30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Ulga uczniowska.

PIT-36 obojga małżonków, czy można odliczyć ulgę uczniowską jeżeli małżonek, który nabył ulgę uczniowską w zamkniętej już działalności opodatkowanej na PIT28 nie osiągnął żadnych dochodów za rozliczany rok na PIT36?
Moim zdaniem nie można, bo ten podatnik nie miał dochodu, od którego mógłby odliczyć tę ulgę.
Http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/4-podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/14-pods
tawa-obliczenia-i-wysokosc-podatku/607-ulga-uczniowska/123453-malzenstwo-odliczenia-od-podatku-podat
ek-dochodowy-od-osob-fizycznych-rozliczanie-_rozliczenia_-ulga-uczniowska.html
Czyli można
Kurde, myślałam, że ulgę uczniowską odlicza się od dochodu, a to jest odliczenie od podatku :)
Z interpretacji wynika ze można odliczyć

karta podatkowa i renta

>> http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/21-ordynacja-podatkowa/25-zobowiazania-podatko
we/109-nadplata/367-definicja-nadplaty/57526-ulga-uczniowska-zrodla-przychodu-zwrot-bezposredni.html
Tak, można odliczyć, bo odliczenie jest od wspólnego podatku, ja się pomyliłam.
Z podatku od wynagrodzenia - MOŻNA

"podatek liniowy" - NIE można

..gdyż liniowa forma opodatkowania dochodów z działalności gospodarczej wyłącza możliwość skorzystania z odliczeń i zwolnień od dochodu i od podatku, a w związku z tym ulgi uczniowskiej, przyznanej wyżej wymienionymi ..

>> http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/4-podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/14-pods
tawa-obliczenia-i-wysokosc-podatku/607-ulga-uczniowska/75083-podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych-po
datek-liniowy-ulga-uczniowska.html
W pytaniu chodzi o PIT-36, więc to nie podatek liniowy
ale dobrze, że o tym napisałaś
Dlatego uzupełniła, o przypadek kiedy nie mozna odliczyć,
Ulga uczniowska (ta z US na podstawie starych decyzji) jest do odliczenia na zasadach praw nabytych aż do jej wykorzystania. Generalnie może wieeeele lat nie zapłacić grosza podatku.Bo ulgi były duże.
Ale skoro nie miał żadnych dochodów to uważam że nie ma prawa odliczyć de fakto od podatku małżonka

"...nie
ma
możliwości
dokonania
odliczenia
od
podatku
współmałżonka,
je
żeli
w
danym
roku
podatkowym
podatnik
z
prowadzonej
działalności
gospodarczej
poniósł

stratę
i
nie
osiągnął
dochodów
z
innych
źródeł
przychodów
Http://www.pierwszyskarbowy.tarnow.pl/pliki/zez2012cz1/21-ulgauczniowska.pdf

strona 4
"Należy jednak wskazać, że brak jest natomiast możliwości dokonania stosownego odliczenia od podatku współmałżonka, jeżeli w danym roku podatkowym podatnik z prowadzonej działalności gospodarczej poniósł np. stratę i nie osiągnął dochodów z innych źródeł przychodów.

http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/4-podatek-dochodowy-od-osob-fi
zycznych/14-podstawa-obliczenia-i-wysokosc-podatku/92-odliczenia-od-podatku/123428-pracownik-mlodoci
any-przychod-ulga-uczniowska-wyszkolenie-uczniow.html
Można odliczyć, jeśli miałby jakiekolwiek dochodu (oprócz liniowego)
a z pytania wynika, że złożyli wspólny PIT 36 ale bez dochodów małżonka któremu przypisana jest ulga
...Podatek określony na imię obojga małżonków został obniżony o ulgę z tytułu wyszkolenia ucznia.

Mając na uwadze ww. uregulowania prawne oraz przedstawiony stan faktyczny, należy stwierdzić, że Wnioskodawca, który nabył prawo do ulgi i uzyskał dochody podlegające opodatkowaniu, w myśl postanowień ustawy o podatku dochodowym (z wyjątkiem dochodów określonych w art. 9 ust. 1a) oraz korzysta ze wspólnego opodatkowania z małżonką ma prawo dokonać stosownego odliczenia od podatku dochodowego ustalonego od WSPÓLNYCH DOCHODÓW małżonków do kwoty niewykorzystanej części ulgi z tytułu wyszkolenia ucznia...

