30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Takie problem pomocy ??? spadek

Mam wspólne konto w banku z moim ojcem jako obydwoje współwłaściciele od kilku lat. Żyje jeszcze mama, a tato zmarł w tym roku. Co teraz będzie z tym kontem w banku to były pieniądze rodziców na ich życie, ja wybierałam im kasę jak zawsze potrzebowali bo nie byli w stanie tego robić sami. Mieli do mnie 100 % zaufania, że te pieniądze są ich. Teraz zmarł tato została mama i są jest jeszcze dwoje dzieci mojego brata ( brat nie żyje już 10 lat) Może mi ktoś doradzić jak w takiej sytuacji będzie wyglądał podział tej kasy tato nie pozostawił testamentu, zawsze mówił że są to pieniądze dla mamy. Czy ja mogę dalej wybierać pieniądze z tego konta??? obydwoje byliśmy jako konto wspólne ( nie pełnomocnik) tylko wspólnik. Jak do tego prawo spadkowe się ma???
Wszystko zależy od tego jakie mieliście zapisy w umowie o prowadzenie wspólnego rachunku bankowego na wypadek śmierci, czy też wcale ich nie było w tej kwestii
Aby uniknąć problemów spadkowych, radziłabym Ci wypłacić te pieniądze i przekazać Mamie zgodnie z życzeniem Ojca. Poza tym gdyby teraz coś Ci się stało to Twoja Mama zostałaby pozbawiona tych pieniędzy, gdyż stałyby się one masą spadkową dla Twoich spadkobierców.
Jak nie zgłosi w banku o śmierci współposiadacza rachunku i po jego śmierci wypłaci całość środków ,to może mieć problemy z bankiem
Niektóre banki pozwalają kontynuować rachunek także po śmierci współposiadacza, już na zasadzie konta indywidualnego albo bank dokonuje podziału środków, z czego połowę zalicza do spadku oczekując na zgłoszenie się spadkobierców /decydują zapisy umów i regulaminów bankowych/
Są też takie banki, które przekazują żyjącemu współposiadaczowi rachunku wszystkie środki
...Aby uniknąć problemów spadkowych..

spadkobiercy wcale nie tracą prawa do części zgromadzonych pieniędzy nawet jak bank przekaże wszystkie środki żyjącemu /zależy od umowy z bankiem/ dochodzić mogą swoich praw w sądzie, i domagać się należnej im części od współposiadacza rachunku - a nie od banku
Nie będzie mieć problemów bo jest współwłaścicielem rachunku. Wypłaci po prostu swoje pieniądze, zresztą jak napisała tylko Ona działała na tym koncie. Pozdrawiam.
... Ona działała na tym koncie....
?????????/
Tak , Eme tak napisała: "Mam wspólne konto w banku z moim ojcem jako obydwoje współwłaściciele od kilku lat."
Są współwłaścicielami

a co to znaczy " Ona działała na tym koncie.."
Póki ojciec żył mogła wyczyścić konto do zero , ale po śmierci,to już różnie z tym bywa, zależy od regulaminu danego banku
Jest współwłaścicielem konta jest. Wiec w czym problem, w tym że napisałam:" Ona działała na tym koncie.."?
Nie rozumiesz, że wszystko zależy od regulaminu danego banku ?
Co dzieje się ze wspólnym kontem bankowym (i środkami na nim) po śmierci jednego ze współposiadaczy rachunku?
mBank / MultiBank
Po powzięciu przez Bank wiarygodnej informacji o śmierci Współposiadacza rachunku dopuszcza się możliwość przekształcenia dotychczasowego rachunku wspólnego w rachunek indywidualny z zachowaniem dotychczasowego numeru rachunku, zgodnie z dyspozycją żyjącego Współposiadacza rachunku. 1/2 środków zdeponowanych na niniejszym rachunku blokowana jest jako masa spadkowa po nieżyjącym Współposiadaczu.
Credit Agricole
W momencie, gdy bank otrzymuje informację o zgonie jednego z posiadaczy konta, umowa konta wygasa, a bank dokonuje blokady środków zgromadzonych na koncie. Żyjący posiadacz konta zobowiązany jest przedstawić w banku odpis skróconego aktu zgonu, który stanowi podstawę do wypłacenia mu połowy salda zablokowanych środków na koncie wspólnym. Po wypłacie środków należnych żyjącemu posiadaczowi konta, bank blokuje pozostałą część środków, które stanowią spadek i podlegają wypłacie na rzecz spadkobierców.
BGŻ
W przypadku śmierci współposiadacza rachunku bankowego, możliwe jest złożenie przez drugiego z posiadaczy wniosku o przekształcenie rachunku, Wówczas ewentualni spadkobiercy mogą dochodzić swoich praw wobec tej osoby.
Meritum Bank
W przypadku dostarczenia aktu zgonu lub pisemnej informacji o śmierci jednego ze współposiadaczy konta, rachunek wspólny w Meritum Banku jest przekształcany w rachunek indywidualny, a jego żyjącemu posiadaczowi pozostawia się do dyspozycji połowę środków zgromadzonych na rachunku wspólnym na dzień dostarczenia informacji o zgonie. Druga połowa środków jest przekazywana na rachunek wewnętrzny Banku i pozostaje do dyspozycji spadkobierców zmarłego. Wypłata środków następuje na podstawie postanowienia o stwierdzenie nabycia spadku lub poświadczenia dziedziczenia oraz wspólnej dyspozycji wszystkich spadkobierców.
PKO BP
Środki nie są blokowane. Po śmierci jednego ze współposiadaczy rachunku wspólnego, rachunkiem dysponuje drugi współposiadacz. Może z niego korzystać w takim samym zakresie jak dotychczas, to znaczy że może on wypowiedzieć umowę rachunku i dysponować saldem, może też kontynuować oszczędzanie, przy czym nadal rachunek jest prowadzony jako rachunek wspólny. Ewentualne roszczenia o rozliczenie się z wkładu spadkobiercy będą mogli kierować wyłącznie do posiadacza pozostałego przy życiu. Swobodne dysponowanie rachunkiem przez pozostałego przy życiu współposiadacza rachunku może zostać ograniczone przedłożonym przez spadkobierców postanowieniem sądu o zabezpieczeniu wypłat z rachunku bankowego.
Bank Nordea
W takiej sytuacji umowa wygasa. Saldo na rachunku wraz z należnymi odsetkami stawia się do dyspozycji współposiadacza rachunku, zostanie mu zaproponowane otwarcie nowego rachunku (w tym lokat) w ramach umowy indywidualnej i przekazanie salda z rachunku wraz z należnymi odsetkami na nowo otwarty rachunek.
Nie chce mi się więcej wrzucać
to są dane z 2013 roku

