ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Inwestycja w przyszłość

Obecnie mam drugi stopień studiów wyższych z rachunkowości, pracuje w księgowości. Zamierzam zrobić kolejny krok i zastanawiam się czy zrobić sobie biegłego rewidenta czy może trzeci stopień naukowy. Czy może ktoś w Was miał kiedyś takie dylematy?, dokonywał wyboru dalszej drogi zawodowej. Jestem też ciekawa jak się przełoży dyplom biegłego rewidenta lub doktora kierunkowego na dalszą karierę zawodową. Jestem z południowej Wlkp. Dziękuję za wszelkie sugestie, wskazówki.
A może zrobić na początek dyplomowanego księgowego w SKwP lub doradce podatkowego a w przyszłości jak dłużej popracuje na księgach zawsze można zrobić rewidenta czy doktorat w zależności jakie będą czasy i możliwości. Co o tym wszystkim sądzicie?, czy moje rozumowanie jest logiczne?
Myślę, że przede wszystkim musiałabyś zastanowić się, co chciałabyś robić w przyszłości - na jakim stanowisku i w jakiej mniej więcej firmie pracować. Od tego przede wszystkim zależy czy i jak się dokształcać.
Np. jeśli chciałabyś pracować w księgowości w międzynarodowej korporacji, dobrze byłoby się ukierunkować na MSRy czy ACCA. Jeśli bardziej interesują Cię podatki i w tym chciałabyś się specjalizować - wtedy doradca podatkowy jak najbardziej by się przydał.

Doktorat wg mnie to tylko jeśli planujesz karierę naukową.
Koorporacja odpada raczej, wole mniejsze firmy mikroprzedsiębiorstwa.
Pozostaje jeszcze kwestia, czy dokształcanie ma służyć Twojemu rozwojowi zawodowemu, czy raczej ma to być "papier", który ułatwi znalezienie pracy.
Wg mnie, jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną to kurs w SKwP jest jak najbardziej wskazany.
Przy szukaniu pracy w mikroprzedsiębiorstwach dyplom doradcy podatkowego (i idąca za nim wiedza) może być dobrze widziany i przydatny. Natomiast tytuł biegłego rewidenta dla właścicieli małych firm czasami bywa zupełną abstrakcją :) Chyba, że chciałabyś pracować w audycie - wtedy oczywiście tytuł biegłego jest niezbędny.
Tak nie sprecyzowałam. Obecnie prowadze KPiR, drobne KH. Mam tylko ukończone na AE finanse i rachunkowość, nie mam certyfikatów, szkoleń. Tak ma to służyć zdobyciu większej wiedzy teoretycznej by móc korzystać w praktyce z tego. W ciągu 2 lat zamierzam zmienić miejsce pracy (mikroprzedsiębiorstwo), dlatego myśl o zrobieniu na SKwP albo dyplomowanego księgowego albo doradcy podatkowego. W przyszłości może faktycznie aby się bardziej wyspecjalizować zrobić biegłego rewidenta. Czy biegły pracuje tylko w audycie w firmach audytorskich czy znajduje zatrudnienie w innych miejscach również?
Jeśli masz mgr z finansów i rachunkowości i chciałabyś nabyć praktyczną wiedzę, przydatną w pracy w pełnej księgowości to chyba kurs w SKwP będzie dla Ciebie dobrym wyjściem. Nie wiem, jak wygląda kwestia podatków na takim kursie, czy jest tam omawiana czy nie, ale z podatków zawsze możesz dokształcić się z wydawnictw Gofinu :)
Biegły może pracować nie tylko w audycie, bardzo duża część biegłych pracuje poza audytem - np. na stanowiskach głównego księgowego w większych firmach - często jest to jedno z wymagań na takie stanowisko.
Rozumiem, to by miało sens. Ponieważ mieszkam w niewielkim mieście na start zrobie sobie kurs na SKwP jeszcze nie wiem który stopień czy odrazu dyplomowanego czy może najpierw niższego szczebla księgowego. Dziękuje za burzę mózgów:)
Kurs w SKwP w Poznaniu - gł. księgowy --- główny wykładowca zapytał nas czy chcemy obok bilansowego - poznawać też podatkowy aspekt - chcieliśmy i podawał też ujęcie podatkowe omawianych tematów.

W ogóle - super kurs, świetny wykładowca, doświadczony, bardzo dobry, skromny człowiek. Polecam bardzo.

