30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Optima kursy walut

Nie jestem biegła w różnicach kursowych. Jaki powinnam zaznaczyć parametr: kurs historyczny czy bieżący ?
różnice od należności i zob.
fra kurs NBP
wpływ kurs NBP
powstają RK

przewalutowanie
data wypłaty - kurs NBP
i porównuję z kursem historycznym
powstają RK

w Optimie program mi to wyliczy ?
Optima wylicza różnice kursowe bardzo dobrze, trzeba tylko utworzyć schemat do księgowania różnic
Masz różnice przy zobowiązaniach i przy należnościach?
Pomóż bo już opadam z sił ...;(
ustawiłam Kurs bieżący
mam wpływ pożyczki i przewalutowanie (czyli kurs faktyczny)
i nie policzył mi RK ...
potem mam rozchód zobowiązania, wstawiłam kurs z dnia poprzedniego dla rozchodu -tak ?
i tutaj RK mi pokazuje (porównanie kosztu z rozchodem, oba liczone wg kursu NBP)

schemat księgowy mam utworzony, tylko RK mi nie każde pokazuje
Powoli, mówimy o pożyczce w walucie?
Jak to jest:
koszt 19 EUR po NBP = 79,36
zapłata po kursie NBP = 79,35

ale po kursie historycznym = 79,30

co z tego będzie RK ?
program mi liczy RK dodatnie 0,01, ale co z z kursem historycznym ?
Kom. 4 tak
wpływ 37.000
przewalutowanie 36.500eur

w kom. 5 dot. zapłaty za frę
Może na poczatku na temat tej pozyczki, wpływ na rachunek 37000 euro? tak? skąd bierzesz te 36500? bo nie bardzo rozumiem
36.500 przewalutowano na rach. w PLN, przelew na inne własne konto
Wpływ 37.000
przewalutowanie 36.500
to jedna operacja
Z rachunku na rachunek musisz wyliczyć rożnicę sama, czy dobrze rozumię? na rachunek w eur wpłynęło 37000 pożyczki, potem przelano środki na rachunek w PLN i tu wpłynęło 36500? a kredyt będziecie spłacać z rachunku eur czy pln?
Chyba w euro, jeszcze nie wiem. Ano własnie, czyli te różnice sama, szkoda
Ok, naliczyłam sama RK, jest OK, ale gdy kom. 5 koszt z fry porównuję z kursem historycznym, a nie bieżącym.
i wtedy to, co mi wyjdzie na koncie jest takie samo jak w magazynie walut.
Ja robię tak:
wpływ na rachunek wg średniego kuru NBP, wypływ z rachunku wg kursu historycznego i musisz mieć zaznaczoną fajeczkę przy "rozliczaj w magazynie walut przy zapisie"
Jeśli płacisz za fakturę czy to gotówką czy przelewem, w księgowości rozchód wg magazynu walut czyli musi to być kurs historyczny
Wprowadzasz np wyciąg bankowy i masz kw za jakąś fakturę placisz, wybierasz kurs historyczny, w zakładce rozliczenie dokumentu wybierasz fakturę której ta płatność dotyczy i wtedy generuje się różnica
Hmmm, myślałam że wg updop ma być z dnia poprzedniego...

kom. 13
ale:
masz zaznaczony kurs historyczny na rejestrze ?
mas zaznaczony by tak rozliczał.

czyli:
przewalutowanie wg k.historycznego
wypłata zobow. wg historycznego ?
Kom. 15
tak, tylko jakiego kursu w ogóle powinno sie używać ? bieżący - czyli jak czytam w ustawie to powinien być z dnia poprzedniego, pani na info w Optimie też mówi, że większość ma ustawiony bieżący...