- w opisanej interpretacji faktem jest że obydwoje małżonkowie uzyskali dochody,
A u pytającej podatnik z ulgą tych dochodów chyba nie ma. NO bo tak zrozumiałam.
Kom 15
"...który nabył prawo do ulgi i uzyskał dochody podlegające opodatkowaniu,...
Jeśli miałby choć złotówkę dochodu-to tak,
Nawet jak nie ma dochodu, może odliczyć ulgę od wspólnego podatku. Chyba, że naprawdę czegoś nie rozumiem.
Skutkiem złożenia wniosku o wspólne opodatkowanie jest powstanie wspólnego podatku małżonków, który obniżają ulgi (w tym ulga z tytułu wyszkolenia uczniów), bez względu na to, czy prawo do niej nabył mąż, czy żona. Dla ulg odliczanych od wspólnego podatku nie wprowadzono dyspozycji, że odliczane są przez każdego z małżonków w proporcji do uzyskanych przez siebie dochodów. Uregulowania takiego nie zawierają również przepisy regulujące zasady przyznawania ulg z tytułu wyszkolenia ucznia.
*jak interpretować taki zapis :

...Skutkiem złożenia wniosku o wspólne opodatkowanie jest powstanie wspólnego podatku małżonków, który obniżają ulgi (w tym ulga z tytułu wyszkolenia uczniów), bez względu na to, czy prawo do niej nabył mąż, czy żona. Dla ulg odliczanych od wspólnego podatku nie wprowadzono dyspozycji, że odliczane są przez każdego z małżonków w proporcji do uzyskanych przez siebie dochodów. Uregulowania takiego nie zawierają również przepisy regulujące zasady przyznawania ulg z tytułu wyszkolenia ucznia...

- tylko to pismo "wewnętrzne"
Jednakże nie ma możliwości dokonania odliczenia od podatku współmałżonka, jeżeli w danym roku
podatkowym podatnik z prowadzonej działalności gospodarczej poniósł stratę i nie osiągnął dochodów z
innych źródeł przychodów (SIP 82743 - pismo MF dostępne tylko dla organów podatkowych).***

- wskazano STRATĘ + brak dochodów z innych źródeł
Strata jest przyporządkowana bezwzględnie do podatnika. Oznacza to, że podlega ona odliczeniu wyłącznie u podatnika, który ją poniósł i nie można jej kompensować dochodem małżonka, nawet jeżeli pochodzi ona z tego samego źródła przychodów.
Nie wiem, może macie racje. Zzyta powinna zadzwonić do US aby ostatecznie się upewnić.
Zapis z kom. 21 jest do kom. 11,
Peterka rozciągnęła komentarz do granic możliwości:)))

I na czym stanęliśmy?. Można czy nie?
Uważam, że nie.
Kom 21.

to samo przytoczyłam w kom 11(tym rozciągniętym). to samo źródło.
Peterko spójrz na to inaczej. Ustawodawca pozwolił rozliczać się z niepracującym małżonkiem, którego dochód = 0. Z tego rozliczenia wyszedł wspólny podatek i dalej jak napisałam wcześniej: Skutkiem złożenia wniosku o wspólne opodatkowanie jest powstanie wspólnego podatku małżonków, który obniżają ulgi (w tym ulga z tytułu wyszkolenia uczniów), bez względu na to, czy prawo do niej nabył mąż, czy żona. Dla ulg odliczanych od wspólnego podatku nie wprowadzono dyspozycji, że odliczane są przez każdego z małżonków w proporcji do uzyskanych przez siebie dochodów. Uregulowania takiego nie zawierają również przepisy regulujące zasady przyznawania ulg z tytułu wyszkolenia ucznia.
Dobrze by zadzwonic do KIP
Już dzwonie
Poszła konsultowac...
Ja walczyłabym z nimi jak lwica o takie rozliczenie tej ulgi.
Stanowisko KIP:

jeśli ma jeszcze dg, bądź ma ja zawieszoną- takie odliczenie nie może mieć miejsca stosuje się tu ustęp mówiący: "jeżeli w danym roku podatkowym podatnik z prowadzonej działalności gospodarczej poniósł stratę i nie osiągnął dochodów z innych źródeł przychodów (SIP 82743 - pismo MF dostępne tylko dla organów podatkowych)."

