ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Wypowiedzenie wstecz

Witam

Pracodawca zwolnił mnie poniewaz redukuje etat i teraz chcial zeby odbylo sie to za porozumieniem stron jednK nei zgodzilem sie i teraz chce mi zaproponowac wypowiedzenie wstecz czy jest to zgodne z prawem?
Nie
W razie gdybyś jakiś dokument podpisywała to wpisuj na nim bieżącą datę przy podpisie.
To co teraz w tej sytuacji. Dodam jeszcze ze dostalam wczesniej rozwiazanie umowy za poprozumieniem stron nieswiadoma tego podpisalam to ale z data wczorajsza nei wiem co mam teraz zrobic
W jaki sposób nie zgodziłaś się na rozw. umowy za poroz. stron jeżeli podpisałaś się pod pismem rozw. umowę w tym trybie?
Http://www.forum.gofin.pl/951064/blagam-o-pomoc
Tak wiem że juz wczoraj pisalam ale chce jeszcze znalezc wyjscie z tej sytuacji czy naprawde nie ma mozliwosci odwolanai sie od tego?
Jaka jest data podpisania tego porozumienia wpisana na tym piśmie i data rozwiązania umowy w tym trybie wynikająca z tego pisma?
Wczoraj dostała rozwiązanie umowy za proozumieniem sron z datą 31.08 art 30 par 1 pkt 1 i jego podpisala dzisiaj dostala propozycje jednak nei pismo ze moga dac jej wstecz bo to wszystko telefonicznie
No to te rozwiązanie umowy w tym trybie jest ważne.
Można to tylko zmienić za zgodą pracodawcy. No, a pracodawca co konkretnie zaproponował?
Zapropoznowal jedynie wypowiedzenei w czesniejsza data. dodatkwoo zaświadczenie ze mimo rozwiazanie jest za porozumieniem stron to na swiadectwie pracy będzie wpisane likwidacja stanowiska pracy. Wiem ze moja siostra popelnila blad podpisujac to pismo bo wg mnei powinno byc to rozwiazanie umowy o pracy z winy pracodawcy i zaznaczenei likwidacja stanowiska pracy
No ale co to dla nie za różnica, czy będzie to wypow. umowy z datą wsteczną (pewnie kończące się 31.08), czy też rozw., umowy za porozumieniem stron też z datą 31.08?
No jeżeli w jednym i drugim wypadku przyczyna jest ta sama (likw. stanowiska pracy) to co to ma zmienić?
Co ona w ogóle chce wywalczyć od pracodawcy?
Ale ona ma w rozwiazaniu umowy o prace za za porozumieniem stron w ogole nei ma zaznaczonego ze jest to likwidacja stanowiska pracy byla to umwoa na czas nieokreslony pracowala 9 lat to chyba 3 miesiace wypowiedzenai sie jej naleza
No tak należałyby się jej gdyby umowę rozw. w tym trybie. No ale ona zgodziła sią na rozw. umowy za poroz. stron. Jak rozumiem pracodawca jedyne co proponuje to zmianę rozw. umowy w tym trybie na rozw. umowy za wypow., ale antydatowane. Jak zgaduję data ma być na tyle odległa aby 3 miesięczny okres wypow. minął 31.08.2015.
A w piśmie rozw. umowę za poroz. stron jest zaznaczone co jest powodem rozw. umowy w tym trybie?
Mozna "wycofac sie" z takiego rozwiązania umowy

poczytaj

http://www.centrumrekrutacyjne.pl/artykuly/porady-prawne-i-finansowe/wypowiedze
nie-za-porozumieniem-stron-mozna-podwazyc-/
Nie nie jest napisane co jest powodem rozwiazania umowy o prace jest tylko za proozumieniem stron bez zadnej adnotacji odnosnie likwidacji
Rozwiązując um. na mocy porozumienia stron pracodawca nie musi sie tłumaczyc / umowa rozwiązuje sie na mocy zgody obu stron

tłumaczy sie jezeli sam WYPOWIADA UMOWĘ / musi uzasadnic dlaczego wypowiada umowę

dlatego jezeli nie miałas swiadomości o skutkach takiego wypowiedzenia - mozesz zanegowac ten tryb rozwiazania umowy
Tak dokladnie zgadza sie chce wreczyc wypowiedzenia z data wczesniejsza ktorego okres konczy sie z dniem 31.08
Tak to on wypowiedzial jednak na pismie jest napisane ze rozwiazanie za porozumieniem stron i to moja siostra podpisala
A zgadzała sie z takim rozwiązaniem?

