30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Trądzik u osoby dorosłej

Moja 26 letnia córka od miesiąca boryka się z problemem. Zaczęło się od licznych, bolesnych zmian na twarzy. Pozostają po nich czerwone blizny. Cała twarz jest czerwona. Dermatolog zdiagnozował trądzik. Ale czy to możliwe u dorosłej osoby?. Rozumiem u nastolatki. W aptece na kosmetyki i maści wydała majątek, ale czy to pomoże?? Macie może jakie doświadczenia i wskazówki w tym temacie?
A dermatolog co przepisał?
Jaki lek?

U znajomej nastolatki sprawdziła się kuracja witaminą A. Trądzik zniknął bez śladu, a był bardzo agresywny...

Moja córka też się zmaga z trądzikiem już wiele lat, teraz ma 18 lat i problem nadal jest. Gdy brała antybiotyk przepisany przez dermatologa - problem ustepował, ale gdy przestała (nie może ciągle brac, bo rozwali żołądek...) - trądzik wyłazi znów... :(
Ostatnio zamówiłam krem z miodem Manuka - mam nadzieję, że pomoże.
Dość drogi, ale spróbujemy...

http://www.kosmetyki-manuka.pl/sklep/lecznicze_kremy_nawilzajace/leczniczy_nawilza
jacy_krem_do_skory_pojemnik

U
dorosłych - nie mam doświadczenia... wg mnie dermatolog powinien zadziałać...
A na czym polegała ta agresywana kuracja witamina A. Córce właśnie przepisała jakąś maść z witaminą A na noc. Trzeba tylko 1 krople tej maści wetrzeć w twarz. Poza tym jakieś kremy, toniki i żele do twarzy. Wszystko tylko i wyłącznie z apteki. Niewiem co to za krem bo jeszcze się z córką nie widziałam, mieszka w innym mieście
Musiałabym się dopytać... wiem tylko, że nie można stosować jej w ciąży...
No właśnie o to samo pytała się ta dermatolog córki, czy planuje ciążę
To może to jest to samo...
Oj tam , oj tam , ja dostałam trądziku po czterdziestce i co ?. Pół roku na antybiotyku, maści, kremy , żele , ten wysuszał , tamten nie pomagał.Kupa kasy w błoto . Po antybiotyku nawrót trądziku i wycieńczony organizm i tak od kilku lat . Stosuję miejscowe dermokosmetyki , Sebium AI , LA Roche Possay ( efect clar duo),dietę . Wiosna i jesień to najgorszy czas.
Kiedyś czytałam mapę twarzy,tzn.syfy które wywala na twarzy w miejscach np.okolice brody - jelito grube
skronie - nerki itd.mojej kuzynce po 40 cały czas wywalało na brodzie i po kilku latach wyszło...rak
jelita grubego,mi powtarza się na skroniach czesto z prawej strony ...i co ? coś rośnie na prawej nerce.Mam zrobić jeszcze TK.
Także trzeba przebadać sobie wnętrze :)
>7 przeraziłaś mnie...
sprawdziłam tą mapę i mi się zgadza :o
Zrób badania u endokrynologa, to może być sprawa hormonów. Też miała baaardzo długo trądzik, choć może nie az taki. Pomogł mi lek hormonalny.
A może musi zmienić dietę? Bo to też może być przyczyną.
Trzeba zrobić dokładne badania krwi, u osób dorosłych może to być nadmiar HISTAMINY w organizmie, organizm nie wydala i nie przetwarza jej w takim tempie jak powinien i to jest przyczyną.
A że histaminę zawiera prawie każdy składnik naszego pożywienia, więc organizm ma problem z jej nadmiarem.
Jeśli już przetestujecie wszystko wg. zaleceń lekarza i nic to nie da to polecam BREVOXYL

http://www.doz.pl/leki/p3973-Brevoxyl

bardzo małą ilość na twarz bo może boleć, on mocno podrażnia początkowo więc odrobinkę a jest wydajny
różne są opinie, doświadczenia bliskiej mi osoby, której żaden lekarz nie potrafił pomóc są takie, że jest to jedyna co działa
niedawno ciężko było kupić, czasem trzeba zamówić w aptece
3 letnia kuracja różnymi maściami ,antybiotyki nie dała rady.
Końcowo dermatolog zdecydowała się na jedyną, stateczną metodę- retinol ( Izotec). Ale to rzeczywiście jest ostatnia deska ratunku.Pod bardzo ścisłą kontrolą lekarza, badania krwi co 2 tygodnie i absolutnie zero ciąży- retinol uszkadza płód , więc nie ma żartów. Ma skutki uboczne, depresja.

3 lata wydawania pieniędzy antybiotyk typu tetracyklina (Tetralysal) .Maści- cała szuflada. Co dermatolog- inna mość , droga i nieskuteczna,Po zakończeniu półrocznej kuracji- zawsze nawrót. Przez 3 lata leki zrobiły takie spustoszenie że ciężko to odrobić.

