ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Prace budowlane w Niemczech a podwykonawca

Pan A - ryczałt i vat wykonuje usł.bud.w Niemczech , wystawia fv dla firmy DE z takimi danymi/ co ma być obowiązkowo podane/ - podam tylko to do czego mam zastrzeżenia
- czas pracy, imię i nazwisko monterów
- ilość godzin przepracowanych
teraz pytanie
Pan A nikogo nie zatrudnia /oficjalnie/ a prace te wykonuje kolega B który ma dg
jeśli Pan A zafakturuje całość to zapłaci 8/5% od kwoty X, a fv podwykonawcy nie jest mu potrzebna =bo to ryczałt
Pan B może zawiesić/ zlikwidować dg i być pracownikiem Pana A
ale jak wygląda tu sprawa kadrowo-płacowa?
a może jakieś inne wyjście aby ten B był oficjalnie na fv Pana A?
A to już było czy będzie ?
może faktura z B do A (problem może byc tylko z vat dla B bo nie wiem czy aby nie musiałby sie tam rej.doa vat)

albo A zatrudni B , umowa zlecenie, umowa o pracę
To dopiero będzie, dlatego przymiarka,
dla A fv od B / w buty sobie może włożyć/ bo ryczałt, a zapłaci od całości usługi
a jakby wyglądało zatrudnienie B w firmie A? forma obojętna
wykonuje prace na terenie Niemiec
nigdy tego nie robiłam... 'normalna' lista płac? kup i kwota wolna ?
jakieś delegacje? rozłąkowe ? czarna dziura:(((
Nie wiem
ale zatrudnić zawsze można i wysłać w delegację
pewnie zależy od czasu wykonywania tych prac
albo delegacja albo oddelegowanie ale to już Kod.Pracy
zawsze może też być umowa zlecenie
To chyba lepsze umowa zlecenie - prostsze, a że wykonuje prace na terenie Niemiec to chyba nie ma znaczenia , prawda?
Wg mnie bez znaczenia ale popytaj tych co lepiej znają się na umowach zleceniach
Dziękuję za pomoc
Zawrzeć umowę z B o podwykonawstwo dla A
rach od B dla A- nie wykonuje usług dla Niemca tylko dla Polaka =brak konieczności rejestracji do VAT w DE

podatnik A daje rach dla DE na całość / podatek od całości ale dogadać się z B co do "podziału" podatku
Chyba to najrozsądniejsze Malutka, wielkie dzięki
"nie wykonuje usług dla Niemca tylko dla Polaka =brak konieczności rejestracji do VAT w DE"- jak to usł.na nieruchomości położonej w DE to nie masz racji wg mnie
art.28e ustawy vat
Nieruchomość w DE, usługa dla podatnika-konieczność rej w DE Gosiu?
Precyzuję- usługa dla firmy DE przez Polaka PL na nieruchomości w DE - konieczność składania druku A1 w Zus?
Ale B robi dla A a nie dla podatnika DE

to A robi dla DE
Rozpatruję sytuację podwykonawcy B robiącego dla A a ten A robi dla DE
i do tego był kom Gosi w 9
Dokładnie tak - kom.12 -Polak B zatrudniony UP/UZ w firmie A - polskiej - wykonuje prace na terenie DE
Przecież nie ma znaczenia komu to sprzedaje
wg art.28e miejscem opodatkowania jest zawsze miejsce położenia nieruchomości

