30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zwrot za okulary korekcyjne

Czy jeśli pracownik ma na zaświadczeniu lekarskim wpisane praca przy komputerze w okularach. Badanie jest ważne do 20.01 2017r. Przychodzi do mnie z informacją, że pogorszył mu się wzrok i musi wymienić okulary (chodzi o zwrot za okulary) czy ja muszę go wysłać jeszcze raz na badania kontrolne do lekarza Medycyny pracy-okulisty, czy może przynieść zaświadczenie od innego okulisty, czy wystarczy tylko Faktura za okulary i wniosek o zwrot?
Jeśli posiada wskazanie od lekarza okulisty, bo odczuł to zdrowotnie, a ten wskazał faktycznie pogorszenie, uważam, że tak .
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom okulary korygujące wzrok, zgodnie z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzonych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej ? czyli wstępnych, okresowych lub kontrolnych, przeprowadzone zgodnie z art. 229 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2014 r. poz. 1502 z późn. zm.) ? dalej k.p. wykażą potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego.
Czyli Editha uważasz,że jak nie dotrwa do okresowych i jest pogorszenie wzroku i wskazanie okulisty to nie ?
Lekarz nie może jednak wydać takiego orzeczenia podczas każdej wizyty, a jedynie podczas badań przeprowadzonych w ramach profilaktycznych badań pracowniczych (wstępnych, okresowych lub kontrolnych). Co ważne, konieczność stosowania okularów dotyczy tylko sytuacji związanych z wykonywaniem obowiązków służbowych przed monitorem komputera (nieistotne jest czy jest to komputer stacjonarny czy przenośny, ani to czy okulary nosimy na co dzień czy też używamy ich jedynie do pracy przy komputerze). I tu pojawia się kolejny warunek. Dotyczy on czasu pracy, jaki przypada na wykonywanie obowiązków służbowych przed monitorem. Zgodnie z przepisami, nie może być on krótszy niż połowa dobowego wymiaru czasu pracy ? w praktyce oznacza to, że refundacja nam się należy, jeśli praca przed komputerem przekracza 4 godziny dziennie. Jeśli taki rodzaj pracy bywa jedynie dodatkiem do naszych codziennych obowiązków służbowych, takie dofinansowanie nam się nie należy.
Co do czasu pracy to wiadomo.
ale...szkoda, że nie można jak się faktycznie pogorszy
Zgadzam się z EdithA, bo jakiś czas temu miałem podobny przypadek.
Jeśli ma ważne zaświadczenie i na jego podstawie nie otrzymał jeszcze zwrotu za okulary, to należy mu się na jego podstawie refundacja za okulary. Ale okulistę, który dobierze okulary musi załatwić we własnym zakresie.
No tu chyba nie chodzi o to ,że na post. okresowych jeszcze nie otrzymał zwrotu. Tylko między badaniami okresowymi nastąpiło pogorszenie wzroku.
A przy badaniach okresowych - pracodawca płaci za lek. med. pracy + okulistę plus za okulary jeśli są wskazane i każdego innego lekarza który jest niezbędny
Są teraz salony optyczne, gdzie przy zakupie okularów badanie okulistyczne jest za 1zł lub darmowe. A i okulary od 99 zł.
Ale za badanie okulistyczne w ramach badania okresowego płaci pracodawca
Ale jest jeszcze jedna opcja - ponieważ badania okulistyczne dla pracy przy monitorze wykonuje się o ile pamięć mnie nie myli co 2 lata. Skoro ważność okresowych kończy się 2017 r. to czy aby w tym roku ich nie robił i do tej pory nie odebrał okularów które miał we wskazaniu ?
Tak, ale okulista w ramach medycyny pracy nie dobierze okularów, on tylko stwierdza, czy pracownik może wykonywać swoją pracę czy nie.
Kom 12 - okulista daje zdolność o owszem oraz daje zaświadczenie o wskazaniu do pracy w okularach korekcyjnych i daje osobny świstek o wskazaniach do optyka. Za optyka się już nie płaci tylko za okulary na które bierze się fakturę na pracodawcę.
