ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Technik BHP a szkolenia

Od roku 2002 mam technika BHP dodatkowo mam wyższe wykształcenie pedagogiczne (mi. opiekuńczo-wychowawcze).
Mam też aktualne szkolenie dla służby BHP oraz szkolenia z pierwszej pomocy , PPOŻ oraz ewakuacji pracowniczej.
Kiedyś pracowałem w służbie BHP w 2010 roku jakie jej pracownik. Mam dokumentacje odnoście szkoleń - (wiedzę, zakresy szkoleń oraz dokumentację)
Wiem, że po 2013 bardzo się pozmieniało w tej kwestii odnośnie wykształcenia jakie należy mieć aby szkolić czyli mieć wyższe wykształcenie z zakresu BHP>
Ale mam pytanie czy z moimi kwalifikacjami mogę prowadzić szkolenie okresowe i wstępne na UMOWĘ_ZLECENIE jako członek komisji wraz z pracodawcą mającym aktualne szkolenie ale pracodawców i osób kierujących pracownikami ale nie mającym praktyki w szkoleniu.
Czy musiałbym być zaktrudniony ana etat np 1/8 etatu. Albo w ogóle nie mogę szkolić już......
A staż w służbie BHP mam kilkuletni udokumentowany w świadectwie pracy/ stanowisko łączone
Niestety, żeby prowadzić szkolenia na zlecenie trzeba być specjalistą, a do tego potrzebne ukończone są studia.
Czyli możesz być Inspektorem BHP i musisz mieć umowę o pracę.
Chociaż nie, jeśli będziesz tylko wykładowcą, to myślę, że nie będzie problemu
Czyli albo etat i inspektor albo zlecenie i jako wykładowca a kierownikiem kursu pracodawca?
Ale "staż w służbie BHP" to chyba nie może być stanowisko łączone.
Chodzi o małego pracodawcę 5 osób sklepik z ubraniami (niskie ryzyko)
Stanowisko łączone było z uwagi na to że w mało której firmie behapowiec na cały etat ma coś do roboty cały czas, po opracowaniu dokumentacji i paroma szkoleniami co 3 lata nic sie nie dzieje co 2a lata ocena ryzyka i jak tu etat dla samego BHPowca zapełnić aby spał przez 7 godzin na dobę:)
I chyba dlatego nie chcą nam uznawać takiego stażu do wymaganego przepisami stażu w służbie BHP. Sam od roku jestem Inspektorem razem z innymi funkcjami.
Staż masz, ale to nie jest istotne w tym przypadku.
Organizatorem szkolenia będzie pracodawca, a ty wykładowcą.
Specjaliści od "behape" proszę oświećcie mnie. Osoba skończone studia podyplomowe BHP.
1.Czy jeśli będzie miała powierzone zadania bhp - pracuje w zakładzie (zakładzik malutki) jako kadrowa, stanie się po roku specjalistą?
2. Czy jeśli będzie miała wpis w umowie o prace: kadrowa, inspektor BHP - po roku stanie się specjalistą?
3. Czy aby stać się specjalistą nalezy mieć praktykę, ale w takim zakładzie, który ma obowiązek tworzenia służby BHP - czyli w takim duuuuzym

Nie mogę tego pojąć...
WŁAŚNIE JA NIE SPECJALISTA TYLKO INSPEKTOR...
Nie wiem jak jest z powierzeniem obowiązków, ale jeśli w umowie będziesz miała wpisane inspektor to po roku pracy staniesz się z automatu specjalistą.
Jednak specjalistą będziesz w rozumieniu rozporządzenia o służbie bhp, a pracodawca dalej może zatrudniać cię na stanowisku o nazwie inspektor.
Praktyka wystarczy w jakimkolwiek zakładzie, w którym będzie przez pracodawcę stworzona służba bhp.
Czyli jak osoba ma umowę o pracę, na stanowisku kadrowa, inspektor BHP - bez rozdzielenia etatów, po roku pełnienia takiej funkcji może przeprowadzać na umowę zlecenie szkolenia wstępne ogólne oraz szkolenia okresowe?
Może :)
Dzięki.

Temat mnie męczył, bo gdzies kiedyś wyczytałam, ze aby zostać specjalistą potrzebny jest rok w pracy, ale w takim dużym zakładzie, w którym jest "prawdziwa" służba BHP:)

p.s. Kasia, przeniosłaś się już na podl??:)
Niestety nie. Ale najgorsze, że prawdopodobnie zostanę jeszcze "trochę" w Warszawie :/
Inspektor bhp w małym zakładzie pracy też jest prawdziwą służbą bhp ;)
Dzięki Kasia. Życzę szybkiego spełnienia zamierzonych planów:)