Na dyplomowanego nie startowałam, bo już gł. księgowy był dla mnie w zupełności wystarczający (prowadzę kh w małej produkcyjnej firmie), nie podlegamy audytowi - sporządzam uproszczone sprawozdanie...
Wiem, że niewielki odsetek zdaje egzamin dypl. księg., jest tam sporo rach.międzynarodowej - co w moim przypadku byłoby zupełnie zbędne, a pracy raczej nie planuję zmieniać.

Dobrego wyboru, powodzenia, pozdrawiam i podziwiam :-)
Tak, przejżałam etapy certyfikacji zawodu księgowego na SKwP, doszłam do wniosku, że zrobie go od podstaw, startując od I stopnia, ponieważ studia skończyłam prawie 10 lat temu, na KH pracuje dorywczo zamykając księgi Stowarzyszeń więc moim zdaniem warto, należy wręcz usystematyzowac wiedzę.
Warto, trochę są drogie te kursy, ale mimo to też uważam, że warto :-)
*RMK, doktorat jest nic nie znaczącym świstkiem papieru, jest TYLKO dowodem, że depozytariusz owego papierka umie samodzielnie sklecić parę zdań i zapisać je w konwencji ustalonej przez posiadaczy papierków "większej wagi". Jeżeli dżemie w Tobie potencjał odkrywcy nowego ładu ekonomicznego teoretyzuj, pisz i publikuj. Chyba, że potraktujesz doktorat jako dowód, że każdy może. To naprawdę jest dobry powód :-).
Ucz się rachunkowości, zdobywaj wiedzę bardzo praktyczną i bardzo konkretną.
MSR-y i Standardy nie są zaklęciami, ale że ich opanowanie nie jest dobrem powszechnym będziesz miała także niepospolite kwalifikacje. Biegły, dobrze wykształcony rewident to jest to. Idź tą drogą. :-)
Kom. 11
Masz rację, co prawda lubie pofilozofować, podyskutować ale rzeczywiście niekoniecznie na tematy ekonomiczne:). Pójdę drogą rzetelnego, solidnego praktyka, postanowiłam zrobić wszystkie stopnie kwalifikacyjne księgowego w SKwP a jak starczy czasu, życia:), zrobie biegłego a co. Tak to prawda tytuł doktorat to miał być troche kaprys na zasadzie każdy może i jak nie ja to inni to zrobią:))). Dziękuje za odzew.
RMK - jeśli zajmujesz się księgowością, sugeruję nie zaczynać od I stopnia, bo to dla Ciebie strata i pieniędzy i czasu, ja jestem po liceum ekonomicznym, studiach ekonomicznych, bez praktyki w KH, właśnie robię II stopień ( nie robiłam I)i większość rzeczy na kursie jest dla mnie znajoma, więc nie wiem czy warto zaczynać w Twoim przypadku od podstaw... Zastanów się:) Pozdrawiam
Jeśli mogę coś dodać od siebie to ja bym radziła iść raczej w kierunku doradcy podatkowego. Pracuję ponad 10 lat w pełnej księgowości mikoprzedsiębiorstw. To co jest najtrudniejsze (według mnie)w tej pracy to podatki. Ja mam licencjat z rachunkowości, chciałbym zrobić II stopień, jestem z okolic Warszawy. Może podpowiecie jaką uczelnię wybrać?
>>"*RMK, doktorat jest nic nie znaczącym świstkiem papieru, jest TYLKO dowodem, że depozytariusz owego papierka umie samodzielnie sklecić parę zdań i zapisać je w konwencji ustalonej przez posiadaczy papierków "większej wagi".<<

To nie jest prawda, ale akurat w Twojej sytuacji tak by było. Skoro nie widzisz swojej kariery na ścieżce naukowej, to doktorat tylko Ci zaszkodzi, na pewno nie pomoże.

"Jeżeli dżemie w Tobie potencjał..." - Chyba jednak drzemie (skleroza dokucza leciwemu Metodemu?)

Reszta rady Metodego jest jak najbardziej "do wzięcia", ta z kom. 15, a także każda inna, w sprawie kursów SKwP jest dobra. Doktorat odpuść, bo szkoda czasu.
Od roku przygotowuje sie na doradce podatkowego, jak myslicie ze to takie hop siup to radze sobie odpuscic:)

Generalnie doradca to dla mnie jest ktoś, dlatego predzej czy pożniej nim zostane, ja zrobiłem II stopień w mniejszym miescie na Dolnymsląsku ponieważ 3 stopien nie ruszył, oraz uczeszczałem na bardzoooooo dobry kurs specjalisty ds. podatku VAT prowadzony przez Pana z PwC.

Jak ogarna english oraz zostane dordca podatkowym startuje do Big4 - może sie uda
Akurat!!!! nie tacy jak ty tam są kmiocie
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.