierować pracownika na kontrolne badania lekarskie już po wykorzystaniu urlopu wypoczynkowego, udzielonego na okres przypadający bezpośrednio po okresie długotrwałej choroby.
Jak wynika z powyższego, urlopu można udzielić wówczas, gdy pracownik jest już ?po chorobie? (przyczyna niezdolności do pracy ustała) i chce od razu wykorzystać przysługujący mu urlop wypoczynkowy
>. 12 - tam chodziło o kompletnie inną sytuację. Pracownik niezdolny do pracy to taki rpacownik, który ma zwolnienie lekarskie, albo inne zaświadczennie o CHOROBIE. A tu choproba się skończyła.
Nie mylcie niezdolności do pracy z dopuszceniem do pracy na okreśłonym stanowisku
Mówię, nie ma przeciwwskazań by badania zrobić dopiero przed podjęciem pracy, ale masz pewność, że odzyskał zdrowie...
>> 15 i 16 - no właśnie, o to mi chodziło.
Ale skąd wiesz, że ustała ? kom. 17
No przecież Editha wkleiła to samo ..
Urlopu można udzielić wówczas, gdy pracownik jest już po chorobie - to wg mnie przynajmniej zaś. od lekarza leczącego, że jest "zdrów"
>> 20 "pracownik po długim zwolnieniu chorobowym chce pójść od razu na urlop wypoczynkowy." - czyli że nie przedłożyl zaświadczenia, że jest chory. a skoro nie przedłożył,to z punktu widzenia przepisów nie jest chory i na urlop iść może.
"możliwość udzielania pracownikowi urlopu bezpośrednio po okresie choroby dotyczy wyłącznie przypadków zakończonej niezdolności do pracy." - masz tę pewność...?
Kom 23 a jakie zaświadczenie miałby przedłożyć - bo ZLA lekarz nie musi już mu wystawiać...właśnie skąd ma być pewna.

a niech zrobi jak chce
>> 22 - pracownik jest "po chorobie" wtedy, gdy nie przedkłada zaśwaidczenia, że jest nadal chory, Nie musi przedkładać zaświadczenia, że jest zdrowy. Nie bądźmy świętsi od papieża. NIe wiem, czy to stare czasy przyzwyczaiły nas do tego, żeby decydować za ludzi, czy są zdrowi, czy nie?
By być pewnym to tylko po przedłożeniu zaśw. od lekarza leczącego o zakończonym leczeniu, to , które jest potem niezbędne do LMP. Wtedy możesz być pewna jest jest zdolny.
Kom 26 ja myślę, że zrobi jak chce.

wystarczy "przelecieć"forum by wyłowić przypadki jak ten, że nagle do pracodawcy prZYchodzi decyzja iż pracownik otrzymał św. rehab. od 183 dnia choroby a ten byl na urlopie. pracownik przecież wiedzieć nie musi, ani znać się nie musi.

\Ale jak to mówią" róbta jak chceta"
>> 27 - ale on nie musi być zdolny! Wystarczy, że nie jest chory, rozumiesz? To nie Twoja sprawa, czy pracownik nie wziął ZLA bo nie chciał, czy nie wziął, bo już wysdrowiał. Nie musi mieć zaśw. od LMP do tego, aby mu udzielic urlopu.
Akurat mój klient przegrał w sądzie sprawę o to, że odmówił udzielenia takiego urlopu po chorobie.
Zrobi jak chce. Ja nie piszę o zdolności wg LMP, a o wyzdrowieniu, o tym jest mowa.
>> 28 - jak dostanie świadczenie reh. to mu się skoryguje nieobecnosć, przecież pracy nie świadczył. Ja nie wiem, gdzie Ty masz problem? A co by to było, gdyby dostał zdolność od LMP, a potem jednak uzyskał św. rehabilitacyjne za okres, w którym jako zdolny świadczył pracę. Wtedy to naprawdę byłby dramat.
Jak skorygować...skoro się udzieliło wypoczynkowego i wypłaciło ?

"
dyby dostał zdolność od LMP, a potem jednak uzyskał św. rehabilitacyjne za okres, w którym jako zdolny świadczył pracę. Wtedy to naprawdę byłby dramat." skąd Ci się takie cudo wzięło.
To cudo jest praktycznie nie możliwe. Nie otrzyma zdolności bez zaśw. od leczącego o zakończonym leczeniu. Św. rehab. nie otrzyma jeśli ma zaświadczenie o ukończonym leczeniu. Kółko się zamyka . Jest to niemożliwe do wykonania.
Nie ma co się aż tak teorii ufać:)
Praktyka sie z nią często mija
Mój kochany pracownik już trzeci okres zasiłkowy zalicza nie przychodząc ani na dzień do pracy.
Schemat następujący" okres zasiłkowy - zaległy urlop dający 60 dni przerwy (niepełnosprawny to ma dużo ) - nowy okres zasiłkowy ( zus lekką reką otwiera bo 60 dni minęło)+ nowy okres zasiłkowy + kolejny urlop.....
No sama pomyśl, skąd mi się to cudo wzięlo.
Tematem postu nie jest gdybanie, co będzie jak się okaże, że dostanie rehabilitacyjne. Potrąci się z rehabilitacyjnego różnicę za urlop.
Kom. 35 chyba nie mówisz poważnie ?

zasiłek/ świad.reha . art 12 nie przysługuje, kiedy zachowauje się prawo do wynagrodzenia
Ok ja już swoje zdanie wyraziłam. A kobita zrobi jak uważa.
Wg mnie jeżeli dostanie św. reh. to należy je wypłacić po zakończonym urlopie
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:) Mam czas do poniedziałku więc pomyślę co zrobić.
Pozdrawiam
>. 36 - no właśnie. A pracownik nie może być na urlopie, skoro by dostał na ten czas świadczenie rehasbilitacyjne. Inaczej mówiąc - nu było urlopu, było świadczenie.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.