ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Obsługa grupowego ubezpieczenia

Czy osoby które zajmują się obsługą takiego ubezpieczenia w firmie powinny mieć zawartą umowę zlecenia z towarzystwem ubezpieczeniowym? W moim przypadku to szef podpisał taką umowę, bierze pieniądze a ja wszystko robię. W systemie e-RU widnieją moje dane i wszystkie dokumenty podpisywane są przeze mnie. Tak dzieje się od kilku lat. Czy jest możliwość pozwania firmy ubezpieczeniowej o wypłatę np odszkodowania z tyt. utraconego wynagrodzenia?
Szef podpisał umowę, ponieważ stroną umowy grupowego ubezpieczenia jest zawsze zakład pracy,
- w następnej kolejności pracodawca winien wyznaczyć osobę odpowiedzialną za prowadzenie tych spraw, (musi być zgoda tej osoby),

-i tak jak wyraziłaś zgodę na prowadzenie tych spraw, możesz w każdej chwili zrezygnować,

-co do wynagrodzenia zadzwoń do ubezpieczyciela jak wygląda ta sprawa, być może wykonujesz "robotę" za "dziękuję" w zależności od zawartej umowy z ubezpieczycielem,

- pozywanie firmy ubezpieczeniowej byłoby w tym przypadku bezpodstawne
Ubezpieczyciel zawarł umowę zlecenia z szefem i w niej jest napisane że za czynności takie jak np. zgłoszenie pracowników do ubezpieczenie, wyrejestrowania, informowania pracowników o ubezpieczeniu i prowadzenia spraw innych związanych z ubezpieczeniem należy mu się co miesiąc wynagrodzenie prowizyjne. Ale dlaczego on dostaje za to kasę a nie ja skoro ja się wyłącznie tym zajmuję?
Robisz to poza godzinami pracy czy w godzinach pracy ?
W godzinach pracy
No to masz płacone za to, o co Ci chodzi ?
- szef pewnie występuje jako strona umowy jako ZAKŁAD PRACY, co do wynagrodzenia musisz sprawę wyjaśnić u ubezpieczyciela,

- i szef OTRZYMUJE wynagrodzenie ?
Chodzi mi o to że ubezpieczyciel płaci za konkretne działania pracownika i to jet uzależnione od czynności wykonanych w danym miesiącu, a jakie czynności wykonuje pracodawca że otrzymuje te wynagrodzenie
Do kom. 5

- sprawy ubezpieczeń grupowych pracowników nie wchodzą w zakres pracy z umowy o pracę, przecież pracodawca nie jest ubezpieczycielem ?
Z własnego doświadczenia wiem, że pracodawca nie może zmusisz pracownika do praowadzenia tych spraw
W tym samym wyroku Sąd Najwyższy rozstrzygnął, że mimo iż za czynności związane z obsługą grupowych ubezpieczeń pracownicy otrzymują zapłatę od towarzystwa ubezpieczeniowego, a nie od pracodawcy, to obowiązek ich obsługi jest przede wszystkim realizacją obowiązków pracowniczych. Pracodawca bowiem, jako ubezpieczający, jest stroną grupowego ubezpieczenia na życie (obok ubezpieczyciela i ubezpieczonego) i na podstawie tej umowy zobowiązuje się do dokonywania czynności związanych z obsługą ubezpieczenia (wyznaczenia osoby, która będzie się tym zajmować w jego imieniu).

To część artykułu gdzie mówi że to pracownik wynagradzany jest przez ubezpieczyciela
Do kom.6
Pracodawca co miesiąc otrzymuje wynagrodzenie w zależności ile w danym miesiącu jest ubezpieczonych
No właśnie .."(wyznaczenia osoby, która będzie się tym zajmować w jego imieniu)."""

