ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Różne dziwne salda

Mądre głowy poradźcie
Spółka z o.o., na kontach rozrachunków z kontrahentami ?wiszą ? od wielu lat jakieś ?dziwne salda?.Z tego co trochę przeglądnęłam wynika że były np. na dostawcy zaksięgowane zapłaty za faktury materiałowe lub kosztowe, ale faktur niestety nie zaksięgowano do ksiąg ani na magazyn,ani w koszty, były np. zaksięgowane wpłaty za polisy ubezpieczeniowe, ale polis niestety nie zaksięgowano, itp. sytuacje. Stąd teraz na kontach salda nie po tych stronach.
Co z tym teraz zrobić? jakich dokonać księgowań?.Czy da się z tego jakoś wybrnąć?
Gdyby to była osoba fizyczna ?pożeniłabym ? te salda z kontem rozrach. z właścicielem, ale to jest spółka z o.o.!!. Nie mam pomysłu.:(
Nie wiem czy dobrze doradzam ale zrobiłabym to tak: najpierw zweryfikować przez formalne uzgodnienie sald a potem zapis na technicznym koncie pozabilansowym.
Jeśli w żaden sposób nie można wyjaśnić tych sald (np. przez potwierdzenie salda) to przeksięgowałabym wszystko jako błędy lat ubiegłych na straty / zyski lat ubiegłych.
Lippy Kochana :))
myślami Ciebie ściągnęłam,:)) akurat czytałam sobie posty archiwalne na temat kręgu kosztów i obrotów wewnetrzych i myślałam sobie o Tobie:))
tak właśnie myślałam, żeby to pożenić z wynikiem bilansowym, ale jak to zrobic? utworzyc nowe jakies konto? czy księgować na wynik bilansowy tego roku?
Oj, jak miło :)

Jeśli kwoty są bardzo mało istotne, to możesz dać w pozostałe koszty / przychody operacyjne.

Jeśli jednak jest tego dużo i kwoty duże, to dajesz na konto "wynik lat ubiegłych". Ten wynik (zysk lub strata) musi być potem przy podziale wyniku za rok bieżący również rozdysponowany.
Jakiego rzędu to są kwoty?
No własnie juz troche poczytałam o tych błędach istotnych i nieistotnych. niestety będzie u mnie tego sporo. Te małe salda przeksięguję na przychody lub koszty pozostałe operacyjne, ale te duże muszę pożenić z kontem zysk/strata z lat ubiegłych.jak to zrobić ? pokaż mi przykład księgowania od początku do końca.
np. saldo 2xx na dostawcy wykazuje po stronie Wn 10.000 a powinno byc 0
czyli robię jakie księgowania ?
Z tymi, które dasz w pozostałe koszty operacyjne to uważaj pod kątem podatkowym - raczej na pewno będą NKUP.

A z tym błędem to robisz tak:
zakładasz sobie konto analityczne 8xx "rozliczenie wyniku finansowego - skutki błędów lat ubiegłych" i księgujesz:
8xx / 2xx 10.000

A masz dostęp do gofinu?
Jak nie to podaj maila to Ci wyślę parę artykułów, gdzie jest to omówione kompleksowo.
Tak, wiem wszystko dam w nkup napewno lub w przychody bilansowe i podatkowe, tak będzie bezpieczniej.
Obecnie nie mam dostepu do gofinu, trochę udało mi się przez google złapać niektóre artukuły..
nie wiem tylko jak potem robić? to saldo 8xx rozliczenie wyniku mam jakoś pokazać w którejś pozycji bilansu? czy jakoś to odnieść do kapitału?
mój adres: delfina@op.pl
Wyślę Ci, tam jest opisane dokładnie, więc nie będę się tutaj rozpisywać :)
Ok, bardzo Ci jestem wdzięczna :))
Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to pisz dalej tutaj w tym temacie - na maila rzadko zaglądam :)
Wyobraź sobie, że ta poprzednia księgowa nie księgowała w ogóle do ksiąg danego roku kosztów zusu pracodawcy który powinien być kosztem bilansowym danego roku jako nkup.traktowała koszty bilansowe na równi z podatkowymi.
Dobrze, poczytam artykuły .Z pewnością Lippy będę odkrywać nowe błedy i nowe kwiatki, więc zapewne nie raz jeszcze poproszę o pomoc. widziałam w swoim życiu rożnie prowadzone ksiegi, ale w ten mojej nowo przejętej firmie żadne konto sie nie zgadza, nawet środki w drodze się nie rozliczają. ech, mam nerwa że chętnie bym tę poprzednia pseudo ksiegową udusiła.
Najbardziej jednak przeraża mnie jedno konto z bardzo dziwnym wysokim saldem.ale o tym wolałabym napisac Ci w mailu, może coś mi doradzisz.
Cóż, są na świecie księgowe i pseudoksięgowe :)
Z wszystkiego da się jakoś wybrnąć, przede wszystkim najpierw wyjaśnianie, kopanie i drążenie, a dopiero jak się dotrze do ściany - wyksięgowywanie.