jedynie jak nabywca jest podatnikiem DE to pewnie może rozliczyć import usług
natomiast jak A i B nie są pod.vat w DE to jak B sprzedaje A to kto rozliczy vat w DE ???
Tu trochę info
http://www.emirat.com.pl/
(..)Przykładowo, jeżeli Polska firma budowlana z zarejestrowaną w Polsce działalnością gospodarczą wykonuje remont budynku położonego w Niemczech, to o opodatkowaniu tej usługi podatkiem VAT decydują przepisy niemieckie. Obowiązek podatkowy powstaje na terenie Niemiec i tam należy ten podatek odprowadzić. Podatek VAT w Niemczech to: Umsatzsteuer.
Przy czym firmy nie zarejestrowane na terenie Niemiec nie mogą korzystać ze zwolnienia podmiotowego z podatku VAT (art. 19 ust. 1 niemieckiej ustawy o podatku VAT - UStG). Zwolnienie z VAT (do 17500 € w roku poprzednim i do 50000 € w roku bieżącym) dotyczy krajowych (niemieckich) rezydentów podatkowych.
Podobnie zresztą jest w Polsce. Ze zwolnienia podmiotowego z VAT przy obrotach do 150.000 zł nie mogą korzystać podatnicy „nieposiadający siedziby działalności gospodarczej na terytorium kraju” (art. 113 ust. 13 pkt 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług).
W przypadku świadczenia usług na rzecz niemieckich podatników podatku VAT lub na rzecz niemieckich osób prawnych – istnieje możliwość przeniesienia na nich obowiązku rozliczenia podatku VAT na terenie Niemiec (tzw. zwrotne obciążenie podatkowe). Niestety przy świadczeniu usług na rzecz tzw. konsumentów, najczęściej – osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, przedsiębiorca musi sam rozliczyć się z niemieckiego podatku VAT.
W tym celu musi zarejestrować się w jednym z dwóch niemieckich urzędów skarbowych wyznaczonych do obsługi polskich podmiotów – celem uzyskania niemieckiego numeru identyfikacji podatkowej (Steuernummer). Następnie do 10 dnia następnego miesiąca powinien składać w tym urzędzie skarbowym miesięczną deklarację Umsatzsteuer-Voranmeldung, a także w tym samym terminie przelać podatek VAT, wynikający z tej deklaracji.
W Niemczech dodatkowo składa się roczną deklarację podatku VAT, po zakończeniu roku podatkowego (rozliczenie roczne), w terminie do 31. maja następnego roku (deklaracja Umsatzsteuererklärung)
Usługi związane z nieruchomościami, to m.in.: budowa, remont, przebudowa nieruchomości, a także montaż w niej wszelkiego wyposażenia na stałe, integralnie związanego z tą nieruchomością, np. drzwi, okna, schody, instalacje. Ponadto: usługi architektoniczne, usługi nadzoru budowlanego, usługi rzeczoznawstwa, pośrednictwa w obrocie nieruchomościami i inne usługi.(..)
Gosiu czy dobrze się rozumiemy - rozpatrujemy jakim przepisom podlega pracownik/zleceniobiorca zatrudniony w firmie polskiej , ale wykonujący te prace na terenie DE - chodzi o ewentualną UP/UZ dla Polaka
Nie , napisałam gdzie podlega pod vat usługa czyli jakby były 2 polskie firmy były wykonawcą i podwykonawcą

przecież zatrudnienie pracownika nie podlega pod vat :))
Tak, zrozumiałam, dzięki -czytam pilnie i ze zrozumieniem :)))
Ponieważ A jest polskim podatnikiem VAT może przerzucić VAT na odbiorcę usługi (nieruchomość w DE) i tym samym nie musi rejestrować się do VAT w DE
Natomiast podatnik B nie musi być wcale podatnikiem VAT ani polskim ani DE bo wykonuje usługę dla polskiego podatnika (chociaż w DE) , daje mu rachunek na "wykonanie usług zleconych na nieruchomości w DE"

Mnie chodzi tylko o to, czy taki podatnik B (ryczałt b/VAT) wystawiając rachunek na podwykonawstwo dla A-polskiego podatnika VAT (za usługę na nieruchomości w DE) ma uważać na ewentualny VAT w DE?

Czy nie wystarczy że podatnik A jest Vatowcem i wystawi fakturę na całość robót dla niemieckiego podatnika VAT ?
Czy kogoś w DE interesuje fakt wystawiania rachunku przez "B" dla "A" (VAT)? Interesuje chyba tylko w PL w zakresie podatku dochodowego, nie VAT
albo czegoś nie wiem.
A czy może być tak:

Obaj polscy podatnicy są na ryczałt/b.VAT
B zawarł umowe o podwykonawstwo z A
roboty na nieruchomościach w DE
B wystawia rachunek dla A na kwotę np 2000 zł
a podatnik A wystawia duży rachunek dla DE (podatnik VAT)ale już w euro np 5000 eu
DE płaci na konto A.
Podatnik A opodatkowuje ryczałtem całe 5 tys eu, płaci podwykonawcy B owe 2000 zł

tym samym podatnik A świadczy usługę dla niemieckiego podatnika VAT,w PL nie wchodzi dla limitu VAT, w DE nie musi wchodzić na VAT bo świadczy usługę dla niemieckiego podatnika VAT

taka sama sprawa byłaby jeśli podatnik A byłby polskim VATmanem
wystawiłby tylko frę z reverse charge.

Gosiu, gdzie popełniam błąd?
Żabciu a jak liczę taką umowę zlecenie dla Polaka pracującego w DE?
masz przykład?
A umowę o pracę ?
Z uop daj sobie spokój. Bo jeśli to oddelegowanie to nie pozbierasz się ze składkami ZUS

możemy rozparzyć sprawę zlecenia
Kto z kim ją zawiera? czy zlecenie jest w ramach działalności?
Wiem, najpierw A1
zlecenie- pacjent bez dg 3700,00 brutto
lub
z dg - to samo
"Mnie chodzi tylko o to, czy taki podatnik B (ryczałt b/VAT) wystawiając rachunek na podwykonawstwo dla A-polskiego podatnika VAT (za usługę na nieruchomości w DE) ma uważać na ewentualny VAT w DE? "- właśnie tak

chodzi o firmę B
to że A przerzuci vat na DE nie oznacza że A też tak może zrobić
czyli jak B wykona usł.na rzecz A na nieruchomości w DE to włąsnie B podlega pod vat w DE a A nie bo przerzuva na DE
każdy sprzedawca tej usługi musi rozpatrywać to osobno
Czyli warto aby B był VAT
przerzuci na A, A przerzuci na DE
Na ale skoro A robi dla podatnik DE, to B poprzez A też działa dla podatnika DE ?