- to żeby wyznaczyc osobę do prowadzenia tych spraw, OSOBA ta musi wyrazić zgodę
Ja już wczoraj zrezygnowałam z prowadzenia ubezpieczeń bo dowiedziałam się że kilka miesięcy temu podpisał on nową umowę zlecenia jako nie firma tylko osoba fizyczna i bierze co miesiąc pieniądze do własnej kieszeni
Zawsze można nie wyrazić zgody na zakres powierzonych obowiązków poprzez złożenie wypowiedzenia umowy o pracę.
Masz takie możliwości:

- wyjaśnić sprawę u ubezpieczyciela w odniesieniu do wynagrodzenia, komu ono się należy (zawarte umowy z ubezpieczycielem)

- zrezygnować z prowadzenia tych spraw rozmawiając z sZefem
Do kom.12
cytuję:"że mimo iż za czynności związane z obsługą grupowych ubezpieczeń pracownicy otrzymują zapłatę od towarzystwa ubezpieczeniowego, a nie od pracodawcy, to obowiązek ich obsługi jest przede wszystkim realizacją obowiązków pracowniczych"
A najlepiej załóż własną firmę, zatrudnij ludzi i wtedy podpisuj sama taką umowę.
Do kom. 14prowadzenie spraw ubezpieczeń, nie wchodzą w zakres obowiązków,
Z tego co wiem w innych firmach zawierane są umowy zlecenia z pracownikami i to oni dostają pieniądze, a ja chcę się dowiedzieć czy to firma ubezpieczająca popełniła błąd zawierając umowę zamiast ze mną to zrobiła to z moim szefem
Przy zawieraniu umowy o pracę czyżbyś podpisała zakres obowiązków z ubezpieczeniem grupowym ???
Do kom.17
według ciebie to najlepiej być takim pasożytem co nawet nie kiwnie palcem i zbiera całą kasą dla siebie
Przecież u UBEZPIECZYCIELA powinnaś złożyć podpis że "to Ty " będziesz prowadziła i ponosiła ewentualną odpowiedzialność za te sprawy
Ja z ubezpieczycielem nic nie podpisałam, obeszli to w ten sposób że szef upoważnił mnie do prowadzenia tych spraw i na wszystkich dokumentach ja i w systemie e-RU widnieją moje dane
Jak zadzwoniłam na infolinię ubezpieczyciela to Pani zapytała mnie z jakiej racji to szef otrzymuje wynagrodzenie a nie ja
Więc SZEF ominął JEDEN punkt, a mianowicie nie zgłosił CIEBIE jako osoby prowadzącej tych spraw

-do kom. 17 KADROWCA

- chyba nie wiesz co piszesz, piszesz bo piszesz żeby być widocznym ,
- Ty również możesz wykonywać różne czynności nawet za stróża i nie brać wynagrodzenia,
- szef powinien wyznaczyć osobę do prowadzenia tych spraw,
- winnaś widnieć u Ubezpieczyciela że prowadzisz te sprawy

-ale mam wątpliwości co do upoważnienia wystawionego przez szefa, musisz sobie wyjaśnić wszystkie wątpliwości z Ubezpieczycielem
Dzięki Kuferek, tym upoważnieniem chciał obejść żebym nie dostawała kasy
Szef upoważnił do "roboty" a kase bierze szef - DOBRE
Osobiście miałam taką sprawę z własnym pracodawcą, ale trochę inna sytuacja, ponieważ osoba która prowadziła sprawy ubezpieczeń została dyscyplinarnie zwolniona, więc trzeba było na "szybko" powierzyć te sprawy,

- poniewaz wiedziałam że jest w dokumentacji totalny bałagan nie wyrażałam zgody na prowadzenie tych spraw do momentu uporządkowania, ALE dokumenty na bieżąo zrobiłam, tylko nie chciałam sie pod nimi podpisać, aż mnie poroszono do ubezpieczyciela na rozmowę, więc dokumenty podpisał dyrektor a ja dopiero po uporządkowaniu i załatwieniu wszystkiego u ubezpieczyciela,
No to u mnie też coś jest nie tak w biurze rachunkowym. Szef podpisuje umowy z formami do obsługi, obsługuję je ja a on bierze kasę...
Do kom. 30