jezeli nie - niech je zakwestionuje
Siostra podpisala to poniewaz pracodawca powiedzial jej ze na swiadectwie pracy ktore ma otrzymac jutro będzie napisane ze jest to za porozumieniem stron spowodowane likiwdacja stanowiska nie wiem czy to w ogole jest sensowne
Niewiele to zmieni, no ale będzie na nim jak rozumiem czarno na białym napisane, że powodem jest likw. stanowiska. No, bo z tym obecnym poroz. stron ta osoba może mieć problem z otrzymaniem od razu zas. dla bezrobotnych.
To niech sie domaga wystawienia nowego sw. pracy ... ZA WYPOWIEDZENIEM PRZEZ ZAKLAD
Kom.20
No to rozumiem, że siostrze nie zależało na dalszej pracy w firmie i na skorzystaniu z 3 mies. okresu wypow.?
No tak podobno ma byc wpisane ze ma to byc rozwiazanie za proozumieniem stron zwiazane z likwidacja pracy wlasnie o to chodzi zeby nie miala problemu z otrzymaniem zasilku dla bezrobotnych. Bo skonczy sie na tym ze ani wypowiedzenia na ktore juz nie ma co liczyc ani zasilku
Kom.22
"Za wypow. przez zakład" będzie możliwe dopiero po podmienieniu tego podpisanego porozumienia na antydatowane wypowiedzenie umowy.
Przy czym zastrzegam zgodne z przepisami to nie ejst, czyli gdy do tego dojdzie nie chwalił bym się tym antydatowaniem w zadnym urzędzie.
Moja siostra miala ogolnie przejscia z tym pracodawca dlatego tez wziela i podpsiala co jej dali dlatego ze zapewniali ze na rozwiazaniu będzie wpisane za porozumieniem stron a na swiadectwie pracy za porozumieniem stron ale spowodowane likwidacja stanowiska moim zdaniem i na tyle na ile sie orientuje to chyba na rozwiazaniu umowy o pracy powinno byc to samo co na swiadectwie pracy chyba ze sie myle
Strony moga jeszcze zrobić:

- wystawic wsteczne wypowiedzenie z data majową / 3 m-czny okres wypowiedzenia
- umowa kończy się 31.08.
na sw. pracy powinien byc zapis ...wypowiedzenie z przyczyn niedotyczacych pracownika - likwidacja stanowiska pracy
Jeżeli miała przejścia z tym pracodawcą, to tym bardziej nie powinna podpisywać bez zastanowienia i skonsultowania wszystkiego co jej pod nos podsuną.

Niestety w zasadzie teraz wszystko zależy od dobrej woli pracodawcy. No a czy on ją wykaże, jezeli siostra juz miała wcześniej z nim przejścia, to ....
Ja dzisiaj rozmwialamz ta Pania ona twierdzi ze dawala mojej siostrze 2 pisma moja siostra nie dostala dwoch pism tylko jedno tylko za prozumieniem stron i to podpsiala bo ją zapewniono ze w swiadectwie pracy będzie inaczej. Ja wiem ze wypisywanie cos wstecz nie jest zgodne z prawem. Niedosc ze pracowlaa tam tak dlugo to teraz jeszcze robia takie problemy. moim zdaniem powinno byc wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce spodowodane likwidacja stanowiska pracy powinna dostac 3 miesiace wypowiedzenia (powiedzialam tej pani ze jak nie miala ochoty ogladac dluzej mojej siostry) to mogla zanzaczyc ze bez koniecznosci swiadczenia pracy w okresie wypowiedzenia ale z zachowaniem prawa do wynagrodzenia i po problemie
No tak zgadza sie moze ale nie musi wiem ze zrobila zle. Moglby zmienic rozwiazanie umowy o prace przez pracodawce z przyczyn likwidacji stanowiska ale bez okresu wypowiedzenia to wtedy trez byloby to inaczej odbieranie w pup a teraz to hmm ciezko powiedziec wszystko zalezy od tego co jej wpisze jutro na swiadectwie pracy.
Niech jej wpisze "porozumienie stron z inicjatywy pracodawcy, likwidacja stanowiska pracy"
Na świadectwie pracy?
Tak, na świadectwie.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.