Ja też się już spotkałam z tak księgowanymi ZUSami - widocznie wychodzą z założenia, że po co się wysilać bilansowo, byle do podatku było ok.
Do kom 14 - ok, to napisz na maila, może spróbuję coś pomóc.
No tak, ale jesli nie było zusu za grudzień 2014 w kosztach bilansowych 2014, to co mam zrobić w 2015? dać w koszty podatkowe tylko statystycznie? czy dac w koszty bilansowe w 2015 bo ich nie dała w 2014?
jak Ty z tego wybrnęłaś?
Hej Delfinko :)
Skoro masz tyle sald do posprzątania, to dlaczego nie pokusić się o wystąpienie do dostawców o duplikaty zapłaconych faktur. Ja bym to zrobiła, bo w nkup zawsze zdążysz wyksięgować to czego nie da się wyprostować.
Kom 18 i tu się zgodzę
Witaj Kolezanko :))
rzecz w tym że kofany prezes raczej nie chce duplikatów, bo by wyszło, że w latach poprzednich nie ujęto faktur materiałowych do magazynu,nie chcą zwiekszać magazynu. dość trudna dziwna sprawa. coraz mniej mi sie to podoba.nie bylo robionych wogole inwentaryzacji magazynu.
Lippy czy Ty mi już wysłałaś coś na maila? bo nic jeszcze nie przyszło.
No, to już jego wola, jeśli go nie przekonasz, to zrobisz jak on chce.
Do kom. 17 - to co powinno być kosztem bilansowym w 2014 /chodzi o składki płatnika/ nie może być kosztem w 2015 roku.
Tak, wysłałam, powinno już być, nic mi nie wróciło.

Jeśli to taka problematyczna firma, to może najpierw spróbuj ustalić czy ten bałagan w księgach jest wynikiem błędów księgowej czy może jednak jest to mniej lub bardziej celowe działanie prezesa.
Jeśli nie ma ze strony spółki woli utrzymywania porządku i przestrzegania zasad, to może bardzo źle wróżyć na przyszłość.
A z brakiem inwentaryzacji magazynu to chyba jakieś przegięcie. Ciekawe czy ktoś panuje nad wartością tego magazynu.
Kom12 nie rozumiem pisesz ,że nie księgowała ZUSU a zdanie że powinna dać w nkup dlaczego ? skoro były płacone w terminie ? to są kup. Nie rozumiem tego postu
> 22
no własnie, ale jesli ona nie ujeła w koszty bilansowe 2014 tego co powinna, a ja teraz tez tego nie ujmę bo nie powinnam skoro to nie jest koszt bilansowy 2015, to powoduje to nie rozliczone dziwne saldo na rozrach.z zusem.
powinno byc w roku 2014
4xx nkup/ 2xx zus
jak tego nie ujmę w roku 2015 to nie ma zapisu na str.Ma 2xx zus i zostanie saldo na Wn rozrachunki z zusem, jakby nadplata, co nie jest prawdą
>25
zus pracodawcy jest u mnie kup w momencie zaplaty , przesunięte wynagrodzenia z płatnością do 10-tego nastepnego miesiaca
Kom25 teraz jarzę
Lippy nic mi nie przyszło na maila.Sprawdź czy dobrze wpisałas maila.
Firma obecnie ma szczere chęci zrobić porzadki, ale raczej trudno jest w 2 miesiace "posprzatać" bałagan z okresu 15 lat wstecz.
Kom. 26 - czekaj, coś tu źle napisałam, bo skoro bilans już zatwierdzony to chyba można i pewnie trzeba zaksięgować te składki do ksiąg w 2015 i wyłączyć je z kup. Bo powinny być /i były/ kup w 2014 roku.
Kom. 29 - jakie 2 miesiące, do końca roku macie trochę więcej czasu :)
Kom 20 a robiliście teraz inwenturę ? duży zapas na magazynie ? dość dziwne podejście wygląda na to, żeby się coś nie wydało, mleko nie rozlało.
Słuchaj a może zadzwonić do poprzedniej księgowej, może jakoś sensownie wytłumaczy
Wysłałam drugi raz, nie wiem, czemu to tak długo trwa.
30
ależ własnie one powinny byc kup, tylko że statystycznie podatkowo w 2015, bo bilansowo powinny byc w 2014, ale skoro ich nie ujeła bilansowo w 2014, a ja teraz ich nie ujmę bilansowo w 2015( bo ujme tylko statystycznie), to wtedy "wisieć" będzie saldo z zusem po str. Wn. !
A ten zus musisz doksięgować w tym roku, żeby uzgodnić saldo rozrachunków z ZUS - jeśli istotna kwota też księgujesz przez błędy lat ubiegłych.
Lippy przyszła poczta ! dziekuję. zerknij jeszcze do kom.17, bo nie wiem jak z tym sobie poradzić
Popieram zdanie Lippy
Ok, kom 35 . już wszystko wiem. dziekuję,
Uff. idziemy spać. Dziękuję Wam moje Kochane :))

dobrej nocki :))
Jutro napiszę do Ciebie maila Lippy.juz dziś nie mam siły.
papatki :))
Ok, karaluchy pod poduchy :)
Ja bym się tam nie wychylała w takiej sytuacji księgując coś z lat ubiegłych do kosztów bieżącego roku. Istotność błędów nie rozpatruje się tylko "indywidualnie", tzn każdą operację oddzielnie. Tutaj chyba jest permanentny błąd, czyli moim zdaniem wszystkie wyłapane błędy trzeba zidentyfikować przynajmniej co do daty i odnieść do błędu lat ubiegłych. Nie ma "ten tu bo mały" bo na koniec okaże się że z tych małych zrobiła się znacząca kwota zmieniająca wynik! No i trzeba rozważyć przy okazji, jak te błędy wpłyną na podatek dochodowy w poszczególnych latach (5 lat wstecz). Jeśli podatek byłby mniejszy, grozi "tylko" uznanie ksiąg za nierzetelne, jeśli podatek był zaniżony, to jeszcze dojdą kary za uszczuplenie dochodów budżetowych.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.