- szef podpisuje umowę a nie pracownik
Do kom.30
z ubezpieczycielami jest inaczej. Za obsługę ubezpieczyciel płaci pracownikowi w danej firmie a pracodawca za to że można na jego terenie prowadzić takie sprawy często dostaje od ubezpieczyciela wszelkiego rodzaju dofinansowania np na sprzęt biurowy. I tak to działa
To życzę Ci, aby szef myślał tak jak Kuferek, a nie tak jak ja.
Szef myśli niestety tak jak ty, ale prawo jest po mojej stronie i nie będę już nabijać jego prywatnej kieszeni
To jest spółka z o.o. albo inna kapitałowa ?
Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą
Pracowałem w dwóch firmach gdzie było takie ubezpieczenie i w obu firmach osoby prowadzące te sprawy nie dostawały nic od ubezpieczyciela.
Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą nie ma osobnej kasy firmowej i prywatnej. Nie ma więc też prywatnej kieszeni.
Może nie dostawały bo nie wszystkie firmy muszą takie wynagrodzenie dostawać, np jak jest mało ubezpieczonych to ubezpieczyciel nie wypłaca wynagrodzenia
To dlaczego ubezpieczyciel wypłaca szefowi pieniądze nie wpłacając na rachunek firmowy tylko jemu osobiście?
Przed rozmową na ten temat z szefem czasami lepiej dowiedzieć się, na jakiej zasadzie szef myśli. Aby wiedzieć jak rozmawiać.
Wg mnie szef może to odebrać jako rozmowę o podwyżce wynagrodzenia, więc na taką rozmowę powinnaś być przygotowana.
Dowiedziałam się prywatnie od osób które prowadziły z szefem rozmowy na ten temat. Panie z ubezpieczenia sugerowały szefowi że to ze mną powinny zawrzeć umowę na wypłatę wynagrodzenia a szef się nie zgodził. A jak jego się zapytałam to on powiedział że nie wie o co chodzi i taka była rozmowa
Musisz używać trafionych argumentów, bo np także ZAWSZE robi się to metodą ulowy zlecania z pracownikiem może okazać się nietrafiony. Bo szef zna innych szefów, którzy robią tak jak on i nie będzie widział powodu aby robić inaczej.
Kom. 43 No i właśnie !
Wiedział doskonale komu należy się wynagrodzenie i powiedział tym Paniom że ze mną się dogada. Ale o tym dowiedziałam się od ubezpieczyciela a nie od niego
Czyli dalsze drążenie tematu może być bardzo ryzykowne.
Wiadomo, łatwiej doradzić : "masz rację, idź postaw na swoim" ! Tylko czy na pewno zawsze to jest najlepsza rada ?
Nikt tutaj nie doradza "POSTAW NA SWOIM" , tylko rada dowiedzieć się u źródła,
Ale wg mnie "źródłem" jest szef. A wg mnie bardzo prawdopodobna jest odpowiedź taka jak już raz padła: że nie wie o co chodzi.
Źródłem jest Ubezpieczyciel, a nie szef
Do kom. 50

- "źródło szef" wyschło i co ?
Moim zdaniem ten szef rżnie głupa mówiąc, że nie wie o co chodzi, bo doskonale o tym wie.
I chyba wypadałoby podjąć z nim kolejną rozmowę w sprawie wypłacenia ci pieniędzy, do których to ty masz prawo nie on. Bo ubezpieczyciel chyba nie wystąpi do niego o wyjaśnienie dlaczego on ma wypłacane należności za czynności, które ty wykonujesz.
Zastanawiam się:

- czy Ubezpieczyciel ma do umowy Upoważnienie (czyli Pełnomocnictwo) do prowadzenia tych spraw przez inną osobę?
-Pewnie TAK, ponieważ pieniądze wpływają do kieszeni szefa, a dokumenty podpisujesz TY,

Upoważnienie to nic innego jak pełnomocnictwo :
..Istota pełnomocnictwa (Upoważnienia) wyraża się właśnie w upoważnieniu określonej osoby do dokonywania czynności w imieniu i na rzecz PODMIOTU, który pełnomocnictwa udziela (mocodawcy). Pełnomocnik składa zatem własne oświadczenie woli, ale czyni to w imieniu podmiotu, który reprezentuje, a skutki czynności dokonanej przez pełnomocnika następują bezpośrednio w sferze uprawnień i obowiązków mocodawcy..

W/g kc w przypadku pełnomocnictwa umocowanie do działania w cudzym imieniu opiera się na oświadczeniu woli PODMIOTU reprezentowanego. Pełnomocnictwo może być rozumiane zarówno jako umocowanie określonej osoby do pewnych czynności,...

Z pewnością tak to "działa"
Do kom.53
trafiłaś w samo sedno, bo to prawda że szef udaje że nic nie wie, a o dopominanie się od niego tych pieniędzy nie ma sensu, bo Panie które z nim podpisywały umowę same mi później powiedziały że jest on wyjątkowo pazerny na pieniądze
To teraz ciekawe jak on zareaguje gdybyś złożyła oficjalne pismo, że z dniem takim i takim rezygnujesz z prowadzenia spraw związanych z tymi ubezpieczeniami.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.