ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Zakup samochodu za granicą - firma czy osoba fizyczna ?

Mam pytanie do Państwa odnośnie zakupu samochodu za granicą.

1. Czy korzystnym jest zakup samochodu za granicą jako osoba fizyczna = czyli nie na firmę, ale jako osoba prywatna + wrzucenie samochodu Oświadczeniem do Działalności.

2. Czy korzystnym jest zakup samochodu za granicą jako firma = czyli zarejestrować się jako podatnik VAT-UE i zakupić samochód na firmę.

---

Samochód będzie ciężarowy - autobus, spełnia badanie techniczne do VAT (powyżej 10 osobowy będzie).

Zastanawiam się czy oby czasem korzystniej nie będzie kupić go jako osoba prywatna - nie będę musiał płacić chyba VAT-23?
Od kogo kupujesz ten pojazd? Czy ta sprzedaż jest opodatkowana VAT w kraju w którym go nabywasz?
Rejestracja do VAT-UE może Ci umożliwić nabycie tego pojazdu ze stawką 0%.
No właśnie kupione będzie raczej najprawdopodobniej z komisu albo niemieckiego, albo austriackiego.
Tylko wydaje mi się, ale nie jestem pewien, że jak:

a) zakup będzie na mnie prywatnie - to nalicza mi VAT u nich? - ale za to nie muszę płacić VAT-23?

b) zakup będzie na firmę - to wtedy jest Węwnątrzwspólnotowa dostawa towarów, ale muszę płacić VAT-23.
Przy wwspóln nabyciu towarów polski vat naliczasz i potem odliczasz tak więc wychodzi na zero. Zagranicznego vatu nie płacisz. Tak więc jesteś do przodu o vat "niemiecki" czy też "austriacki", no a "polski" vat i tak w sumie tez wychodzi na zero.
To nie tak do końca
bo fizycznie ten vat trzeba wpłacić do us (jak to wnt i jest vat-23 oraz samochód jest rejestrowany) aby móc potem go odliczyć na vat-7 (wg art.86a ustawy vat czyli albo 100% albo 50%)

wszystko zlaezy od tego czy będzie to wnt czy nie (np.zakup na vat marża to nie wnt i wtedy zakup jest poza vat)
Ale komisy zagraniczne nie chcą sprzedawać na VAT marże - bo wtedy trzeba podobno rejestrować na terytorium tamtego kraju ten samochód...VAT marża podobno stosują jedynie dla "swoich".

A w przypadku gdyby zakup był prywatny? nie na firmę tylko prywatny?
Przecież sposób sprzedaży czy to na vat marża czy "cały" vat nie zalezy czy kupuje to firma czy osoba pryw.
dziwne że nie chcą na vat marża, w PL nie ma problemu
No właśnie kumpel mi mówił...: co będziesz kupował na firmę - kup sobie na siebie = nie rejestruj się na vat-ue , nie będziesz musiał płacić VAT-23.
Czyli muszę się mimo wszystko zarejestrować na VAT-UE ... no właśnie jak byłem ze znajomym w komisie to w ogóle nie chcieli sprzedaż na VAT Marża...tylko bez VAT i jako nabycie unijne...a był to komis.

Też mi się to dziwne wydawało.
Nie zawsze można stosować vat marża
vat marża stosuje się u nas wg art.120 ustawy vat więc np.wtedy gdy kupuje się bez vat (np.od osoby pryw.) i dalej sprzedaje ,wtedy jest vat od marży
natomiast jak zakup jest z odliczeniem vat to vat marża nie wchodzi w grę
wtedy albo stawka vat krajowa (w PL to 23%)jak sprzedaje to podatnik albo obniżona do 0% jak to wdt/wnt (nabywca i sprzedawca muszą być na vat-ue)
Zakup prywatny- jak sprzedaje to podatnik czynny to doliczy Ci swój vat
w Pl nie zapłacisz wtedy vat-23(bo to nie wnt) ale przecież jak jesteś na vat czynnym to płacisz vat-23 od wnt do us ale odliczasz go sobie potem na vat-7 (100% albo 50% w zależności od auta)
To będzie Autobus 20 osobowy wiec odliczenie 100%.

Ok, czyli do tego wszystkiego muszę zarejestrować się jako podatnik VAT-UE?

Tą rejestrację jak zrobię jutro, do w środę już mogę jechać do Austrii czy Niemiec kupić auto?
Vat-ue niby ważny od momentu rejestracji ale w systemie vies może trochę potrwać zanim się pokaże więc nie wiem jak sprzedawca sprawdza Twój vat-ue aby zastosować wdt
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.