ARCHIWALNY TEMAT FORUM

Czy usługi przedstawicielskie mogą być opodatkowane ryczałtem?

Dziewczyna sprzedaje thermomixy i wystawia faktury na "usługi przedstawicielskie". Zakładając dg (PKD 47.99.Z) wybrała formę opodatkowania ryczałtem ewiden. i tak płaciła podatek przez cały rok.

Teraz poprosiła mnie o pomoc w PIT-28 i wychodzi mi na to, że tego typu usługi nie mogą być opodatkowane ryczałtem. Wydaje mi się, że PKWiU na takie pośrednictwo sprzedaży to 74.90.12.0, a wg. zał. 2 poz. 38, kod 74.90.1 jest wyłączony z ryczałtu: "Usługi profesjonalne i techniczne wspomagające i usługi doradztwa, gdzie indziej niesklasyfikowane dotyczy wyłącznie: ...- usług pośrednictwa komercyjnego i wyceny, z wyłączeniem wyceny nieruchomości i ubezpieczeń,".

No i jestem w kropce. Proszę o potwierdzenie, czy faktycznie takie usługi nie mogą być opodatkowane ryczałtem i co teraz z tym zrobić?

Dzięki z góry!
A nie lepiej podciągnąć pod działalność usługową w zakresie handlu? I płacić 3% ryczałtu?
Kasiu88, 3% to chyba nie, jeśli już to 8,5% jako przychód z dział. usługowej i z PKWiU 47.00.
I właśnie o to mi chodzi, że nie wiem pod jakie PKWiU zakwalifikować tę usługę, a nie ma czasu, żeby pisać do GUS.
No i nie wiem, co mam robić...
Fakt, ryczałt 8,5%. A nie można potraktować tego jako usługi akwizycyjne?
Hmm, właśnie nie wiem, dlatego pytam :(. Dzwoniłam też do KIP i powiedzieli mi, że muszę najpierw przyporządkować sama PKWiU dla tego typu usługi, by móc rozmawiać o wyłączeniach z ryczałtu.

Przekopałam więc drzewo PKWiU i wg mnie będzie to grupa 74,91.1, a tu jest wyłączenie, albo jakaś sprzedaż detaliczna z kodu 47.00. Ale bądź tu mądra :/.

Myślałam, że może ktoś tutaj zetknął się z takim przypadkiem i mi coś zasugeruje.
Goska - dobrze kumam?

ona ma DG jako przedstawiciel handlowy / sprzedaje urzadzenia innej firmy?
Poczytaj

http://www.samozatrudnieni.pl/przedstawiciele-handlowi.html
Tak Repetku, to firma w imieniu której sprzedaje owe thermomixy i od sprzedaży iluś tam sztuk (mają w umowach tabele przeliczeniowe, na kwoty wynagrodzenia od sprzedaży 3,4,5,6, itp. szt. dla osób indywidualnych) dostaje prowizję, a faktura jest z opisem "usł. przedstawicielskie".
Ano właśnie Repetko, widziałam ten artykuł i tu ryczałt jest de facto wykluczony > PKD 47.99.Z Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami i targowiskami > to ma wpisane w CEIDG.

Ale znalazłam też interpretację, gdzie można by to podciągnąć pod ryczałt i 8,5%
http://interpretacje-podatkowe.org/stawki-ryczaltu/ibpbi-1-415-519-13-wrz
Z tego co przytoczylas

...Przy czym, w myśl art. 4 ust. 1 pkt 3 ww. ustawy, działalność usługowa w zakresie handlu, to sprzedaż, w stanie nieprzetworzonym, nabytych uprzednio produktów (wyrobów) i towarów, w tym również takich, które zostały przez sprzedawcę zapakowane lub rozważone do mniejszych opakowań albo rozlane do butelek, puszek lub mniejszych pojemników.

Mając powyższe na względzie stwierdzić należy, iż jeżeli w istocie w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, Wnioskodawca świadczy usługi, które zgodnie z PKWiU z 2008 r. objęte są grupowaniem 47.00. (Sprzedaż detaliczna z wyłączeniem handlu pojazdami samochodowymi), to przychody z tego tytułu, jako przychody z działalności usługowej w zakresie handlu, podlegają opodatkowaniu 3,0% stawką ryczałtu, o której mowa w art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. b ww. ustawy.
To teraz pytania:

1 - czy ona kupuje na siebie te urządzenia i później je sprzedaje w swoim imieniu
2 - czy tylko pośredniczy w ich sprzedazy / na konto firmy zlecajacej

1 = handel i może byc na ryczałcie / stawka 3%
2 = pośrednictwo i wykluczenie z ryczałtu
No niestety to 2. Nie kupuje absolutnie tych thermomixów, tylko pośredniczy w sprzedaży.

Ta dziwna sprzedaż polega na tym, że robi prezentacje urządzenia i jeśli ktoś jest chętny na zakup, zamawia thermomix w firmie i go przekazuje kupującej (zapłata idzie bezpośrednio do firmy).

Czyli jednak wyłączenie :/.

W takiej sytuacji muszę jej zaprowadzić KPiR, a ona musi to jutro zgłosić w CEIDG zmianę formy opodatkowania, że wykonywała usługi wykluczone z ryczałtu, by ją nie ścigali za barak PIT-28? Czy może złożyć PIT-28, wykazać zapłącony podatek i zeroby przychód?
Przepraszam za palcówki w poprzednim poście! Padam już na twarz, bo pół dnia doktoryzuję się nad tematem.
Czyli tylko pośredniczy

powinna złozyc w US pismo że w 2014 jej usługi były wykluczone z ryczałtu i za 2014 złozy PIT-36
nie składa PIT-28
Repetko, bardzo dziękuję!! Jak zwykle pomocna i bezbłędna! :)

Wracam właśnie z jej US, gdzie przedstawiłam ów przypadek. W podatkach powiedzieli mi, żeby napisać wyjaśnienie, że usługi, które wykonywała w 2014 r. są wyłączone z ryczałtu, w związku z czym nie będzie złożony PIT-28, a w księgowości, żeby napisać pismo o przeksięgowanie wpłaconych PPE na PIT-5 i ten wpłacony podatek wykazać w rozliczeniu PIT-36.
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści tematów i komentarzy umieszczanych na łamach FORUM DYSKUSYJNEGO. Dodanie tematu lub komentarza jest równoznaczne z akceptacją REGULAMINU FORUM DYSKUSYJNEGO (kliknij aby zapoznać się z regulaminem).
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

• niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

• Dobrowolna zgoda.

Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.