PKD 56.30.Z - Przygotowywanie i podawanie napojów

Podklasa PKD 56.30.Z obejmuje przygotowywanie i podawanie napojów do konsumpcji na miejscu.

Podklasa PKD 56.30.Z obejmuje działalność:

barów,
tawern,
koktajlbarów,
dyskotek (serwujących głównie napoje),
piwiarni i pubów,
sklepów z kawą,
pijalni soków owocowych,
sprzedawców napojów w ruchomych punktach,
przygotowywania i podawania napojów w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki.

Podklasa PKD 56.30.Z nie obejmuje:

odsprzedaży opakowanych lub gotowych napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47,
sprzedaży detalicznej napojów z automatów, sklasyfikowanej w 47.99.Z,
działalności dyskotek i sal tanecznych, z wyłączeniem serwujących napoje, sklasyfikowanej w 93.29.Z.