Ostatnie pytanko, które mnie męczy. Jak np. pracownikowi powierza się stanowisko pracy inspektora, kto ma mu przeprowadzić szkolenie wstępne ogólne? W zakładzie, w którym pracuję n- problem, bo pracodawca ma ukończone szkolenie dla pracodawców pełniących służbę BHP, ale kto to robi, jak w zakładzie nie ma takiej osoby? Czy "ściąga" się zewnętrznego specjalistę?? Toż to trochę bez sensu....:))))))))))))
Czyli reasumując mogę być Inspektorem BHP na umowę o prace i szkolić w nim do woli. A na zlecenie w innej firmie mogę szkolić jako wykładowca pod warunkiem, ze właściciel ma szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami i to on jest kierownikiem takiego szkolenia..
Głupota straszna bo jak sie zatrudnie na 1/100 etatu to przy jakiejś chorobie muszę brac też chorobowe do tego zakładu pracy w którym generalnie nawet nie bywam.............bo po co chodzić sprawdzać stan BHP co dwa dni w sklepie z majtkami......
Inspektor robi szkolenie wstępne ogólne
Ale mnie chodzi o to, kto robi szkolenie wstępne ogólne inspektorowi??:)
Diidiidii jako inspektor bhp zatrudniony na umowę o pracę robisz szkolenia wstępne ogólne bhp. Szkoleń okresowych nie robi się w ramach umowy o pracę.
Po co tylko w sklepie z majtkami inspektor bhp? Ilu tam pracowników jest zatrudnionych?
Co ty się tak na tego kierownika szkolenia uwzięłaś? Rozporządzenie nie mówi o takiej funkcji. Pracodawca jest organizatorem szkolenia i dobiera na to szkolenie odpowiednich wykładowców, np. kadrowe, bhpowców i innych, stosownie do potrzeb.
Nikt, on ma już odpowiednią wiedzę i szkolenia nie potrzebuje
O to mi chodziło, dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam. A Diidiidii przepraszam za wcięcie:)
:)
Http://www.pip.gov.pl/pl/porady-prawne/inne/16785,wykonuje-zadania-sluzby-bhp-u-pracodawcy-zatrudnia
jacego-piecdziesieciu-pracownikow-jako-pracownik-zatrudniony-przy-innej-pracy-art-23711-1-zdanie-pie
rwsze-kodeksu-pracy-czy-to-zatrudnienie-liczy-mi-sie-do-stazu-pracy-w-sluzbie-bhp-.html

ależy
zatem stwierdzić, że w przypadku pracodawców zatrudniających do 100 pracowników nie tworzy się służby bhp ? nie można zatem, wykonując zadania służby bhp u takiego pracodawcy, nabyć stażu pracy w służbie bhp, o którym mowa w rozporządzeniu RM w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy. Pamiętać należy bowiem, że w świetle definicji zawartej w § 1 ust. 1 tego rozporządzenia służbę bezpieczeństwa i higieny pracy stanowią wyodrębnione komórki organizacyjne jednoosobowe lub wieloosobowe.
Http://www.kodekspracy.pl/artykul,1620,5871,zatrudnienie-w-sluzbie-bhp.html
Warto pamiętać, że skoro przepis art. 237,11 K.p. różnicuje zatrudnienie w służbie bhp od wykonywania jej obowiązków w ramach zatrudnienia przy innej pracy w firmach zatrudniających do 100 pracowników, powszechnie przyjmuje się, że ten drugi okres nie jest uwzględniany przy ustalaniu stażu pracy w służbie bhp. Odpowiedni staż da pracownikowi zatrudnienie w służbie bhp na stanowiskach począwszy od inspektora bhp.
Nie ma obowiązku zgodnie z KP, ale nie ma też zakazu. Pracodawca może stworzyć sobie służbę bhp, jeśli uzna to za konieczne, również sam PIP może nakazać utworzenie służby bhp w małym zakładzie pracy.
Wtedy rozwiązaniem jest zatrudnienie pracownika na dwie różne umowy, każda na część etatu (np. kadrowa 0,75 i duga umowa na inspektora bhp 0,25 etatu).
"Odpowiedni staż da pracownikowi zatrudnienie w służbie bhp na stanowiskach począwszy od inspektora bhp" -> ale tylko w takim zakładzie powyżej 100 osób, tak?
Bez sensu...:(
Muszę powiedzieć znajomemu niech sobie sam tymi majtkami zakręci bo ja za cienki bolek jednak jestem i nawet nie mogę mu szkolenia zrobić........niech weźmie firmę molocha i zapłaci jak za zboże bo do szkoleń i dokumentacje mu muszą zrobić oceny ryzyka, karty char. subst szkod., badania i pomiary przepięcia oświetlenie chłop musi sprzedać z 8 ton tych majtek aby mu to na zero choć wyszło:) głupi kraj.......
A skoro praktyka musi być w zakładzie powyżej 100 ludzi to już widzę jak przyjmują kolejną osobę tylko po to aby sobie zrobiła staz i uciekła gdzieś indziej robić
Na świadectwie pracy nie wpisuje się ilości osób zatrudnionych jak dojdą czy służba była służba czy tylko zabawą oto jest pytanie
Taaaa, od jesieni wszystko się zmieni... jak ręką odjął.
Kom. 35 - tzn?
Wybory...
Yhymmmmmmm
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.