30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US zeznań za 2024 r.: PIT-28, PIT-28S, PIT-36, PIT-36S, PIT-36L, PIT-36LS, PIT-37, PIT-38, PIT-39 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US deklaracji DSF-1 za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-RB, PIT-RBS, PIT-CSR i PIT-CSRS za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin złożenia do US informacji PIT-DZ za 2024 r. 30 kwietnia 2025 r. (środa) mija termin przekazania Szefowi KAS sprawozdania finansowego za 2024 r. przez podatnika prowadzącego księgi rachunkowe Do 30 kwietnia 2025 r. podatnicy PIT powinni przekazać sprawozdanie finansowe za 2024 r. do Szefa KAS (czytaj więcej)

ARCHIWALNY TEMAT FORUM

KONTROLE SKARBOWE!!!

Przeczytano mi artykuł prasowy dot. notatki służbowej przeznaczonej dla Urzędów Skarbowych. Mają być analizowane US pod względem kontroli. W tych urzędach, w których nie ma dużo wyników dodatnich przynoszących dochód państwu, będą likwidowane komórki kontroli i przenoszone do tych urzędów, które maja dobre wyniki w wykrywaniu błędów i karaniu podatników. Przekaz jest taki, choć nie wprost: ci urzędnicy, którzy są łagodni i nie znajdują błędów podatników - zostaną zwolnieni z pracy. Ci, którzy wykrywają i karzą zostaną promowani. Będą kontrole wsteczne i bieżące. Jestem przerażona, co Wy sadzicie?. Czy taka gazeta jak FAKT może pisać prawdę. Podobno Minister Finansów zaprzecza, istnieniu takich wytycznych.
Treśc tej notatki, która ponoć "wyciekła" z MF, przywoływała też telewizja /na różnych kanałach/.
Szkoda, że nie słyszałam. Faktycznie, wygląda to tak tragicznie?
Mnie taka instrukcja w ogóle nie dziwi. Można się było spodziewać, że będą szukać kasy.
Pole poszukiwań kasy poszerza się coraz bardziej ...to jest tylko kolejny ze sposobów poszukiwań :(
Http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/petru-celem-kontroli-nie-moze-byc-dochod-dla-budzetu,518288.html
Wiesz Aroma, coraz bardziej przeraża mnie ten zawód. Księgowy musi znać wszystko. Zobacz ile tego jest: VAT, podatki, ZUS i inne. A najgorsze, ze cała akcja skierowana jest na małe i średni firmy. Te duże nie muszą się bać, mają swoich prawników, różne zwolnienia. Co 5 lat zmieniają się to i owo i zaczynają do nowa.
Ostatnio spotkałam się z tym, że podczas kontroli podatku dochodowego kontrolujący powiedział wprost, że MUSZĄ coś znaleźć, bo taki mają nakaz.
Wierzę Ci i co dziwne wcale się temu już nie dziwię. Tylko jak zrujnują kolejnych podatników to kto będzie płacił podatki? Te wielkie sklepy? Powiedz, kto dzisiaj się nie myli. Co krok to jakiś problem, dobrze chociaż, że to forum jest. I człowiek ma jakieś wsparcie i czasem komuś tez pomoże.
Jak podaje "Puls Biznenu" : " W Polsce w życie weszło łącznie 25 634 stron maszynopisu nowego prawa, nowych ustaw, rozporządzeń i innych dokumentów, które tworzą lub zmieniają obowiązujące przepisy prawa – wynika z obliczeń firmy Grant Thornton za 2014 r. To absolutny rekord."
Też wczoraj to czytałam i jestem załamana. Coraz bardziej rozumiem ludzi uciekających stąd... Czuję się jakby "ktoś" chciał nas tu wszystkich powykańczać...
Właśnie przed chwilą odwiedziła mnie policja skarbowa - czynności sprawdzające (kontrola krzyżowa), ale stresik malutki był ;)
Dlatego dobrze, że mamy siebie i możemy się wspierać. Kocham Was wszystkich, którzy tyle dobrego robicie na tym forum. Jestem tu krótko ale już wielu z Was poznałam, polubiłam i ogromnie cenię nie tylko za wiedzę ale także za zaangażowanie w rozwiązywaniu problemów innych. :)))))))))))))))))
Szukają wszędzie - 500 zł kary za przesłanie sprawozdania środowiskowego do UM po terminie ./pomylono termin /
Acore to chodzi o sprawozdanie o emisji zanieczyszczeń?. A nie jest ono do 31.03.2014
Tak tak , nie dopisałam ,że wynykali /teraz/ to niedopatrzenie za rok 2013 .../sprawozdanie o odpadach /
Wiesz boję się bo firma w której pracuję obecnie nie robiła sprawozdań o emisji. Namówiłam ich, aby zacząć to robić. Ktoś na forum napisał, że konsekwencją będzie tylko zrobienie tych sprawozdań 5 lat wstecz. Ale po Twoim komentarzu boję się, że może będzie jeszcze jakaś kara. Ich opłata roczna to ok. 30 zł rocznie, więc i tak by nie płacili opłaty. Ale teraz nie wiem. Może zasolą 500 zł kary X 5 lat.
I tak było- można było uzupełniać i nie czepiali się tego . sama jestem zaskoczona ta karą.samą kare wymierza INS.OchRONY ŚRodowiska , ale na podstawie przesłanego przez UM wykazu spóznień. Pani mi powiedziała ,że nie tylko my - jest cała lista firm wyłapanych począwczy od jednego dnia spóznieniA.
Mają w gestii takie kary administracyjne i nie ma się zmiłuj ani odwołania .
Nagadałam w emocjach panu z UM ,że nawet US nie daje takich mandatów za spóznioną deklarację i jeszce parę innych żalów pod adresem urzędów:)), ale co tam ... kara musi być zapłacona.
W kontekście Twojego postu pomyślałam,ze i na tym odcinku maja jakies wytyczne ...
Pewnie tak, szukają dosłownie wszędzie i karzą za wszystko. Mam dziwne wrażenie, że nie ma już Polski, są tylko Polacy, których na każdym kroku można ukarać. Nasze państwo nie ma pieniędzy bo obcy kapitał, któremu pozwolili działać wyprowadza te pieniądze, nie płaci podatku, ma wszelkie prawa i uprawnienia.
Dziękuję Ci Acore, choć to co napisałaś nie było pocieszające.
Trochę na marginesie...
Myślę, że warto się zapoznać przed wyborami:

http://niezalezna.pl/64616-wygaszanie-polski-1989-2015
Zapoznam się, choć boję się kolejnych złych wiadomości.
No tak, można przypuszczać, że to lektura dla ludzi o mocnych nerwach
Tak pomyślałam, ale powiedz co można zrobić, jak się jest szarą myszą?. Jedynie podpisać petycję i wierzyć, że może coś się zmieni. Ostatnio nabieram przekonania, że praca księgowego jest bardzo podobna do pracy sapera. Może tylko dłużej się umiera.
Trudna sprawa.
Hanna podoba mi się bardzo Twoje porównanie :)ale to rzeczywiście raczej czarny humor .
Prawda Acore, ale na co dzień staram się być optymistką. Wrzucając temat myślałam, że komentarze będą pocieszające a tylko się jeszcze bardziej zdołowałam. Bo jak inaczej skoro czytasz: miałam kontrolę, dowalili mi karę za jakieś głupstwo albo jeszcze lepiej: kom.9 "W Polsce w życie weszło łącznie 25 634 stron maszynopisu nowego prawa, nowych ustaw, rozporządzeń i innych dokumentów", czy choćby nie mniej dołujący komentarz Lippy, że muszą coś znaleźć i ukarać. Dziękuję Bogu za wiarę. Za to, że jest instancja pełna miłosierdzia, do której każdy może się odwołać. Spełniając tylko jeden warunek - warunek wiary. Instancja? nie wiem, czy dobre słowo zastosowałam.
Przepraszam, że jeszcze o polityce. Ale kiedy Wy księgujecie, ja - jako, że mam urlop wychowawczy, którego końca na razie nie widać - mam czas, żeby trochę poszperać w Internecie. Myślę, że każdy powinien tego wysłuchać - trzeba wrzucić poniższy temat w wyszukiwarkę na youtube:
WOJCIECH SUMLIŃSKI - "Polska w cieniu WSI" 11.02.2015 r.