Pomógł Izotec. Ale jak mówię- Izotec to ostateczność.
Trzeba próbować kwasy (zacząć od owocowych) u kosmetyczki .czasami pomagają. Zero wyciskania , nie stosować niczego z wit.B.
WIt B wzmaga wysyp.
Dogłębne oczyszczanie twarzy, nawilżanie nie natłuszczać. Mydło laurowe z co najmniej 40% zawartością lauru.Mydło arganowe.
Jak się zabliźni stosować Cetapil.
Co do kuracji o której pisze Peterka to córka absolutnie sie nie godzi, gdyż za rok planuje ciąże. Dermatolog przepisał jej maść Epiduo plus tonik, kremy na dzień i na noc oraz żel do mycia twarzy.Czytałam opinie o tej maści, niby są pozytywne, ale kto to wie. Bardzo wysusza skórę i niestety ..... podrażnia. Normalnie koszmar. Jeszcze troche i obok trądziku moje dziecko nabawi się ...... depresji. Ktoś może powie, o tam to tylko trądzik, ale uwierzcie potrafi zmienić życie na gorsze. Wsperam ją jak moge, ale widze że buzia jest masakryczna.
Wiem że to może zniszczyć młode życie. Uwierz.
Dopiero od pół roku moje dziecko wygląda.
Ale może ciąża pomoże. To burza hormonów więc wiesz...cuda, cuda cuda.
>17, tez tak mysle :)
Trądzik wtórny u osób dorosłych, walczyłam długo, choć nie był może bardzo agresywny, ale jednak czułam się czasem jak nastolatka z pryszczami ;/
Dermatolog - epi duo miejscowo + dodatkowo (i tu zapomniałam nazwy, jak odszukam w pamięci to napiszę - buzia po tym swędziała jak diabli, obłaziłam ze skóry jak żmija).
Dodatkowo raz w miesiącu zabiegi u kosmetyczki kwasami.
Zmotywował mnie ślub do wzięcia się za tą wieczną walkę z buzią. Troszkę trzeba na to czasu + pieniędzy. W 7 miesięcy wyprowadziłam jakoś buzię, ale trwało to może z 1,5 roku zeby było ok.
Nadal regularnie chodzę do kosmetyczki, nie wychodzę przez cały rok bez filtra na buzi, nie ma mowy o mechanicznym czyszczaniu buzi w takiej sytuacji, jak jakaś kosmetyczka córce będzie chciało coś "gnieść" niech ucieka z fotela.
Dobrze jest zrobić wymaz z tych zmian, bo tez moga duzo powiedzieć plus badanie na pasozyty. Pasozyty bardzo często powoduja duże zmiany na buzi.
Ja miałam trądzik do 33 lat. Też stosowałam różności, zabiegi u kosmetyczki (kwasy itp.), dermatolog i zero efektu, wszystko wracało.

Trafiłam w końcu do dermatolog, która zrobiła mi bardzo mocne kwasy na twarz, tylko jeden raz wystarczył aby te okropne pryszcze zniknęły. Teraz mam 40 lat, od tamtej pory nic się nie dzieje. Na noc stosuję bio-olejek polecony zresztą przez kogoś na tym forum, jestem zadowolona :)

Zwalczanie pryszczy to żmudna droga.... powodzenia
Aniu na czym polega badanie na pasożyty? A czy epi duo można stosować codziennie? bo córka się trochę wystraszyła, że jest cała czerwona jak ogień. Ale mnie się wydaje że to dobrze że skóra złazi, na to miejsce narośnie nowa. A co to jest ten zabieg kwasami? i czy to się robi przy trądziku? na czym polega? Napisz Aniu bo depresja u mojej córki jest tuż tuż. Za rok ślub
Moja córka też epiduo stosuje i nie narzeka na skutki uboczne jakieś, trochę pomaga.
Jednak raz po raz ma wysyp pryszczy (przypuszczam, że w pewnych momentach cyklu to się dzieje, wzmaga...)
No a te kwasy u kosmetyczki, co to jest?
Kwasy to polecam u dermatologa, skuteczniejsze i mocniejsze moze robić niż kosmetyczka. Jest to zabieg polegający na oczyszczeniu twarzy kwasem, ale lekarz dobiera stężenie kwasów. Trochę szczypie ale u mnie efekt super. Fakt , ze musiałam wziąść po tym kllka dni urlopu, bo twarz kiepsko wygladała :)
Aga4 są różne kwasy.
Ja we Wrocławiu mam super kosmetyczkę, która prawie 10 lat pracowała przy dermatologu. Ma potęzną wiedzę i doświadczenie.
Te zabiegi nie są najtańsze.
Dużo osób ma problemy z trądzikiem też z powodu - nieleczonych zębów...
Jest wiele składowych - Aga4 nie radź się nas, córka musi zainwestować w dobry gabinet dermatologiczny plus dobry gabinet kosmetologiczny.
Badanie na pasożyty :) zajrzyj na stronę laboratorium jakiegokolwiek , trzeba oddać kał do badania. Moja koleżanka miała własnie ten problem - lambria powodowała wysypy straszne na buzi.
Można też pobrać wydzieliny z trądziku - zaraz mnie ktoś za szczegóły obsmaruje, mnie tak kierowała kosmetyczka.
Co do retinolu - na własną rękę nie stosujcie - ja mam uczulenie, zakupiłam sobie kremiki pod oczy ;) wyglądałam po nich jak prosiak tak zapuchałm.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.