Zwrot za okulary korekcyjne do pracy przy komputerze powinien być skorelowany z badaniami wstępnymi/kontrolnymi/okresowymi. Jeśli zatem pracownik zgłasza pracodawcy, że pogorszył mu się wzrok, pracodawca powinien skierować go na badania - nawet jeśli ostatnio wydane zaświadczenie ma aktualny termin. Inaczej pracodawca nie ma podstaw do zwrotu kosztów za okulary w ramach środków bhp.
To jest nowy pracownik (pracuje rok), i miał tylko badania wstępne. Pierwsze badania okresowe byłyby w styczniu 2017roku. Czyli zwrot za okulary przysługiwałby dopiero po badaniach okresowych jeśli lekarz okulista w Medycynie Pracy stwierdzi że pogorszył się wzrok? Czy dobrze zrozumiałam?
A to nie miał okulisty we wstępnych?
Kom. 15 - moim zdaniem po badaniach wstępnych też przysługuje zwrot za okulary.
I pracodawca nie ma obowiązku pokrywać kosztów okulisty dobierającego okulary.
Okulista nie dobiera okularów, robi to optyk na podst. badania które wykonuje okulista< okulista stwierdza jakie wskazania ile + czy - itp na zaświadczeniu które zawsze wydaje ( przy wskazaniu do okularów)
Kom. 19 - to ja osobiście widocznie mam pecha, bo co proszę takiego okulistę przy okazji badań wstępnych oni mówią, że nie dopierają okularów na badaniach profilaktycznych. Wpisują tylko "praca w szkłach korekcyjnych" i koniec.
No nie dobierają, ale piszą dla optyka wskazania. Płacisz i żądasz proste
Jeszcze raz - jeśli pracownik w skierowaniu na badania wstępne miał wpisane "praca przy komputerze" i pracuje ponad 4 h i np. wówczas lekarz zleciłby mu noszenie okularów albo zmianę, bo wzrok się pogorszył, pracownik przynosi fakturę, wypełnia wniosek, pracodawca zwraca kasę. Ale - jeśli podczas badań wstępnych nie było zalecenia noszenia lub zmiany szkieł, a dopiero, nie wiem, pół roku pracownik sobie idzie do okulisty - nie w ramach badań tych z pracy, ale tak po prostu i przynosi fakturę - to pracodawca wcale nie ma podstawy do zwrotu. Inna sprawa, jeśli ta osoba idzie do behapowca, pracodawcy czy przełożonego innego, zgłasza pogorszenie wzroku, to trzeba dać nowe skierowanie do lek.med. pracy - i wówczas, jeśli okaże się, że tak, trzeba zmienić szła, bo wzrok się pogorszył, to wtedy kasa się nalezy do zwrotu.
Komentarz 16: *Regina
na wstępnych też miał pracę w okularach, miał okulistę.

Komentarz 11: *Regina
Czyli jeśli pracownik dostaje np. badania lekarskie ważne na 5 lat, i ma pracę w okularach, to mimo tego że orzeczenie jest jeszcze ważne, muszę go wysłać na badania okulistyczne co dwa lata?
Przecież okulista przeprowadza badania i opisuje to badania na kartce papieru - przecież na bada Cię na oko :))
Iwona, lekarz medycyny pracy- porządnie pracujący - wydaje zdolność na podstawie opinii innych lekarzy tj w tym wypadku okulisty. Skoro okulista wpisze 2 lata to i lek. med. pracy też wpisze 2 lata.
I ps. okulistyczne max 4 lata lub mniej zależy jak wskaże sam okulista
Kom. 21 - ja nie pacę, płaci pracodawca i tylko on może coś żądać. Polecam największą poradnię medycyny pracy we Wrocławiu - Dolmed. Regina, nosisz okulary do pracy przed komputerem ? Bo ja tak.
Tak noszę i nigdy nie było problemu. To ja idę do okulisty i "żadam" ,zresztą nawet nie muszę, bo sam zna swoje obowiązki. /wykonał badanie to i je opisuje.

