ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Księgowość w budżetówce

Mam doświadczenie w pełnej księgowości.Pojawia się możliwość podjęcia pracy w szkole. Jednak nie znam księgowości budżetowej. Czy moglibyście opisać w kilku zdaniach na czym polega. Przepraszam ale ja słyszałam że budżetówka jest łatwa bo to "tylko pięć kont na krzyż". Proszę opisać na jakich zespołach się księguje , na co zwracać uwagę, opis kosztów, wymogi. Proszę o naświetlenie tematu. Szukam literatury fachowej. Dzięki
Pracują na Vulcan-ie
Http://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finansow/dzialalnosc/rachunkowosc/najczesciej-zadawane-pytania2/-/
asset_publisher/yQ5z/content/rachunkowosc-budzetowa;jsessionid=6A233076FFC764560B496D6CE9E52418?redi
rect=http%3A%2F%2Fwww.mf.gov.pl%2Fministerstwo-finansow%2Fdzialalnosc%2Frachunkowosc%2Fnajczesciej-z
adawane-pytania2%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_yQ5z%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3D
view%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1

https://www.profinfo.pl/p,rachunkowosc-budzetowa,9562.html
I na Inforze jest coś takiego, może też pomoże:

http://rb.infor.pl/
Na pewno nie jest to "pięć kont na krzyż" Pełen plan kont i jeszcze klasyfikacja budżetowa czyli ujmowanie w częściach, działach, rozdziałach i paragrafach wydatkowych wg planu finansowego czyli zatwierdzonych kwot na wydatki wg właśnie tejże klasyfikacji
Cała ta klasyfikacja budżetowa to jakby analityka, ale ma tam dowolności w ustalaniu klasyfikacji. Wszystkiego można się nauczyć, ale na początku to jakiś kosmos.
Witam! Też mówili mi, że jest łatwo rzeczywistość okazała się inna :). Potrzeba trochę czasu, żeby to pojąć (zasady) ale się da. Przerażające jest tylko to, że większa jest odpowiedzialność i jak nie urząd skarbowy to RIO.
Albo NIK albo jednostka nadrzędna....
Do Kom. 7: *Zosia57 > Albo ABW albo CBA albo prokurator albo proboszcz(w czasie spowiedzi)...itd.itd...
Kom.8
O co ci chodzi?
Nie spotkałaś się z kontrolą NIK w jednostkach budżetowych? Ani z kontrolą ksiąg z jednostki nadrzędnej?
Jak ktoś ma wiedzę i doświadczenie to wie, że w każdym ministerstwie (państwowa jednostka budżetowa/administracja rządowa)co roku w styczniu wchodzi Najwyższa Izba Kontroli kontrolują do końca marca całość gospodarki finansowej za rok miniony, łącznie z ewidencją księgową w powiązaniu z działaniami statutowymi.
W jednostkach organizacyjnych samorządu przychodzą kontrolerzy z jednostek nadrzędnych (Urzędy marszałkowskie, Wojewówdzkie )którzy zakres kontroli maja podobny jak NIK.

Kom.8
Dalej dziwne i śmieszne? Dające powód do złośliwości?
Do Kom. 9: *Zosia57 > O co ci chodzi? A nie czytałaś o kontrolach : ABW albo CBA albo prokuratorów
w jednostkach budżetowych ? Może nie od razu w każdej jednostce i może nie corocznie - ale przypadki się zdarzają ( a ostatnio dosyć często).
Zatem dlaczego od razu komentarz: "Dające powód do złośliwości?". Każdy sądzi według siebie .
Kom.11
Dobrze się bawisz? Jesteś z tych co lubią "zadymę"...zwłaszcza wtedy kiedy na kontrolę wchodzi proboszcz (w czasie spowiedzi).
Opuść co? Ciesz się weekendem.Życzę ci "zresetowania"
Do Kom. 12: *Zosia57 > " Dobrze się bawisz? Jesteś z tych co lubią "zadymę"...
Widzisz jedni "grzesznicy" spowiadają się przy biurku : kontrolującego "z jednostek nadrzędnych" inni przy biurku kontrolującego nazwijmy to "z innej jednostki" . A jeszcze inni w konfesjonale podczas spowiedzi . Czy to dla Ciebie takie dziwne i trudne do zrozumienia ?
Piszesz : "Opuść co?" - nie precyzując co mam opuścić . W taki sposób powstają nieporozumienia .
Każdy ma coś innego na myśli . Zatem kończmy tą dyskusję - bo znowu zejdziemy na niewłaściwe tory .
Nie ja zboczyłam "z kursu "
Pisaliśmy o rachunkowości budżetowej więc "kurs" na proboszcza i konfesjonał wydaje się nie na miejscu.
Słusznie zatem proponujesz koniec rozmowy, grunt to w porę zauważyć błąd.
Do Kom. 14: *Zosia57 > tylko nie ja w kom.7 straszę *Bajka NIK-iem . A w spowiedzi " w konfesjonale" nie widzę nic zdrożnego( no chyba , że masz coś do ukrycia przed księdzem dobrodziejem czego nawet w tym miejscu nie chciałabyś ujawnić ). I dlatego z wyprzedzeniem został zauważony błąd - Twój błąd .
Kom.15
Po co "bić pianę"?
O czym ty w ogóle na Boga piszesz???? Nie straszę NIK-em tylko przestrzegam że takie kontrole mogą być, ale jeśli ktoś zapowiedź ewentualnej kontroli NIK postrzega jako straszenie......noooo, ten to dopiero ma "za uszami".
Bo ja zapowiedź kontroli przyjmuję spokojnie, trzeba po prostu się jej poddać.
Ciągnie cię w tę stronę prawicy aż starach się bać, na wszelki wypadek przywołałam w tekście BOGA :)))

Może jednak weź się za coś pożytecznego, szkoda czasu na takie konwersacje.
Do Kom. 16: *Zosia57 > "Może jednak weź się za coś pożytecznego " - i vice versa .
Czytaj to co inni piszą do Ciebie . Bo na Twoje stwierdzenie; "szkoda czasu na takie konwersacje" -
był mój wpis w kom.13 ; "Zatem kończmy tą dyskusję".
Dlatego nie licz już na dalszą wymiany zdań z mojej strony.
Kom.16
Ja już w Kom.9 pytałam "O co ci chodzi"?
Nie masz ochoty na pisanie? - nie pisz, nie masz nic ciekawego w temacie do powiedzenia - nie wypowiadaj się.
Jak dziecko......
Dzięki za odpowiedzi :))
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.