mogły ulec zmianie
Nie ma co kombinować jest śmierć nabycie spadku i dział spadku. Do masy spadkowej wchodzą także pieniądze. Tylko to się liczy dla banku. Spadkobiercy. Jeśli zostawił testament spadek odziedzicza ten komu majątek został zapisany. Z masy spadkowej można wyłączyć rzeczy czy pieniądze, które nie były własnością spadkodawcy.
PO CO STOSOWAĆ TAKIE DŁUGIE PROCEDURY, SKORO SPRAWA JEST PROSTA I NICZYM NIE GROZI. Niech Maja zapyta jakiegoś prawnika a powie jej to samo co ja. Pozdrawiam.
Jak to po co??? Nikt nie napisał co jeszcze zmarły pozostawił po sobie. Mieszkanie itp. Ma być zgodnie z prawem.Najpierw ludzie głupoty wymyslają, bo co tam dla banku . Po latach sprawy sądowe ciągną się latami.Doczytałeś , że jeszcze są inne dzieci. Nie rozumiem skąd takie rady. Są spadkobiercy i to nie jeden. Nie obejdzie się bez sądu
Mój tato zmarł w styczniu tego roku. Ja do tej pory nie mogę się z tego otrząsnąć. Przeżyliśmy to bardzo. Długo do siebie dochodziłam i teraz nie mam koncepcji jak się za to zabrać.
Nie może wybierać pieniędzy z tego konta bo są inni spadkobiercy z którymi będzie musiała się rozliczyć.
Nabycie spadku i dział spadku/można wszystko załatwić dość szybko, tylko trzeba się za to zabrać.
Rodzice mieli wspólność majątkową przez 60 lat. Proszę mi powiedzieć ile mama będzie dziedziczy, a ile ja i dzieci brata. Pomocy.
Dla małżonka nie mniej niż 1/4 reszta po równo dla dzieci
Oczywiście mogą być wyłączenia z masy spadkowej.
A co się z bratem stało?
Tzn. to że była wspólność majątkowa to mama nie dostanie 1/2 i dopiero droga połowa do podziału. Np. jak sprawa wygląda przy kasie np. 50.000 zł. Proszę mi to orientacyjnie przeliczyć.
Kumam nie żyje
Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych (art. 931 § 2 k.c.);
Kom.25
chyba prościej przeczytać postanowienia regulaminu banku, umowę sporządzoną dla współwłaścicieli rachunku a potem podejmować decyzję, może w Twoim banku masz prawo wypłacić wszystko, może spadkobiercy nie będą się o nic upominać

to problem spadkobierców jakie kroki podejmą
1\4 dla matki reszta dla ciebie i dzieci brata , który nie dożył spadku. Czyli dzieci zmarłego brata odziedziczą w sumie tyle ile brat sam by otrzymał. Matematyka. czyli 3/4 podzielić na dwa czyli 3/8 ty , a dzieci brata 3/8 podzielić na 2 czyli po 3/16 bo jest ich dwoje. W tym konkretnym przypadku proszę się raczej wstrzymać z wyciąganiem pieniędzy z konta.
Właśnie z tego powodu, że może się nie dowiedzą . Po wielu latach ukrycie masy spadkowej kończy przegraną sprawą i trzeba słono zapłacić. Z pewnością sąd się domysli, że były pieniądze. W ogóle to jest oszustwo. Proszę takich rad nie udzielać. Własną matkę oszukiwać czy dzieci brata.????skandal !!!!!
Czyli dla matki mniej, niż ja dostanę i brat ( dzieci) jego. Czy ja nie umiem liczyć???
Niejednolita praktyka

A co w razie śmieci współwłaściciela? Wszystko zależy od umowy. W niektórych bankach w takiej sytuacji umowa rachunku wygasa. Bank zamienia konto wspólne na indywidualne i przelewa na nie pieniądze. Żyjący współwłaściciel może dysponować całą sumą. Natomiast spadkobiercy zmarłego mogą sądownie domagać się od danej osoby (nie od banku) zwrotu należącej im się części środków. Bank może też podzielić na pół pieniądze znajdujące się na rachunku, połowę środków oddać żyjącemu współwłaścicielowi, a połowę zaliczyć do masy spadkowej. Środki te są blokowanie aż do zakończenia postępowania spadkowego. Często jest też tak, że konto wspólne dalej funkcjonuje tak jak indywidualne.
Sprawdź w swoim banku jakie masz prawa , a nie dzielisz spadek
Napisałam nie mniej niż 1/4 . Zasadniczo w częściach równych. To i tak rozstrzygnie sąd.
To spadkobierca występuje o wyłączeniu z masy spadkowej tej części na rachunku bankowym, która została przez niego wpłacona.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.