bo wychodzi na to że każdy polski nievatowiec musiałby iść na niemiecki VAT, a tak przecież nie jest bo usługa jest dla podatnika DE.

już nic nie rozumiem.

załóżmy że i A i B sa polskimi nievatowcami
B pracuje dla A ( na nieruchomości DE) a A całościowo pracuje dla podatnika DE( vatowca)
B wystawi rachunek dla A, a A wystawia rachunek dla podatnika DE
Gdzie tu hak?

Podatnik A nie musi rej się do vat DE (bo pracuje dla niemieckiego vatowca, będzie musiał jeśli zacznie pracować dla Helmuta)
A co z podatkiem B, podwykonawcą dla A ? co z VAT niemieckim da niego?
B wykonuje usługę dla A który to nie jest zarejestrowany do vat w DE
rozbij to na 2 usługi
1/B(PL) dla A(PL)
2/A(PL) dla DE
chodzi o to że każda sprzedaż podlega pod vat, nie ma znaczenia że to A potem refakturuje
w Polsce tez tak masz , każda faktura potem refaktura podlega pod vat

B nie wykonuje usługi dla DE tylko dla A(PL) który to nie jest zarej.do vat w DE i nie może rozliczyć importu usług więc to na B ciąży obowiązek vat należnego
czego nie rozumiesz ?
Niczego.
Czyli B na co ma uważać jeśli i B i A nie są polskimi vat i pracują w takiej właśnie konfiguracji
B dla A , A dla DE
A i B sa w Niemczech na tej samej budowie budowie

co powinien zrobić B?
Bo w PL obaj nie robią niczego'
B pisząc rachunek dla A w treści pisze "usługa budowlana na nieruchomości w DE"
Chodzi mi tylko o VAT w DE
Bo chyba nie przypilnowałam podatnika B:(
obaj są moi i taka konfiguracja rachunkami to był mój pomysł.Teraz nie wiem czy B nie wysadziłam w powietrze.
No przecież w Pl jest to NP
podlega pod vat w DE ze względu na art.28e
to że w Pl jest NP nie oznacza ,że też w De nie podlega pod vat bo nie jest vatmanem
podlega to pod przepisy niemieckie
a to sprzedawca danej usł.odpowiada za vat należny
jeżeli B nie może przerzucić vatu na nabywcę (na A bo nabywca nie rozliczy imp.usł.bo nie jest tam zarej.do vat) to właśnie B musi ten vat niemiecki odprowadzić

A ma ławiej bo to nabywca jego usług czyli DE rozliczy ten vat na zasadzie odwr.obc. (czyli zamiast A)
W jaki sposób B powinien ten VAT niemiecki odprowadzić? zarejestrować się do de VAT?

czyli Panowie A i B nie mogą więcej tak pracować
Bo odbije się to na B, którego mogą Niemcy wyhaczyć i ukarać za brak de,Vat ?
Albo B musiałby wystawiać rachunki nie dla A ale bezpośrednio na DE ( a nie może, bo kontrakt na roboty ma tylko A)
Zostaje umowa zlecenie: pan A zleca dla B , bez działalności B
Jeżeli A nie będzie na vat w DE to wg mnie to B powinien się tam zarj.do vat jako pierwszy w łańcuchu
albo B musiałaby wystawiać rach.bezpośrednio na DE a nie na A

dlatego aby nie wsadzić na minę B lepsze jest zatrudnienie go w firmie A
a jak to już ich soprawa
Ale się pozytywnie 'naumiałam':) ale jak się liczy takową umowę o pracę albo umowę zlecenie ?
Skontaktowałam się pewnym br w Niemczech
Osoba podpowiedziała mi że B nie musi rejestrować sie do VAT pod warunkiem że na każdym rachunku zawrze pewna klauzulę .Na razie jej nie mam . Jak dostanę -dopisze treść

Brutusko, z tym zleceniem jest nie najlepiej
Bo Niemcy nie bardzo chcą rozróżniać umowę zlecenie od umowy o pracę. I każą płacić powyżej 8,5 euro za godzinę.Jak na umowę o pracę. Te zlecenia to śliska sprawa.Rozmawiałam z Marysią. Ona to potwierdziła.
Ja daruję sobie zlecenia.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.