zmien okulistę i problem z głowy
Kurcze klient prosi, klient ma otrzymać. Ty jesteś klientem, a on ma prawidłowo wykonywać swoje obowiązki a nie zgrywać pana
Okulista w ramach medycyny pracy sprawdza, czy w obecnych okularach widzisz tekst z tablicy i z kartki jaką ci pokazuje. Nie dobiera mocy nowych okularów, bo to bardziej czasochłonne badanie. I do tego trzeba mieć odpowiednie wyposażenie.
Komentarz 25: *Regina
ok rozumiem, te 5 lat tak tylko wpisałam. sprawdziłam to pracownik który ma u mnie pracę w okularach przy kompie, ma badania ważne na max 4 lata, czyli dobrze.... :)
Nie dobiera....przecież to robi optyk. CZytasz co ja piszę :))?
Okulista wykonuje badania i wypisuje , prócz zdolności, świstek + coś tam, czy - coś tam , dioptria czy coś....to ....co wybadał nie na literkach na tablicy a na urządzeniu do badania wzroku. Za to płacisz przecież. Litości
Kom. 28 - pracownik nie może sobie zmienić okulisty, bo to pracodawca ma podpisaną umowę z medycyną pracy. Nie robiłem tego tylko w tym Dolmedzie ale w paru innych ośrodkach też, w tym jednym bardzo "zaprzyjaźnionym" gdzie mi to dokładnie okulistka wytłumaczyła.
To tak jak Księgowy, poszedłbyś na np rtg płuc, płacisz 60 zł. dostajesz fakturę ale zdjęcia nie...to normalne ?
Nic już nie powiem....:))) chyba, wszystko jest jasne, prócz tego "Ale jest jeszcze jedna opcja - ponieważ badania okulistyczne dla pracy przy monitorze wykonuje się o ile pamięć mnie nie myli co 2 lata. Skoro ważność okresowych kończy się 2017 r. to czy aby w tym roku ich nie robił i do tej pory nie odebrał okularów które miał we wskazaniu ?" Iwona co było we wstępnych?
Powtarzam jeszcze raz, ja jako pracownik nie płacę za badania profilaktyczne.
Reasumując, ja powiem tak: skoro minęło już trochę czasu od badań, ale nadal są aktualne do 2017 r., a pracownikowi pogorszył się wzrok i zgłasza to - nie widzę innej opcji niż taka, żeby w związku z powyższym skierować go na badania. To nieważne, że zaświadczenie jest aktualne i termin badania okresowego wypada dopiero za 2 lata.
Kom 37 to nie ma znaczenia kto daje kasę, ale pracodawca płaci, lub pracownik w imieniu pracodawcy na miejscu. \Co to ma do rzeczy ?? nic
Komentarz 36: *Regina
we wstępnych miał pracę przy komputerze w okularach. To badanie wstępne jest ważne do 2017r.
Iwonko postaraj sie sprawdzić wg kom.36 - czy może nie skorzystał z okularów na wstępie, mimo,że było wskazanie..?
Miał wskazanie, a skorzystał ?
Po wstępnych badaniach nie korzystał z wymiany okularów do tej pory....
No więc, można by to podpiąć pod te wstępne...teraz dopiero je robi i już.
Czyli co? Wystarczy że przyniesie fakturę za okulary i to wystarczy? Czy ma iść do swojego okulisty?
Kurde, no ja z uporem maniaka będę powtarzał: pracownik pracuje przy komputerze, zgłasza pogorszenie wzroku, ale ma aktualne zaświadczenie lekarskie - oznacza to, że pogorszył się stan zdrowia i w obenej sytuacji nie może sprawnie wykonywać dotychczasowej pracy. Ja, słysząc takie coś od pracownika, wystawiam mu skierowanie do lek. med. pracy na badania kontrolne. U lek. med. pracy pracownik mówi, że gorzej widzi - lek. med. kieruje go do okulisty (chyba, że sam jest okulistą przy okazji), okulista zaleca zmianę szkieł, potem jest zaświadczenie od lek. med., fa na okulary itd . - i wtedy mozna mówić o możliwości zwrotu za szkła przez pracodawcę. Pracodawca może być hojny i zwracać 8x do roku bez ponownych badań, ale wówczas nie ma podstaw, żeby taki zwrot kwalifikował się pod bhp - czyli będzie do przychód dla pracownika.