jeśli nie ma już dg (zakończona) - takie odliczenie jest możliwe choć nie ma dochodów z pozostałych źródeł , poza dg
Idę do domku, buziak. zaglądnę tu potem.
Jak wrócisz, napisz to na chłopski rozum. W pierwszym zdaniu nie można a w drugim można?
"jeśli nie ma już dg (zakończona) - takie odliczenie jest możliwe choć nie ma dochodów z pozostałych źródeł , poza dg - czyli powiedzieli że można?
Tak, W pierwszym zdaniu nie można a w drugim dopuszczają takie odliczenie
Dziękuję za tak burzliwą dyskusję, dzwoniłam do US i powiedzieli, że podatek jest jeden naliczony od obojga małżonków i można od niego odliczać ulgi podlegające odliczeniu od podatku. Ale wiecie, sama nie jestem 100% pewna bo to tylko rozmowa telefoniczna i gwarancji nie mam czy dobrze żeśmy się zrozumieli. Więc proszę Was wytrawne księgowe o Wasze stanowisko, każde.
Tak możesz odliczać ulgę uczniowska przy wspólnym opodatkowaniu z małżonką. Uzasadniłam to w kom.27. Pozdrawiam.
Wnioskodawczyni spełniła warunki określone w art. 6 ust. 2, niezrealizowana kwota ulgi za wyszkolenie uczniów może być odliczona od podatku dochodowego ustalonego od wspólnych dochodów małżonków, do wysokości określonej w decyzji urzędu skarbowego. Należy jednak wskazać, że brak jest natomiast możliwości dokonania stosownego odliczenia od podatku współmałżonka, jeżeli w danym roku podatkowym podatnik nie osiągnął dochodów z innych źródeł przychodów.

http://interpretacje-podatkowe.org/ulga-uczniowska/ippb1-415-577-12-2-ms
Interpretacja odnosi się do sytuacji kiedy oboje małżonkowie w roku odliczenia MAJĄ dochody. w tej interpretacji zaznaczono również, że: "Należy jednak wskazać, że brak jest natomiast możliwości dokonania stosownego odliczenia od podatku współmałżonka, jeżeli w danym roku podatkowym podatnik z prowadzonej działalności gospodarczej poniósł np. stratę i nie osiągnął dochodów z innych źródeł przychodów."

http://interpretacje-podatkowe.org/wyszkolenie-uczniow/ilpb1-415-353-09-2-tw
Nadal uważam że nie można
Http://www.lexlege.pl/orzeczenie/202310/i-sa-kr-1064-04-wyrok-wojewodzkiego-sadu-administracyjnego-s
iedziba-w-krakowie/

Niestety,
wyrok Sądu w identycznej sprawie jest niekorzystny dla podatnika, czyli nie można.
O, to ide czytać:)
Czyli jednak nie.
wcale się nie cieszę.

ale ...się cieszę:)
Ciesz się Peterko dużo pracy włożyłaś. Smutek zostaw podatnikowi od ulgi za szkolenie no i mnie.
Kurcze, wygrzebałaś spod ziemi.Też intensywnie szukałam ale to co Ty znalazłaś nie pozostawia żadnego marginesu pomyłki.
Jaki tam smutek, Haniu. Toć to sama radość z wyjaśnienia sprawy:)) Nie ważne na czyją korzyść, ważne że mamy prawidłową odp.,czyż nie?
króliczka się goni, nie łapie:)
Szkoda tylko, że to szukanie tyle zajęło mi czasu, by razem z Tobą udowodnić sobie, że nie mam racji.
Jakby "do kupy" złożyć czas , jakie obie poświęciłyśmy na szukanie to wystarczyło by na przelot na Teneryfę i kawałek z powrotem. I na kawę .
Jak tam nad morzem, podobno woda zimna. A ja kolejny rok bez urlopu. Tak bardzo tęsknię za plażą i za mewami!!! A wiesz, ze kot omija mój samochód, chyba nie lubi zapachu olejku cytrynowego. Ten temat choć opluty przez mr Metodego mi przyniósł pomoc - mam spokój z kotem.
O, super:) zastanawiam się czy to czasem nie "metodowy jad" się nie rozniósł:)
Nie tęsknij za morzem, jest lo=do=wa=te! a mew do usrania:)
przyjedź jesienią.Moim zdaniem jest piękniej, czyściej i klimatycznie. Jest taka fajna knajpka , na molo. Siedzisz w cieplutkim pomieszczeniu, czerwony koc na kolanach,świeczki wszędzie o Ty się gapisz na morze. Fale, bałwany, w oddali malutkie kutry . Czyż nie jest przyjemniej niż mają te "śledzie " w gołym i spoconym tłumie?
zapraszam:)
Ale mnie rozśmieszyłaś pierwszym zdaniem. :))) Jak na dłoni widać, że Metody jednak jest potrzebny i działa na element niepożądany odstraszająco:)))))
Jak ja Ci zazdroszczę, ale widać że doceniasz piękno miejsca w którym żyjesz. Tak pięknie o tym napisałaś. Myślałam, że już śpisz Peterko. Ja chyba też powoli udam się do łoża a może jakiś fajny sen na mnie czeka?. Dobranocka.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.