Oczywiście nie będzie to nic optymistycznego i na dłuższą metę grzebanie się w tego typu sprawach może prowadzić, co bardziej wrażliwych, do rozstroju organizmu. Wrzucam to tylko dlatego, że zbliżają się wybory i każdy, kto się na na nie wybiera, powinien mieć świadomość pewnych rzeczy. Na co dzień lepiej o tym zapomnieć i po prostu robić swoje.

Co do wiarygodności pana Sumlińskiego... To dziennikarz, który za swoją pracę zapłacił wysoką cenę. Dlatego jestem przekonana, że ten człowiek wie o czym mówi.
Dopiero co z Sumlińskiego kupiłam Lobotomię 3. Dodatkowo Wojnę o pieniądz Hongbinga. Zaczęłam od tego ostatniego. To trzeba czytać.
Czekam właśnie na wyjście tej książki "wygaszanie Polski", bo jestem bardzo ciekawa. Z chęcią posłucham Sumlińskiego.
Ale myślicie, że jeszcze coś można w ogóle naprawić...? Mam wrażenie, że tak jak napisała Hanna31 prawie wszystko jest już rękach obcych...
Kreska,
Jeszcze Polska nie zginęła KIEDY my żyjemy...

Akurat kończyłam książkę "Nadberezyńcy" o Polakach z Kresów, którzy ponad wszystko pragnęli odzyskania przez Polskę niepodległości i z całym oddaniem walczyli o nią, gdy odbyła się konwencja Andrzeja Dudy. Janusz Rewiński właśnie nie niej wspomniał: to jest chłopak ze wschodu, to jest Nadberezyniec, czytajcie tę książkę.

Konwencja i cała dalsza kampania Dudy jest niesamowita, profesjonalna, dająca nadzieję na prezydenta, którego nie tylko nie trzeba się wstydzić ale też wiedzącego co jest bolączką tego kraju. Śledzę kampanię wyborczą, pojawiło się światełko w tunelu. Zrobią wszystko by A.Duda przegrał te wybory, oby nie.
> 29
Bałwany mają nadzieję, że Polska zginie KIEDY ich nie będzie. Rewiński i Duda, Kaczyński i Macierewicz. Zaiste, niezły kabaret. Akurat ten kwartet daje nadzieję, że IV RP pozostanie tylko jako natchnienie dla kabareciarzy. A Pomroczna szczęśliwie obejdzie się bez tego kwartetu.
Myślałam, że po Konwencji Dudy nie będzie nic lepszego, ale prezentacja Umowy Programowej to majstersztyk. On na środku, zmienia tło, którzy stanowią ludzie, pod kolejne punkty programu. Mówi o wszystkim co dla Polski najważniejsze. Prostota formy, a nie można się oderwać.
O pracy, rodzinie, szkolnictwie, rolnictwie, o kończącej się ochronie ziemi Polskiej w maju 2016, bezpieczeństwie, sprawiedliwości, mafii, o zabieraniu dzieci rodzicom, o pamięci historycznej, prokuraturze, dialogu ... półtorej godziny przemówienia, które nie nudzi. Takiego drugiego nie ma.
A w 1:11:50 w punkt o Komorowskim.

https://www.youtube.com/watch?v=UNC_xghP8x8
>30,31
nie chcę się kłócić, każdy ma prawo do swoich przekonań.

dla tych co może nie widzieli, a wg mnie warto wiedzieć, że są takie przypadki:

http://niezalezna.pl/64680-zlozyla-protest-wyborczy-teraz-niszcza-jej-mienie-i-zastras
zaja-rodzine-nie-poddam-sie
To jest jedno z wielu świadectw co w tym kraju się dzieje i że każde środki będą podjęte by nie dopuścić do zmian. Mamy reżim, tyle że nie wszyscy są tego świadomi z czym mamy do czynienia.
Jest na to wszystko specjalny samochód oznakowany
http://m.forbes.pl/fiskus-wejdzie-polakom-do-domow,artykuly,157567,1,1.html
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.