A po co teraz do okulisty, ma wskazanie - idzie do optyka i dobiera/odbiera okulary, - faktura na firmę i zwrot ( ps jak nie ma tych wskazań co ile na którym oku, optyk robi komputerem gratis to niech się nie martwi)
Ogólnie Iwonko sytuację należy przeanalizować i przegadać z pracownikiem też - czy miał okulary jakie i czy się coś zmieniło, czy podpiąć to tylko pod wstępne i tyle.
Ok. Dziękuję Wszystkim za pomoc :) tak muszę to przemyśleć.... i przegadać też z Pracodawcą ;)
Iwona napisała: "Przychodzi do mnie z informacją, że pogorszył mu się wzrok i musi wymienić okulary" - jeszcze raz powtarzam jw. - Iwona powinna skierować go na badania do lek. med. pracy i dalej to już zadecyduje lekarz. Jak okaże się, że faktycznie jest podstawa do zmiany szkieł i będzie fa na te szkła, to pracodawca zwraca kasę. Inaczej - skąd wiesz, może pracownik chce sobie zmienić po prostu okulary, bo mu się oprawki znudziły?
No w sumie też racja, bo pracownik będzie chętny na badania.

co innego jakby chętny nie był, wtedy wstrzymałabym się z wysyłaniem pracownika na badania pomiędzy okresowymi - mogą być problemy.
Pracodawca nie ma obowiązku wysyłania na dodatkowe badania.
Należy się zwrot za okulary, a badania niech robi gdzie chce.

kom. 12
Okulista w ramach medycyny pracy jak najbardziej może dobrać szkła do okularów.
A faktura albo na pracodawcę albo na pracownika- zależy od pracodawcy.
Ja w swoich ostatnich dwóch pracach brałam faktury na siebie.
A lekarz medycyny pracy zgodzi się z pracownikiem i związku z pogorszeniem wzroku nie dopuści go do pracy na dotychczasowym stanowisku...
A na jakiej podstawie? Pracownik może różne rzeczy mówić, co nie zmienia faktu, że podstawą do wykonywania pracy jest zaświadczenie lekarskie.
KasiuW jak weźmie fakturę na siebie, to w firmie ta ( faktura) nie stanowi kup.
To mówię, że to już zależy od pracodawcy :)
No tak , ale który pracodawca zgodziłby się na fakturą na pracownika, tylko niedoinformowany.
Moich dwóch poprzednich się zgadzało, w czym jeden to ogromne korpo, a drugi podległy pod MON, więc informacje chyba mają dobre :)
Ale co tam faktura. Najlepiej porozumieć się z lek. med. pracy ( lekarz-kadrowa) i pogadać co w takiej sytuacji. Jeśli ma wynik badań aktualnych od okulisty, bo skoro pogorszenie to był, a lekarz ma poprzedni wynik, to na tej podstawie prawdopodobnie mogą stwierdzić, że należy zmienić okulary, a przy okazji zapewne lek. med. pracy będzie chciał wydać okresowe nowe, poprawione i na krótszy czas. Faktura na firmę tak wrzuca w kup i płaci pracownikowi za okulary, jednocześnie nie jest to żaden przychód dla pracownika.
Kom 59 niekoniecznie, duży dystans między pracownikiem-księgowością, która mogłaby to skorygować.
Kilka miesięcy temu był na tren temat artykuł, iż kontrole wywalają z kosztów takie faktury na okularu i badania kontrolne pomiędzy okresowymi. Jak znajdę w domu to wrzucę.
No nie jest to czysta sytuacja, dlatego trzeba przeanalizować, - pracownik nie zaopatrzył sie na początku w okulary mimo wskazań okulisty to coś pomoże.
Komentarz 63: *Regina
Pracownik przyjmując się do pracy miał już swoje okulary, mimo to może kupić nowe, bo ma wskazanie że praca w okularach przy komputerze? i żądać zwrotu?
Iwonko, myślę,że o tym decyduje okulista - jeśli ma okulary a nie ma potrzeby wymiany ( pogorszenie wzroku, inna wada, zniszczenie w pracy, cokolwiek) to nie wymienia i tyle.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.