jak dałam na zapłacie fry kurs historyczny i zaksięgowałam RK od tego i ręcznie RK od przewalutowania (przelewu na mój inny rachunek) to zgadza sie saldo konta z magazynem walut
Tak wpływ wg kursu średniego NBP z dnia poprzedniego
Kom. 18
ale na co kurs NBP ? bo piszesz że na przewalutowanie io zapłatę zobowiązania dać historyczny ?
myślałam że cały czas daję bieżący czyli NBP, a program liczy mi RK. A w sumie raz daję NBP a raz historyczny i nieraz sama liczę RK - trochę pogmatwane :(
No ba saldo na koncie musi się zgadzać z magazynem walut
Kom. 20, no własnie...

powiedz proszę:
- jaki masz ustawiony kurs: bieżacy czy historyczny w rejestrze ?

powinno sie do wszystkich transakcji dawać faktycznie zastosowany (czyli np. otrzymany z przewalutowania) albo NBP ? na pewno mogę dawać historyczny w niekórych przyoadkach ?
Jeżeli księgując KW ustawisz kurs bieżący to nie pobierze waluty z magazynu walut, a przecież jeśli płacisz za coś to płacisz tym co faktycznie posiadasz, np. masz do zapłaty 200 euro, a w magazynie masz 50 euro po 4,19; 100 euro po 4,20; i 50 euro po 4,21 i o ile w polityce rachunkowości masz przyjętą zasadę FIFO (pierwsze weszło pierwsze wyszło)to po kolei muszą te waluty schodzić z magazynu
W rejestrze tutaj przy walucie? nad saldem BO? czy typ kursu sprzedaży? typ kursu zakupu?
Kom. 22
czyli przychód na konto np. pożyczka, prowizja na koncie - średni NBP, a KW zapłata za wynagrodzenie - historyczny ?

kom.23
Kasa/bank / rejestry / rejestr Euro i na oknie po lewej stronie jest odhaczone historyczny lub nie jest zaznaczone
Tak, przychód w KP wybierasz bieżący i kurs dnia poprzedniego średni NBP, a rozchód w KW wybierasz historyczny oraz żeby zaznaczyć "rozliczaj w magazynie walut"
co do okienka rejestru nie mam odhaczone historyczny
Ok, dzięki, będę działać, jak coś to napiszę, więc polecam się :)
a powiedz, czyli jakie RK samemu trzeba liczyć w Optimie ? boję sie by nie zapomnieć, choć pewnie wtedy wyjdzie mi różnica na koncie ...
jak przewalutowanie z konta na konto przelew
jakie jeszcze ?
Nie wyliczy Ci takiej różnicy, gdy danej operacji KP lub KW nie rozliczysz z żadnym dokumentem, bo generuje RK w momencie powiązania operacji KW lub KP z konkretnym dokumentem np. fakturą
Tez mam dużo takich operacji: szef sprzedaje euro przez walutomat i wpływ na konto złotówkowe, to te różnice muszę liczyć sama ręcznie i księguję PK w uzupełniających
Do kom.27 a nie rozliczysz takich operacji jak z konta euro na PLN ponieważ nie masz możliwości zmiany waluty przy dodawaniu dokumentu do rozliczenia
Ja też poksięgowałam to przez kwoty dodatkowe, od razu na KW .
Porównuje kwotę z kursu historycznego- zaznaczam kurs historyczny na 4 zakładce a potem zmieniam na bieżący i wpisuję kwotę z przewalutowania.
Saldo mi wyszło jak saldo w magazynie walut. Zastanawiałam się tylko czy prawidłowo biorę kurs historyczny albo bieżący, czy zgodne to jest z ustawą.
Kurs bieżący jest zgodny z ustawą, gdyż bierzesz średni kurs NBP z dnia poprzedniego, kurs historyczny musi być zgony z polityką rachunkowości jak jest opracowana dla Twojej firmy, ja mam taką, że waluty wychodzą z magazyny wg metody FIFO
musi to być dobrze
w trakcie tej korespondencji z Tobą konsultowałam jeszcze temat z koleżanką z biura która wcześniej prowadziła firmę kilka lat ( ja pracuje tu od roku) potwierdziła mi to co przekazuję Tobie
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.